Okan Bayülgen'in sesinden Mevlana'nın sözleri

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.518
Puan
113
Konum
İstanbul
1418303540481.jpg

Okan Bayülgen'in sesinden Mevlana'nın sözleri

Mevlana’nın ölüm yıldönümünde ‘Hakka kavuşma’yı simgeleyen ve doğum günü olarak kabul edilen Şeb-i Arûs Alaturka Records’ın müziği, Okan Bayülgen’in sesi ve kalabalık semazenler eşliğinde 18 Aralık’ta Zorlu’da.

Dede Efendi'nin Ferahfezâ Mevlevî Âyini ve Şeb-i Arûs töreninin 741'inci yılında Alaturka Records, Mesnevi'den seslendireceği şiirlerle Okan Bayülgen ve semazenler eşliğinde Zorlu'da sahne alacak. Sanat yönetmenliğini Uğur Işık'ın üstlendiği, Mevlevî dünyasının Âyin ve Semâ ritüelini sahneye taşıyan konser Dede Efendi'nin eserleri ve semazen gösterileriyle izleyiciyi "SIR"larla dolu bir yolculuğa çıkaracak.

Yedi yüz kırk bir yıl öncesinin Anadolu topraklarından, 21. yüzyıl dünyasına ulaşan Mesnevi, Hak'tan halka açtığı kolları ve uçuşan tennureleriyle semâzenlerin sonsuzluğa dönüşleri ve Sûfî'nin "SIR"larla dolu dünyasının kulaklardan silinmeyecek bir müzikle sahneye yansıtacak. Alaturka Records'ın Okan Bayülgen eşliğindeki bu özel konseri 18 Aralık'ta Zorlu Center Performans Sanatları Merkezinde izleyiciyle buluşacak.

PROGRAM

1.Bölüm

Son 400 yıl içinde İstanbul başta olmak üzere Anadolu, güney komşuları ve Kuzey Afrika ülkelerindeki Sufi tekkelerinde söylenen eserlerden oluşan bölüm yarım saat sürmektedir.

Bu bölümde Naat, Durak, Şugl, İlâhi gibi sufi müzik formarının geleneksel şekliyle seslendirilmektedir.

Sanatçılar koro (10 kişi), şiir okuyucu (Okan Bayülgen), ney (2 sanatçı), kanun, tanbur, rebab, kemençe, bendir, kudüm, viyolonselden (Uğur Işık) oluşmaktadır.

Hammamizade İsmail Dede, Zekai Dede, Ali Gâni, Seyyit Seyfullah, Sebilci Hüseyin gibi büyük bir besteci yelpazesi içinden seçilen eserler arasında okunacak kasidenin güftesi Şeyh Galip, Hafız veya Fuzili gibi edebiyatçılara aittir.

Okan Bayülgen tarafından seslendirilen eserler arasında Hz. Mevlâna'nın Mesnevi ve Divan-ı Kebir'inden şiirler okunmaktadır.

2.Bölüm

200 yıl önce yazılmış Mevlevi Ayini eşliğinde geleneksel şekli ile bir Sema Töreni gerçekleştirilmektedir.

Sanatçılar koro (10 kişi), ney (2 sanatçı), kanun, tanbur, rebab, kemençe, bendir, kudüm, bas kemençe (Uğur Işık) ve Sema Grubu'ndan (17 kişi)oluşmaktadır.

Bu bölümdeki Mevlevi ayininin bestecisi Abdülbaki Nasır Dede (1765-1821), İstanbul'un ikinci Mevlevihanesi olan Yenikapı Mevlevihanesi Şeyhlerinden olup meşhur Hammamizade İsmail Dede Efendinin'de ney hocasıdır. Eserin güftesi ise Mesnevi'dendir.

Alaturka Records Sema Töreni'ne 14 sanatçı ve 17 semazen eşlik etmektedir.

Tarih: 18 Aralık 2014,
Saat: 20:30
Mekan: Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi, Ana Tiyatro
Bilet Fiyatları: 39 TL, 65 TL, 99 TL, 130 TL, 156 TL

Sabah
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst