Öfkenize yenik düşünce şiddete mi başvuruyorsunuz?

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul
Çocukların aile içinde fiziksel istismara uğraması bütün dünyada çözüm aranan bir sorun.

Bazı ailelerde anne-babalar şiddet uygulamak istemese de kendilerine hakim olamadıklarını ifade ediyorlar. Çoğu kez aile üyeleri birbirini çok sevdiği halde zaman zaman artan gerilimle birbirine ya da kuvvetliler zayıf olanlara zarar verebiliyor. Gerçekte şuur kaybına yol açan akıl hastalıkları dışında hiçbir sebep şiddete mazeret olamaz. Akıl hastalarının davranışlarından da vasileri, yakınları sorumludur.

Ailede şiddet uygulayan kişiler ikiye ayrılır: Birinci gruptakiler şiddeti normal görür ve şiddeti savunurlar. İkinci gruptakiler ise şiddeti kesinlikle kabul etmez, benimsemez fakat stres altındayken kendilerini kontrol edemezler. Bunda yanlış örneklerin ve alışkanlıkların etkisi vardır. Bazı organik hastalıklar, aşırı zorlanmalar, yorgunluklar, ailede çok sayıda kişinin bir arada yaşamasına bağlı iletişim sorunları ve aile dışındaki müdahaleler ile aile ortamının gerilmesi gibi nedenler kişilerde saklı bulunan şiddet duygusunu tetikler. Bunu önlemek için sebepleri ortadan kaldırmak gerekir. Şiddetle mücadele etmek için şiddetin ciddi yaralanmalara ve travmalara sebep olacak boyutta olması şart değildir. Bazen şiddetin ruhlarda bıraktığı yara daha derindir. Siz, eşiniz ya da çocuklarınız zaman zaman hafif şekilde de olsa şiddete başvuruyorsanız problemi ciddi şekilde ele alarak iletişim şekillerinizi gözden geçirin. Hatayı hep karşınızda aramak yerine önce kendi hatalarınızı görmeye çalışın.

Aile içinde istenmeyen bir gerilim yaşanmış ve bunun sonucunda sözel veya fiziksel bir şiddet ortaya çıkmışsa olay olduktan birkaç saat veya bir gün geçip sükunet hasıl olunca konuyu tekrar gündeme getirin. Bazı davranışlarınızın yanlış olduğunu düşünüyorsanız konuşmaya, bunu ifade ederek başlayın.

Öfke kontrolünü sağlama çeşitli durumlarla karşılaştıkça geliştirilen bir davranıştır. Çocukların ölçüsüz davranışları ve birbirine zarar vermeleri de anne-babaları öfke kontrolünde zorlar. Her istediği yapılan, yeterli şekilde disiplin altına alınmamış bir çocuk öfke kontrolünde zorluk çeker.

Bir kavga sonrasında ne yapılmalı?

1. Gerilim yaşandıktan bir süre sonra muhatabınızla konuşurken "nelere üzüldünüz, sizi ne kızdırdı" bunu iyi ifade edin. Yine eşinizin ve çocuklarınızın kendi duygularını iyi ifade etmelerine yardımcı olun.

2. Birbirinizi iyi anlamadıysanız bile o an için sadece dinleyin. Suçlansanız da siz suçlamayın ve o anda kendinizi savunmayın, sükunet, hoşgörü, sevgi ve şefkatle davranın. Anlaşılmak bazen zamanla ve diğer aile üyelerinin belli tecrübeler yaşamasıyla mümkün olur.

3. Kızgınlığa yol açan davranış ne olursa olsun bunun şiddet için mazeret olmadığını kabul etmek, şiddeti önlemek için en etkili adımdır.

4. Olayları objektif olarak soğukkanlılıkla masaya yatırırsanız ve sakin sakin konuşursanız gerilimi tırmandıran nedenleri o kadar açıklıkla görebilir ve bundan etkilenen diğer aile üyelerinin de görmesini sağlayabilirsiniz. Önemli olan, hatalardan ders çıkarmayı başarmaktır.

5. Bir anlaşmazlıkta siz şiddet gösterdinizse bu, sizi haksız konuma düşürür. Bununla beraber şiddet göstermemek için kendinizi kontrol etme yollarını araştırırken anlaşmazlıkları çözüme kavuşturmayı da ihmal etmeyin. Öfkenizi yeri gelince doğru ifade edip aşırı mükemmeliyetçilik ve aşırı fedakârlıktan kaçının.

6. Hayat olayları matematik problemlerine benzer. Her problemin mutlaka bir çözümü vardır. Önemli olan bilinenlerle bilinmeyenleri iyi ayırmak, çözüm için doğru denklemi kurmak ve pratik geliştirmektir. İnançlı kişi dua başta olmak üzere manevi sebeplere de sarılarak çözüm yolları araştırmalıdır.
 

ayser

Daimi Üye
Katılım
12 Aralık 2009
Mesajlar
6.699
Tepki
7.439
Puan
113
Yaş
68
Konum
Kartepe
evet eşim her şeyi şiddetle halletmeye çalışırdı bazen fiziksel bazen sözlü şiddet ben kadın olarak çok pasif kaldım şimdi çocuklar büyüdü ve çocuklarım beni hep pasifliğim nedeniyle suçluyorlar ve babalarından kaçıyorlar eşim şimdi çok pişman ama ne çare ben şimdide bu nedenle mutsuzluk yaşıyorum
 
S

suna

Misafir
Teşekkür ederim

Allah kimsenin evinde şiddet yaşatmasın

beniunutma4211.jpg


imps9.gif
 

kedijik

Daimi Üye
Katılım
9 Aralık 2009
Mesajlar
9.606
Tepki
11.921
Puan
113
Konum
Konya
Emegıne saglık....

Ne fızıksel sıddetı ne de psıkolojık sıddetı kız bır bırey haketmıyor. ve hıcbırseyın de cozumu degıl...

Konusarak cozum bulunacagı gıbı tam aksı durumda sıddet sadece sorunun uzerını ortuyor ve asla cozume ulastırmıyor.
 

yoruldum71

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
3.213
Tepki
3.368
Puan
113
Konum
ev hanımı
kızdığım zaman şiddet uygulamam konuşurum neden diye
isa ederim ikisinede bu yanlış bu doğru diye
bir ara babamız kızdığında banyoya kitleyecem sizi diyip götürürdü bende eşime bağırdım çocukların yanında sen manyakmısın diye
ne yapıyorsun kötü etki bırakacaksın diye
ve kesti
oda konuşarak halletmeye çalışıyor kızdığında
 

_Dersena_

Daimi Üye
Katılım
4 Ağustos 2010
Mesajlar
2.144
Tepki
1.750
Puan
113
Konum
Ankara
Emeğine sağlık... benim lise zamanlarımda sınıfımızda bi kız vardı çok saf bi kızdı ..Neyse bizim sınıftaki bi oğlan bunu sürekli rahatsız ediyor falan kız hoşnut durumdan ..Neyse bu çocuk işi iyice büyüttü yanına oturuyor kzıın bacagına dokunuyor falan ..Kız artık rahatsız olmaya başladı ama oğlan yapışkan bırakmıyor bu seferde..Bi gün dayanamadım sıradan fırladığım gibi ilk kızın yanına gittim dedim sen bunu hak ediyordun en başta tavrını koysaydın şimdi bunları yaşamazdın ..Sonra bebenin yanına gittim dedim len senin anan bacın yokmu Bu sınıfta kardeş gibiiz ilk önce bacım sonra ihtiyacımmı oluyor senin zihniyetinde..Bu çocuk el kaldırdı bana falan ..Karateye gidiyordum o zamanlar ..Neyse bu el kaldırınca bunun malum yerine bir tekme attım oldugu yere çöktü kaldı aglıyor..Git dedim müdüre şimdi beni şikayet et .. O zamandan sonra ismimiz hanımaga oldu her lafının başı kardeşim ..Böyle işte bi an okuyunca anımsadım paylaşmak istedim..
 

maviboncuk

Daimi Üye
Katılım
3 Ağustos 2010
Mesajlar
25.638
Tepki
16.859
Puan
113
Yaş
34
Konum
bitanemin kalbinden
kolay kolay öfkelenmem öfkelence bi odaya geçer sakinleşmeye çalışırım sakinleşince gider karşımdaki ile konuşurum sorunun ne olduğunu anlarım beni nedne snirlendiridiğini öğrenirim yani kısaca konuşarak halledrm herşeyi mi
 

panter

Daimi Üye
Katılım
29 Mart 2010
Mesajlar
25.505
Tepki
9.509
Puan
113
Konum
aşkın içinde..........
paylasımıcın tsk
yapım sakın degıldır ama sıddetı hıc bı zman onaylamadım we
her zman elımden geldıgınce we dılımın dondugu surece konusmayı tercıh ederım
 

sadiye

Admin
Admin
Katılım
4 Mayıs 2010
Mesajlar
60.971
Tepki
56.321
Puan
113
Yaş
42
Konum
Almanya
Allah´a sükür hic siddet görmedim, göstermedim. Rabbim kimseyede göstermesin.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst