Odak noktası bilinmeyen tümöre dikkat!

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.294
Tepki
83.532
Puan
113
Konum
İstanbul
668052865508.jpg


Odak noktası bilinmeyen tümöre dikkat!

Genellikle yaşlılarda rastlanan 'odak noktası bilinmeyen ****statik kanser' vakaları, teşhis aşamasında hastayı zorlar. Ancak ileri tarama tetkikleri ile tümörün neden çıktığı bulunabilir

Primeri bilinmeyen ****statik kanser tanımı; tüm tetkiklere, idrarda ve büyük abdestte gizli kan araştırması ve ****statik odaklardan yapılan biyopsilerin defalarca incelenmesine rağmen, çıktığı odağın ortaya çıkmadığı kanserler için kullanılır. Bilinmeyen ****statik kanser vakası sıklığı, yüzde 3 ila 10 arasında değişmektedir. Genellikle yaşlılarda daha çok rastlanmakla beraber gençleri de bu grubun dışında tutmamak gerekir. Bu hastaların otopsilerinden sonra bile yüzde 15-25' inde çıkış noktası saptanamamaktadır.

ÖZEL BİR DURUMDUR
bullet.jpg
Primeri bilinmeyen ****statik kanserlerde, odağa ait bir bulgu çıkmaz. Yaygın ****staz gelişmesi ve hastaların ****stazlara ait klinik belirti ve bulgulara başvurması; bu grubu kendine has özel bir duruma getirmiştir. Hastaların yüzde 90'ı ****staz odakla ilgilidir.

bullet.jpg
Hastaların ilk başvuruda genellikle en belirgin belirti veren bölgeler; lenf bezleri, akciğer, kemik, karaciğer ve beyindir. Bu tip hastalarda görülen semptomlar, iştahsızlık, kilo kaybı, halsizlik, yorgunluk, sık sık grip olmak ve ateş yükselmesidir.

HALSİZLİK GÖZLENİYOR
bullet.jpg
****staz lenflerde ise o bölgede ağrı, lenf bezlerinde şişkinlik, kol ve bacaklarda ödem, kemiklerde ağrı ve kırıklarla hastalık ortaya çıkabilir. Akciğerde lezyon varsa; kanser nefes darlığı ile kendini gösterir.

bullet.jpg
Sıçrama, karaciğerde ise hastalığın sarılıkla karşımıza çıkması şaşırtıcı olmaz. Sarılık, kaşıntı ve halsizlik, bu bulguların içindedir. Eğer kanser karın zarını tuttuysa; karında sıvı toplanması, bel ağrısı, halsizlik gözlenir.

bullet.jpg
Beyinde ****staz oluştuğu hallerde ise çift görme, kusma, kol, bacak ve ayaklarda kuvvet azalmasının yanı sıra bilinç kaybı ortaya çıkabilir. İstatistiklere göre; bazı durumlarda hastalığın gelişmesi sırasında primer tümöre ulaşma imkanı doğabilir.



KİLO KAYBINI ÖNLEMEK İÇİN 'GARUS İKSİRİ' ÇOK İŞE YARAR
bullet.jpg
Hastada kilo kaybı varsa onu eski kilosuna getirmek için kortizon ve bazı hormon takviyeleri verilebilir. Sıvı alamayan hastaya serum ile destek sağlanıp ağızdan protein karbonhidrat ihtiva eden gıdalar verilmelidir.

BUHARDA KUŞKONMAZ
bullet.jpg
Havuç, domates, ananas, portakal, böğürtlen ve nar suyu; kanser hastalarının kilo alımını hızlandırmada etkin rol oynamaktadır. Ayrıca ev yoğurdu, çökelek, peynir altı suyu verilmelidir. Pırasa, elma kabuğu ve soğan da içeriklerindeki quarcetin nedeniyle tüketilmelidir.

bullet.jpg
Hocalarımızın tavsiye ettiği 'garus iksiri' de kilo alımında etkilidir. Şaraba karıştırılan tarçın, sarısabır, Hindistan cevizi, safran, mürrisafi; 10-15 gün bekletildikten sonra günde 2-4 çorba kaşığı içirilebilir.

bullet.jpg
Bağırsak, mide ve pankreas ****stazı şüphesi olan hastaya; kuşkonmaz, maydanoz ve kereviz suyu içirilmelidir. Kuşkonmazın buharda pişirilmiş hali de verilebilir. Protein olarak da haftada bir kez kırmızı et veya balık tüketmesi önerilir.

KAYNAĞI DETAYLI ARANMALI

bullet.jpg
Hastalarda, iğne biyopsisinden ziyade cerrahi biyopsi tercih edilmesi, primer tümörün saptanmasında büyük rol oynar. Ümmino kimyasal incelemelerde sitokeratin, vimentin, dezmin, kromogramin gibi maddelerin araştırılması; özellikle karsinom, lenfoma, melanom, sarkom, nöroendokrin tümörlerde yardımcı olabilir.

bullet.jpg
Kemik ****stazı olan erkeklerde PSA tetkiki özellikle prostat kanseri için yapılmalıdır. Karın zarı karsinomasında ise CA12.5, yumurtalık kanseri için araştırma amacıdır.

bullet.jpg
Elektron mikroskobu da değerlendirmede söz sahibi olabilir. Mamografiye rutin olarak bakılmalı; baş ve boyun muayenesi de gözden uzak tutulmamalıdır. Özellikle nazofarenks (geniz) muayenesi önemlidir. Herhangi bir üst lenf bezi ****stazında, bronkoskopi yapılması da gereklidir.

bullet.jpg
Kasık lenf bezindeki ****stazlarda; kadınlarda vulva, vajel ve serviks muayenesi yapılmalıdır. Erkeklerde ise penisin muayenesi oldukça önemlidir ama anal bölgeye de bakmak gereklidir.
KOLON KANSERİNE KARŞI ZEYTİNYAĞI
bullet.jpg
Greyfurt dışındaki turunçgiller, kabuklarıyla beraber çekilip içine kara üzüm pekmezi ve çiçek balı katılarak hastaya yedirilmelidir.

bullet.jpg
Kırmızı portakalda bulunan aztaxanthin maddesinin, pek çok tümörde faydalı olduğu saptanmıştır. Akciğer kökenli kanser hastalarının beslenme programına özellikle karaturp eklenmelidir.

bullet.jpg
Laboratuvar çalışmalarında ise zeytinyağının, özellikle kolon kanseri hücrelerin ölümünü artırdığı görülmüştür. Yeşil çay, günde iki kere tüketilmelidir.

Sabah
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst