O bir 'başarı ikonu'...

rüzgar gülü

Daimi Üye
Katılım
20 Şubat 2009
Mesajlar
10.973
Tepki
10.147
Puan
113
Yaş
43
Konum
istanbul

Kişisel bilgisayar, mouse, iPod, iPhone, iPad... Hepsinin ortak bir noktası. Hepsinin altında O’nun imzası var. O, garajında kurduğu şirketle başarı ikonu haline gelen Steve Jobs. İşte Apple CEO’luğu görevinden sağlık nedenleriyle ayrılan Jobs’un ’profesyonel’ başarı öyküsü...

EFSANEVİ CEO JOBS AYRILDI

Dünyanın en büyük şirketlerinden Apple’ın kurucusu Steve Jobs,sağlık sorunları nedeniyle icra kurulu başkanlığı görevinden ayrıldığını açıkladı. Jobs, Apple'ı mahalleden arkadaşıyla evinin garajında kurmuştu.

Uzun zamandır sağlık sorunları bulunan Steve Jobs, kararını çalışanlara bir elektronik posta ile duyurdu ve yerine yokluğunda görevlerini üstlenen Genel Müdür Tim Cook’un geldiğini söyledi. Jobs, Apple’ın yönetim kurulu başkanı olarak kalacak.

Pankreas kanseri sonrası karaciğer nakli ameliyatı geçiren 55 yaşındaki Jobs, veda mesajında icra kurulu başkanı olarak görevlerini ve beklentileri yerine getiremeyecek durumda olduğunu belirtti.
Üniversiteyi terk etti, mahalleden arkadaşıyla evinin garajında şirket kurdu

İşte Apple'ın efsanevi CEO'su Steve Jobs ve bir azmin zaferi öyküsü:

Üniversiteyi 6 ayda terk edip dünyayı değiştirmek için kolları sıvadı. Mahalle arkadaşını da yanına alarak evinin garajında kurduğu şirketle bir meteor gibi yükseldi. Bir ara düşüşe geçti ama düştüğü yerden kalkmayı bilerek bir ’başarı ikonu’ oldu. İşte iMac, iPone, iPod ve iPad'ın babası, Apple’ın kurucusu Steve Jobs'un başarı hikayesi. Evlilik dışı bir ilişkiden doğdu, fakir bir aileye evlatlık verildi. Sorunlu bir çocukluk geçirdi. Okul yıllarında başarıya değil suça meyilliydi. Sonunun hapishane olması beklenirken bir komşusunun onu elektronik cihazlarla tanıştırmasıyla hayatının yönü değişmeye başladı.

Okulu terk etti

Emekçi ailesi varını yoğunu ortaya koyup onu pahallı bir üniversiteye yazdırdı. Altı ayın sonunda sıkıcı derslere girmenin ailesinin tüm birikimini harcamasına değmeyeceğini fark etti. İçindeki sesi dinleyip üniversiteden ayrıldı! Parlak bir geleceği elinin tersiyle ittikten sonra Atari'de çalışmaya başladı. İçindeki ses onu burada da rahat bırakmayınca dümeni Hindistan'a kırdı.

21 yaşında şirket kurdu

Aydınlanma yolculuğu dönüşünde aradığının gözünün önünde olduğunu gördü! Kendi kişisel bilgisayarını yapan ama onu satmayı akıl edemeyen mahalle arkadaşı Steve Wozniak'ı birlikte şirket kurmaya ikna etmesi ilk başarısı oldu. Kendisi gibi üniversiteyi yarım bırakan adaşı Steve ile evinin garajında Apple'ı kurdu. 21 yaşındaydı ve tek bir hayali vardı: Bir gün dünyayı değiştirecekti.

Bütün kapılar yüzüne kapandı

Ancak bankalar hayallere kredi vermiyordu. Fikirlerini satmak istedikleri bilgisayar devleri de sıradan insanların bilgisayar almaya gerek duymayacağından emindi. Tüm kapılar yüzlerine kapanınca minibüslerini ve hesap makinelerini satarak tüm kişisel birikimlerini kişisel bilgisayar tasarlamaya yatırdılar. Sonuçta yanılan bankalar oldu. Apple ile PC devrimini başlatan Steve Jobs, hem hayalini gerçekleştirdi hem de en zenginler ligine jet hızıyla girdi.

Kendi şirketinden atıldı

Meteor gibi yükselen Jobs'u, zirvede ters yönden esen rüzgarlar karşıladı. Kendi şirketinden yönetim kurulu kararıyla ayrılmak zorunda kalan Jobs, bir günde tam bir başarısızlık sembolü haline geldi. Gazeteler sonunun geldiğini ilan ederken Jobs, yelkenlerini tersten esen rüzgara göre ayarladı. Apple'dan başı önünde ayrılmıştı, ama dönüşü muhteşem oldu. Kovulduktan 10 yıl sonra yönetim kurulu tarafından geri çağrıldı.

Patronun kim olduğunu gösterdi

Kontrol edilemez olduğu gerekçesiyle kendi şirketinden kovulan Jobs, bir kurtarıcı olarak geri döndü. İkinci kez Apple'ın başına geçen Steve Jobs, her biri ikon haline gelen iMac, iPhone, iPod ve son olarak iPad gibi ürünlerle patronun kim olduğunu herkese bir kez daha gösterdi.
Başarı ikonu Steve Jobs'un hayata bakışını değiştiren olay ise pankreas kanserine yakalanmasıydı. Hastalığı tedavi edilse de her gününü ömrünün son günü gibi yaşamaya başlayan Jobs, böylece kaybetme korkusunu da tamamen yendi.

Sıradan insanların asla ilgi duymayacağı düşünülen cihazları birer ikon haline getirerek fark yaratan Steve Jobs'un en belirgin özelliği mükemmeliyetçiliği ve hep daha fazlasını istemesi.

Steve Jobs'tan başarı taktikleri

- Noktaları ileriye bakarak birleştiremezsiniz; onları sadece geriye baktığınızda birleştirebilirsiniz. Noktaların gelecekte bir şekilde birleşeceğine inanmanız gerekiyor. Bir şeye güvenmelisiniz -tanrıya, cesaretinize, kaderinize, hayata, karmaya, herhangi bir şeye. Bu yaklaşım beni hiçbir zaman yolda bırakmadığı gibi hayatımı da bütünüyle değiştirdi.

- Zaman farkına varmamıştım ama Apple'dan kovulmak başıma gelebilecek en iyi şey olmuştu. Tadı çok kötü bir ilaçtı, ama sanırım hastanın da buna ihtiyacı vardı. Bazen hayat kafanıza bir tuğlayla vurur. Sakın inancınızı kaybetmeyin.

- Neyi sevdiğinizi bulmanız gerek. Ve bu aşklarınız için geçerli olduğu gibi işiniz için de geçerlidir. İşiniz hayatınızın büyük bir kısmını kaplayacak ve gerçek anlamda tatmin olmanın tek yolu harika bir iş olduğuna inandığınız şeyi yapmanızdır. Ve harika bir iş yapmanın tek yolu ise yaptığınızı sevmenizden geçer. Henüz bulamadıysanız, aramaya devam edin.

- Zamanınız kısıtlı, bu yüzden başkalarının hayatını yaşayarak onu harcamayın. Başka insanların fikirlerinin gürültüsünün kendi kalbinizin sesini duymanızı engellemesine izin vermeyin. Ve en önemlisi kalbinizin ve sezgilerinizin yolundan gidecek cesarete sahip olun.

Yukarıdaki hikaye, Mümin Sekman'ın danışmanlığında hazırlanan "İnsan İsterse: Azmin Zaferi Öyküleri" kitap dizisinden Azime Telli tarafından özetlenmiştir. Tüm hakları saklıdır.
 

Debby

Daimi Üye
Katılım
29 Mayıs 2011
Mesajlar
1.313
Tepki
1.045
Puan
113
Konum
Eskişehir
Tv de haberlerde çıkmıştı sanırım. Kansermiş erimiş adam bi deri bi kemik kalmış. İyi değilmiş durumu... Ya işte dünyanın parasını kaldırsan da bişey olmuyo.. Bi hastalık herşeyi yerle bir ediyo.
 
H

Hera

Misafir
Başarı İkonu Oda Allah tarafından ona bahşedilmiş Huzur İçinde yatsın Işık içinde uyusun..
 

zeyn0M

Daimi Üye
Katılım
28 Ekim 2011
Mesajlar
1.002
Tepki
315
Puan
83
Konum
istanbul
x_3b95bec9.gif
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst