NOS nedir ve avantajları nelerdir?

bitter_im

Admin
Admin
Genel Yönetici
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
64.644
Tepki
53.687
Puan
113
Yaş
32
Konum
kocaeli


Nos sistemi.. NOS nedir ve avantajları nelerdir? Çalışma prensibi: NOS nasıl çalışır? NOS ile motor modifiyesi..

Motor gücünü artırmanın en etkili yolu olan NOS’un açılımı tam olarak Nitrous Oxide Systems’dir. İçten yanmalı motorların güç miktarı, oksijen ve püskürtülen yakıtın patlama şiddetine bağlıdır. Motor modifiyesindeki temel hedef yanma odasındaki hava ve yakıt karışımını zenginleştirip patlama şiddetini yükseltmektir. Yakıtın depolanması ve silindirlere aktarımı kolay bir iş olmasına rağmen gelen hava değerinin yükseltilmesi modifiye işlemi gerektirmektedir.

Motora giren havanın bir kalite değeri vardır ve bu kalite değeri yanma odasına giren havanın yoğunluğu ile doğru orantılıdır. Soğuk hava sıcak havadan daha yoğundur ve bu yüzden hava filtreleri daima soğuk hava akışının olduğu bölüme yerleştirilir. Bu sayede motordan daha fazla güç elde edilmiş olur.

NOS sistemi ve çalışması

Ni****** ve oksijenden oluşan NOS sistemi motorun gücünü iki yolla artırır. Bunlardan ilki, 2 ni****** ve 1 oksijen atomundan oluşan moleküllerin yanma odasına girdiğinde moleküllerin ayrışması sonucu motor gücünü artırmasıdır. Söz konusu moleküller yanma odasına girince yüksek ısıdan dolayı oksijen atomları ve ni****** atomları ayrışır ve moleküllerden kopan oksijen atomları dışarıdan (hava filtresinden gelen) havanın kalite faktörünü yükseltirler. Böylece yanma odasındaki hava-yakıt karışımı daha şiddetli bir biçimde patlayarak motorun gücü artmış olur.

NOS’un motor gücünü artıran diğer etkeni ise tüpte sıvı halde bulunan moleküllerin, emme manifolduna doğru serbest bırakıldıklarında meydana gelen basınç farkından dolayı gaz haline dönüşmeleri ve buna bağlı olarak da içerideki sıcaklık değerinin oldukça düşmesidir. Yukarıda söylediğimiz gibi soğuyan hava daha yoğundur ve bu yoğunluk yanma odasındaki patlamanın daha şiddetli olmasını sağlar.
Yukarıda belirtilen özelliklerinden ve fiyatının çok yüksek olmamasından dolayı NOS, diğer motor modifiye seçeneklerinden avantajlıdır.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst