Nöroşirurji (Beyin Cerrahisi)

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
Nöroşirurji (Beyin Cerrahisi)

norosirurji.jpg


Beyin ve sinir cerrahisi veya nörocerrahi merkezi ve periferal sinir sistemi cerrahinörocerrah ya da nöroşirurjisyen denmektedir. Bu uzmanlık eğitiminin sonrasında daha üst ihtisas dalları olarak spinal, fonksiyonel, tümör, vasküler, pediatrik nöroşirurji gibi dalları da vardır. bozukluklarının mekanik müdahele yoluyla tedavisini yapan bir uzmanlık dalıdır. Bu dalda uzmanlık alan tıp doktorlarına, gerek branşın eğitiminin ve gerekse pratik uygulamasının zorluğu nedeni ile nörocerrahların sayısı çok fazla değildir. Tıbbın en cok dikkat ve tecrübe isteyen dalı sayılır. Ameliyatları 5-14 saat sürer. Bu nedenlerle çoğu ülkede bu dalın uzmanları en çok ücret alan hekimlerdir.

Tedavi ettiği hastalık ve sorunlar

Beynin ya da omurilik dokusunun içinden kaynaklanan veya ona dışarıdan basarak sorun oluşturan tümörler,
Beyin dokusunu ya da omuriliği besleyen damarların anevrizma (balonlaşma),
Arteriovenöz malformasyon, kavernom gibi rahatsızlıkları,
Karotid stenozu denilen boyun damarlarındaki daralmalar,
Doğumla birlikte olan meningomyelosel gibi sinir sisteminin oluşumu sırasında gelişen rahatsızlıklar, hidrosefali adı verilen ve kabaca beyin boşluklarındaki sıvının miktarının artışı,
Bel fıtığı (Lomber disk hastalığı) başta olmak üzere her türlü omurga hastalıkları,
Kafa ve omurilik yaralanmaları,
Beyin damarlarının tıkanıklıkları,
Beyin kanamaları.

Türkiye'de beyin ve sinir cerrahisi

Türkiye'de beyin ve sinir cerrahisinin meslekî derneği Türk Nöroşirurji Derneğidir. Bu dernek beyin ve sinir cerrahisi dalında uzman hekimleri bir araya getirerek mesleki bilgi ve tecrübenin paylaşımını ve dayanışmayı hedef almaktadır.

Son 10 senede gelişen teknoloji sayesinde beyin cerrahisi cazip hale gelmiş ve diğer ülkelere benzer şekilde tercih edilen bir uzmanlaşma dalı olmaya başlamıştır.

Alıntıdır!
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst