Nil'in gizemli ülkesi Mısır

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.291
Tepki
83.528
Puan
113
Konum
İstanbul
fft20_mf1533274.Jpeg



Nil'in gizemli ülkesi Mısır

Ortadoğu'nun öne çıkan ülkelerinden Mısır, antik medeniyet geçmişi sayesinde dünyanın en çok ilgi çeken tarihsel anıtlarına ev sahipliği yapıyor. Ülkenin simgesi hiç şüphesiz meşhur Piramitler...

fft20_mf1533275.Jpeg


Mısır'da yer alan piramitler Dünyanın 7 Harikası'ndan biri olarak bilinir. Ehramlar olarak da bilinen Mısır piramitleri, çoğu eski ve orta krallık döneminde (M.Ö. 20002Li yıllarda) Mısır krallarının (Firavun) mezarları üstüne yapılmış büyük anıtsal yapılardır. Aslında Mısır’da 100’den fazla piramit var. Ancak en çok bilinenleri başkent Kahir'denin Gize bölgesindekilerdir. Gize Piramitleri; Keops (en büyüğü), Mikerinos, Kefren, Sfenks, Sakkara, Maldum Snefru, Dahahur, Dahahur Snefru, Gize Kefren Piramidi ve Sakkara Pepi II Piramidi olmak üzere toplam 10 piramitten oluşuyor.

fft20_mf1533276.Jpeg


Piramitler niye yapıldı?

Eski Mısırlılar, ölen bir kişinin bedenini koruyarak, ona yiyecek ve içecek sunarak ölümden sonra yaşamasını sağlayabileceklerine inanırlardı. Bu nedenle ölülerini, öbür dünyada gereksinecekleri eşyalarla birlikte gömerler, mezar duvarlarına çizdikleri resimler ve yazdıkları yazılarla ölülere karşılaşabilecekleri tehlikelerden korunma yollarını gösterirlerdi.

fft20_mf1533277.Jpeg


Piramitlerin çözülemeyen esrarı...

Günümüzden binlerce yıl önce inşa edilen piramitler, onlarca sırrı da barındırıyor. Bugün bile hala yanıtları tam olarak bulunamayan sorulara bir göz atalım;

O zamanın teknolojisi ile bu kadar muntazam yapılar nasıl yapılabildi?

Her biri 20 ton olan taşlardan inşa edildi. Bu taşlar nereden ve hangi yöntemle oaya getirildi? (Kimi uzmanlara göre bu taşlar zaten oradaydı)

Piramit, kimin adına yapıldıysa, onun bulunduğu odaya, yılda sadece 2 kez (doğum ve tahta çıkış tarihi) güneş giriyor. Bu nasıl hesaplanabildi?

Piramitlerin içinde ultra sound, radar, sonar gibi cihazlar neden çalışmaz?

Kirletilmiş suy, birkaç gün kaldığı piramitin içinden nasıl arıtılmış olarak çıkabilir?

Piramit’in içerisinde Birkaç gün bırakılan süt nasıl bozulmadan durabilir?

Bitkiler neden piramitlerin içinde daha hızlı büyürler?

nil-in-gizemli-ulkesi-misir-1539233.Jpeg


İskenderiye'nin yok olan güzelliği

Mısır'ın ikinci en büyük şehri olan Akdeniz sahilinde kurulan İskenderiye, bir zamanlar Mısır in başkentiydi. Bu kente gidince, göremeseniz de ünlü İskenderiye Feneri'ni anmak gerek. İnşaası MÖ 285-246 yılları arasında süren fener, İskenderiye Limanı'nın karşısındaki Pharos Adası üzerindeydi.

3 bölümden oluşan fenerin mimarı Knidos'lu Sostratus'tur. Kaidesi ile birlikte 135 metre yüksekliğinde olan fener, beyaz mermerden yapılmıştı. Tepesinde bulunan, tunçtan yapılmış büyük bir ayna 70 kilometre uzaklıktan görülüyor ve limana giren gemilere rehberlik ediyordu. Alt bölümü dikdörtgen şeklinde ve yaklaşık 55 metre yüksekliğindeydi. Ancak fenerin üst kısmı M.S. 955 yılında bir depremde, fırtınada kopan gövde kısmı da 1302'de başka bir depremde yıkıldı. 1500 yılında ise bu yapıya ait kalıntılar tamamen yok oldu. Bu fener, Dünyanın Yedi Harikası'ndan biridir.

nil-in-gizemli-ulkesi-misir-1539234.Jpeg


En güzel kütüphane

İskenderiye denilince akla bir de kütüphane geliyor. İskenderiye Kütüphanesi, M.Ö. 3. yüzyılın başlarında Ptolemaios hanedanı tarafından kurulmuş olan antik kütüphanedir. İnsanlık tarihinde meydana getirilmiş önemli eserlerden biri olarak kabul ediliyor. Kütüphanenin müdürü, bulabileceği her yazılı eseri alma yetkisine sahipti. Mısır’a giren her kitabın buraya götürülmesi mecburiyeti vardı. Kitabın burada bir nüshası çıkarılıp sahibine verilir, kitabın aslı ise kütüphanede kalırdı. Bir taraftan da yurt dışına gönderilen memurlar, başka ülkelerde buldukları kitapları satın alıp, getirirlerdi. Böylece, o zamana kadar birçok bilime ait dağınık halde ve kaybolmaya mahkûm durumda olan eserler emin bir yerde toplanmış oldu. Ancak bu eşsiz kütüphane, yaygın inanışa gör eşitli fanatik görüşler nedeniyle, antik Pagan tapınakları ve yapıların imhası sırasında Hıristiyanlar tarafından yokedildi. Diğer görüşe göre kütüphane şehrin Müslümanlar tarafından alınmasından sonra yokedildi. Bir başka görüş de Sezar'ın İskenderiye'yi kuşattığı sırada yok olduğu yönünde.Ancak neyse ki yakılan İskenderiye kütüphanesinin bulunduğu alanda Yeni İskenderiye Kütüphanesi yapıldı ve 2002'de açıldı.

fft20_mf1533280.Jpeg


Piramitlerden fazlası...

Mısır, elbetteki sadece piramitlerden ibaret değil. Nil boyunca dünyanın en önemli üç medeniyetinden biri olarak tanımlanan Eski Mısır tapınakları, görülmesi gereken diğer muhteşem güzellikler arasında. Mısır'ın diğer önemli yapı ve mekanları şöyle:

fft20_mf1533281.Jpeg


Karnak: Mısır'daki küçük bir köy. Bu köyü hem bilim hem de turizm açısından önemli kılan en büyük özelliği tapınak kompleksidir. Her ne kadar genelde Karnak ismiyle köy değil de tapınak kastedilse de, gerçekte tapınak köyü içinde barındırıyor. Karnak aslında bitmemiş bir tapınaktı. Her firavun kendinden önceki firavunun yaptığı eklemelerden çok fazlasını yaparak büyük ve görkemli bir tapınak halini almıştır ve her firavun kendinden birşeyler katmak istemiş ve böylece Karnak'ın yapımı 2000 yıldan fazla sürmüş. Dünyadaki en büyük antik dini mekân olan Karnak tapınak kompleksi büyük bir açık hava müzesidir ve büyük ihtimalle, Gize Pramitleri'nin ardından Mısır'daki en çok ziyaret edilen antik mekândır.

fft20_mf1533282.Jpeg


Krallar Vadisi (Firavunlar Vadisi): 8. ve 20. Hanedanlık döneminde Yeni Krallık'ın Firavunları ve güçlü asilleri için inşa edilen mezarlar bu vadide bulunuyor. Vadinin amacı piramitler içinde yağmalanan mezarları saklamak.

Khan El Halil: Kahire'deki bu çarşı, Mısır'ın en ünlü çarşıdır.

Firavunlar Köyü: Kahire'deki bu köyde, Nil'in kenarında ayrılmış özel bölümde Firavunlar çağındaki yaşam canlı oyuncular tarafından tasvir ediliyor.

Mısır Müzesi: Kahire'deki bu müze, Eski Mısır uygarlığının en görkemli koleksiyonunu barındırıyor.Yapımı 1835 yılına dayanan, 1902'de hizmete giren müzede 120.000 eser bulunuyor.

nil-in-gizemli-ulkesi-misir-1539235.Jpeg


Kızıldeniz'in doğal akvaryumu

Mısır'da tarihi değerleri tanımanın yanısıra doğla güzellikleri de yaşamak mümkün. Sharm El Sheikh'te, çölde gün doğumunu veya batımını izlemek, safari yapmak, Bedevi Kampı'nı ziyaret etmek, Kızıldeniz’in rengarenk balıklarını, çeşitli mercan kayalıklarını ve sadece burada bulunan beyin mercanlarını görmek mümkün.... Ya da Ras Mohammed Ulusal Parkı'na giderek muhteşem doğa manzaranın tadını çıkarabilirsiniz. Burada, koruma altındaki eşsiz koylarını dolaşmak ve deniz altındaki güzellikleri keşfetmek seçenekler arasında.

Milliyet
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst