Niçin oyuncak?

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
coc-os14.jpg
Şehirleşme arttıkça, çocukların oyun alanları daraldı. Hele trafiğin yoğun olması çocukları evlere hapsetti. Sokaklardan araç geçmediği dönemlerde çocukların çok fazla oyuncağa da ihtiyaçları yoktu. Bir araya gelir gelmez bir yığın oyunu hep birlikte oynayabiliyorlardı. Şimdi apartman katlarına sıkıştırılan ve yalnızlığa mahkûm edilen minikleri oyalamak, yeteneklerini geliştirmek, dünyayı algılamalarına yardımcı olmak için üretilen sayısız oyuncak var.
Ancak çocuklar sevgiyi ve insanî diğer duyguları insanlardan öğrenir, oyuncaklardan değil. Bu yüzden, hem oyuncak seçiminde dikkatli olmak hem de onlarla birlikte oynamak gerekir.

coc-os15.jpg
Çocuklar için oyun vazgeçilmez bir öğrenme aracıdır. Oyun, çocuğun fiziksel, sosyal, psikolojik, ve dil gelişimine katkıda bulunur.
Erişkinler oyuna dahil olduğunda çocuğun öğrenmesi artmaktadır. Anne ve baba, kitap ve dergilerin de oyun amaçla kullanılabileceğini ve birlikte okumanın çocuk gelişimini destekleyeceğini unutmamalıdır.
Televizyon, video ve bilgisayar oyunları sınırlanmalı, günde en fazla 1-2 saat olmalı. 5 yaş altı çocuklara, bilgisayar oyunları esnasında bir erişkin eşlik etmelidir.
Çocuklar zeka geliştirici oyunlardan hoşlanır, bu nedenle basit ve doğal oyuncaklar ilgilerini çeker. Örneğin boş kutular, su, kum gibi ev içinde kullanılan (zararsız olduğundan emin olmak kaydıyla) birçok malzeme oyuncak olabilir.

coc-os16.jpg
Ahşap oyuncaklar diğer malzemelere göre daha sağlıklıdır.
Oyuncakları seçerken çocuğa zarar vermeyecek oyuncakların seçilmesi önemlidir.
Oyuncak güvenliği her zaman düşünülmelidir. Oyuncaklar kimyasal boyalar, yutulabilecek küçük parçacıklar, kokular, keskin uçlar içermemeli, uzun tüylü oyuncaklar tercih edilmemeli, kolay yıkanabilenler seçilmelidir.
İlk yaşlarda, cinsiyete göre sı*nırlamalar getirmek doğru değildir. Erkek çocuklar da bebeklerle veya kız çocuklar da arabayla oynamak isteyebilir,bu normaldir. Ancak 2 yaştan sonra cinsiyetine ait oyuncaklar tercih edilmelidir. Oyuncak seçiminde çocuğun yaşını göz önünde bulundurmanın yanı sıra, oyuncak hakkında onun da fikrini almak en iyisidir.

Savaş oyuncakları uygun açıklamalarla birlikte çocuğun bilgilenmesi amacıyla kullanılabilir. Ancak bu oyuncakların şiddeti cazip göstermemesine dikkat edilmelidir.
Elbette çocuğun yaşına uygun oyuncaklar hakkında fikir sahibi olmak gerekir, fakat bir çocuğun gelişimini ve insanlarla iyi geçinebilen bir kişi olmasını sağlayan en önemli şey, ona verilen anne-baba sevgisidir. Çocuklarınıza vakit ayırın ve onları sevdiğinizi her fırsatta kendilerine söyleyin.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst