Nefes Darlığı - Septorhinoplasty

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
Nefes Darlığı - Septorhinoplasty

Septorhinoplasti (Nefes Darlığı ve Burun Estetiği)
Septorhinoplasti nedir;
Burundan nefes almayı zorlaştıran ve burunda eğriliğe yol açan temel problem burun orta bölmesi olan septum dediğimiz yapının eğriliğidir.
Septum eğrilikleri;ender olarak doğuştan olabileceği gibi,sonradan da meydana gelebilir.Septumdaki bu eğrilikler dışarıdan anlaşılabileceği gibi,kimi zamanda sadece muayenede tespit edilebilir.Kişinin nefes problemi varsa, estetik operasyon sırasında bununda düzeltilmesi gerekmektedir.Bu ameliyatlarda çoğu zaman, septumdan elde edilen kıkırdak burunun şekillendirilmesinde de çok iyi bir kaynak olabilmektedir.
Burunda özellikle de tek taraflı tıkanıklıklar, zaman içerisinde burun deliklerinin simetrisini de bozmakta ve asimetrik burun delikleri meydana gelebilmektedir.
Bazı durumlarda da nefes alma problemleri estetik rhinoplasti ameliyatlarından sonra oluşabilir. İhtiyaca göre revizyon ameliyatları yapılarak bu sorun giderilmeye çalışılır.
Septorinoplasti ameliyatında burun estetiği ile birlikte nefes problemide giderildiği için; 18 yaşından itibaren yapılabilir.
Ameliyat öncesi görüşmede,
Nefes alma durumu ve burun iç yapılarını değerlendirmek için endoskopik muayene yapılır.
Hastanın fotografları çekilerek bilgisayar üzerinde ameliyat sonrası oluşacak muhtemel burun şekli görülür.
Bazı hastalarda ilave tetkikler (bilgisayarlı tomografi vb) ve konsültasyonlarda istenebilir.
Ameliyat tekniği;
Burundan nefes alma problemlerini çözmeye yönelik müdahaleler (septoplasti ) ile birlikte estetik amaçlı olarakta;burun kemeri alınır, boyutu değiştirilebilir, burun ucu şekillendirilir, burun delikleri küçültülüp simetrik hale getirilir. Burun içindeki kesiler kendiliğinden eriyen iplerle kapatılır. Burun dışına özel bantlar yapıştırılır ve bir hafta kalacak plastik atel yerleştirilir.
Ameliyat sonrası verdiği rahatsızlık nedeniyle tampon kullanılmaz.
Ameliyat süresi ve anestezi türü,
Ameliyat genel anestezi altında yapılır ve ortalama 2-2,5 saat sürer.
Ameliyat sonrası iyileşme,
Ameliyat sonrası ilk gün yüze soğuk uygulama ve basit ağrı kesici ilaçlar hastayı rahatlatır.Hasta 1 gece hastanede kalıp ertesi gün eve dönebilir.
En fazla ameliyattan 2-3 gün sonra görülen hafif bir ödem (şişlik) ve morluk oluşabilir ki,bu da sonraki günlerde hızla geriler.
Ameliyattan ortalama 5.-7. gün sonra burun üzerindeki plastik atel ve bantlar çıkarılır.
Ameliyattan yaklaşık 5-7 gün sonra normal hayata geri döner,yolculuk yapabilir ve işinize başlayabilirsiniz.
10-15.günlerde yürüyüş şeklinde sizi fazla yormayacak aktiviteler yapmanızda fayda vardır.Ancak,tempolu egzersiz ve yüzmeye başlama zamanı ameliyat sonrası 3.ya da 4.hafta olmalıdır.
Gözlük kullanımına ortalama 1.ayda hafif çerçeveli bir gözlükle başlanabilir.(Lens kullanan hastalar,ameliyat sonrası 2-3.gün lenslerini kullanmaya başlayabiliyorlar.)
Burnunuza travma alabileceğiniz sporlara ve dalmaya 2.aydan önce başlamamalısınız.
Burun şeklinin oturması ortalama 3-6 aydır.
Ameliyatın komplikasyonları,
Ameliyat sırasında; septum delinmesi olabilir ki,bunun o anda tamir edilmesi faydalıdır.İleride burundan nefes almada ses gelmesine sebeb olabilmektedir.
Burun kemik ya da kıkırdaklarından fazla çıkarılması ya da burunun fazla küçültülmesi veya büyütülmesi olabilir.
Ameliyattan hemen sonra kanama olabilir ki,kanamanın türüne göre hekiminiz işlem yapar.
İyileşme döneminizde,yüzünüzde özellikle üst dudakta,burun ucunda şişlikler ve uyuşukluklar olabilir ki, bunlar zaman içinde gerileyecektir.
İlerki dönemlerde burun içi mukoza yapılarında yapışıklık meydana gelebilir ki, nefes almada yarattığı problem nedeniyle bir cerrahi işlemle düzeltilmesi gerekebilir.
Tıbbi kaynaklar %10 oranında ameliyat sonrası revizyon dediğimiz cerrahi işlemler gerekebileceğini, revizyon cerrahisi için ideal sürenin ameliyattan 1 yıl sonra olması gerektiğini bildirir.
Burun ameliyatlarında başarı,
Kişiye bağlı değiştirilemez etkenler olarak; kişinin yaşı,anatomik yapısı ve yara iyileşmesine vucudun verdiği reaksiyon başarıyı olumlu ya da olumsuz yönde etkiler.Burun cildinin ince olması,burun kıkırdak yapısının kalın olması,burun büyüklüğü yüzüyle fazla orantısız olmaması ve tüm yüz hatları orantılı olan kişilerde başarı oranı artarken,burun cildinin yağlı ve kalın olduğu,burun kıkırdaklarının ince olduğu,yüze göre çok büyük ya da çok küçük bir burun ve yüzün totalindeki orantısızlık ya da asimetri başarı şansını azaltabir.Kişiye bağlı olarak;daha önce operasyon ya da travma geçirmiş olmak,iyileşme döneminde gerekli özeni göstermemiş olmakta başarı şansını etkileyebilir.
Kişinin yüzü ile orantılı büyüklükte,simetrisi tam,bakıldığı zaman güzel gözüken ancak ameliyat yapılmış olduğu fark edilmeyecek kadar doğal duran ve nefes alma problemi olmayan burun ideal burun olarak tanımlanabilir.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst