Nedir Şu Meze ve Ordövr Dedikleri?

incitanemtuana

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
14.871
Tepki
28.175
Puan
113
Yaş
41
Konum
isvicre
Bakla fava, tarator, şak şuka, haydari, arnavut ciğeri, humus, zeytinyağlı havuç ezmesi, patates köftesi, domatesli enginar ve daha neler neler...


NEDİR ŞU MEZE DEDİKLERİ?
Mezeler, dünya yemek literatüründe “ordövr” adıyla anılan yemek grubuna dahil edilmiş olsalar da, Orta Doğu ve Türk Mutfağı’nda vazgeçilmez ve özel bir yere sahipler. Aslında ilk bakışta “alaturka ordövr” olarak da nitelendirilebilen mezelerin ordövrlerle olan benzerlikleri büyük ölçüde her ikisinin de yemeğin başında servise sunulmasından kaynaklanıyor. Bunun dışında hafiflikleri, lezzetleri, albenileri, küçük porsiyonlar halinde servis yapılmaları, asıl yemekten bağımsız olmaları, ordövrle mezeyi birbirine yaklaştırıyor. Ancak yalnızca mezelerden oluşan bir sofra donatmak ve bu sofranın başında geçirilen saatlerden alınan haz, Türklere özgü bir ayrıcalık olsa gerek.
Bu kadar geniş bir alanda değerlendirilebilen meze sınıfı yiyecekler arasına neler girer diye düşünecek olursak, şüphesiz ilk akla gelenler beyaz peynir, kavun, yoğurt ve çiğ sebzeler olur. Ardından ise her çeşit salata, sardalya, tuzlu balık türleri, ciğer kebabı, tavası, yahnisi, havyar, beyin, muska böreği, midyenin her çeşidi, kuzu söğüş, patlıcan, biber, yaprak, lahana, domates dolmaları, her tür köfte, zeytin, zeytinyağlılar, şarküteri ürünleri, çerkez tavuğu, yumurta yerlerini alır.
Tabii Türk Mutfağı’nın yörelere göre pek çok değişik lezzet barındırdığını düşünürsek, listeyi uzatmak mümkün. Ayrıca meyveleri, gerçek meze olarak kabul edenlerin sayısı da yadsınamayacak kadar çok.
Batılı bir gözle Türk Mutfağı’ndaki meze çeşitliliğinin biricik kusuru uyumdan yoksun oluşu. Ama bizim gözümüzde bu durum daha çok bir meziyet gibi görünüyor doğrusu. Bu çeşitlilik sayesinde sizce de sofralar çok daha renkli olmuyor mu?

ALINTI
 

..tebessum..

Daimi Üye
Katılım
6 Aralık 2009
Mesajlar
1.142
Tepki
2.391
Puan
113
Yaş
47
Konum
izmir
bayılıyorum mezelere en sevdiğim şu aralar bakla fava :) eskiden sade yapardım kendim sevmezdim şimdi soğanlı haline bayılıyorum ..
 

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.518
Puan
113
Konum
İstanbul
mix_meze.jpg


Meze

Meze (Yunanca Μεζές; Bulgarca, Sırpça, ve Makedonca мезе, Karada dilinde Meza) doğu akdenizde ve özellikle Türk mutfağında yer alan bir yiyecek grubudur. Genelde soğuk servis edilir. Ana yemek öncesi aperatif olarak yenildiği gibi, yemeklerin yanında da sunulabilmektedir

Mezeler çok değişik türlerde olabilir.
Peynir, salam, yoğurt, peynir gibi çok basit olabileceği gibi, değişik sebzelerden (barbunya, semizotu, patlıcan, biber vb.) ya da deniz mahsüllerinden (kalamar, karides vb.) hazırlanmış çeşitleri de mevcuttur. Mezeler karın doyurmaktan ziyade, değişik lezzetleri bir arada bulundurmak hem de masadaki sohbette bir eğlencelik niteliğindedir. Sofralarda küçük porsiyonlarda ama değişik birkaç çeşit olarak bulunabiliyor.

Belli başlı mezeler

* Ezme
* Haydari
* Rus Salatası
* Şakşuka
* Köpoğlu
* Fava
* Humus
* Topik
* Piyaz
* Kısır
* Tarama
*Tarator
* Muammara
*Hibeş

Alıntıdır...
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst