Naylon çoraplar mantarı tetikliyor

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.518
Puan
113
Konum
İstanbul
fft2mm3235725.jpg


Naylon çoraplar mantarı tetikliyor

Naylon çoraplar daha ince olmasına karşın teri emmedikleri için ıslanarak deriye yapışıyor. Nemli ortamda mantar deriye çok rahat girdiği için ayakta mantar oluşumu tetikleniyor

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tamer İrfan Kaya, kaşıntıya, kötü kokuya ve beyaz döküntülere yol açan mantarın özellikle yaz aylarında görüldüğünü ifade etti.

Terlemeyle özellikle ayaklarda görülen mantar hastalıklarının çeşitli şekillerde ortaya çıkabildiğini belirten Kaya, şöyle konuştu:

"Mantar ayak parmak aralarının beyazlaşmasına neden olabiliyor. Bakterilerin eklenmesiyle deride renk değişikliği oluşabiliyor. Bu bakteriler deriye bulaşarak ayakta ciddi bakteriyel enfeksiyonlara da neden olabiliyor. Mantara karşı daha duyarlı kişilerde ise ayak tabanlarında daha şiddetli su kabarcıklarının oluşması ve kaşıntı şikayeti ortaya çıkabiliyor."

'BİR ANDA DERİ ALTINA İŞLEMİYOR'

Mantarın tedavisinin kolay olduğunu vurgulayan Kaya, mantarı hastalığının şiddetli vakalarda tablet ilaçlarla, hafif olanların ise kremlerle tedavi edildiğini aktardı. Mantarın oluşmaması için ayak hijyeninin çok önemli olduğuna dikkati çeken Kaya "Hamamlarda, havuzlarda, otellerde mantara maruz kalınıyor. Eğer ayaklarımızı bu tür ortamlardaki temasın ardından yıkarsak mantarın bulaşması zor olur. Çünkü mantar bir anda derinin altına işlemiyor. Yıkanınca ayaktan uzaklaşabilir. Ayak hijyenine dikkat etiğimizde bundan korunabiliriz" dedi.

Çorap kalitesinin de mantarın oluşumunda etkili olduğunu dile getiren Prof. Dr. Kaya, şöyle devam etti:

"Kapalı ayyakkabıda oluşan nemli ortamlarda mantarlar deriye çok rahat girerek hastalığın oluşmasına sebeb oluyor. Özellikle havanın sıcak olduğu dönemde kapalı ayakkabılardan uzak durmak gerekiyor. Yine çoraplar da mantar hastalığından korunmak için çok önemli. Naylon çoraplar daha ince olmasına karşın teri emmedikleri için ıslanarak deriye yapışıyor. Nemli ortamda mantar deriye çok rahat girdiği için, naylon çoraplar ayakta mantar oluşumunu tetikliyor. Pamuklu çoraplar teri emerek dışarı verdiği için ayağın kuru kalmasını sağlıyor. Bu şekilde mantar oluşsa bile hastalık oluşturamayabiliyor. Mantarın sadece deriye teması önemli değil, derinin terlemesi ve ıslanması da mantar hastalığının ortaya çıkmasında çok önemli bir sebep."

AA

 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst