Namazın Manası (hz. Mevlana)

Katılım
29 Ocak 2009
Mesajlar
39
Tepki
30
Puan
18
Yaş
38
Konum
istanbul
NAMAZ KILARKEN BUNLARI DÜSÜNÜN*

Hazret-i Mevlananin Enfes Degerlendirmesi

Gönül ustasi Hazret-i Mevlana, insani ilahi huzura ulastiran tekbir, kiyam, rükü, secde, selam ve dua gibi namaz rükünlerine oldukça düsündürücü manalar kazandirir.

Namaza tekbirle girmek, “Ilahi, biz Senin huzurunda kurban olduk” demektir. (Tekbir getirerek kurban kesildigi gibi, tekbirle namaza baslamak da ‘Allah’im, canimiz sana feda olsun’ anlamindadir.)

Namazda kiyama durmak, Allah’in huzurunda kiyametteki muhasebeyi hatirlatir. Kul, biraz sonra hakkiyla yerine getiremedigi kullugundan ve isledigi günahlardan dolayi, utancindan ayakta durmaya dermani kalmaz, rükü’a egilir

Basi rükü’da iken “Hakk’in sualle-rine cevap ver!” diye Ilahi ferman gelir. Kul, rüküdan basini mahcup olarak kaldirir. Ayakta duramaz, yüz üstü secdeye kapanir.

Tekrar ona “Secdeden basini kaldir! Yapmis olduklarindan haber ver!” diye ferman gelir. O, yine mahcup bir halde basini kaldirirsa da, tekrar yüzüstüne kapanir.

O agir yükün tesirinden dizleri üstüne çöker. Saga selam verir; peygamberler ve melekler tarafina bakar, onlardan sefaat talep eder. Onlar derler: “Çare ve yardim günü geçti. Çare, ancak dünyada olabilirdi. Orada salih amellerde bulunmadiniz, o günler gitti.”

Sola selam verir; akraba ve yakinlarinin tarafina bakar. Onlardan da bir fayda göremez.

Herkesten ümidini kesince, dua için iki elini kaldirir. “Ya Rabbi, herkesten ümidimi kestim. Kuluna melce ancak Sensin. Senin rahmet ve magfiretine sinir yoktur .....
__________________
 

Oruc

Daimi Üye
Katılım
17 Temmuz 2008
Mesajlar
2.598
Tepki
2.379
Puan
113
Yaş
48
Konum
izmir
paylaşımın için Allah razı olsun arkadaşım..
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst