naƦ-ı ßeyza'dan Tarifler

nar-ı beyza

Daimi Üye
Katılım
15 Ekim 2012
Mesajlar
1.174
Tepki
1.230
Puan
113
Konum
ŞANLIURFA
Güzel Urfa'mın güzel bir tatlısıyla başlayayım tarif listeme
Şanlıurfa'nın yöresel bir tatlısı olan peynirli katmer. Dışı kıtır kıtır, içi yumuşacık şerbetli bir tatlı türü.
Baklavalık yufkayla da yapılabilir. Hatta baklava hamurunun aynısı ama benim vereceğim tarif annemin tarifi.
Açmak istemezseniz veya açmayı bilmiyorsanız baklavalık yufka kullanabilirsiniz.
Aynı tarifi blogumda da paylaştım. Oradan aktarıyorum.

bu arada hanimefendi.com 'u izediğim siteler arasına ekledim o yüzden fotoğraflardaki blog adresimi silmedim.


Malzemeler:
Un (aşağı-yukarı 4 su bardağı)
yarım çay bardağı sıvıyağ
yarım çay kaşığı karbonat
süt (yoğurmak için)
yarım çay kaşığı tuz
un+nişasta (açmak için)

İçi için:
Yağlı beyaz peynir

Üzeri için:
250 gram Eritilmiş Tereyağ

Şerbeti için:
4 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
birkaç damla limon suyu

Yapılışı:

Hamuru yoğurun, ceviz büyüklüğünde bezeler yapıp dinlendirin. Daha sonra nişasta yada nişasta+un karışımıyla incecik açık. Daha sonra fotoğrafta görüldüğü gibi tepsinizin ölçüsüne göre kesin.

Foto%C4%9Fraf0466.jpg


Tepsiye 4 yufka yerleştiriyoruz. Kestiğimiz yufkaların yanlarından artan parçalarının yarısını da diziyoruz.

Foto%C4%9Fraf0465.jpg


yufkaların üzerine peyniri boşluk kalmayacak şekilde yerleştiriyoruz.

Foto%C4%9Fraf0468.jpg


Kalan yufka parçalarını peynirin üzerine diziyoruz. Sağlam olan 4 yufkayı en üste diziyoruz.

Foto%C4%9Fraf0469.jpg


Dilimleyip üzerine erittiğimiz tereyağını gezdiriyoruz. (biz yarın çay bardağı kadar sıvıyağ ile karıştırdık)

Foto%C4%9Fraf0471.jpg


175 derece ısıtılmış fırında altı-üstü kızarana kadar pişirin (yaklaşık 45 dakika).
Soğuyunca üzerine sıcak şerbeti dökün.
Dilerseniz üzerini fıstıkla süsleyip servis yapın.

Foto%C4%9Fraf0474.jpg


Afiyet Olsun....

şerbetini döktükten sonra fotoğrafını çekmeyi unutmuşum
 
OP
nar-ı beyza

nar-ı beyza

Daimi Üye
Katılım
15 Ekim 2012
Mesajlar
1.174
Tepki
1.230
Puan
113
Konum
ŞANLIURFA
Aaa anneciğinin tarifi galiba o zaman annenin ellerine kollarına sağlık diyeyim :tskler:

Evet anneciğimin tarifi
ben şimdilik acemi aşçıyım
yani ben de yapsam yaparım da o kadar ince açamam

maşallah ne güzel yapmışsın ellerine yüğreğine sağlık.:)


teşekkür ederim çok sağolun

Annenin ellerine saglik,sende bu guzel tarifi paylastigin icin ellerine saglik

çok teşekkür ederim teşekkür ederim inşaallah bir gün kendi yaptığımı da eklerim
 
OP
nar-ı beyza

nar-ı beyza

Daimi Üye
Katılım
15 Ekim 2012
Mesajlar
1.174
Tepki
1.230
Puan
113
Konum
ŞANLIURFA
Bugün sizlerle çiğ köftenin nasıl yapıldığını paylaşacağım.
Halis muhlis Urfa usulü çiğ köfte tarifinin püf noktası:
Urfa'da çiğ köfteye kesinlikle biber salçası koyulmaz ve ıslatılarak yoğrulmaz.
Annem köfteyi yazın su almadan domatesle yoğurur.
Aslında videoya çekecektim de sesimiz falan çıkmasın diye çekmedim
bu arada tekrar hatırlatayım hanimefendi.com'u blogda izlemeye aldığım için fotoğrafların üzerinde adres duruyor


Malzemeler:
4 çay bardağı köftelik bulgur
1 su bardağı isot (pul biber)
1 orta boy soğan
3-4 diş sarımsak
4 domates (isterseniz domates yerine su ile yoğurun)
1 yemek kaşığı domates salçası
4 yumurta
zeytin yağı+tereyağı (isteğe bağlı)
tuz
tarçın
kekik
maydanoz (kış aylarında ek olarak taze soğan ve sarımsak)
marul
nane
semizotu
turşu

IMG_20130719_193028.jpg


Yapılışı:
Domatesler minicik doğranır.
Bulgur, isot, salça, baharatlar, rendelenmiş sarımsak,
ince kıyılmış soğan ve doğradığınız domateslerin bir kısmı güzelce karıştırılır.

IMG_20130719_193036.jpg


Ara ara domates alınarak yoğurmaya devam edilir.
Bu işlem köfte tutana kadar devam eder.
(Bulgur artık sert değilse köfte tutmuş demektir.)

IMG_20130719_194112.jpg


Köfteniz eğer kuruysa çok az su alın ve
ince ince kıyılmış maydanozu ekleyip maydanozu çok ezmeden
altını üste getirerek karıştırın.
(taze soğan ve sarımsak ince ince kıyılarak bu aşamada eklenir).
Yeşilliği eklerken bir taraftan da kızmış yağa çırptığınız yumurtaları döküp
pişmesini bekleyin.
Pişirdiğimiz yumurtayı köfteye ekleyelim ve yumurtaları ezmeden,
yumurtayı ve yağı her tarafa gelecek altını üste getirerek karıştıralım.

IMG_20130719_194709.jpg


Son olarak tabaklara paylaştıralım.
Dilerseniz küçük küçük sıkım yapın.
Marul, nane, semizotu ile servis yapın.



AFİYET OLSUN!
 
OP
nar-ı beyza

nar-ı beyza

Daimi Üye
Katılım
15 Ekim 2012
Mesajlar
1.174
Tepki
1.230
Puan
113
Konum
ŞANLIURFA
IMG_20130719_193223.jpg


Söğülme İçin Malzemeler:
10 adet közlenmiş patlıcan
7-8 diş sarımsak
tuz
250 gram az yağlı kıyma et

Yapılışı:
Közlenmiş patlıcanlar soyulup doğranır ve iyice ezilir.
Tuz ve rendelenmiş sarımsaklar eklenip iyice karıştırılır ve tabaklara alınır.
Kıyma etin üzerine yarım çay bardağı kadar su eklenir ve
suyu çekene kadar pişirilir.
Dilerseniz biraz zeytinyağı ekleyebilirsiniz.


IMG_20130719_195136.jpg


Bostana, çiğ köfte, söğülme, içli köfte ve
patlıcan kebabı gibi yiyeceklerin yanına yapılan s
oğuk ve sulu bir salata çeşididir.


Bostana İçin Malzemeler:
1 adet salatalık
1 adet büyük domates domates
2 adet taze biber
1 kuru soğan (kışın 3-4 ince dal taze soğan/sarımsak eklenir)
Yarım demet maydanoz
Semiz otu
Küçük bir parça kırmızı lahana
Nar ekşisi (yoksa limon tuzu)
tuz
pul biber
kuru veya taze nane

Yapılışı:
Bütün malzemeler yıkanır, kabuğu soyulması gerekenlerin kabukları soyulur
ve doğranabildiği kadar küçük doğranır.
Pul biber, tuz, nar ekşisi, nane eklenip kaşıkla karıştırılır
Çok az su ve buz da eklenince artık salatanız hazır.
 

pembenutella

Daimi Üye
Katılım
11 Ekim 2012
Mesajlar
808
Tepki
940
Puan
93
Yaş
32
Konum
istanbul
bu söğülmeyi öğrenci evindeyken yapmıştık bi gün ama biz yoğurt da koymuştuk kıymanın altına.tabi ben adının söğülme olduğunu demin öğrendim :tskler:
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst