Müzikle Terapi Nasıl Uygulanır?

ilk_nur

Daimi Üye
Katılım
9 Aralık 2009
Mesajlar
32.413
Tepki
37.064
Puan
113
Konum
.....
Müzikle Terapi Nasıl Uygulanır?

4379.jpg

Yetişkinlerin yanı sıra çocuklarda da oldukça başarılı sonuçlar alınabilen ‘Müzik Terapisi’ sağlık açısından oldukça önemli bir yöntem


Pek çok Avrupa ülkesi ve Amerika’da uygulanan müzikle tedavi yöntemi Türkiye’de de bu tedavinin uygulandığı merkezlerden biri olan Reem Nöroloji Merkezi yönetici ve doktoru Mehmet Yavuz, farklı bir uygulama olan klasik müzikle tedaviyi de tercih ediyor ve bu yöntemin bireylerde oldukça başarılı sonuçlar ortaya koyduğunu belirtiyor.
Yetişkinlerin yanı sıra çocuklarda da oldukça başarılı sonuçlar alınabilen ‘Müzik Terapisi’ sağlık açısından oldukça önemli bir yöntem. Dr. Mehmet Yavuz konuyla ilgili şu bilgileri verdi:
Müzikle Tedavi Nasıl Uygulanır?
Roma, eski Yunan ve Çin’den günümüze gelen müzikle tedavi, günümüzde Reem Nöroloji merkezi uzmanlarınca uygulanıyor. Müzikle tedavi uygulamasının öncülerinden Dr. Mehmet Yavuz, müzikle tedavi yönteminin yetişkinlerin yanı sıra çocukların ruhsal sağlıkları açısından da önemli olduğunu vurguluyor. Müzikle tedavi yönteminin çocukların kendini ifade etme yeteneklerini geliştireceğini, estetik, farklı ve yapıcı düşünme kapasitelerini arttıracağını belirten Dr. Yavuz, okul çağındaki çocukların daha hızlı okumalarının; yazma, anlama ve düşünmede öğrenme güçlüğü çeken çocukların eğitimlerinin; stresin ve sıkıntının azaltılmasının yine müzikle başarılabileceğini sözlerine ekliyor.
Yaş Sınırı
Müzik ruhun gıdasıdır sözünün ne kadar önemli olduğunu vurgulayan Dr. Yavuz, bebeklikten itibaren ebeveynlerin çocuklarını müzik sesine alıştırmaları gerektiğini belirtiyor.
Çocuklarda Algılama Kapasitesini Arttırıyor
Görsel dünyayı algılayabilme, nesnelerin görüntülerini zihinde oluşturabilme ve bunların farklılıklarını kavrayabilme yetisi Spatial Zekâ’nın temeli için de müzikle uğraşmak oldukça faydalı. Dr. Yavuz, “Müzik de tıpkı matematik ya da satranç gibi yüksek beyin fonksiyonları gerektirir. Müzik dersleri sinirleri eğiterek beyindeki algısal gelişmeyi sağlar” açıklamasını yapıyor. Çocuklara az da olsa müzik eğitimi vermenin, onların zekâlarını, algılama ve öğrenme kapasitelerini, bedensel ve zihinsel koordinasyon kurmalarını ve becerilerini geliştireceğini de sözlerine ekliyor.
Sevgi ve Saygı Yetisi Daha Gelişmiş Oluyor
Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, müzikle uğraşanların ve müzisyenlerin toplumsal suçlara çok daha az karıştıklarını ve müziğin kişiler arası sevgi, saygı ve hoşgörü yetilerini geliştirerek, yasalara karşı gelmeyi ve suç işlemeyi azaltıcı bir etki yaptığını da özellikle vurguluyor.
Pentatonik Müzik Otistik Çocuklara İyi Geliyor
Dr. Mehmet Yavuz, Kam ve Baskı adı verilen Orta Asyalı hekimlerin, müzik ve dansı hasta tedavisi için kullandıklarını ve Kazakistan, Kırgızistan, Altay, Moğolistan ve Sibirya bölgelerinde bu dans terapisinin halen devam ettiğini belirtiyor. Orta Asyalı hekimlerin, yöreye özgü çeşitli müzik aletleri ile hastaları transa sokarak tedavi uyguladıklarını söyleyen Dr. Yavuz, tedavi seanslarında genel olarak Pentatonik müzik tonları kullanıldığını, İngiltere'de, Londra Nordoff Robbins Müzikterapi Enstitüsü’nde uygulanan tedavi sisteminde de Pentatonik müziğin kullanıldığını açıklıyor. Dr. Mehmet Yavuz, Pentatonik müziğin, oluşturduğu kendine güven ve kararlılık duygusuyla otistik çocukların tedavisi ve eğitimi için yararlı olduğunu ifade ediyor.
 

sadiye

Admin
Admin
Katılım
4 Mayıs 2010
Mesajlar
60.971
Tepki
56.321
Puan
113
Yaş
42
Konum
Almanya
Roma, eski Yunan ve Çin’den günümüze gelen müzikle tedavi, günümüzde Reem Nöroloji merkezi uzmanlarınca uygulanıyor.

Müzik tedavisini Osmanli´da uygulamis. Tarihimizden hic bahsetmiyorlar ya. :dusun:
 
OP
ilk_nur

ilk_nur

Daimi Üye
Katılım
9 Aralık 2009
Mesajlar
32.413
Tepki
37.064
Puan
113
Konum
.....
en güzel müzikli terapi lise çağlaında dinlenen arabesk müzilkler:)) aşk acısını ne deşer o müzikleri dinledikçe insan kendinden geçer....ben bile arabesk müzik dinledim lisedeyken:)))
 

sadiye

Admin
Admin
Katılım
4 Mayıs 2010
Mesajlar
60.971
Tepki
56.321
Puan
113
Yaş
42
Konum
Almanya
Ben pek sevmem arabesk ama abim cok dinlerdi. Bende Ferdi Tayfur´u dinlerdim. :dedikodu:
 
OP
ilk_nur

ilk_nur

Daimi Üye
Katılım
9 Aralık 2009
Mesajlar
32.413
Tepki
37.064
Puan
113
Konum
.....
ben de sevmem lisede bi dönem dinlemişliğim vardır sadece:)
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst