Muhabbet kuşları

maviboncuk

Daimi Üye
Katılım
3 Ağustos 2010
Mesajlar
25.638
Tepki
16.859
Puan
113
Yaş
34
Konum
bitanemin kalbinden
MUHABBET KUŞLARI

Belki de ülkemizdeki en popüler papağanlar muhabbet kuşları. Eğitim kolaylığı, fiyatının ucuzluğu, miniklikleri ve sevimlilikleri bu popülerliğin sebebi. Şimdi bu güzel türü, biraz daha detaylı inceleyelim.
images2.jpg

Karakterleri

Muhabbet kuşları çok oyuncu, çok meraklı kuşlardır. Sürekli o minik gagalarını bir yerlere sokmakta üstlerine yoktur. :D Oyun oynamayı çok severler, kafeslerinde de kafes dışında da oynayabilecekleri bol bol oyuncakları olmalı ve siz de onlarla bol bol oyun oynamalısınız. Genellikle yabancılara karşı da evcil insanlarına olduğu gibi dostça davranırlar, aynı zamanda çok cesurdurlar; 7 papağanlı bir evin lideri olan bir mubiş tanıyorum, diğerlerini sürekli dövüyordu. :D Evdeki her insanla iyi anlaşırlar, ancak diğer papağanlar gibi sadece bir favori insanları vardır. Numara öğrenmeye bayılırlar, ayrıca çok da hızlı öğrenirler. Muhabbet kuşları, büyük papağanların genelinin tersine, sevilmeyi, okşanmayı o kadar da çok sevmezler,ancak büyük çoğunluğu yanaklarının okşanmasına bayılır. Elle tutulmaktan yemhoşlanmazlar.:) Ayna karşısında cıvıldayan bir muhabbet gördüğünüzde onu aptal zannetmeyin; muhabbet kuşları, papağangiller familyasının en hayalperest üyesidir. Aynadaki akislerinin başka bir kuş olmadığını, kendileri olduğunu gayet iyi bilirler.

Ne yer, ne içerler?

Muhabbet kuşları tahıl ağırlıklı beslenirler. Karışık muhabbet kuşu yemleri uygun. Ancak, mutlaka meyve sebze de verilmeli. Benimkiler elmayı, armudu, muzu özellikle seviyorlar. Ayrıca, nadir de olsa salatalık, marul ve mandalina da yiyorlar. Ah, elbette, bir de mineral bloku olmalı her kafeste.

 
OP
maviboncuk

maviboncuk

Daimi Üye
Katılım
3 Ağustos 2010
Mesajlar
25.638
Tepki
16.859
Puan
113
Yaş
34
Konum
bitanemin kalbinden
NOT: Muhabbetlerin beslenmesi hususunda şunlara dikkat!

Muhabbet kuşları, %70 tahıl, tohum ve nut gıdalarıyla, %30 meyve ve sebzeyle beslenmelidir. Ancak her meyve ve sebze, büyük papağanlarda olduğu kadar rahatça bu ufaklıklara verilemez.
Portakal gibi asit miktarı yoğun meyveler, muhabbet kuşları gibi küçük papağanların midelerini yaralar. Kabuk ve meyve arasındaki beyaz tabaka ise çok yararlıdır.
Marul, muhabbet kuşlarına çok sık verilen bir sebzedir. Ancak marulun çoğunluğu sudan oluşur. Bu nedenle hem fazla yararlı bir gıda değildir, hemde ishale neden olabilir. Marul yerine, radika, ıspanak, brokoli gibi yeşillikler tercih edilmelidir.
Muhabbet kuşunuza, hazırda satılan meyveli, ballı krakerlerden almak yerine, doğal darı dalı alıp bunun üzerine sulandırılmış bal sürün ve kafese asın. Çok daha faydalı, lezzetli ve doğal bir besin olacaktır. Kuşlarınıza aromalı, renklendirilmiş, katkı maddesi içeren gıdalar vermekten olabildiğince kaçınmalısınız.

Nehir

Yemlik ve Suluklaryemlik2

Muhabbet kuşlarının kafesleri için satılan iki çeşit yemlik var piyasada.

yemlik1Ben sağ resimdeki, dışarıdan takılan yemlikleri tercih ediyorum. Çünkü, kafesin içine takılan yemliklerde yemler hep çok çabuk pisleniyor hem de kuşun içinde eşelenme durumu olabiliyor. Dışarıya takılan yemliklerde yem daha temiz kalıyor.
Yemlik eğer içeriden takılan cinslerdense, her gün veya günde iki defa temizlenmeli. Eğer dışarıdan takılıyorsa, iki-üç günde bire kadar çıkartılabilir süre, ama yine en iyisi her gün temizlenmesi.

Yine iki çeşit suluk modeli var. Ben bunlardan geniş ağızlıları tercih ediyorum. Dar ağızlılarda o kadar rahat suya ulaşamıyorlar. Suluklar suluk1mutlaka her gün değiştirilmeli, eğer temizliğine dikkat edilmezse o zaman yosunlanıyor suluk2çünkü.

Kafes Seçimi

Muhabbet kuşları küçük kuşlar olduğu için, 160x70x80 cmlik bir kafes almanız tabi ki gerekmeyecek. Ancak yine de, kuşumuza elimizden ve bütçemizden gelen en büyük kafesi seçmeliyiz. En az 45x40x40 cm olmalı. Kafesimiz mutlaka dövme demir ya da çelik olmalı (çelik henüz ülkemizde yok) yoksa kuşumuzu ****l zehirlenmesinden öldürürüz. ****l yavaş yavaş zehirler, hiç farketmezsiniz, sonra bir gün geldiğinizde kuşu ölü buluverirsiniz. Kafesle ilgili detaylı bilgi “Kafes ve Oyun Alanı” makalesinde var.

3667_buyuk.jpg

yemlik.jpg
 
OP
maviboncuk

maviboncuk

Daimi Üye
Katılım
3 Ağustos 2010
Mesajlar
25.638
Tepki
16.859
Puan
113
Yaş
34
Konum
bitanemin kalbinden
Oyuncaklar

Muhabbet kuşları da bütün diğer papağanlar gibi oyun oynamaya bayılırlar! Kafeslerinde bol bol oyuncakları olmalı. Onun dışında, dışarıda da sizinle ve kafese asılamayacak türdeki oyuncaklarıyla oynamalılar. Her petshopta artık muhabbet kuşu oyuncakları satılıyor. Yalnız, mutlaka paslanmamış ****li olanları, kuşa zarar verebilecek çıkmış telleri vs. olmayan oyuncakları tercih edin ve Çin mallarından uzak durun. Oyuncaklar konusunda hiçbir sınır yok. Buruşturulup top haline getirilmiş bir kağıtla bir saat boyunca uğraşabilirler. :) Oyuncaklar konusunda 1yaratıcı olun. Benim muhabbet kuşlarımın en sevdiği oyuncaklar genellikle anahtarlıklar oluyor. Onun dışında kalem kapakları, süslü saç tokaları, Barbie bebeklerin eşyaları da onlar için çok güzel oyuncaklar olabiliyor. Bu arada, muhabbet kuşlarının aynı zamanda, aynı büyük papağanlar gibi kemirecek dala da ihtiyaçları var. Tahta kemirme oyuncakları ve kafesine asacağınız ince -ve kuşlara zehirli olmayan- ağaç dalları bu işi görecektir.

İşte kuşlarım Casper ve Yaprak'ın birlikte güzel güzel oyun oynarken bir videosu.

Ayrıca, muhabbet kuşları müziğe eşlik etmeyi de çok seviyorlar. Hepsinin birer favori grubu, şarkıcısı ve şarkısı var. Muhabbet kuşlarımdan Cancan klasik müziği çok severdi mesela. Yaprak senfonik ****l severken, Casper daha çok pop, softrock tarzında müzikleri tercih ediyor. :)

Dişi Mi Erkek Mi?

Muhabbet kuşlarının cinsiyetlerini ayırmak mümkün. Bebek dişilerde burun deliklerinin etrafında beyazlık oluyor, zamanla bu beyazlık artıyor, ayrıca kahverengi de olabiliyor cereleri. Erkek kuşlarda bebekken pembe-mor renkte olan cere, büyüdüklerinde mavi-lacivert renk alıyor.

Dişi
images4.jpg

erkek
YoungMaleBudgieCere.jpg
 
OP
maviboncuk

maviboncuk

Daimi Üye
Katılım
3 Ağustos 2010
Mesajlar
25.638
Tepki
16.859
Puan
113
Yaş
34
Konum
bitanemin kalbinden
Yaş

yasArkadaşlar, öncelikle petshopların size söylediği “Daha bir haftalık.” lafı tamamen yalan dolan. Bir haftalık muhabbet kuşu, bu fotoğraftaki gibi olur. Muhabbet kuşlarında tüylenme 28-35.günler arasında biter. Petshoplara inanmayın yani, “Anneden ayrılalı bir hafta oldu.” lafını “Kuş bir haftalık.” şeklinde ifade ediyor onlar. Zaten bir aylıktan küçük bir kuşu almamalısınız. Bir kuş olarak annesinden ve babasından öğrenmesi gerekenleri öğrenmiş olmayacak çünkü. Yem kıramayacak, elle beslemeniz gerekecek, uçamayacak, temizliğini annesinin yapmasını beklediği için yeterli temizlenemeyecek vs. vs. Onun dışında, kuşumuzun yaşı hakkında yorum yapmamıza yardım eden bazı fiziksel özellikler var.

4 aylıktan küçük kuşların başları çizgili olurken, 4 aylıktan büyük kuşların başları temiz oluyor.

12

Ayrıca, gözlerden de yaş tahmini yapmak mümkün. 4 aylıktan küçük muhabbet kuşlarının gözleri simsiyah oluyor. 4-6 aylık muhabbet kuşlarının gözleri, koyu gri oluyor. 6-8 aylık muhabbet kuşlarının göz çevresinde ince, gri bir çizgi oluşuyor. 8 aylıktan büyük muhabbet kuşlarının göz çevresindeki çizgi ise beyaz oluyor ve kalınlaşıyor.

goz
goz.jpg


Muhabbet kuşları iyi bakımla 10-15 yıl kadar yaşayabiliyorlar.

Her yerde bulacağınız bilgi, muhabbet kuşlarını bebekken alırsanız eğitebileceğinizdir. Aksine. Her yaşta muhabbet kuşu eğitilir. Aslına bakarsanız ben aileleri tarafından terkedilmiş muhabbetleri alıp eğitmeyi daha çok seviyorum. Çünkü, bu kuşlar zaten bir iki bir şey biliyor oluyor, onun üstüne eğitime daha kolay başlayabiliyorsunuz. Ayrıca, her yerde erkeklerin daha kolay eğitildiği söylenir ama bu da yanlış bir bilgi. Biraz da bizim ataerkil yapımızdan kaynaklanıyor olsa gerek. Dişi muhabbetler de erkek muhabbetler de çok kolay eğitilirler. Hatta dişi muhabbetler, yakınlığı, sevdirmeyi daha çok seviyor erkeklere göre.
budgie_baby.jpg

DSC08290%20copy.jpg
 
OP
maviboncuk

maviboncuk

Daimi Üye
Katılım
3 Ağustos 2010
Mesajlar
25.638
Tepki
16.859
Puan
113
Yaş
34
Konum
bitanemin kalbinden
Konuşturma

Muhabbet kuşları, en iyi konuşan papağanlardan. Guiness Rekorlar Kitabı'ndaki bir muhabbet kuşu 1728 kelime konuşabiliyormuş. Muhabbet kuşunu konuşturma da diğer papağanları konuşturmayla aynı. Bol bol, neşeli bir sesle konuşmak, nesnelerin ve durumların adlarını öğretmek vs. Muhabbet kuşları da, büyük papağanlar gibi, durumların ve nesnelerin adını öğrenebilirler. Sabah kalktığınızda “Günaydın,” akşam yatmadan önce “İyi uykular,” diyebilirler. Üç renk oyuncağı varsa, “Kırmızıyı ver.” dediğinizde kırmızıyı verme yeteneğine sahipler – eh, eğitim işi de size kalıyor. :) Konuşturma ve bununla ilgili makale de eklenecek siteye, takipte olun.

Şunu da ekleyeyim; dişi kuşlar da çok iyi konuşabilirler, ancak erkeklerin kelime haznesi daha geniştir ve konuşmalarını daha kolay geliştirebilirler. bununla birlikte, hiç bir garantisi olmadığını unutmayın, konuşma olayı biraz şans işi, bir dişi kuş 20 kelime konuşurken, bir erkek hiç konuşmayabilir de.

İki Muhabbet Kuşu

4Öncelikle, iki muhabbet kuşu bakmak çok eğlenceli bir şey. Onların birbirleriyle oyunları, bir omzunuzda bir kuş, diğerinde bir kuş, biri yanağınızdan öperken diğeri saçlarınızla oynuyor, evet, gerçekten çok güzel bir şey. Ancak, bu durumda olmak için iki kuşun da ayrı ayrı eğitilmiş, ondan sonra da birlikte olmaya eğitilmiş olmaları gerekiyor. Bu kolay bir şey değil, iki kuşun birbirini ve aynı anda sizi sevmesini sağlamak. Öncelikle, bazı kuşlar birbirini severken, bazıları birbirini sevmez. Bu insanlardaki gibi, yıldızının barışmamasıyla ilgili bir durum. Ancak birbirlerine tolere etmeyi öğrenebilirler. Sizin yapmanız gereken de bu. Ama her şeyden önce, ikisini de size güvenmeye eğitmiş olmanız lazım.

Yine kendimden örnek vereyim. Baby'yi eve getirdiğimde Yaprak 4 yaşındaydı. Öncelikle Baby'le aramda bağ kurdum, ele çıkmayı ve sevmeme izin vermeyi öğrettim. (Bakın, bu videoyu paylaşmadan duramayacağım, çok tatlı değil mi ama? ) Daha sonra, Yaprak'la bir araya getirdim. Önce Yaprak dışarda, Baby kafesteyken, sonra Baby dışarda Yaprak dışardayken bir araya geldiler. Bu sırada birbirlerini tolere ettikleri zaman, birbirlerini tehdit etmedikleri zaman (tehdit işaretlerini okumak için Agresyon makalesine bakın) ödült verdim. Daha sonra dışarıda bir araya gelmelerinin zamanıydı. İlk önce, hangisinin baskın olduğunu anlamak için gözlem yapmam gerekiyordu. Yaprak arkadaşça davranan, sakin taraf olurken, Baby gaga atan, tehdit eden taraf oldu. Dolayısıyla, liderliği ona vermem gerekecekti. (Sürü liderliği makalesinde bu daha açık anlatılacak) Mesela, kafesten çıkarırken önce Baby'yi çıkaracak, ikisine de ödül vereceksem önce Baby'ye verecek, Baby omzumda dururken Yaprak elimde duracaktı vs. Liderliği Baby'ye vermem Baby'yi biraz daha sakinleştirse de, Yaprak yakınına geldiğinde yine de gaga atmayı ihmal etmiyordu.

Şu anda evde yeni bir muhabbet kuşumuz var, Casper. Casper da Yaprak da erkek kuşlar. Gözlemlerimde, Casper'ın baskın olduğunu gördüğüm için liderliği Casper'a verdim. Casper şu an 4 aydır benimle. İkisi çok iyi arkadaş oldular ve ikisi de benimle çok iyi anlaşıyorlar. Casper arada sırada Yaprak'ı dövüyor, özellikle de oyuncakları paylaşamadıkları zaman, ama genel olarak gayet iyiler. :)

DSC05243.jpg

alıntı
 
Katılım
11 Temmuz 2008
Mesajlar
8.210
Tepki
8.216
Puan
113
Konum
istanbul
önceden çok beslemiştim ama dört tane öldüler hepside bi daha acısına dayanamam diye almadım :uzgun:
şimdi bi kedim var kuş aolmam uygun olmaz sanırım :kptmya:
paylaşım için teşekkürler canım
 
OP
maviboncuk

maviboncuk

Daimi Üye
Katılım
3 Ağustos 2010
Mesajlar
25.638
Tepki
16.859
Puan
113
Yaş
34
Konum
bitanemin kalbinden
muh_kuluckaveyumurtadan_cik.jpg

muhabbet1.jpg


Muhabbet Kuşlarında Tırnak ve Gaga Kesimi
Bazen muhabbet kuşlarının gagası ve tırnağı uzar veya kırılır.Bunu düzeltmeniz gerekebilir.Mümkünse bir veterinere gidiniz.Ancak kendiniz yapmak zorunda kalırsanız ağzı keskin bir tırnak makasıyla sadece uçlarından oval şekilde kesiniz.O derece düzgün kesmelisiniz ki törpüye ihtiyaç olmamalı ve kesinlikle törpülemeye kalkışmayınız çünkü çok küçük ve narinler zarar verirsiniz.Muhabbet kuşlarında tırnak uzaması o kadar önemli değildir ancak gagası fazla uzarsa beslenemez ve ölür.Bunun önüne geçmek için kafeste mutlaka gaga taşı bulunmalıdır.O gagası uzadıkça oraya sürter ve kısaltır.Gaga kesimindi dikkat edilmesi gereken nokta tek hamlede kesmemek çünkü oval olan gaga çatlar.Bü yüzden yanlardan küçük parmağınızın tırnağını keser gibi 2-3 hamlede kesmelisiniz.Ayrıca gagası size uzun gelsede aslında uzun olmaya bilir.Ganın uzun olup olmadığının en belirgin işareti beslenmesidir.Şayet hayvan normal şekilde beslene biliyorsa gaga uzun değildir.Ancak aşağı doğru çok kıvrıksa ve beslenemiyorsa sadece beselenecek düzeyde ve ucundan kesiniz.Gaga kesiminden sonra hemen gaga taşı alın ve kafesine koyun ki kendi işini kendisi görsün.

 
OP
maviboncuk

maviboncuk

Daimi Üye
Katılım
3 Ağustos 2010
Mesajlar
25.638
Tepki
16.859
Puan
113
Yaş
34
Konum
bitanemin kalbinden
images

KİMLİKLERİ:

Anavatanı: Avustralya merkez

Yaşam Alanları: Yarı kurak su alanları bulunan çayır ve kuru stepler

Dış Görünüş:

Boyu: Gagalarından başlayarak başının üstünden kuyruğun ucuna kadar olan uzunluk 18cm-24cm dir.Kuyruk 8-12 cm dir.

Ağırlık: 30-40 gramdır.

Yaşam süresi : 12-14 yıl

Olgunlaşma Süresi: 3 ile 6 ay

Kuluçka: Bol yumurtalı doğada 2 veya 3 kuluçkadır.

Tüy değişimi : Kuluçka periyodu sonuna doğru

Yumurata sayısı : 4-6 bazen dokuza çıkabilir.

Yumurta bırakma süresi: 2 gün arayla.

Kuluçka Başlangıcı: ilk yumurtadan bazen ise ikinci yumurta fan sonra 18 gün

Yuvadaki yaşam süresi: 28-32 gün
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst