Muhabbet Kuşları ve Bakımı

bitter_im

Admin
Admin
Genel Yönetici
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
64.633
Tepki
53.643
Puan
113
Yaş
32
Konum
kocaeli
Muhabbet Kuşları Bakımı ve Yaşam Ortamı

muhabbet-kuslari-citlesme.jpg



Evlerde beslenen muhabbet kuşlarının, bilinçli ve devamlı bir bakım ve ilgiye ihtiyaçları vardır.
Muhabbet kuşları kafeslerde yalnız veya çift olarak yada grup halinde beslenebilirler. Yalnız tutulan kuşlar, bakıcılarına çok bağlanırlar ve dolayısı ile devamlı ilgi isterler. Böyle bir ilginin mümkün olmadığı hallerde kuş, kafeste tek başına tutulmamalıdır. Yavru alabilmek için kuşların kafeste çift olarak bulundurulmaları ve kafesin içinde bir yuva olması gerekir. Yavru istenmemesi halinde ise iki erkek kuş alınmalıdır.
Muhabbet Kuşlarının yavruları, yuvadan uçtuktan iki hafta sonra yem yemeye başlar ve bağımsız duruma gelirler.
Bu kuşların yanında ve bulundukları odada kesinlikle sigara içilmemelidir. Çünkü sigara dumanı kuşların ölümüne neden olabilir.
Kafesleri:

Muhabbet kuşlarının kafesleri, aydınlık ve hava cereyanı olmayan bir yere konulmalı, seçilecek kafes tipinin muhabbet kuşunuza uygun olması gereklidir. Kafesin içine aksesuarlar, ayna vb. şeyler konmalıdır. Ses çıkaran oyuncaklar isterler. Kafesi güneş alan yere konmamalıdır.
Kafesler kuşun devamlı olarak kafeste tutulacağı veya evde arada serbest olarak uçacağı göz önünde bulundurularak küçük veya büyük
seçilmelidir. Muhabbet kuşlarının kafes telleri, kolayca tırmanabilmeleri için yatay olmalıdır. Kafeslerin alt bölümünde dışarı çekip çıkartılabilen bir küvet bulunmalı ve küvetin içine kum veya gazete kağıdı serilmelidir. Ayrıca kafes içinde tüneme ağaçları yerleştirilmelidir. Muhabbet kuşlarının tünemeleri için 12-18 mm çapında ağaç kullanılmalıdır. Tünekler ve kumlu kağıtlar ayakta mantar oluşumunu engeller. Bunlara ilaveten kafes içinde yem, su ve banyo kapları bulunmalıdır.
Muhabbet Kuşlarının Bakımında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar:

Her Gün taze su ve banyo suyu verilmelidir. Yem ve su kaplarının çok temiz olmasına her gün dikkat edilmelidir.
Her Hafta yuvalar ve, tüneme ağaçları, yem ve su kapları iyice temizlenmelidir.
Her Ay kafesler ve bütün teçhizat temizlenmeli, tüneme ağaçları değiştirilmeli, gerekiyorsa kuşların tırnakları kesilmelidir.
Her 3 Ayda bir yuvalar ve kafesler dezenfekte edilmeli ve kafes telleri kontrolden geçmelidir.
Her 6 Ayda bir günlük, haftalık, aylık , ve 3 aylık olan işlemlerin tümü birlikte ve bir kerede yapılmalıdır.

Kuş Bakımındaki en önemli diğer bir konuda; gaga taşı kullanımıdır. Gaga taşı bir kuş için hayati önem taşır. Gaga taşını kullanmadığı zaman gagası uzar ve bu durumda onun yemek yemesine engel olur ve kuş günden güne güçten düşer ve hayatını kaybedebilir. Gaga taşı masrafı, gagası uzayan bir kuşa yapılacak müdahaleye oranla kat kat daha ucuz bir harcamadır. Gagasının uzadığı görülen kuşların mutlaka profesyonel bir veteriner hekim tarafından özel ve steril bir makasla kesilmesi uygundur. Çünkü kuşların gagalarından çok kolay mikrop kapabilirler.
MUHABBET KUŞLARININ TIRNAK BAKIMI


Aşağıdaki şematik resimde doğru tüneme ve tırnakların kesimi ile ilgili doğru yanlış bilgilere görsel olarak ulaşabileceksiniz


MUHABBET KUŞLARININ FİZİKSEL YAPILARI


Aşağıdaki şematik resimde muhabbet kuşlarının fiziksel yapıları ile ilgili bilgilere ulaşabileceksiniz.

muhabbet-kusu-bakimi.jpg


Muhabbet Kuşu Banyo Alışkanlığı
Bir çok muhabbet kuşu besleyen arkadaşlarımız bu konuda gerçektende bir çok hataları gerçekleştirerek ya muhabbet kuşlarına zarar veriyorlar yada muhabbet kuşlarını kaybediyorlar.Çünkü bir çok kişi muhabbet kuşlarının insanların yaptığı banyo gibi banyo yaptığını zannedip kuşlarını şampuan yada normal olarak yıkayıp kurutuyorlar.Böylelikle muhabbet kuşu ya hasta oluyor bir müddet sonra yaşamını yitiriyor yada muhabbet kuşu sahibinden ürküp baya bir zaman boyuncada korkar oluyor.Şimdi sizlere muhabbet kuşlarında banyo yapımını zamanında beslediğim bu dostlarda uyguladığım tekniklerle öğretmek istiyorum.
Öncelikle aşşağıda bahsedeğim hususları uygulamadan evvel mutlaka kendinize muhabbet kuşunu alıştırmanız gerekmektedir.muhabbet kuşunuz bir müddet size alıştıktan sonra önüne bir tas koyunuz ve bu tasın içerisine ayaklarını geçmiyecek kadar az şekilde ılık su bırakın ve muhabbet kuşunuzun önüne bırakın.Tabi bu arada tasın etrafınada suyu hafiften damlatın ve sizde yanından uzaklaşınız.O kendi kendine bir müddet sonra banyosunu yapmaya başlıyacaktır.Dikkat edin su saf ve ılık olacak vede ayaklarının üzerine çıkmıyacak.Aksi takdirde hem banyo yapmayacaktır hemde banyoda ürküp uzun bir süre banyo yapmayabilir.
Diğer bir tavsiyemde lahana yapraklarından 2 3 adet yan yana koyup üzerine ıslak ılık su damlatın.Ve kuşunuzun önüne bırakınız.Kendisi bir müddet sonra banyosunu yapacaktır.Tabi yöntemi daha çok öneriyorum çünkü muhabbet kuşları yeşillikte banyo yapar iseler daha zevk alırlar.Doğada zaten bu şekilde banyo yaparlar.
Bir diğer yöntemde bir fısfısın içerisine ılık su koyup kuşunuza kafeste yada salınıkken bitene kadar sıkınız.Bu yöntemde muhabbet kuşlarının hoşuna giden ve banyo yaptırma şeklidir.Bunun isimi püskürtme yöntemidir.
Eğer halen muhabbet kuşunuz banyo yapmıyor ise tasalanmanıza gerek yok.Ortama alışmadığından olması gerekmektedir.Zamanla size ve eve alıştıkça zaten yapacaktır.Tabi siz bu işlemi her gün önüne koyarsanız kuşunuz bıkabilir.Siz eğer banyo yapmazsa bir dahaki hafta tekrar deneyin.
Umarım bu makalemde sizlere muhabbet kuşları banyo yaparmı ? muhabbet kuşu banyosu nasıl yapılır, muhabbet kuşu banyo yapımı, muhabbet kuşu banyo yaparmı, muhabbet kuşu banyo video ve muhabbet kuşları banyo yaparmı sorularına cevap verebilmişimdir.
Sibersahne

MUHABBET KUŞLARININ BESLENMESİ

Muhabbet kuşlarının temel besin kaynakları ; tohumlar, meyvalar ve sebzelerdir.Muhabbet kuşunuza yem alırken yüksek kaliteli tohum içermesine dikkat etmelisiniz. Günlük rendelenmiş havuç, mümkünse yapraklı havuç ( yapraklar ıslak ) favori yiyecekleridir. Elma, çilek ve diğer taze sebze ve meyvaları da yiyecek olarak sunabilirsiniz. Taze olmayan sebze ve meyvalar hastalanmasına neden olabilir. Kıvırcık salata ve Kara lahana verilmemelidir. Verildiği taktirde ishal olacaktır.Tahıl ekmeği ( buğday, arpa, mısır ), bisküvi kuşunuzun severek yiyeceği besinlerdir. Ancak bu tipte yiyeceklerle beslemek şişmanlatır. Mümkün olduğunca az miktarda verilmelidir. Haftada bir yumurta maması verilebilir. Özellikle yumurtlama dönemindeki ve yavrularına bakan anneler için ideal protein kaynağıdır. Bu dönemde günlük olarak verilmesi yavruların gelişimi için faydalı olacaktır. Yumurta maması ; 1 adet haşlanmış katı yumurta 3 adet vitamin ve mineral takviyeli bebek bisküvisi bir miktar ufalanmış yumurta kabuğu İnce süzgeçten geçirilerek ufalanan yumurta ve bisküvilerin içine bir miktar yumurta kabuğu ufak parçalar halinde konulur. Hazırlanan mamanın yarısı buzdolabında ertesi gün verilmek üzere saklanabilir. Ancak tüketime sunulan miktar gece olmadan kafesten alınır. Bayatlamasına ve bozulmasına fırsat verilmeden bitirilmelidir. Aksi taktirde gıda zehirlenmesi oluşabilir.

Her zaman suluklarında temiz ve taze su olmasına dikkat etmelisiniz. 2-3 günde bir su kabları temizlenip suları değiştirilmelidir. Sularına 2-3 damla multi-vitamin takviyesi sağlıkları için idealdir.Yemlikler sürekli kontrol edilmeli ve yemleri tazelenmelidir. Yem kabuklarının biriktiği yemlikler bazen dolu sanıldığı için takviye edilmediği ve kuşların açlıktan zayıfladıkları hatta öldükleri vakalar görülmektedir. Yem kablarına üflenerek yem kabukları atılmalı ve kuşunuzun ne kadar yem yediği
dikkatle takip edilmelidir. Unutulmamalıdır ki yem yemesi sağlığının en önemli göstergesidir. Mürekkep balığı kemiği veya yumurta kabuğu Ca ( Kalsiyum ) takviyesi açısından gereklidir.Mineral tabletleri de kullanılmalıdır.
Muhabbet kuşunuz için kum taşı gerekmez.
Muhabbet kuşlarının kağıt yeme alışkanlıkları olduğu için kafeslerinin tabanına mümkünse gazete kağıdı kullanmayınız. Özellikle renkli mürekkep sorun çıkarmaktadır.
Kötü beslemeden dolayı ilk yıl ölümler görülmektedir. Bilinçli besleme kuşunuzun sağlıklı gelişimi ve uzun süre yaşaması için şarttır.
Kısaca; Muhabbet kuşalarının beslenmelerini özetlersek; Muhabbet kuşlarının devamlı olarak değişik, taze ve vitamin katkılı olarak beslenmeleri gerekir. Ayrıca, yeşil bitki ve sebzeli yemlerin pencere önlerinde, saksılarda yetiştirilmeleri mümkündür darılar, hububat tohumları, sebze çeşitleri gibi. Yeşil yemler muhabbet kuşları için çok faydalıdır, ancak çok iyi yıkandıktan sonra verilmelidir. Muhabbet Kuşları; 24 saat yemek yemezlerse ölürler. Yeşil yemler olarak tohumlu otlar, salatalar, ıspanak v.s. iyice yıkanıp verilebilir. Meyve olarak elma, armut, muz, üzüm verilebilir. Sebze olarak yeşil salatalar, ıspanak, tohumlu otlar, salatalık, havuç, brokoli ve maydanoz verilebilir. Muhabbet kuşlarına değişik darı türleri, soyulmuş yulaf, kenevir, mısır ve ay çekirdeği vs.' de verilebilir. Muhabbet kuşları için evcil hayvan dükkanlarında bulabileceğiniz özel hazırlanmış yemlerde, muhabbet kuşlarınızın tüm vitamin ve mineral ihtiyaçlarını karşılayacaktır.
Muhabbet Kuşunuzun Beslenme Programı Nasıl Olmalıdır?
Hergün : Taneli yemler, Ay çekirdeği, yeşil yemler (yıkanmış olarak), Meyve, Taze Su
Haftada : Taze ağaç dalları, mineraller (kaynatılmış tavuk yumurtası kabuğu)
Arada Bir : Kuru ekmek, peksimet, pişmiş patates, yassı makarna, yağsız, pişmiş et, pişmiş yumurta sarısı, yoğurt, ılık meyve çayı ve meyve suyu
Tüy Değiştirme ve Hastalıkta: Multivitamin + B Vitamin
Dişi Muhabbet Hamileyken :Yemlere ilaveten çimlendirilmiş yemler, yumurta sarısı, havuç, peksimet, bayat beyaz ekmek, yağsız sütle karıştırılarak yumuşak bir yem oluşturulmalı ve kuşa verilmelidir. Mineral olarak Kalsiyum ve fosfor verilir. Ayrıca magnezyum, natrium, demir, bakır, çinko gibi karışımları içeren minareler de, su veya yemlere karıştırılarak verilmelidir. Yemlerin devamlı olarak değişik, taze ve vitaminli olarak verilmesi çok yararlı olacaktır.


Muhabbet Kuşu Yem Çeşitleri


.

Ak Darı : % 10 protein,% 72 karbonhidrat , 2,5 % Yağ, 2,5 % Seliloz
Muhabbet kuşlarının ençok tükettikleri yemlerden birdir ve temel besin kaynakları arasındadır.
Aspur : % 10 protein,% 70 karbonhidrat, 2% Yağ, Selüloz % 4
Genellikle kanarya yemi veya sade yem olarak bilinir. Bu tohum kabuğu kolay soyulduğu içn kuşlar arasında çok popülerdir. Muhabbet kuşlarının yem karışımında % 50 ye kadar kullanılabilir.
Ayçekirdeği: % 19 protein,% 20 karbonhidrat , % 10 Selüloz ,% 40 yağ
Ayçekirdeği %48 le % 50 arasında yağ içeriri ve muhabbet kuşları için gerçek bir besin kaynağıdır. Ayrıca, birçok önemli amino asitler, mineraller, vitaminler ve eser elementler dahildir. Ayçekirdeği aşırıya kaçmadan kuşlarınız sağlık beslenir.
.

Dal Darı : % 15 protein,% 67 karbonhidrat , 3,5 % Yağ, 1,5 % SelilozTohum taneleri diğer darı türlerine göre nisbeten daha küçüktür. Yavru muhabbet kuşlarına yem kırmayı öğretmek için birebirdir.Genede yetişkinlerinde tüketmesinde yarar vardır.


Siyah Darı : % 10 protein,% 70 karbonhidrat , % 4 Selüloz ,% 2 yağ
Ak darı ile aynı özellikler taşır ancak kabuk yapısı birazdaha sert olduğundan kuşlar tarfından ikinci plan da yenilir. Fiyatınında biraz farklı oluşu nedeni ile az miktarlarda kullanılır.
.

Japanese/Japon Darısı : 12% protein,% 13Selüloz ,% 63 karbonhidrat,% 5 yağ
Üç açılı küçük tanelider. Japanese darı özellikle Doğu Asya’da ABD’de gıda ve yem bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Muhabbet kuşları tarafından kolay kabul edilen ve besleyicibir yemdir. Başta Avrupalı muhabbet kuşu yetiştiricileri olmak üzere dnta üzerinde tüm üreticiler tarafından yem karışımlarında %10-%15 arasında kullanılmaktadır.
Kızıl Darı : Çok küçük tanelidir ve ticareti zordu. Doğal olarak bahçelerde ve çimenlik alanlarda yetişir. Muhabbet kuşları tarafından yemiş olarak çok sevilir.
Sarı Darı : % 10 protein,% 74 karbonhidrat , 2 % Yağ, 2 % Seliloz
Akdarıdan sonra en çok tüketilen darı türüdür ama diğer darı türlerine göre içeriğindeki maddeler kuşların vücutları tafafından daha az özümlenir.
Tiftik Darı : Çok keskin küçük tanecikler olduğundan ticari zordur. Doğal olarak bahçelerde ve çinenliklerde yetişir.Farklı renklerde olabilir. Muhabbet kuşları tarafından yemiş olarak çok sevilir.
Yulaf : % 12 protein,% 64 karbonhidrat , % 10 Selüloz ,% 6 yağ
Yem karışımının içine karıştırılmamaladır. Soyulmuş yulaf uygun yemliklerle kuşa ayrıca verilmelidir.Tüm huhubatlar içerisinde en yüksek mineral oranına sahiptir.

Keten : % 24 protein,% 22 karbonhidrat , % 10 Selüloz ,% 31yağ
Yağlı bir tohum türüdür. Tohum içeriği sayesinde doğal bir müsildir. İçeriğindeki mukus sayesinde iç organların korunmasını sağlar.

Yasak olan yiyecekler :
Bonbon, sucuk, yağlı peynir, kızartma et, alkollü içecekler, tatlı ve tuzlu yiyeceklerden uzak tutmak gerekir.

Yem ve su kaplarının; her gün sıcak su ile yıkanması ve haftada bir genel temizlik yapılması sağlıklı beslenme açısından da çok önemlidir.

Muhabbet Kuşu Türleri ve muhabbet kuşu renkleri






Muhabbet kuşu (Melopsittacus undulatus) bir papağan türüdür. Doğal muhabbet kuşu türleri sadece yeşil renktedir. Farklı renklerdeki muhabbet kuşları, yapay seçilim yoluyla üretilmiş doğal olmayan türlerdir.




Yeşil Muhabbet Kuşu

muhabbet_kusu.gif




.
.
.

Tepeli Opal Kobaltı Muhabbet Kuşu

Tepeli_Opal_Kobalti_Muhabbet_Kusu_01.gif




.
.
.

Renesif Benekli Mor Muhabbet Kuşu

Renesif_Benekli_Mor_Muhabbet_Kusu_01.gif




.
.
.

Lutino Muhabbet Kuşu

Lutino_Muhabbet_Kusu.gif




.
.
.

Gri Kanatlı Gök Mavisi Muhabbet Kuşu

Gri_Kanatli_Goek_Mavisi_Muhabbet_Kusu.gif




.
.

Gri Muhabbet Kuşu

Gri_Muhabbet_Kusu.gif
 
OP
bitter_im

bitter_im

Admin
Admin
Genel Yönetici
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
64.633
Tepki
53.643
Puan
113
Yaş
32
Konum
kocaeli
:nazo: anaa bide öle kocam vardı demi
kafesinde banada yer varmı :nazo::nazo:
 
OP
bitter_im

bitter_im

Admin
Admin
Genel Yönetici
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
64.633
Tepki
53.643
Puan
113
Yaş
32
Konum
kocaeli
:ko:ko:ko hahahahahaha kızzz odamı vercen bize :ko:ko boncuk beye fazla büyük be :D :nazo:
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst