Minicik tırnaklara bakım

k.a.y.r.a.

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
3.284
Tepki
3.917
Puan
113
Konum
mutluluğun tam yanında :D
Birçok bebeğin doğduğunda tırnakları uzun olur. Böyle bir durumda da anne ve babalar, bebeğin yüzünü çizmesinden tedirgin olurlar. Konu ile ilgili Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Afssane Nikain şunları belirtmektedir: “Bebeklerin tırnak kesimi, ebeveynler için pek eğlenceli bir iş olmasa da tırnaklar kir ve bakteri barındıran yerlerdir. Eskiden 6 haftadan önce bebeklerin tırnaklarının kesilmemesini savunan görüşlere, artık pek taraftar bulunamamaktadır. İlk haftalarda bebeğin tırnaklarının yumuşak olması nedeniyle kesilmesi gerekmediği düşünülüyordu, ancak kaslarını tam kontrol edemeyen bebeğin tırnak bakımı ilk zamanlarda, en çok kendi güvenliği için gereklidir. Neşeli şekilde ellerini sallarken yanlışlıkla yüzünü çizebilir. Özellikle başka çocuklarla oynamaya başladığında ve onlara dokunmaya çalıştığında tırnaklarının bakımı daha da önem kazanır.”

Almanız gereken önlemler

Bebeğinizin doğduğunda tırnaklar çok yumuşak ve narin görünse de epey keskin olur.
Kendi kendine zarar vermemesi ve hijyeni bakımında aşağıdaki önlemleri almalısınız.

• Torba şeklinde eldiven giydirin.

• Ellerini saran giysiler veya çorap kullanın.

• Bazı bebeklerin tırnakları daha yumuşak, bazılarının tırnakları daha sert olabilir. Tırnaklarının yumuşak olduğu dönemde, elinizle tırnaklarını koparabilir veya sıyırabilirsiniz.

• Bazen bebek tırnağını dişlemek de uzmanlar tarafından önerilir. Diliniz çok hassas olduğu için bebeğe zarar vermeden bunu yapabilirsiniz, ancak zedelenme halinde, ağzınızdaki normal bakteri florası, yeni doğan bebeğinizde enfeksiyona neden olabilir.

• Hangi yöntemi seçerseniz seçin, ellerini ve tırnaklarını her zaman temiz tutun. Sıkça sabunlu su ile yıkayın.

Tırnak kesimi önerileri

Bebeğinizin tırnak kesimini daha kolay yapabilmeniz için bir kişiye daha ihtiyacınız olacaktır. Biriniz bebeğin elini sıkıca tutar, diğeriniz tırnaklarını kesebilir. Tırnaklarını keserken en önemli şey, parmaklarının güzel tutulmasıdır.

Bebeğinizi kucağınıza alın. Hareketlerini kontrol altında tutup, parmağının etli kısmını biraz geriye çekerek, tırnak kesme işlemine başlayın.

Bebeğinizin banyo sonrasında tırnaklarını kesmeniz doğru bir zaman olabilir, çünkü bebeğiniz daha rahatlamış olur. Sıcak bir havlu ile sardığınız bebeğinizin tırnağını kesin. Elleri tek tek havludan çıkarıp tırnaklarını kesmeniz, işinizi kolaylaştırabilir. Ayak tırnaklarını da kesecekseniz, yine aynı yöntemle, ayaklarını tek tek havludan çıkartarak bakımını yapın.

Onu beslediğiniz ve emzirdiğiniz sırada da çok rahatlamış ve gevşemiş olur. Yani tırnak kesimi için ideal bir zamandır. Size yardımcı olabilecek biri bebeğinizin tırnaklarını kesebilir. Bu sırada bebeğiniz tırnaklarının kesildiğini fark etmez bile.

Bebeğiniz uyurken de tırnaklarını kesmeniz kolay olabilir, ancak ışığın yeterli olduğuna dikkat edin.

Bebekler için özel tasarlanmış, ucu yuvarlatılmış tırnak makasları ile bakımını yapmalısınız.

Bazı anneler tırnakları törpülemeyi daha kolay bulur. Bebeğinizin tırnaklarını kestikten sonra kağıt törpü ile kenarlarının keskinliğini düzeltmelisiniz.

Bebeğiniz biraz büyüyüp, iletişim kurabildiğiniz zaman da tırnaklarını sadece törpü ile düzeltmeniz yeterli olacaktır. Tırnak kenarları yine de keskin kalıyor ve düzeltilemiyorsa, eldivenlerden vazgeçmeyin.

Bebeğinizin ayak tırnaklarını düz kesmelisiniz, çünkü yuvarlak kesmeniz tırnak batmasına neden olabilir.

Bebeğinizin tırnakları çok hızlı uzayacağından, haftada bir kesmeniz gerekir. Ayak parmak tırnakları daha yavaş uzar ve genelde ayda bir kez kesmeniz yeterli olur.

Bebeğiniz kıpır kıpır ise bazen kaza ile tırnağını daha derinden kesebilirsiniz. Böyle bir durumda sadece steril bir gazlı bez ile kanayan bölüme baskı yapın. Kanamanın kısa sürede durduğunu göreceksiniz. Parmağını saracak bir şey yapıştırmayın, çünkü bebeğiniz kaçınılmaz olarak sardığınızı en kısa zamanda çıkaracaktır ve onu yutabilir.

Olası diğer durumlar

Bebeğinizin tırnağı kendiliğinden yırtılırsa, yaralanmasına neden olmayacak şekilde düzeltmelisiniz. Parmağını sürekli emip dişleyen bebeğinizin bazen tırnak altında kan da birikebilir. Bu durumda doktorunuza başvurun, çünkü toplanan kanın boşaltılması gerekir.
Parmağında kızarıklık ve ağrılı şişlik olursa, enfeksiyon gelişebilir, bu durumda da doktorunuza başvurun.


alıntıdır
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst