Meyan şerbeti

nk83

࿐*⁀➷
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.754
Tepki
84.376
Puan
113
Konum
İstanbul
iftar-sofralarinin-vazgecilmez-icecegi-meyan-serbeti-1544403.Jpeg


İftar sofralarının vazgeçilmez içeceği: Meyan şerbeti

Özellikle yaz aylarında bolca tüketilen meyan şerbeti, Ağustos sıcağına denk gelen Ramazan ayında iftar sofraların vazgeçilmez içecekleri arasında yer alıyor.


Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde özellikle yaz aylarında bolca tüketilen "meyan şerbeti", Ağustos sıcağına denk gelen Ramazan ayında iftar sofraların vazgeçilmez içecekleri arasında yer alıyor. Şanlıurfa’da iftara yakın saatlerde şerbet satan işyerlerinin önünde zaman zaman kuyruklar oluşuyor.

Doğal meyan kökü bitkisinden üretilen ve temiz ve hijyene dikkat edildiğinde bazı hastalıklara iyi geldiği belirtilen "Meyan kökü şerbeti", yaz aylarında ve özellikle Ramazan aylarında bölge insanlarının en önemli içeceklerinden biri olarak ön plana çıkıyor.

Bölgedeki bir çok kentte olduğu gibi Şanlıurfa’da da ana cadde ve sokaklarda seyyar satıcılar ve şerbetçi dükkanlarınca satılan şerbetin fiyatının da ucuz olması dolayısıyla her bütçeye hitap ediyor.

Gündüz gölgede hava sıcaklığının 40 derece civarında seyrettiği Şanlıurfa’da, iftara yakın saatlerde vatandaşlar, bilinen bazı şerbetçilerin önünde zaman zaman kuyruklar oluşturuyor.

Sarayönü Caddesi yakınlarında yıllardır meyan şerbeti üreten ve ürününü birkaç yıl önce Türk Patent Enstitüsüne de tescil ettirdiğini belirten Abdullah Culha, iftar saatlerinde işyeri önündeki yığılmaların önüne geçmek için aynı noktaya ikinci dükkanı açarak, müşterilerine hizmet sunmaya çalıştığını söyledi.

Bölgede meyan şerbetinin çok sevildiğini ifade eden Abdullah usta, yalnızca kendi işyerinde günde yaklaşık 1 ton civarında şerbet satıldığını belirtti.

Yarım asra yaklaşan mesleki tecrübesinin bulunduğunu dile getiren Çulha, şerbetin hazırlanmasında temizliğe ve kaliteye önem verdiklerini ifade ederek, şöyle konuştu:"Yerli meyan kökü kullanıyoruz. Özellikle Ramazan’da satışlarımız artıyor. İşimizi resmi olarak, belgeli yapıyoruz. Ne kadar müşteri gelirse gelsin herkese yetecek kadar şerbetimiz var. Şerbetimize herhangi bir katkı maddesi karıştırmıyoruz. Farklı yörelerden ve topraklardan getirttiğimiz meyan köklerini kullanıyoruz."

Meyan şerbeti: Türkiye’nin birçok bölgesinde özellikle de akarsu kenarlarında yetişen meyan bitkisinin köklerinden yapılan şerbet, Osmanlı’dan beri tüketiliyor.

Günümüzde de özellikle Güneydoğu’daki kentlerde hemen her köşe başında daha çok seyyar satıcıların sırtlarında taşıdıkları özel güğümlerde satışa sunulan meyan şerbeti, özellikle yaz sıcaklarında ve Ramazan ayında tercih ediliyor.

Bu arada uzmanlar, sağlıklı insanlarda harareti dindirmesi ve böbreği koruyucu etkisi gibi çeşitli faydaları bulunan meyan şerbetinin; yüksek tansiyon, kalp ve böbrek yetmezliği olanlara zararlı olduğunu belirtiyor.

Milliyet

Meyan şerbeti

Hipokrat’ın “tatlı kök” adını verdiği meyan bitkisinin ince dallara benzer kökleri vardır. Aktarlarda ya bütün olarak, ya da dövülmüş lime lime halde satılır meyan kökü.

Tarifi

Bütün alırsanız iyice döveceğiniz bir iki tutam meyan kökünü üzerini geçecek kadar suda yıkayın, süzün. Daha sonra geniş bir kaba koyup bol soğuk su ekleyin. 2-3 saat sonra kokusunu ve esmer rengini suya vermiş olacak. Tülbentten süzüp dilediğiniz kadar su katarak kullanabilirsiniz. Tadı kendiliğinden tatlıdır.

Bazı yörelerde “aşlama” veya “piyan” da denilen meyan şerbeti, Güneydoğu’da çok sevilen bir içecek. Ramazan sofrasının baş tacı. İngiltere’de “licorice” denen meyandan siyah renkli acımtrak şekerlemeler elde ediliyor.

Tıbbi bitki olarak yurtdışına ihraç ediliyor. turkherb.com sitesinde verilen bilgiye göre, göğüs yumuşatıcı, balgam söktürücü, öksürük kesici ve serinletici özelliği var. Ülser, AIDS, kronik yorgunluk, cilt problemlerinin tedavisinde kullanılıyor.

Hamilelerin, şeker ve yüksek tansiyon hastalarının meyankökü kullanması ise tavsiye edilmiyor.
Alıntıdır...
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst