Meslek Rehberi

bitter_im

Admin
Admin
Genel Yönetici
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
64.636
Tepki
53.653
Puan
113
Yaş
32
Konum
kocaeli
Adalet

Adalet programının amacı hakim ve savcılara yardımcı elemanlar yetiştirmektir. Mezunlar mahkemelerin yazı işleri müdürlüğü veya yardımcılığı; icra memurluğu veya yardımcılığı görevlerine atanmaktadırlar. Ayrıca infaz kurumlarında müdürlüğe kadar yükselebilen görevlere getirilebilirler. Yüksekokul mezunları resmi veya özel bankalarda çeşitli kamu ve iktisadi kuruluşlarında özel iktisadi işletmelerde oldukça kolay iş bulabilmektedirler.

Programın Amacı: Adalet programının amacı hakim ve savcılara yardımcı elemanlar yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Adalet yüksekokullarında öğrencilere adalet hizmetlerinin gerektirdiği nitelikler göz önünde bulundurularak teorik ve uygulamaya yönelik bilgiler verilir. Yüksekokulda kamu hukuku ve özel hukuk bilgisi hukuk bilgisi hukuk usulü bilgisi ceza ve ceza usulü bilgisi icra-iflas bilgisi avukatlık ve noterlik mevzuatı mali mevzuat hukuk dili adli tıp infaz bilgisi kalem mevzuatı gibi hukuk bilgilerinin yanı sıra daktilografi Türkçe yabancı dil muhasebeişletme yönetimi arşiv ve dosyalama teknikleri gibi teorik ve uygulamalı dersler okutulmaktadır.

Gereken Nitelikler: Sosyal Bilgiler Adalet Yüksekokulunda okumak isteyen bir öğrencinin hukuk alanına ilgi duyan Türkçe derslerinde başarılı titiz dikkatli ve sorumluluk duygularına sahip bir kimse olması bu alandaki başarısını artıracaktır.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Adalet programını bitirenlere "Adalet Meslek Elemanı" ünvanı verilir. Adalet meslek elemanı mahkemelerde icra dairelerinde infaz kurumlarında vatandaşların başvurularının mahkemelere iletilmesi ve yargıçların aldıkları kararın uygulanması gibi konularda gerekli işlemleri yürütürler.

Çalışma Alanları: Adalet yüksekokulu mezunları mahkemelerin yazı işleri müdürlüğü veya yardımcılığı; icra memurluğu veya yardımcılığı görevlerine atanmaktadırlar. Ayrıca infaz kurumlarında müdürlüğe kadar yükselebilen görevlere getirilebilirler. Yüksekokul mezunları resmi veya özel bankalarda çeşitli kamu ve iktisadi kuruluşlarında özel iktisadi işletmelerde oldukça kolay iş bulabilmektedirler.

Ağız Diş Sağlığı

Öğrenimi 2 yıllık Asıl olarak Diş hekimi yardımcısı hemşire yetiştirmek amaçlanıyor. Genelde kız öğrenciler alınıyor. Hem 1 hem de 2. sınıflarda öğrenciler Diş Hekimliği Fakültesi bünyesindeki staj görüyorlar. Kontenjan 20 kişi. Mezunlara sağlık teknikerleri diploması veriliyor. Devlet hastanesi ve özel hastaneler de çalışma imkanları var.

Bankacılık

Bankacılık programının amacı bankaların çeşitli bölümlerinde çalışacak ara insan gücünü yetiştirmektir. Bankacılık bölümünden mezun olanlar devlet veya özel sektöre ait bankalarda memur olarak görev alabilirler. Mezunlar kamu sektöründe ve özel sektörde müşteri temsilcisi banka müfettişi dealer gibi ünvanlarla görev alırlar ve bankaların çeşitli işlemlerini yürütürler.

Programın Amacı: Bankacılık programının amacı bankalarda ve çeşitli firmaların para kaynakları ile ilgili birimlerinde çalışacak elemanları yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Bankacılık programında matematik hukuk iktisat istatistik ve muhasebe alanlarındaki derslerden başka kredi politikası yatırım bankacılığı finansal piyasalarda modelleme ve tahmin merkez bankacılığı ticari bankalarda finans yönetimi banka muhasebesi ve raporlama mali hukuk ve vergi politikası gibi dersler okutulmakta ve proje çalışması yaptırılmaktadır.

Gereken Nitelikler: Bankacılık programında okumak isteyenlerin matematik ve ekonomiye ilgili ve bu alanlarda başarılı başkaları ile iyi iletişim kurabilen sabırlı dikkatli ve yeniliklere açık kimseler olmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Bankacılık programını bitirenlere lisans diploması verilir. Mezunlar kamu sektöründe ve özel sektörde müşteri temsilcisi banka müfettişi dealer gibi ünvanlarla görev çalışırlar ve bankaların çeşitli işlemlerini yürütürler.
Bölümler / BANKACILIK
Üniversite Fakülte Taban Puanı
MARMARA BANKACILIK VE SİGORTACILIK YÜKSEKOKULU 319.471
BAŞKENT UYGULAMALI BİLİMLER YÜKSEKOKULU 317.135

Bankacılık ve Finans

Bankaların finansal yönetiminde kullanılan temel kavram ve teknikler bölümün kapsamını oluşturur. Bu kapsamda finansal tablolar finansal analiz araçları finansal planlama ve denetimi faiz hesapları paranın zaman değeri yatırım kararları kâr dağıtım kararları çalışma sermayesinin yönetimi uzun süreli finanslama ve sermaye piyasaları incelenir.
Bölümler / BANKACILIK VE FİNANS
Üniversite Fakülte Taban Puanı
BİLKENT UYGULAMALI YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU 347.832
KADİR HAS İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 302.374
İSTANBUL TİCARET TİCARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 299.971
CELAL BAYAR UYGULAMALI BİLİMLER YÜKSEK OKULU 298.354
 
OP
bitter_im

bitter_im

Admin
Admin
Genel Yönetici
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
64.636
Tepki
53.653
Puan
113
Yaş
32
Konum
kocaeli
Basın Yayın
Basın yayın programı basın radyo televizyon halkla ilişkiler sinema reklamcılık ve turizm gibi kitleye yönelik alanlarda eleman yetiştirmeyi amaçlamaktır. Bu amaçla toplumsal siyasal ve ekonomik olayları kavramayı sağlayacak biçimde çok yönlü kültür teknik ve uzmanlık bilgileri vererek Türkiye’nin iletişim yaşamına ilişkin konularda eğitim ve araştırma yapmaktadır.
Bölümler / BASIM VE YAYIMCILIK (BASIN VE YAYIN)
Üniversite Fakülte Taban Puanı
ANADOLU İLETİŞİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ 299.934
GİRNE AMERİKAN İŞLETME VE EKONOMİ FAKÜLTESİ 255.657

Bilgisayar Destekli Muhasebe

İşletmelerde meydana gelen ve para ile ifade edilebilen (finansal) işlemleri kayıtlara geçirerek bunlardan doğan sonuçları saptama ve yorumlama işlemlerinin yürütülmesini sağlayana muhasebe denir. Bu bölümde muhasebe işlemlerinin bilgisayar programları ile tabibini yapabilecek muhasebeyle ilgili bilgisayar programlarını kullanabilecek ara elemanların yetiştirilmesi amaçlanmaktadır

Bilgisayar Destekli Tasarım

İlk yıl makine-resim –konstrüksiyon bölümü ile aynı dersler görülmekte. İkinci sınıftan itibaren ise bölüm dersleri bilgisayar ağırlıklı olarak gelişmektedir. İyi derece teknik çizim yapabilen ara elemanlar yetiştirmeyi amaçlayan bölümde teknik çizim programları öğretilmektedir. Bölüm mezunları kamu kesiminde çalışabileceği gibi özel mühendislik ve mimarlık bürolarında iş bulabilmektedir.

Programın Amacı: Bilgisayar destekli tasarım programının amacı fabrika ve işletmelerin araştırma ve geliştirme birimlerinde bilgisayarla model çizimi yapacak elemanları yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler:Bilgisayar destekli tasarım programında matematik tasarı geometri bilgisayarlı tasarım çevre ve ürün tasarımı bilgisayar destekli çizim endüstri ürünleri tasarımı engonomi ve mukavemet gibi dersler okutulur ve uygulamalar yaptırılır.

Gereken Nitelikler:Bilgisayar destekli tasarım programında okumak isteyenlerin matematik geometri ve fiziğe ilgili ve bu konularda başarılı uzay ilişkilerini görebilme şekil ve çizimleri tasarlayıp çizebilme yeteneklerine sahip dikkatli ve sabırlı kimseler olmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Bilgisayar destekli tasarım programını bitirenlere "Bilgisayar Destekli Tasarım Teknikeri" ünvanı verilir. Bilgisayar destekli tasarım teknikerleri özel sektöre ait fabrikalarda çalışırlar ve üretilecek ürünün çeşitli üretim aşamalarında ayrıntılı çizimlerini yapar. Üretilen ürünün bilgisayar ortamında modellenmesini yapar bilgisayar nümerik kontrol tezgâhlarının programlarını yaparlar.

Çalışma Alanları:Üretimde insan emeği azalıp otomasyon arttıkça bilgisayar destekli tasarımcılara gereksinim giderek artmaktadır. Özel sektör araştırma geliştirme faaliyetlerine ve yaratıcılığa önem verdikçe bu meslek elemanları da giderek daha çok aranan elemanlar olacaklardır.

Bilgisayar Destekli Teknik Çizim

Bilgisayar destekli tasarım bölümü ile aynı amaca sahip bölümde sadece isim farklılığı söz konusudur.
Programın Amacı: Bilgisayar destekli çizim programının amacı bilgisayarla mimarı ve statik çizim veya pafta üzerinde elle çizim yapabilen elemanları yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler:Bilgisayar destekli çizim programında matematik bilgisayar yapı malzemeleri betimsel geometri model yapımı çizim bilgisayar destekli çizim inşaat kuralları gibi dersler okutulmaktadır.

Gereken Nitelikler:Bilgisayar destekli çizim programında okumak isteyenlerin şekil ve uzay ilişkilerini görebilme tasarım ve çizim yeteneklerine sahip görme ve ellerini kullanmada güçlüğü olmayan dikkatli ve sabırlı kimseler olmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Bilgisayar destekli çizim programını bitirenlere "Önlisans Diploması" ve "Bilgisayar Destekli Çizim Teknikeri" ünvanı verilir. Bilgisayar destekli çizim teknikeri mimarı tarafından hazırlanan projeyi okuyup bunun bilgisayar ortamında Autocad programı ile geliştirilmiş çizimini yapar.

Çalışma Alanları:Bilgisayar destekli çizim teknikerleri devlete ait kuruluşların inşaat birimlerinde özel mimarlık ve mühendislik bürolarında görev alabilirler.


Bilgisayar Donanımı

Bilgisayar Donanımı programının amacı bilgisayar sistemlerinin kurulması çalıştırılması bakım ve onarımı alanında çalışacak insan gücünü yetiştirmektir. Bilgisayar donanımı teknikerleri kamu sektörüne ve özel sektöre ait bilgisayar kullanılan bütün kuruluşlarda çalışılabilir. Ülkemizde bilgisayar kullanımı giderek artmakta ve bu alanda yetişmiş insan gücüne ihtiyaç duyulmaktadır.

Programın Amacı: Bilgisayar donanımı programının amacı bilgisayar sistemlerinin kurulması çalıştırılması bakım ve onarımı alanında çalışacak insan gücünü yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler:Bilgisayar donanımı programında matematik teknik resim temel elektronik lojik devreler elektronik devreler endüstriyel elektronik sayısal kontrol bilgisayar programlama ve mikrobilgisayar gibi dersler okutulur.

Gereken Nitelikler:Bu alanda öğrenim görmek isteyen lise öğrencileri kendilerini matematik ve fizik konularında iyi yetiştirmelidirler. Mekaniğe ilgili şekil yeteneği ve mantığı güçlü kimseler bu alanda başarılı olabilirler.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Bilgisayar donanımı programını bitirenlere "Bilgisayar Donanım Teknikeri" ünvanı verilir. Bilgisayar donanımı teknikerleri bilgisayar sistemlerinin kurulmasında bilgisayar mühendislerinin gözetim ve denetimi altında çalışır sistemin bakım ve onarımını yapar.

Çalışma Alanları:Bilgisayar donanımı teknikerleri kamu sektörüne ve özel sektöre ait bilgisayar kullanılan bütün kuruluşlarda çalışabilir. Ülkemizde bilgisayar kullanımı giderek artmakta ve bu alanda yetişmiş insan gücüne ihtiyaç duyulmaktadır.

Bilgisayar Mühendisliği

Bilgisayar sistemlerinin yapısı tasarımı geliştirilmesi ve bu sistemlerin kullanımları konularında eğitim ve araştırma yapılır. Yönetim eğitim endüstri ve ticaret alanlarında faaliyet gösteren çeşitli kamu kuruluşları ile özel kuruluşlarda bankalarda bilgisayar donanımı ve yazılımı hazırlayan firmalarda çalışılabilir. Programın Amacı: Bilgisayar mühendisliği programı bilgisayar sistemlerinin yapısı tasarımı geliştirilmesi ve bu sistemlerin kullanımları konularında eğitim ve araştırma yapar.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler:Bilgisayar mühendisliği bölümünde eğitim süresi 4 yıldır. Okutulan dersler bilgisayar donanım yapısı programlama dilleri veri yapıları ve algoritmalar sayısal çözümleme veri tabanı sistemleri mantıksal tasarım mikroişleyiciler veri iletişim sistem çözümleme yönetim bilişim sistemleri gibi meslek derslerinden ve matematik istatistik fizik elektrik elektronik ekonomi işletme yönetimi gibi temel destek derslerinden oluşur. Meslek dersleri laboratuvar uygulamaları ile desteklenir. Öğrenciler kuramsal ve uygulamalı dersler yanında gerek üniversite bilgisayar merkezlerinde gerekse üniversite dışında bilgisayar merkezi olan kuruluşlarda yaz stajları yaparlar.

Gereken Nitelikler:Bilgisayar mühendisliği programına girmek isteyenlerin normalin üstünde bir genel akademik yeteneğe üstün bir sayısal düşünme gücüne ve sağlam bir mantığa sahip dikkatli sabırlı ve yaratıcı kişiler olmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Bilgisayar mühendisliği programını bitirenlere "Bilgisayar Mühendisi" ünvanı verilir. Bilgisayar mühendisleri çeşitli yönetim endüstri ve hizmet alanlarında sistem çözümleyici ve uygulama programcısı bilgisayar donanım ve yazılımı üreten ve pazarlayan firmalarda ve genellikle bilgiişlem merkezlerinde sistem programcısı bilgiişlem merkezlerinde yönetmen yönetim bilişim sistemleri alanında kurucu ve yönetici mühendis veri tabanı yönetmeni bilgisayar destekli endüstriyel sistemlerinin tasarımında ve gerçekleştirilmesinde araştırma-geliştirme mühendisi olarak görev alabilirler. Bu görevlerden ülkemizde en yaygın olanları programcılık ve sistem çözümleyicilik görevleridir. Veri tabanı yönetmeni hemen her türlü kuruluşta gittikçe önem kazanan veri tabanı uygulamalarında veri tabanının yaratılması ve kullanımı ile ilgili konularda çalışır. Programcı bir işi bilgisayara yaptırmak ya da bir sorunu bilgisayar yardımıyla çözmek için gerekli işlemleri ve bu işlemlerin uygulama sırasını saptarbilgisayara verilecek verilerin ve bilgisayardan elde edilecek sonuçların biçimini belirler bir iş akış şeması hazırlar bu şemaya uygun olarak belirli bir programlama dilinde işlemlere karşı gelen komutları yazar programın amaca uygun biçimde çalışıp çalışmadığını denetler varsa eksikleri tamamlayıp yanlışları düzeltir programı çalıştırır ve gerekirse programın çalışmasıyla ilgili olarak bilgisayar operatörlerine yönerge hazırlar. Sistem çözümleyici belirli bir uygulama sistemiyle ilgili bilgi ve belge akışını yapılması gereken işlemleri işlem-zaman ilişkilerini çözümler aksaklıkları ve darboğazları saptar uygulamanın iyileştirilmesi için gerekli yöntemleri kullanılacak araç ve gereci ve çalışacak personeli saptar her aşamada yapılacak işlerle ilgili ayrıntılı yönergeler hazırlar ve karşılaşılabilecek güçlükler için önlemler alır.

Çalışma Alanları:Bilgisayar kullanımının hızla yaygınlaştığı ülkemizde bilgisayar mühendisliği bölümü mezunlarının yönetim eğitim endüstri ticaret ve hizmet alanlarında faaliyet gösteren çeşitli kamu kuruluşları ile özel kuruluşlarda bankalarda üniversitelerde bilgisayar donanım ve yazılımı üreten ve pazarlayan firmalarda çalışma olanakları vardır.
Bölümler / BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ
Üniversite Fakülte Taban Puanı
FATİH MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 376.719
BOĞAZİÇİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 372.693
BİLKENT MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 372.397
KOÇ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 370.775
ORTA DOĞU TEKNİK MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 370.457
İSTANBUL TEKNİK ELEKTRİK-ELEKTRONİK FAKÜLTESİ 367.155
MARMARA MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 363.014
HACETTEPE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 361.988
GALATASARAY MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 360.914
YILDIZ TEKNİK ELEKTRİK-ELEKTRONİK FAKÜLTESİ 359.988
BAŞKENT MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 359.061
YEDİTEPE MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ 357.794
EGE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 356.833
DOKUZ EYLÜL MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 355.189
İSTANBUL MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 352.849
İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 352.353
ANADOLU MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ 350.969
IŞIK MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 350.967
KADİR HAS MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 348.04
OSMANGAZİ MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ 345.483
GEBZE YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 345.172
HALİÇ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 344.634
KOCAELİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 342.347
ÇANKAYA MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ 341.648
İSTANBUL KÜLTÜR MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ 340.586
KARADENİZ TEKNİK MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ 339.602
SELÇUK MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ 338.403
DOĞUŞ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 337.087
ERCİYES MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 337.001
SAKARYA MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 336.878
ÇANAKKALE ONSEKİZ MART MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ 335.71
TRAKYA MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ 335.547
MERSİN MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 334.602
DOĞU AKDENİZ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 334.418
İSTANBUL BİLGİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ 334.328
KOCAELİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 334.094
FIRAT MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 333.342
ATILIM MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 332.714
BAHÇEŞEHİR MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 324.669
BİLKENT MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 322.382
KOÇ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 309.821
BAŞKENT MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 305.09
YAKIN DOĞU MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 302.088
KIRGIZİSTAN-TÜRKİYE MANAS MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 297.119
AZERBAYCAN TEKNİK AZERBAYCAN TEKNİK 294.367
FATİH MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 284.306
ÇANKAYA MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ 277.951
AZERBAYCAN TEKNİK AZERBAYCAN TEKNİK 266.307
VARNA TEKNİK VARNA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ 260.152
UKRAYNA ULUSAL TEKNİK ENFORMATİK VE BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ FAKÜLTESİ 255.552
IŞIK MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 248.616
KADİR HAS MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 239.09
MALTEPE MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ 229.624
HALİÇ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 216.014
GİRNE AMERİKAN MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ 197.329
 
OP
bitter_im

bitter_im

Admin
Admin
Genel Yönetici
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
64.636
Tepki
53.653
Puan
113
Yaş
32
Konum
kocaeli
Bilgisayar Öğretmenliği

Bilgisayar Öğretmenliği Programında okul programlarındaki elektronik ve bilgisayar konuları ile ilgili bilgi beceri tutum ve davranışlar için gerekli mesleki eğitimle beraber öğretmenlik formasyon eğitimi verilerek meslek dersi öğretmenleri yetiştirilmektedir.

Bilgisayar Programcılığı

Bilgisayar Programcılığı programının amacı iş hayatının ve toplumsal yaşamın bilgi toplama ve bu bilgileri işleme ile ilgili konularındaki problemlerinin bilgisayarda çözümlenmesi alanlarında çalışacak ara insan gücünü yetiştirmektir. Bölüm mezunlarının çalıştıkları yerlerin çoğunluğu şirketlerin bilgi işlem merkezleri oluşturmaktadır.

Programın Amacı: Bilgisayar programının amacı iş hayatının ve toplumsal yaşamın bilgi toplam ve bu bilgileri işleme ile ilgili konularındaki problemlerinin bilgisayarda çözümlenmesi alanlarında çalışacak ara insangücünü yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler:Bilgisayar programcılığı programında öğretimin ilk yılında genel matematik programlama dilleri teknik resim istatistik ve muhasebe gibi temel dersler verilir. Daha sonraki yıllarda ise ileri düzeyde programlama teknikleri ve uygulamalı mühendislik ve işletme dersleri okutulur.

Gereken Nitelikler:Bu alanda öğrenim görmek isteyen lise öğrencileri kendilerini matematik ve mantık konularında iyi yetiştirmelidirler. Kişinin iyi bir programcı olabilmesi için üzerinde çalışacağı konuyu kavrayabilme ve bunu en ince ayrıntısına kadar bilgisayar diline dökebilme yeteneğine sahip olması gereklidir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Bilgisayar programcılığı programından mezun olan öğrenciler "Bilgisayar Program Teknikeri" ünvanını almaya hak kazanırlar. Mezunlar genelde bilgisayar programcısı olarak çalışmaktadırlar.

Çalışma Alanları:Çalıştıkları kurumların çoğunluğunu şirketlerin bilgiişlem merkezleri oluşturmaktadır.

Bilgisayar ve Kontrol Öğr.

Bilgisayar sistemlerini yapısı tasarımı geliştirilmesi ve sistemlerin kullanımı konularında çalışacak araştırma yapacak elemanlar yetiştirilir. Üstün bir sayısal güce sahip olma yanında dikkatli sabırlı yaratıcı kişilik özelliklerine ihtiyaç vardır. Sistem çözümleyici ve uygulama programcısı ve yazılım programı yapan kuruluşlarda öğreticilik görevi yaparlar.

Bilgisayarlı Muhasebe ve Vergi Uygulama

Bilgisayarlı muhasebe ve vergi uygulama programının amacı işletmelerde muhasebe ve muhasebecilik mesleğinde bilgisayar kullanacak elemanları yetiştirmektir. Mezunlar vergi dairelerinde kamuya veya özel sektöre ait kuruluşların muhasebe ve vergi birimlerinde görev alabilirler.

Programın Amacı: Bilgisayarlı muhasebe ve vergi uygulamaları programının amacı işletmelerin muhasebe birimlerinde işlemleri bilgisayarla yürütecek elemanları yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Bilgisayarlı muhasebe ve vergi uygulamaları programında işletme muhasebe ticaret hukuku organizasyon ve idare maliyet muhasebesi ile yoğun olarak bilgisayar dersleri okutulmaktadır.

Gereken Nitelikler: Bilgisayarlı muhasebe ve vergi uygulamaları alanında çalışmak isteyen kimselerin matematik ve mantık konularında başarılı belleği güçlü ayrıntılar üzerinde uzun süre dikkatle çalışabilen sorumluluk duygusu güçlü kimseler olmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Bilgisayarlı muhasebe ve vergi uygulamaları programını bitirenlere "Bilgisayarlı Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Meslek Elemanı" ünvanı verilir. Bilgisayarlı muhasebe ve vergi uygulamaları meslek elemanları çalıştıkları kurumlarda vergi ve muhasebe kayıtlarını bilgisayarlara kaydederek istenen verilerin kısa zamanda elde edilmesini sağlarlar.

Çalışma Alanları: Mezunlar vergi dairelerinde kamuya veya özel sektöre ait kuruluşların muhasebe ve vergi birimlerinde görev alabilirler.

Biyoloji

Canlıların yeryüzünde dağılımı anatomisi fizyolojisi üzerinde eğitim ve araştırma yapılır. Biyoloji alanında çalışacak kimse meraklı bir gözlemci sabırlı bir araştırmacı olmalıdır. Sağlık Bakanlığı ve SSK’ya bağlı hastanelerde üniversitelerin tıp fakültelerinde hidrobiyoloji araştırma merkezlerinde ÇevreOrman Tarım ve Köy İşleri Bakanlıklarına bağlı kuruluşlarda özel sektörde ilaç ve besin endüstrisinde çalışılabilir. Ayrıca biyoloji mezunları liselerde öğretmenlik yapabilirler.

Biyoloji Öğretmenliği

Eğitim Fakültelerinde ortaöğretimin (liseler meslek liseleri akşam liseleri vb) öğretmen ihtiyacını karşılamak üzere eğitim öğretim ve araştırma yapılmaktadır. Biyoloji öğretmenliği bölümü eğitim fakültelerinin bir bölümüdür. Biyoloji öğretmeni olmak isteyenler sezel ufade gücüne sahip olması insanlarla iyi iletişim kurabilen sabırlı kimseler olmaları beklenir.

Biyoloji ve Genetik

Programın Amacı: Moleküler biyoloji ve genetik programının amacı genetik ve biyoteknoloji alanında eğitim ve araştırma yapmaktır.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler:Moleküler biyoloji ve genetik programında biyoloji kimya matematik ve bilgisayardan başka elektrik ve manyetizma mikrobiyoloji fizyoloji gen moleküler biyolojisi gen mühendisliği uygulamaları gibi dersler okutulmakta staj ve bitirme projesi yaptırılmaktadır.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Moleküler biyoloji ve genetik programını bitirenlere "Biyolog" ünvanı verilmektedir. Moleküler biyologlar hastanelerde sağlık koruma enstitülerinde ıslah merkezlerinde ilaç endüstrisinde görev alırlar ve laboratuvarlarda özellikle hücrelerin incelenmesi genetik yapısının özümlenmesi ve iyileştirilmesi konusunda çalışmalar yaparlar.

Çalışma Alanları:Moleküler biyologlar üniversitelerin fen tıp ziraat eczacılık ve veterinerlik fakültelerinde akademisyen olabilirler TÜBİTAK gibi resmi kurumlarda ve ilaç endüstrisinde araştırmacı çeşitli sağlık kuruluşlarının laboratuvarlarında yönetici olarak görev alabilirler. Bu bölümün esas amacı uluslararası düzeyde bilim adamı yetiştirmek olup öğrencilerini bu amacı gerçekleştirecek bireyler olarak yetiştirmeye çalışmaktadır.

Biyomedikal Cihaz Teknolojisi

Biyomedikal cihaz teknolojisi programının amacı tıpta ve biyolojik bilimlerde kullanılan alet ve cihazların montajı kullanımı bakın ve onarımları alanında çalışacak ara elemanları yetiştirmektir. Biyomedikal cihaz teknolojisi programına girmek isteyenlerin fen bilimlerine ve özellikle fiziğe ilgi duymaları şekil-uzay ilişkilerini ve mekanik ilişkileri algılama yeteneğine sahip insanlara yardım etmekten hoşlanan sorumluluk duygusu güçlü kişiler olmaları beklenir.

Programın Amacı: Biyomedikal cihaz teknolojisi programının amacı tıpta ve biyolojik bilimlerde kullanılan alet ve cihazların montajı kullanımı bakım ve onarımı alanında çalışacak elemanları yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler:Biyomedikal cihaz teknolojisi programında matematik fizik kimya gibi temel bilim dersleri elektrik devreleri biyofizik biyokimya biyomedikal teknoloji fizyoloji genel tıp cihazları ve X-Ray cihazları gibi dersler okutulur.

Gereken Nitelikler:Biyomedikal cihaz teknolojisi programına girmek isteyenlerin temel bilimlere ve özellikle fiziğe ilgi duymaları şekil-uzay ilişkilerini ve mekanik ilişkileri algılama yeteneğine sahip insanlara yardım etmekten hoşlanan sorumluluk duygusu güçlü kişiler olmaları beklenir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Biyomedikal cihaz teknolojisi programını bitirenlere "Biyomedikal Cihaz Teknikeri" ünvanı verilir. Biyomedikal cihaz teknikeri tıpta ve biyolojik bilimler alanında kullanılan alet ve cihazları şemalarına uygun olarak yerlerine monte eder sürekli bakımını yapar arıza olunca yerini saptar ve onarır.

Çalışma Alanları:Biyomedikal cihaz teknikerleri resmi ve özel hastanelerde dispanserlerde ve laboratuvarlarda görev alabilirler.
 
OP
bitter_im

bitter_im

Admin
Admin
Genel Yönetici
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
64.636
Tepki
53.653
Puan
113
Yaş
32
Konum
kocaeli
Coğrafya
Doğal çevrenin özellikleri ile çere-insan ilişkileri nüfus dağılımı ve ekonomik etkinlikler konusunda eğitim ve araştırma yapılır. Ortaöğretim kurumlarında ve özel dersanelerde öğretmenlik yapılabileceği gibi yüksek lisans öğrenimi yapanlar. Meteorolji İşleri Genel Müdürlüğü Harita Genel Müdürlüğü MTA DSİ Karayolları Genel Müdürlüğü ve çeşitli bakanlıklarda çalışabilirler.

Coğrafya Öğretmenliği

Bu bölümde ortaöğretim kurumlarında sosyal bilimler ve coğrafya derslerini verebilecek öğretmenler yetiştirme amacına yönelik eğitim ve araştırma yapmaktadır. Orta dereceli okulların tümünde öğretmen olarak çalışabilirler. Coğrafya öğretmenliğinde öğretmen fazlalığından söz edilmekteyse de okullaşma oranı arttıkça coğrafya öğretmenliğine de gereksinim artmaktadır.

Programın Amacı: Coğrafya bölümünde doğal çevrenin özellikleri ile çevre-insan ilişkileri nüfus dağılımı ve ekonomik etkinlikler gibi konularda araştırma ve eğitim yapılır.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Coğrafya bölümünde 4 yıldır eğitimin ilk iki yılında genel klimatoloji jeomorfoloji coğrafi kartografya beşeri coğrafyaya giriş genel ekonomik coğrafya hidrografya ve bitki coğrafyası gibi genel coğrafya derslerine ve teorik bilgilere ağırlık verilmiştir. Son iki yılda ise Türkiye jeomorfolojisi uygulamalı jeomorfoloji uygulamalı klimatoloji toprak coğrafyası Türkiye ekonomik coğrafyası beşeri coğrafyada veri toplama ve değerlendirme yöntemleri bölgesel Türkiye coğrafyası ulaşım ve tarım coğrafyası gibi daha çok uygulamaya yönelik dersler okutulmaktadır. Ayrıca coğrafya öğrencilerine başlangıçta harita bilgisi grafik ve diyagram-çizim yöntemleri ile değerlendirilme gibi dersler verilir ve öğretim gezileri düzenlenir.

Gereken Nitelikler: Coğrafya alanında çalışmak isteyen bir kimsenin genel akademik yeteneğe coğrafya yanında biyoloji jeoloji gibi doğal; sosyoloji tarih gibi toplum bilimlerine ilgi duyması doğayı incelemeye istekli olması gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Coğrafya bölümünü bitirenler "Coğrafyacı" ünvanı ile görev alırlar. Coğrafyacıların önemli bir kısmı öğretim bir kısmı ise araştırma alanında çalışırlar ve yaptıkları iş de çalıştıkları kuruma ve çalışma alanına göre değişir. Araştırma alanında çalışan coğrafyacı jeomorfoloji iklim bitki örtüsü toprak maden ve su kaynakları konularında incelemeler yapar. Coğrafyacı ayrıca ulaşım sistemi ve ekonomik yapı üzerinde çalışır haritaları ve istatistiksel verileri değerlendirir.

Çalışma Alanları: Üniversitelerin coğrafya bölümü mezunlarının büyük bir kesimi ortaöğretim kurumlarında öğretmenlik yapmaktadırlar. Bunun dışında yüksek lisans öğrenimi yapanlar Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü Harita Genel Müdürlüğü MTA Elektrik İşleri Etüd İdaresi DSİ Karayolları Genel Müdürlüğü gibi kuruluşlarda ve çeşitli bakanlıklarda çalışabilirler. Ancak bu kuruluşlardaki teknik eleman kadrolarının sayısının kısıtlı olduğu gözden kaçırılmamalıdır

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Öğretmenliği

Amacı branşında Milli Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumlarına öğretmen yetiştirmektir. Bu bölümü bitirenler kız meslek liseleri veya anaokullarında öğretmen olarak çalışabilirler. Kendilerine ait işyeri açabilirler.

Deniz Elektroniği

Deniz elektroniği programının amacı her türlü deniz araçlarında elektronik alet ve devrelerin bakımı ve onarımında gerekli eğitim ve öğretim yapılar bu alanda çalışacak teknik eleman yetiştirmektir.

Programın Amacı: Deniz elektroniği programının amacı gemilerde ve limanlarda bulunan elektronik cihazların kurulması bakımı ve onarımı işlerini yapacak ara insangücünü yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Derslereniz elektroniği programında temel elektronik elektronik teknik deniz elektriği bilgisayar temel gemicilik gemi makineleri operasyonu denizde haberleşme deniz ticaret hukuku gibi dersler ve denizcilik İngilizcesi okutulmaktadır.

Gereken Niteliklereniz elektroniği programında okumak isteyenlerin fiziğe özellikle elektrik ve elektronik konularına ilgili ve bu alanda başarılı bedence sağlam görme ve işitme duyumları keskin dikkatli ve sorumlu kimseler olmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Deniz elektroniği programını bitirenlere "Deniz Elektroniği Teknikeri" ünvanı verilmektedir. Deniz elektroniği teknikeri gemilerde elektronik sistemlerin bakımı korunması onarımı ve programlanması kıyı kuruluşlarında (limanlarda) mevcut elektronik sistem ve cihazların birimlere takılması ve kullanılması ile ilgili işlemleri yürütür.

Çalışma Alanlarıeniz elektroniği teknikerleri Ulaştırma Bakanlığının Denizcilik İşletmelerinde Meteoroloji Genel Müdürlüğünde turizm sektöründe (yat işletmeciliği alanında) görev alabilirler. Denizcilik sektöründe bu alanda yetişmiş eleman açığı vardır.

deniz İşletmeciliği ve Yönetimi

deniz taşımacılığı işletme ve yönetimi alanında çalışacak insangücü yetiştirilir. denizcilik işletmecisi çalıştığı işletmede para malzeme ve insangücünün en verimli şekilde kullanılması ve gemilerin kârlı çalıştırılması için yönetim planını düzenler çalışmaları denetler gemilerin yük ve yolcu hareketlerinin bağlantı ve organizasyonunu sağlar. Ulaştırma Bakanlığına veya özel deniz taşıma şirketlerine bağlı gemilerde ve limanlarda çalışılabilir.

Programın Amacı: denizcilik işletmeciliği ve yöneticiliği programının amacı deniz taşımacılığının işletme ve yönetimi alanında çalışacak insangücünü yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: deniz işletmeciliği ve yöneticiliği programında eğitim süresi 4 yıldır. Bu programda matematik istatistik hukuk ekonomi deniz ticaret hukuku muhasebe bilgisayar vb. dersler okutulur.

Gereken Nitelikler: deniz işletmeciliği ve yöneticiliği alanında çalışmak isteyenlerin sosyal bilimlere özellikle ekonomi ve işletme konularına ilgi duyması ve bu alanda başarılı bir yabancı dil öğrenmeye hevesli ve yetenekli başkalarını ikna edebilen girişimci yaratıcı açık havada çalışmaktan ve uzun süre deniz yolculuklarından hoşlanan bir kimse olması gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: deniz işletmeciliği ve yöneticiliği programını bitirenlere "denizcilik İşletmecisi" ünvanı verilmektedir. Denizcilik işletmecisi çalıştığı işletmede para malzeme ve insangücünün en verimli şekilde kullanılması ve gemilerin kârlı bir biçimde çalıştırılması için yönetim planı düzenler; çalışmaları denetler gemilerin yük ve yolcularını tam kapasite ile çalışacak şekilde artırmak için önlemler alır; çalıştığı işletmeye bağlı olan veya olmayan gemi yük yolcu hareketlerinin bağlantı ve organizasyonunu sağlar.

Çalışma Alanları: denizcilik işletmecisi ve yöneticisi Ulaştırma Bakanlığına veya özel deniz taşıma şirketlerine bağlı gemilerde ve limanlarda çalışabilir.

Deniz Teknolojisi Mühendisliği

Denizcilik sektöründeki teknik eleman yokluğunu gidermek Türkiye’ye kıyıları olan ülkelerle işbirliği yapılarak denizlerimizin korunmasını ve temizlemesini sağlamak balıkçılık ve su ürünleri sektörüne öncülük edilerek ülke ekonomisine katkıda bulunmak ve deniz teknolojisi ile ilgili bilimsel araştırma ve çalışmalar yapmak programın amaçları arasındadır. Mezunlar Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nın açtığı sınavlara girerek kamu sektöründe çalışabilecekleri gibi çeşitli özel sektör kuruluşlarında da iş bulabilmektedirler. Ayrıca su ürünleri yetiştirme çiftliklerinde görev alabilmektedirler.

Programın Amacı: Deniz teknolojisi mühendisliği programının amacı denizin içinde ve dibinde bulunan canlı ve cansız zenginliklerin (petrol doğalgaz ve deniz ürünlerinin) aranması ve üretilmesinde deniz kirliliğinin önlenmesinde kullanılan her türlü yapı ve aracın (gemi platformu vb.) tasarımı ve üretilmesi alanında eğitim ve araştırma yapmaktır.

Programda Okutulan Belli Başlı Derslereniz teknolojisi mühendisliği programında eğitim süresi 4 yıldır. Programda matematik ve fizik gibi temel fen alanları ile ilgili dersler yanında oşenografi (Okyanusbilim) dalga mekaniği gemi termodinamiği deniz kirliliği kazı yapıları deniz hukuku ve gemi işletmeciliği gibi dersler okutulmaktadır.

Gereken Niteliklereniz teknolojisi mühendisliği programına girmek isteyenlerin üstün bir akademik yeteneğe sahip fen derslerine ilgili ve bu alanlarda başarılı dikkatli bir gözlemci olmaları ve açık havada çalışmaktan hoşlanmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Deniz teknolojsi mühendisliği programını bitirenlere "Deniz Mühendisi" ünvanı verilir. Deniz Mühendisleri denizde bulunan hammaddelerin bulunması ve işletilmesinde kullanılacak araçları tasarlar ve en ekonomik yolla üretimi planlar. Ayrıca denizde seyreden taşıtların yapım onarım ve yönetimi konularında liman ve kıyı yapıları inşaatında ve deniz kirliliğini önleme teknolojisi alanında mühendislik hizmetleri verirler.

Çalışma Alanlarıeniz mühendisleri tersanelerde DSİ'de petrol şirketlerinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının çeşitli birimlerinde görev alabilirler.

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği

Denizcilik İşletmelerinin teknik kadroları ile Sosyal Bilimler eğitim görmüş işletmeci kadrolar arasındaki ilişkiyi kurabilecek formasyonlara sahip yönetici elemanları yetiştirme amacına yöneliktir. Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisleri deniz işletme şirketlerinde liman ve liman işletme kuruluşlarında uluslararası sulardaçalışan acenta ve şirketlerde denizcilikle ilgili sigorta ve finans kuruluşlarında belli staj dönemi sonucunda kaptan ve Gemi Makine Mühendisi olarak gemilerde denizcilikle ilgili her türlü alanda çalışabilirler.

Programın Amacı: Deniz ulaştırma işletme mühendisliği bölümünün amacı hem denizde güverte ve makine zabiti hem de denizcilik acentalarında çalışacak elemanları yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Derslereniz ulaştırma ve işletme mühendisliği bölümündeki öğrenciler 1. sınıfın sonunda üç anabilim dalından birine ayrılmaktadır. Bunlar gemi yönetim mühendisliği (güverte) gemi makineleri işletme mühendisliği ve deniz ulaştırma işletme mühendisliğidir. Birinci yıl matematik fizik kimya bilgisayar programlama gemi mühendisliğine giriş deniz örf adet ve liderlik malzeme bilgisi gibi dersler okutulur ikinci sınıftan itibaren okutulan dersler dallarına göre kısaca şunlardır:

Gemi Yönetim Mühendisliği (Güverte): Bu dalda küresel trigonometri vardiya esasları termodinamik pusula bilgisi elektronik seyir yardımcıları deniz meteorolojisi ve oseanagrafi gemi manevrası; Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği (makine) dalında ısı iletimi dinamik hidrolik gemi makineleri bakımı otomatik kontrol takım tezgahları gemi inşaatı gibi dersler okutulur. Termodinamik elektronik gibi dersler bu iki programda ortaktır. Gemi makineleri işletme mühendisliği (işletme) dalında işletme hukuku muhasebe ilişkileri ekonomik coğrafya ulaştırma mühendisliği işletme yönetimi ve organizasyonu istatistik ve olasılık pazarlama ilkeleri deniz ulaştırma ekonomisi deniz sigortacılığı denizcilikte yatırım gibi dersler okutulmaktadır.

Gereken Niteliklereniz ulaştırma işletme mühendisliği bölümünün alt dallarına ayrılacaklar için gereken nitelikler de ayrı ayrı verilmiştir: Gemi yönetimi mühendisliği dalına ayrılmak isteyenlerin matematiğe özellikle geometriye ve fiziğe ilgili ve bu konularda başarılı bedence sağlam ve güçlü açık havada ve denizde yaşamaktan hoşlanan ailesinden uzak kalabilen başkalarını yönetebilen çok dikkatli ve sabırlı; (gemi makineleri) işletme mühendisliğinde okumak isteyenlerin matematiğe ve fiziğe özellikle mekanik konularına ilgili ve bu alanda başarılı denizde ve kapalı ortamlarda çalışmaktan sıkılmayan bedence sağlam güçlü ve dikkatli kimseler olmaları gerekmektedir. Deniz ulaştırma işletme mühendisliği dalında okumak isteyenlerin matematiğe ve sosyal bilimlere özellikle hukuk ve ekonomiye ilgili başkaları ile iyi iletişim kurabilen başkalarını etkileyebilen ve sistemli çalışabilen kimseler olmaları gerekir. Bu dalda başarılı olmak için iyi derecede İngilizce bilmek gereklidir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Bu üç daldan mezun olanların hepsine "Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Lisans Diploması" verilmekte ve diplomada dal adı belirtilmektedir. Güverte zabiti olarak çalışacak mezunlar 4. Kaptan olarak işe başlayarak belli hizmet dönemlerinden sonra kaptanlığa (süvariliğe) kadar yükselirler. Gemide bulunan her kaptanın belli görevleri vardır. Bunlar genellikle her gün köprü üstünde 8 saat değişmeli olarak vardiya tutmak ve geminin güvenli biçimde seyrini limanlara yanaşıp geminin yükünü boşaltmasını ve yeni yük almasını sağlamaktır. Makine zabiti olarak çalışacak mezunlar 4. makine zabiti olarak işe başlayarak belli hizmet dönemlerinden sonra 1. makine zabitliğine (baş mühendisliğe) kadar yükselirler. Genel olarak yaptıkları işler her gün 8 saat makine dairesine değişmeli olarak nöbet tutmak makinelerde çıkabilecek aksaklıkları saptayıp onarmak gemideki tüm makine donanımının bakımına yapmak ve düzenli olarak işleyişini sağlamaktır. Çalışma ortamı kapalı ve gürültülüdür. Deniz ulaştırma işletme mühendisi olarak çalışacak olanlar denizcilikle ilgili firmalarda yatırımları değerlendirme gemilerin ve yüklerinin sigorta işlemleri limanlarda yüklenen veya boşaltılan mallarla ilgili işlemleri uluslararası iş yapan firmalarda gemilere yük yüke gemi bulunması gibi işleri yürütürler.

Çalışma Alanları Deniz ulaştırma işletme mühendisleri Ulaştırma Bakanlığına veya özel sektöre ait denizcilik kuruluşlarında görev alırlar. Denizde görev yapacak elemanlar için iş bulma sansı çok yüksektir. Karada çalışacakların iş bulma ve ilerleme olanakları iyi İngilizce bilmeye ve mesleki ehliyete bağlıdır. Ülkemizde deniz yolu ile ulaşıma verilen önem giderek artmaktadır. Bu da mezunların iş bulma imkanlarını arttırmaktadır.

Dış Ticaret

Bu yüksek öğretim programının amacı ithalat-ihracat kambiyo konularında yetişmiş ara elemanlar yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Programın Amacı: Dış ticaret programının amacı ihracat ve ithalat işlemleri konusunda çalışacak meslek elemanlarını yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: dış ticaret programında sosyoloji ekonomi muhasebe hukuk ticaret hukuku dış ticaret mevzuatı ile ilgili (uluslararası pazarlama depoculuk taşımacılık gibi) dersler okutulur.

Gereken Nitelikler: Dış ticaret programına girmek isteyenlerin sosyal bilimlere ilgili ayrıntı ile uğraşmaktan hoşlanan dikkatli ve sorumluluk duyguları güçlü kimseler olmaları beklenir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: dış ticaret programını bitirenlere "Dış Ticaret Meslek Elemanı" ünvanı verilir. Dış ticaret meslek elemanları dışsatım (ihracat) ve dıştan alım (ithalat) firmalarında ve gümrüklerde gelen ve giden mallarla ilgili yazışmaları ve işlemleri yaparlar.

Çalışma Alanları: Dış ticaret programını bitirenler Maliye ve Gümrük Bakanlığına bağlı kuruluşlarda ve özel firmalarda görev alabilirler

Diş Hekimliği

Diş hekimliği Fakültesi ağız boşluğunun ve diş sağlığının korunması diş ve diş etleri hastalıklarının tedavisi diş ve çene ameliyatları ile protez yapımı konularında eğitim ve araştırma yapar. Diş hekimliği eğitiminin uygulamalı kısmı el ve parmak becerisi uzay ilişkileri yeteneği ve estetik görüşü gerektirmektedir. Bir diş hekimi hastaları ile iyi ilişkiler kurabilmeli onların güvenini kazanabilmelidir. Bunun için diş hekimi olmayı düşünen bir kimsenin sabırlı hoşgörülü güleryüzlü olması ve insanlara içten ilgi duması gerekir. Ayrıca bir diş hekiminin uzun zaman ayakta çalışabilmesi için bedence güçlü olması beklenir.

Programın Amacı: Diş hekimliği programı ağız boşluğunun ve diş sağlığının korunması diş ve diş etleri hastalıklarının tedavisi diş ve çene ameliyatları ile takma diş yapımı konularında çalışacak diş hekimlerini yetiştirir ve bu alanda araştırma yapar.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersleriş hekimliği fakültelerinde eğitim süresi 5 yıldır. Öğretimin ilk iki yılında genellikle biyoloji kimya fizik matematik gibi temel bilim dersleri verilir. Daha sonraki yıllarda okutulan lisans programına özgü dersler ise genellikle bu temel derslerle dolaylı olarak ilgilidir. Diş hekimliği fakültelerinin son üç yılında dersler çoğunlukla uygulamalı olarak yapılır.

Gereken Nitelikleriş hekimliği programına girebilmek için üstün bir akademik yeteneğin yanı sıra fen derslerinde başarılı olmak gerekir. Diş hekimliği eğitiminin uygulamalı kısmı el ve parmak becerisi uzay ilişkileri yeteneği ve estetik görüş gerektirmektedir. Bir diş hekimi hastaları ile iyi ilişki kurabilmeli onların güvenini kazanabilmelidir. Bunun için diş hekimi olmayı düşünen bir kimsenin hoşgörülü güleryüzlü olması ve insanlara içten ilgi duyması gerekir. Ayrıca bir diş hekiminin uzun süre ayakta çalışabilmesi için bedence güçlü olması beklenir. Diş hekimliği eğitimi oldukça masraflı bir eğitimdir. Öğrenciler uygulamalarda kullanacakları alet ve gereçleri kendileri sağlamak durumundadırlar ve bu da oldukça ağır bir mali yük getirmektedir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Diş hekimliği programının ilk iki yılını başarı ile tamamlayan öğrenciye "Temel Diş Hekimliği Bilimlerinde Önlisans Diploması" beş yıllık diş hekimliği fakültesini bitiren öğrenciye ise "Diş Hekimliği Yüksek Lisans Diploması" ve "Diş Hekimi" ünvanı verilir. Diş hekimi kliniğe gelen hastanın şikayetlerini dinler hastayı muayene eder gereğinde rahatsızlık veren bölgenin filmini çeker ve sağlıksız dişi saptar; dişin durumuna göre gereken tedaviyi yapar takma diş yapmak için ağız boşluğunun ölçüsünü alır takma dişi yapar veya yaptırır yapılan dişi ağız boşluğuna yerleştirir çarpık ve eğri dişleri düzeltmek için dişler üzerine ve çenelere bant tel vb düzenekler koyar diş etleri hastalıklarını ilaç ya da ameliyatla tedavi eder. Diş hekimleri günümüzde yukarıda saydığımız işlerin herhangi birinde uzmanlaşmaktadırlar.

Çalışma Alanları Diş hekimleri serbest çalışabilecekleri gibi bir devlet kuruluşunda da görev alabilirler. Muayenehane açacak bir diş hekiminin önce Türk Tabibler Odasına başvurması Sağlık Bakanlığından muayenehane açma izni alması ve durumu Maliye ve Gümrük Bakanlığına bildirmesi gerekir. Resmi ve özel hastanelerde veya dispanserlerde çalışmak isteyen diş hekimleri ilgili kurumlara başvurur ve açık yerlere tayin edilirler. Diş hekimleri Türk Tabipler Odasına üye olmak zorundadırlar. Diş hekimlerinin bir kısmı da uzmanlık eğitimi görüp üniversitelerde görev almaktadırlar. Serbest çalışmak isteyen bir diş hekiminin muayenehane açacak alet ve malzeme alacak kadar sermayesi olmalıdır.

Döküm Öğretmenliği

Endüstride üretilen makine parçalarının modellerinin planlanması kalıbın hazırlanması ve sıvı haline gelen madenin kalıba dökülmesini sanlayacak elemanları yetiştirir. Mezunları Teknik liselerde öğretmenlik yapabilecekleri gibi kendi atölyelerini de kurabilirler.


Ebelik

Ebelik programı ana-çocuk korunması ve tedavi hizmetlerinin yürütülmesinde görev alacak sağlık elemanı yetiştirir. Ebeler kırsal alanda sağlık hizmetlerinde denetici ebe ziyaretçi ebe olarak. Tedavi kurumlarında doğumhane ve aile planlaması kliniklerinde sorumlu ebe klinik ebesi veya eğitimci ebe olarak görev alırlar.

Programın Amacı: Ebelik programı ana-çocuk sağlığının korunması ve tedavi hizmetlerinin yürütülmesinde görev alacak sağlık elemanlarını yetiştirir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Ebelik programında temel fen tıp ve sosyal bilim dersleri ile ebelik meslek dersleri okutulur.Derslerin tüm uygulamaları hastanelerde doğumevlerinde ve ana-çocuk sağlığı merkezlerinde yaptırılır.

Gereken Nitelikler: Ebelik kızlara açık bir meslektir. Ebe olmak isteyen bir kimsenin sağlık konularına ilgi duyan insanlara yardım etmekten mutlu olabilen sorumluluk duygusu güçlü kimseler olmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Ebelik programını bitiren bir öğrenciye "Ebe" ünvanı verilir. Ebelik temelde annenin ve çocuğun genelde ailenin ve toplumun sağlığını korumayı amaçlayan bir hizmettir. Bu hizmet doğum öncesi doğum ve doğum sonrası dönemlerde annenin düzenli izlenmesinden gerekli bakım ve eğitimin verilmesinden normal doğumların yapılmasından normalden sapma durumlarının teşhis edilip sağlık örgütüne sevk edilmesinden aile planlaması eğitimi ve uygulanmasından 0-6 yaş grubu çocukların büyüme ve elişmelerinin izlenmesi ve aşılarının yapılmasından genel sağlık kuralları beslenme ilk yardım aşı bulaşıcı ve sosyal hastalıklardan korunma ve savaşla ilgili konularda bireye aileye topluma sağlık eğitimi verilmesinden sağlık hizmetlerinde kullanılan sayısal verilerin toplanmasından sorumlu bir meslektir. Ebenin temel görevi bireyin ailenin ve toplumun sağlığını koruma yükseltme ve sürdürmedir. Ebeler koruyucu sağlık hizmetlerinde çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezlerinde ve sağlık hizmetlerinin sosyalleştirildiği bölgelerde ve tedavi edici sağlık kurumlarında doğumevleri ve hastanelerin doğum kliniklerinde görev alabilirler.

Çalışma Alanları: Ebeler kırsal alana sağlık hizmetlerinde denetici ebe ziyaretçi ebe olarak; tedavi kurumlarında doğumhane ve aile planlaması kliniklerinde sorumlu ebe veya klinik ebesi eğitimci ebe olarak görev alırlar.

Ülkemizde ana-çocuk sağlığı ve aile planlaması hizmetlerinin etkin biçimde götürülmesinde iyi yetişmiş ebeye ve ebelik hizmetlerinde denetime ihtiyaç vardır. Sağlık hizmetlerinde sosyalleştirme çalışmalarının yaygınlaşması ile mezuniyetten sonra ebelerin bu alanlarda iş bulma olanakları geniştir.

Eczacılık

Sentetik ve biyolojik kökenli ilaç hammaddelerinin elde edilmesi fiziksel kimyasal ve biyolojik özelliklerinin incelenmesi değerlendirilmesi kaliteli ilaçların saklanması kullanılması gibi konularda eğitim ve araştırma yapılır. Eczacıların çoğunluği kendilerine veya başkalarına ait eczanelerde bazı laboratuvarlarda ilaç endüstirisinde araştırmacı veya ilaç tanıtıcı olarak çalışabilirler.

Programın Amacı: Eczacılık programında sentetik yarı sentetik veya biyolojik kökenli ilaç hammaddelerinin elde edilmesi fiziksel kimyasal ve biyolojik özelliklerinin incelenmesi değerlendirilmesi kaliteli ilaç üretimi ve ilaçların saklanması kullanılması gibi konularda eğitim ve araştırma yapar.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Eczacılık programında başta kimya olmak üzere fizik matematik ve biyoloji dersleri verilir. İlaç hammadde ve şekillerinin üretim tekniklerine ve kullanışlarına ilişkin lisans dersleri ise genellikle son iki yılda toplanmıştır. Eczacılık fakültelerinde dersler kuramsal ve uygulamalı olarak yürütülür. Öğrenciler uygulama derslerini fakülte laboratuvarlarında sürdürmekte ve eğitim süresi boyunca değişik yıllara dağılmış olarak eczane hastane ve endüstride staj yapmaktadırlar.

Gereken Nitelikler: Eczacılık programına girebilmek ve bu fakültede başarılı olabilmek için normalin üstünde akademik yeteneğe ve bilimsel meraka sahip olmak fen bilimlerine ve özellikle kimyaya ilgi duymak gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Eczacılık programını bitirenlere "Eczacı" ünvanı verilir. Eczacı sağlık hizmetleri grubundan bir meslek adamı aynı zamanda bir ticaret adamıdır. Serbest eczacı olarak ilaç alıp satmak bir ticaret işidir. Ancak halka ve sağlık memurlarına ilaçların kaliteleri nitelikleri hakkında bilgi verme ve tavsiyelerde bulunma işleri dolayısıyla eczacılık bir sağlık mesleğidir. Eczacılar reçetelerde doktorlarca istenen hazırilaçları müşteriye satar hazırlanması gerekli ilaçları hazırlar reçetesiz satılan ilaçlar konusunda müşterileri uyarır. Eczacılar çalışmalarını laboratuvar eczane gibi ilaç kokularının yaygın olduğu kapalı yerlerde yürütme durumundadırlar. Bu nedenle eczacı olmak isteyen bir kimsenin bu çalışma ortamını dikkate alması yararlı olur. Bir eczacının ekonomi ve alım satım işlerine de ilgi duyması çalışmalarında çok dikkatli ve titiz davranması orumluluk bilinci ile hareket etmesi gerekmektedir.

Çalışma Alanları: Eczacıların çoğunluğu kendilerine veya başkalarına ait eczanelerde bir kısmı ise hastanelerin eczanelerinde sorumlu eczacı olarak bazıları laboratuvarlarda ilaç endüstrisinde araştırmacı veya ilaç tanıtıcısı olarak çalışırlar küçük bir kısmı ise eğitim ile uğraşırlar.Eczacılık fakültesi mezunlarının kamu kuruluşlarında iş bulma olanağı son yıllarda çok azalmış görünmektedir. Serbest eczacı olmak isteyenler için de eczane açacakları bölge ya da şehir önem kazanmaktadır. Büyük kentlerde ihtiyaçtan fazla eczane vardır
 
OP
bitter_im

bitter_im

Admin
Admin
Genel Yönetici
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
64.636
Tepki
53.653
Puan
113
Yaş
32
Konum
kocaeli
Ekonomi

Bu bölümde insanların gereksinimlerini karşılayan mal ve hizmetlerin nasıl bölüşüldüğü üretimin temel unsurları olan işgücü (emek) doğal sermaye ve girişimin önemi tüm yönleri ile açıklanır. Ayrıca devletin ekonomik yaşamdaki görevleri üzerinde de durulur. Mikroekonomi bölümünde tüketicilerin ve ticari kuruluşların davranış biçimleri incelenir. Maroekonomi bölümünde ise ülke ekonomisinin işleyişi bütünüyle ele alınır. Mezunlar açılan sınavları başardıkları taktirde DPT’de Sayıştay’da Maliye ve Gümrük Bakanlığında denetçilik ve müfettişlik görevleri alabilecekleri gibi bankalarda da aynı görevlerde çalışabilirler. Kazanç devlet sektöründe yürürlükteki yasalara özel sektörde yürürlükteki yasalarla özel sektörde ise sözleşmelerle saptanır.

Elektrik Mühendisliği

Bu mühendislik dalının amacı ve alanı kuvvetli (elektrik) ve akımlarla çalışan sistemlerin yapımı geliştirilmesi elekrik üretilmesiiletimi dağıtımı ve sistemin bakımı ile ilgili eğitim ve araştırma yapmaktadır. Bu programların mezunları PTT TRT TEK gibi kamu kuruluşlarının yanısıra haberleşme bilgisayar bakım-onarım konularında faaliyet gösteren tüm kamu kurumlarında ve özel kuruluşlarda iş bulabilmekte ya da serbest çalışmaktadırlar.

Elektrik-Elektronik Müh.

Elektrik üretimi dağıtımı sistemin bakımı elektrikli aletlerin yapımı elektronik sistemlerin tasarlanması elektronik ev ve tıp aletlerinin üretilmesi haberleşme alanında telgraf ve telefondan uyduya kadar her türlü sistemlerin tasarlanıp geliştirilmesi ve bakımı ile ilgili eğitim ve araştırma yapılır. PTT TRT Aselsan THY Alarko gibi resmi ve özel kuruluşlarda tıp elektroniği ile ilgili firmalar da ve bilgisayar sektöründe çalışılabilir.

Programın Amacı: Elektrik-elektronik mühendisliğinin amacı kuvvetli (elektrik) ve zayıf (elektronik) akımlarla çalışan alet ve sistemlerin yapımı geliştirilmesi elektrik üretimi iletimi dağıtımı ve sistemin bakımıyla ilgili eğitim ve araştırma yapmaktır.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Bu bölümde matematik ve fizik temel bilim dalları tabanı üzerinde elektronik elektromanyetik dalga teorisi gibi haberleşme sistemlerine ilişkin dersler kuramsal ve uygulamalı olarak okutulmaktadır. Yaz aylarında staj yaptırılır.

Gereken Nitelikler: Elektrik ve elektronik alanında çalışmak isteyenlerin üstün akademik yeteneğe sahip matematik fizik kimya ve ekonomiye ilgili ve yetenekli dikkatli ve yaratıcı kimseler olmaları gereklidir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Elektrik-elektronik mühendisi üretme iletme vedağıtmayla ilgili sistemlerin projelerin yapılması geliştirilmesi kullanılması ve denetimi telgraf-telefon haberleşmesinden uydu optik haberleşmesine enerji üretiminden mikroelektronik eleman elektronik devre düzen ve sistemlerin tasarlanması geliştirilmesi ve üretimiyle ilgili işleri planlar ve yürütülmesini sağlar.

Çalışma Alanları: Elektrik-elektronik mühendislerinin büyük bir kısmı PTT TRT gibi kamu kuruluşlarında bir kısmı özel sektörde ya da serbest çalışmaktadırlar. Ülkemizde elektrik-elektronik mühendislerine duyulan gereksinme çok fazladır.

Elektronik Mühendisliği

Bu mühendislik dalının amacı ve alanı kuvvetli (elektrik) ve zayıf (elektronik) akımlarla çalışan sistemlerin yapımı geliştirilmesi elektrik üretilmesi iletimidağıtımı ve sistemin bakımı ile ilgili eğitim ve araştırma yapmaktır. Bu programların mezunları Ptt Trt Tek gibi kamu kuruluşlarının yanısıra haberleşme bilgisayar bakım-onarım konularında faaliyet gösteren tüm kamu kuruluşlarında ve özel kuruluşlarda iş bulabilmekte ya da serbest çalışmaktadır.

Elektronik Öğretmenliği

Bu bölümde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı endüstri meslek liseleri teknik liseler ticaret liseleri ve diğer ilgili kurumlarda alanlarıyla ilgili bilgi ve becerileri öğrencilere kazandırmak amaçlanmıştır. Matematik fizik elektronik bilgisayar donanım yafısı programlama dilleri sistem çözümleme gibi derslerin yanında öğretmenlik için gerekli formasyon dersleri okutulur. Mezunlar orta dereceli okullarda öğretmenlik yapabilecekleri gibi bilgisayar üreten ve pazarlayan özel kuruluşların bilgi işlem merkezlerinde çalışabilirler. Bu programların mezunları PTT TRT TEK gibi kamu kuruluşlarının yanısıra haberleşme bilgisayar bakım-onarım konularında faaliyet gösteren tüm kamu kuruluşlarında ve özel kuruluşlarda iş bulabilmekte ya da serbest çalışmaktadır.

Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği

Bu mühendislik dallarının amacı ve alanı kuvetli (elektrik) ve zayıf (elektronik) akımlarla çalışan sistemlerin yapımı geliştirilmesi ile ilgili eğitim ve araştırma yapmaktadır. Elektronik ve Haberleşme Mühendisi telgraf-telefon haberleşmesinden uyud optik haberleşmesine enerji üretiminden bilgisayarla bilgi üretimine ev aletlerinden tıp aletleri üretimine kadarn yayılan çok geniş bir alanda kullanılan her tür mikroeletronik eleman elektronik devre düzen ve sistemlerin tasarlanması geliştirilmesi ve üretimi ile ilgili işleri planlar ve yürütülmesini sağlar.

Programın Amacı: Elektronik haberleşme mühendisliği programının amacı telgraf telefon haberleşmesinden uydu haberleşmesine ev aletlerinden elektronik tıp cihazları üretimine kadar yayılan çok geniş bir alanda uygulanan her türlü sistemlerin tasarlanıp geliştirmesi konusunda eğitim yapmaktır.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Elektronik haberleşme mühendisliği programında eğitim süresi 4 yıldır. Programda fizik cebir geometri dinamik statik devre analizi alan teorisi lojik devre temelleri gibi elektronik alan ile ilgili derslerden başka haberleşme teorisi sayısal haberleşme aktif mikrodalga devreleri analog haberleşme gibi alana özgü derslerde okutulur.

Gereken Nitelikler: Elektronik haberleşme mühendisliği programına girmek isteyenlerin üstün bir genel akademik yetenek düzeyine sahip fiziğe özellikle elektrik konularına ilgili göz-el koordinasyonu yeteneği yüksek yaratıcı kişiler olmaları beklenir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Elektronik haberleşme mühendisliğini programını bitirenler "Elektronik Haberleşme Mühendisi" ünvanı almaya hak kazanırlar. Elektronik haberleşme mühendisleri telgraf telefon teleks v.b. haberleşme sistemlerini tasarlar kurar çalıştırır ve geliştirirler.

Çalışma Alanları: Elektronik haberleşme mühendisleri PTT TRT Aselsan THY ALARKO gibi resmi ve özel kuruluşlarda tıp elektroniği ile ilgili firmalarda bilgisayar sektöründe görev alabilirler.

Endüstri Mühendisliği

Ürün veya hizmet üreten kuruluşların verimliliğini yükseltmek maksadıyla insan makine ve malzemenin etkili bir şekilde kullanılması için yöntem ve tekniklerin geliştirilmesi ve uygulanması ile ilgili konularda eğitim ve araştırma yapılır. Kamu sektöründe ve özel sektöre ait fabrikalarda çalışılabilir.Endüsri mühendisliği gittikçe önemi artan bir mühendislik dalılıdır.

Programın Amacı: Endüstri mühendisliği programı ürün veya hizmet üreten kuruluşların verimliliğini yükseltmek amacıyla insan makine ve malzemenin etkili bir şekilde kullanılması için yöntem ve tekniklerin geliştirilmesi ve uygulanması ile ilgili konularda eğitim yapar.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Endüstri mühendisliği bölümlerinde eğitim süresi 4 yıldır. Lisans rogramının ilk iki yılında matematik fizik kimya gibi temel fen bilimleri dersleri ile statik dinamik mukavemet malzeme gibi temel mühendislik dersleri bilgisayar programlama ve ekonomi dersleri verilir. Programın son iki yılında yöneylem araştırması istatistik iş etüdü ergonomi mühendislik ekonomisi tesis planlaması üretim yöntemleri ve planlaması envanter ve kalite kontrolü gibi temel endüstri mühendisliği dersleri ile çeşitli bölümlere özgü diğer dersler ve sistem tasarımı konusunda bir proje dersi verilmektedir.

Gereken Nitelikler: Endüstri mühendisliği programında başarılı olabilmek için analitik düşünme yeteneğine sahip ve yaratıcı olmak mühendisliğe ve sosyal bilimlere ilgi duymak gerekmektedir. Bulunması gerekli diğer önemli nitelikler arasında insanlarla işbirliği yapabilme ve düşünceleri başkalarına aktarabilme gücü sayılabilir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Endüstri mühendisliği bölümlerini bitirenlere "Endüstri Mühendisi" ünvanı verilir. Endüstri mühendisliğinin diğer mühendislerden farkı üretim sistemlerinin tasarım ve işletmelerinde insan faktörünü daima göz önünde bulundurması sistemlere ve problemlerin çözümüne bir bütün olarak yaklaşabilmesi ve çeşitli mühendislik ve işletme disiplinlerinin sentezini yapabilmesidir. Endüstri mühendisleri fabrikalarda iş analizleri yaparlar. İnsan ile üretim araçlarının en uygun şekilde yerleştirilmesi ile üretimin miktar ve kalitesinin artırılmasına çalışırlar.

Çalışma Alanları:: Endüstri mühendisleri kamu ve özel sektöre ait fabrikalarda iş bulabilirler. Endüstri mühendisliği ülkemizde gittikçe önemi artan bir mühendislik alanıdır. Gerek kamu sektöründe gerek özel sektörde endüstri mühendislerine ihtiyaç duyulmaktadır.

Endüstriyel Teknoloji Öğretmenliği

Bölümün amacı çeşitli hammaddelerin işlenerek bunlardan çeşitli endüstri ürünlerinin tasarlanmasıüretimlerinin planlanması üretilen ürünlerin geliştirilmesi ve kalite kontrollerinin yapılması alanında çalışacak teknik elemanlar yetiştirmektir. Mezunlarına endüstriyel teknoloji öğretmenliği lisans diploması verilir. Mezunlar Endüstri Meslek ve Anadolu Meslek Liselerine öğretmen olarak atanabildikleri gibi çeşitli sanayi kuruluşlarında teknik birim ve bronşlarda serbest iş kurma ve çalışma olanaklarına da sahiptirler.

Felsefe

Maddenin bilginin kapsamı ve kaynağı insanın dünyadaki yeri ve rolü iyi doğru ve güzelin ne olduğu gibi alanlarda düşünce üretebilecek elemanları yetiştirmek için inceleme ve araştırma yapılır. Başta Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı olmak üzere bakanlıkların eğitim kültür insan ilişkileri planlama ve değerlendirme ile ilgili birimlerinde çalışılabilir. Ayrıca öğretmenlik sertifikası alanlar liselerde öğretmenlik yapabilirler.

Programın Amacı: Felsefe programının amacı maddenin bilginin kapsamı ve kaynağı insanın dünyadaki yeri ve rolü iyi doğru ve güzelin ne olduğu gibi problem alanlarında düşünce üretebilecek elemanları yetiştirmek ve bu alanda inceleme araştırma yapmaktır.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Üniversitelerin felsefe programlarında başlıca dallar genellikle sistematik felsefe felsefe tarihi bilim tarihi ve mantık başlıkları altında toplanır.

1. Sistematik Felsefe ve Mantık: Sistematik felsefe "varlığın ve bilginin kaynağı güzel iyi ve doğrunun ölçüsü nedir?" gibi sorulara tarihsel süreç içinde verilmiş cevapları tartışır.

2. Felsefe Tarihi: Evren-toplum-insan üzerine geliştirilen düşünceleri tarih sırasıyla ve tarih yöntemiyle inceleyip karşılaştırarak değerlendirir.

3. Bilim Tarihi: İnsan düşüncesinin en önemli ürünü olan bilimin başlangıcı gelişimi; bilim felsefe din teknoloji ilişkisini toplumlararası bilgi alışverişi bağlamında ele alır.

Gereken Nitelikler: Bu bölüme girebilmek için normalin üzerinde bir akademik yeteneğe sahip temel bilimler ve sosyal bilimler alanında başarılı olmak soyut konularla uğraşmaktan hoşlanmak ve herşeyden önce entelektüel gelişmeyi amaçlamak gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Felsefe bölümünü bitirenlere felsefe lisans diploması verilir. Bir felsefeci mümkün olduğu kadar çok değişik alanlarda okur okuduklarını tartışır ve fikir üretmeye çalışır.

Çalışma Alanları: Felsefe bölümü mezunları başta Milli Eğitim Bakanlığı Kültür Bakanlığı olmak üzere bakanlıkların eğitim ve kültür ile ilgili birimlerinde TRT'de üniversitelerde kamu kuruluşları ile özel kuruluşların eğitim kültür insan ilişkileri planlama ve değerlendirmeyle ilgili birimlerinde değişik kadro ünvanları ile çalışma imkânı bulmaktadırlar. Öğretmenlik sertifikası olan mezunlar liselerde öğretmenlik yapabilirler. Düşünce üretebilme ve bunları yazılı olarak aktarabilme yeteneği olanlar yazar olarak basında iş bulabilirler; yeteneklerini kanıtlayanların isterlerse akademik çalışmaya yönelme olanakları da vardır.

Fen Bilgisi Öğretmenliği

Eğitim Fakültelerinde ortaöğretim birinci kademesinin(ortaokul) öğretmen ihtiyacını karşılamak üzere eğitim öğretim ve araştırma yapar. Öğretmen fen bilimlerinde gerekli alt bilgi birikimini vermek üzere öğrecileri yetiştirir. Bulunduğu okulun genel amaçlarına göre hazırlanmış müfredat programı çevresinde konularını planlar derslerini işler gerekli deney ve uygulamaları yapar. Öğretmen olmak isteyen bir kimseden sözel ifade gücüne sahip insanlara birşeyler öğretmekten hoşlanan sabırlı bir kişi olması beklenir.

Fizik

Madde ve enerjinin yapısını ve karşılıklı etkileşimini araştırır evrendeki fiziksel olayların bağlı olduğu yasaları bulmaya çalışır. Fizik bölümünde öncellikle bu araştırma ve incelemeleri yapabilecek nitelikte eleman yetiştirmeleri yapabilecek nitelikte eleman yetiştirmeye yönelik eğitim yapılır. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun fizik laboratuvarında Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanlığı ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığının çeşitli kuruluşlarında araştırmacı olarak Ptt Aselsan Trt gibi kuruluşlarda teknik eleman olarak çalışılabilir. Ayrıca öğretmenlik formasyonu aldığında liselerde öğretmenlik yapılabilir.

Programın Amacı: Fizik madde ve enerjinin yapısını ve karşılıklı etkileşimini araştırır evrendeki fiziksel olayların bağlı olduğu yasaları bulmaya çalışır. Fizik programında öncelikle bu araştırma ve incelemeleri yapabilecek nitelikte eleman yetiştirmeye yönelik eğitim yapılır.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Fizik programının 4 yıllık eğitim süresinin ilk iki yılında temel fizik matematik kimya gibi dersler verilir. Son iki yılda ise daha geniş ve ileri düzeyde fizik bilgileri içeren dersler verilir. Dersler kuramsal ve uygulamalı olarak okutulur.

Gereken Nitelikler: Fizik öğrenimi yapmak isteyen bir kimse fizik matematik kimya gibi temel bilimler alanında iyi yetişmiş olmalı ve bu alanlara içten bir ilgi duymalıdır. Fizikçinin amacı gözlem ve deney yaparak fiziksel olayların kanunlarını bulmaktır. Bunun için fizik alanında çalışacakların dikkatli bir gözlemci ve analitik düşünme gücüne sahip yaratıcı kimseler olmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Fizik programını bitirenlere "Fizikçi" ünvanı verilir.Mezunlar genellikle kamu kesiminde görev alırlar. Bir fizikçinin işi araştırılacak olan problemi çözümlemek araştırma yöntemini seçmek deneyini yapmak ve sonucunu rapor etmek olarak özetlenebilir. Fizikçiler çalışmalarında diğer disiplinlerden geniş ölçüde yararlanırlar. Endüstride çalışan fizikçiler mühendislerle işbirliği yaparlar. Kimya biyoloji ve jeoloji fizikçilerin yakından ilgili oldukları alanlardır. Biyoloji ve fiziğin ortak çalışmasından "Biyofizik" denilen alan ortaya çıkmıştır. Biyofizik organik yapının atomik ayrıntıları kalıtım vb. konularla ilgilidir. Jeoloji ile fiziğin birleştiği yerde "Jeofizik" alanı ortaya çıkmıştır. Uzmanlaşmanın ilerlediği ülkelerde fizikçiler fiziğin çeşitli alanlarında (optik ses katı hal elektrik mekanik vb.) derinleşmektedirler. lkemizde henüz bu derece uzmanlaşma söz konusu değildir.

Çalışma Alanları: Ülkemizde endüstri henüz fizik alanındaki temel araştırmaları destekleyecek kadar elişmediğinden fizikçilerin özel sektörde çalışmaları söz konusu değildir. Lisans düzeyinde eğitim gören ve "Öğretmenlik Sertifikası" alanlar liselerde ve özel dershanelerde öğretmen olabilir ya da özel bir kurs gördükten sonra bilgisayar programcısı olarak çalışabilirler Türkiye Atom Enerjisi Kurumunun fizik laboratuvarlarında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığının çeşitli kuruluşlarında araştırıcı olarak iş bulabilirler Aselsan PTT TRT gibi kuruluşlarda teknik eleman olarak çalışabilirler. Bir temel bilim olarak fiziğin gerek ortaöğretimde gerekse yükseköğretimde önemli bir yeri vardır. Ülkemizde ortaöğretimde fizik öğretmeni açığı büyüktür. Açılmakta olan ve açılacak üniversitelerin fizik alanında yetişmiş elemanlara ihtiyacı vardır. Bu nedenle iyi yetişmiş bir fizikçi ülkemizde bugün ve gelecekte daima aranan bir eleman durumundadır

Fizik Mühendisliği

Uzaydaki yapısını ve aralarındaki etkileşimi inceleyen fizik bilimi bulgularınınuygulama alanına dönüştürülmesi ile ilgili konularda eğitim ve araştırma yapılır. Modern teknoloji kullanan kamu ve özel sektör kurumlarında elektronik malzeme üretiminde kalite kontrol birimlerinde sağlık fizikçisi olarak hastanelerde ve eneji santrallerinde çalışılabilir. Ayrıca üniversitelerde akademik çalışma yapılabilir. Nükleer enerji biyofizik jeofizik gibi araştırma dallarında uzmanlaşılabilir.

Programın Amacı: Fizik mühendisliği bölümü doğadaki maddelerin yapısını ve aralarındaki etkileşimi inceleyen fizik bilimi bulgularının uygulama alanına dönüştürülmesi ile ilgili konularda eğitim ve araştırma yapar.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Fizik mühendisliği bölümlerinde eğitim süresi 4yıldır. Matematik fizik kimya bu eğitim süresinde okutulan başlıca derslerdir. Nükleer fizik atom fiziği katıhal fiziği gibi kuramsal ve temel konuların yanı sıra elektronik bilgisayar programlama gibi uygulama derslerine de önem verilir. Fizik mühendisliği bölümlerinde temel fen eğitimi ile birlikte teknik çizim makine elemanları malzeme gibi gerekli mühendislik konuları da işlenir.

Gereken Nitelikler: Fizik mühendisliği bölümlerinde okumak isteyen bir kimsenin maddenin yapısı davranışı ve özelliklerine ilişkin konulara karşı ilgisi ve yaratıcı gücü olmalıdır. Ayrıca kişinin iyi bir gözlemci deneyci ve kuramcı olması bu alandaki başarısını artırıcı etkenlerdir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Fizik mühendisliği programını bitirenlere "Fizik Mühendisi" Sünvanı verilir. Fizik mühendisleri elektronik endüstrisi TCDDY ve PTTgibi haberleşme ile ilgili kuruluşlarda üretilen ve kullanılan malzemenin elektronik ****lurjik optik vb. özellikleri konusunda kalite kontrolünü yapar; temel fizik bilgilerini uygulama alanlarına aktarmak amacı ile araştırma ve geliştirme çalışmalarını yürütür. Fizik mühendisi fizikçilerin ürettikleri temel fizik bilgilerini teknolojiye ve dolayısıyla endüstrinin ihtiyaçlarına uygular; elektronik mühendisinin ürettiği aletlerin devre elemanlarını katıhal elektroniği bilgisiyle üretir geliştirir. Telekomünikasyona lazer optiğinin endüstriye süper iletkenliğin sokulması buna örnektir.

Çalışma Alanları:: Bölümden mezun olan öğrenciler modern teknoloji kullanan kamu ve özel sektör kurumlarında çalışmaktadırlar. Bilgisayar ve elektronik malzeme üretiminde kalite kontrol birimlerinde radyasyon güvenliği ve sağlık fizikçisi olarak hastanelerde enerji santrallerinde çalışabilirler. Üniversitelerde akademik çalışma yapmak isteyen mezunlar ise fizik mühendisliği bölümlerinin yanı sıra nükleer enerji biyofizik jeofizik sağlık fiziği gibi araştırma dallarında da uzmanlaşabilirler. İyi yetişmiş fizik mühendisleri aranan elemanlardır
 
OP
bitter_im

bitter_im

Admin
Admin
Genel Yönetici
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
64.636
Tepki
53.653
Puan
113
Yaş
32
Konum
kocaeli
Fizik Öğretmenliği

Eğitim fakültelerinde ortaöğretimin (liseler meslek liseleri akşam liseleri vb) öğretmen ihtiyaçlarını karşılamak üzere eğitim öğretim ve araştırma yapar. Öğretmen otra öğretimde uzmanlaştığı alanda öğrencileri yetiştirir. Bulunduğu okulun genel amaçlarına göre hazırlanmış genel müfredat programı çerçevesinde konularını planlar derlerini işler gerekli deney ve uygulamalar yapar.

Haberleşme

Haberleşme programının amacı telekomünikasyon sistemlerininkurulması işletilmesi alanında çalışacak ara insangücünü yetiştirmektir. Habarleşme Teknikeri kablolu ve kablosuz haberleşme sistemlerini (uydu haberleşme sistemleri gibi) kurar ve bu sistemlerde gerekli geliştirme çalışmalırını yürütür; kurduğu sistemleri denetler bozulanları onarır. Haberleşme Teknikerleri Elektronik ve Haberleşme Mühendisi ile işçiler arasında ara eleman olarak görev yapar.

Programın Amacı: Haberleşme programının amacı telekomünikasyon sistemlerinin kurulması işletilmesi alanında çalışacak ara insangücü yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Haberleşme programında bilgisayar teknolojisinin bilimsel ilkeleri elektrik ve elektronik mikro elektrik sistemler dijital elektronik telekomünikasyon sistemleri gibi dersler okutulmaktadır.

Gereken Nitelikler: Haberleşme programında okumak isteyenlerin fizik ve matematik konuları ile ilgili ve bu lanlarda başarılı mekanik ilişkileri görebilen kimselerolmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Haberleşme programını bitirenlere "Haberleşme Teknikeri" ünvanı verilir. Haberleşme teknikeri telgraf telefon teleks gibi elektrik ve elektronik haberleşme sistemlerinin kuruluşu işletilmesi bakım ve onarımı işlerini elektrik ve elektronik mühendisinin gözetim ve denetimi altında yürütür.

Çalışma Alanları: Haberleşme teknikeri kablolu ve kablosuz haberleşme sistemlerini (uydu haberleşme sistemleri gibi) kurar ve bu sistemlerde gerekli geliştirme çalışmalarını yürütür; kurduğu sistemleri denetler bozulanları onarır. Haberleşme teknikeri elektronik ve haberleşme mühendisi ile işçiler arasında ara eleman olarak görev yapar.

Halkla İlişkiler

Açıköğretim verilen bu bölümde halkla ilişkilerin uygulama biçimleri üzerine eğitim ve araştırma yapan elemanlar yetiştirilir.

Programın Amacı: Halkla ilişkiler ve tanıtım programının amacı gerek kamu gerekse özel sektör kuruluşlarının halkla ilişkiler reklam ve tanıtım birimlerinde çalışacak nitelikli elemanları yetiştirmek ve bu alanda araştırma yapmaktır.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Halkla ilişkiler programının 4 yıllık eğitim süresinin ilk iki yılında sosyoloji psikoloji siyaset bilimleri ekonomi hukuk ve istatistik gibi temel dersler okutulmaktadır. Daha sonraki yıllarda reklamcılık fotoğrafçılık iletişim vb. konularda eğitim yapılmaktadır.

Gereken Nitelikler: Halkla ilişkiler ve tanıtım programına girmek isteyen bir kimsenin sosyal bilimlere ilgili ve bu alanda başarılı normalin üzerinde bir sözel yeteneğe ve ikna gücüne sahip girişken insanlarla etkileşimde bulunmaktan hoşlanan çevredeki kaynakları seferber edebilen yaratıcı bir kişi olması gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Halkla ilişkiler programını bitirenler çeşitli kurumlarda "Halkla İlişkiler ve Tanıtım Elemanı" olarak görev alırlar.

Çalışma Alanları: Hakla ilişkiler ve tanıtım alanında yetişenler resmi ve özel kuruluşların tanıtım birimlerinde reklam ve kamuoyu araştırmaları ile ilgili kuruluşlarda görev alabilirler. Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölüm özel ve kamu kesiminde halka ilişkilerin uygulama biçimleri üzerine ve eğitim araştırma yapar. Halkla ilişkiler uzmanını amacı çalıştığı kurumu halka tanıtmak kurum ile halk arasında iletişim sağlamaktır. Bunun için kurumu tanıtıcı broşürler raporlar hazırlayarak bunları kitle iletişim araçlarıyla halka duyururlar. Kurum ileri geleneklerinin konuşma ve yazışmalarının gözden geçirirler. Basın konferans yıldönümü toplantıların beklenen etkiyi yapması için gerekli koşullar hazırlarlar. Kısaca çalıştığı kurum hakkında çevrede olumlu izlenimler oluşturmaya çalışırlar. Mezunlar bank fabrika hastane üniversite gibi özel ve kamu sektörüne ait çeşitli kurumlarda çalışabilirler.

Havacılık / Uçak Mühendisliği

Programın Amacı: Havacılık/uçak mühendisliği programı havada seyreden her çeşit aracın tasarlanması ve inşa projelerinin hazırlanması üretilmesi bakım ve onarım teknolojisi ve işletmesi konularında eğitim ve araştırma yapar.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Havacılık/uçak mühendisliği bölümünde ilk yılda temel bilimler (fizik kimya matematik); sonraki 15-2 yılda termodinamik statik dinamik mukavemet akışkanlık mekaniği bilgisayar elektrik-elektronik gibi teorik; kalan sürede de aerodinamik gaz dinamiği yapı-malzeme etki sistemleri ısı transferi gibi uygulamalı temel mühendislik dersleri verilir. Öğrenciler THY'de ve özel uçak şirketlerinde staj yaparlar.

Gereken Nitelikler: Havacılık/uçak mühendisliği bölümüne girmek isteyen bir kimsenin normalin üstünde bir genel akademik yeteneğe sahip matematik fizik kimya ve astronomi konularına ilgili ve bu alanlarda iyice yetişmiş sabırlı dikkatli düzgün şekil çizebilen yaratıcı ve başka insanlarla işbirliği yapabilen uyumlu bir kimse olması gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Havacılık/uçak mühendisliği bölümünden mezun olanlara "Havacılık veya Uçak Mühendisi" ünvanı verilir. Havacılık/uçak mühendisi yapımı düşünülen hava taşıtının dizaynını ön projesini hazırlar; uçak yapımı için gerekli üretim yöntemleri arasından hangisinin niçin daha ekonomik olacağına karar verir bu konuda gerekli modelleri hazırlayarak deneylerini yapar; tasarladığı hava taşıtının performans özelliklerini saptar ve istenen niteliklere göre incelemesini yapar uçak yapımında fabrikada üretimin planlamasını yaparak işlerin zamanında istenen kalitede ve niteliklerde üretimini sağlar yapım sonrası uçuş tecrübelerini planlar bunlara bizzat katılarak yapılan hava taşıtının gerçek işleyişini saptar bunların pazarlanmasında görev alır. Havacılık/uçak mühendisi ayrıca kullanıcı kuruluşlarda işletme ve bakım mühendisliği görevlerini de yürütür.

Çalışma Alanları: Havacılık/uçak mühendisleri ülkemizde THY'de Kara ve Hava Kuvvetlerinde ana bakım üstlerinde TUSAŞ'ta MKE'de ve özel bazı hava şirketlerinde temel elemanlar olarak çalışabilecekleri gibi eğitimleri sırasında almış oldukları temel makine mühendisliği bilgileri sayesinde makine mühendisliği sahalarında da çalışmaktadırlar. Havacılık/uçak mühendislerinin kendi alanlarında çalışma imkânları ülke şartlarına paralel olarak artmaktadır.

Havacılık Mühendisliği

Hava ile etkileşen her çeşit mühendislik ürünün tasarlanması ve inşaat projelerinin hazırlanması üretilmesi bakım ve onarım teknolojisi ve işletmesi konularında eğitim ve araştırma yapar. Yapımı düşünülen hava taşıtının dizaynını ön projesini hazırlar. Uçak yapımı için gerekli üretim yöntemleri arasından hangisinin niçin dahaekonomik olacağına karar verir. Bu konuda gerekli modelleri hazırlayarak deneylerini yapar tasarladığı hava taşıtının performans özelliklerini saptar ve istemlere göre incelemesini yapar. Havacılık-uçak mühendisleri ülkemizde THY’da TC silahlı kuvvetlerinde kara ve hava kuvvetlerinde ana bakım üstlerinde Tusaş MKM kurumunda özel bazı hava şirketlerinde temel elemanlar olarak çalışabilecekleri gibi eğitimleri sırasında almış oldukları temel makine mühündisliği bilgileri sayesinde makine mühendisliği bilgileri alanlarında da çalışabilmektedirler. Kendi alanlarında çalışma imkanları ülke şartlarındaki gelişmelere paralel olarak artmaktadır.

Programın Amacı: Havacılık/uçak mühendisliği programı havada seyreden her çeşit aracın tasarlanması ve inşa projelerinin hazırlanması üretilmesi bakım ve onarım teknolojisi ve işletmesi konularında eğitim ve araştırma yapar.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Havacılık/uçak mühendisliği bölümünde ilk yılda temel bilimler (fizik kimya matematik); sonraki 15-2 yılda termodinamik statik dinamik mukavemet akışkanlık mekaniği bilgisayar elektrik-elektronik gibi teorik; kalan sürede de aerodinamik gaz dinamiği yapı-malzeme etki sistemleri ısı transferi gibi uygulamalı temel mühendislik dersleri verilir.Öğrenciler THY'de ve özel uçak şirketlerinde staj yaparlar.

Gereken Nitelikler: Havacılık/uçak mühendisliği bölümüne girmek isteyen bir kimsenin normalin üstünde bir genel akademik yeteneğe sahip matematik fizik kimya ve astronomi konularına ilgili ve bu alanlarda iyice yetişmiş sabırlı dikkatli düzgün şekil çizebilen yaratıcı ve başka insanlarla işbirliği yapabilen uyumlu bir kimse olması gerekir

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Havacılık/uçak mühendisliği bölümünden mezun olanlara "Havacılık veya Uçak Mühendisi" ünvanı verilir. Havacılık/uçak mühendisi yapımı düşünülen hava taşıtının dizaynını ön projesini hazırlar; uçak yapımı için gerekli üretim yöntemleri arasından hangisinin niçin daha ekonomik olacağına karar verir bu konuda gerekli modelleri hazırlayarak deneylerini yapar; tasarladığı hava taşıtının performans özelliklerini saptar ve istenen niteliklere göre incelemesini yapar uçak yapımında fabrikada üretimin planlamasını yaparak işlerin zamanında istenen kalitede ve niteliklerde üretimini sağlar yapım sonrası uçuş tecrübelerini planlar bunlara bizzat katılarak yapılan hava taşıtının gerçek işleyişini saptar bunların pazarlanmasında görev alır. Havacılık/uçak mühendisi ayrıca kullanıcı kuruluşlarda işletme ve bakım mühendisliği görevlerini de yürütür.

Çalışma Alanları: Havacılık/uçak mühendisleri ülkemizde THY'de Kara ve Hava Kuvvetlerinde ana bakım üstlerinde TUSAŞ'ta MKE'de ve özel bazı hava şirketlerinde temel elemanlar olarak çalışabilecekleri gibi eğitimleri sırasında almış oldukları temel makine mühendisliği bilgileri sayesinde makine mühendisliği sahalarında da çalışmaktadırlar. Havacılık/uçak mühendislerinin kendi alanlarında çalışma imkânları ülke şartlarına paralel olarak artmaktadır.

Hemşirelik

Hemşirelik yüksekokulları birey aile ve toplum sağlığının korunması hastalık halinde hekim tarafından saptanan tedavinin uygulanması ve hasta bakımının planlanması örgütlenmesi ile ilgili hizmetler konusunda eğitim yapar. Hemşire olmak isteyenlerin bedence sağlıklı sabırlı dürüst hoşgörülü soğukkanlı sorumluluk dugusuna sahip ve insanlara (özellikle sağlığını kaybetmiş) yardım etmekten hoşlanan ve insamlarla olumlu iletişim kurmada becerikli olan insanlar olmaları gerekir.

Programın Amacı: Hemşirelik programının amacı birey aile ve toplum sağlığının korunması hastalık halinde hekim tarafından saptanan tedavinin uygulanması hasta bakımının planlanması ve örgütlenmesi ve uygulanması ile ilgili hizmetler yürütecek sağlık personelini yetiştirmek ve bu alanda araştırma yapmaktır.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Hemşirelik programında eğitim süresi 4 yıldır. Eğitim önlisans ve lisans olmak üzere iki aşamada yapılır. Önlisansı başarıyla bitirenler lisansa geçmek için öngörülen koşulları yerine getirdikleri taktirde lisans programının üçüncü ve dördüncü yıllarına devam edebilirler. Eğitim programı birbirine bağlı temel tıp bilimleri fen ve sosyal bilimler mesleki bilimler hemşirelikte yönetim hemşirelikte öğretim gibi temel araştırma derslerini ve bu derslerin uygulamalarını kapsar. Derslerin eğitim ve yaz dönemindeki klinik uygulama ve stajları öğretim elemanlarının denetiminde yaptırılır.

Gereken Nitelikler: Hemşirelik alanında çalışmak isteyenlerin bedence sağlıklı insanlarla iyi iletişim kurabilen uyanık sabırlı dürüst hoşgörülü soğukkanlı sorumluluk duygusuna sahip ve insanlara özellikle sağlığını kaybetmiş insanlara yardım etmekten doyum sağlayan kimseler olmaları ve mesleği sevmeleri gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Hemşirelik programını tamamlayanlara "Uzman Hemşire" ünvanı verilir. Uzman hemşireler tedavi edici hizmetler ve koruyucu sağlık hizmetleri alanlarında görev yapmaktadırlar. Tedavi edici hizmet alanında hemşire bireyi fizyolojik psikolojik ve sosyal bir bütün olarak ele alır ve bakım verir. Bu bakımı verirken solunum beslenme boşaltım hareket ve uygun pozisyon uykudinlenme uygun giyim beden ısısı temizlik gibi temel insan ihtiyaçlarını dikkate alır ve uygulama yapar hasta için öngörülen tedavileri uygular takip eder hastayı gözler yazılı rapor tutar. Hemşire ayrıca polikliniklerde hastanın muayene ve teşhis işlemlerine yardımcı olur hastaya açıklayıc ı bilgi verir ameliyathanede fiziksel ortamı hazırlar ameliyat ekibine yardımcı olur ayılma odasında hastanın ameliyat sonrası ön bakımını yapar. Koruyucu sağlık hizmetleri alanında hemşire ana-çocuk sağlığı ve aile planlaması hizmetlerinin yürütülmesi sağlık eğitiminin verilmesi bulaşıcı hastalıklardan korunma ve istatistiksel bilgilerin toplanması ve değerlendirilmesinde görev alır. Endüstri iş ve okul sağlığı programlarında sürekli kontrol ve tedavide yardımcı olur sağlık eğitimi ve danışmanlığı yapar.

Çalışma Alanları: Hemşireler özel veya resmi tüm sağlık kuruluşlarında servis hemşiresi servis başhemşiresi klinik hemşiresi ve hastane başhemşiresi olarak görev alırlar. Hemşirelik temel eğitimine ek olarak öğretmenlik sertifikası alan ve lisans düzeyinde eğitim gören hemşireler sağlık meslek liselerinde ve hemşirelik yüksekokullarında çalışabilir eğitim öğretim ve araştırma faaliyetlerine katkıda bulunurlar. Ülkemizde halen hemşirelerin çok az bir kısmı yüksekokul mezunu olup bunların ülke genelinde dağılımları dengeli olmadığından hemşireye olan ihtiyaç olduğundan daha fazla hissedilmektedir

İçme kullanma sulama hidroterapi hidrolik ve jeotermal enerji üretimi amacıyla islenilen miktar ve kalitede yeraltı suyunun kirletici etkilerden korunması konularında teknik insangücünü yetiştirmek ve araştırma yapmaktır. Hidrojeoloji mühendisi evde tarımda ve endüstride ihtiyaç duyulan miktar ve kalitede yeraltı suyunun aranması bulunması ekonomik bir biçimde kullanıma sunulması ve kirletici etkilerden korunması amacıyla araştırmalar yapar.

Başlıca çalışma alanlarından birisi de baraj ve regülatör gibi su yapılarında ortaya çıkabilecek su kaçaklarının araştırılması ve engellenmesine yönelik mühendislik önlemlerinin belirlenmesidir. Hidrojeoloji mühendisleri istenilen miktar ve kalitede yeraltı suyunun sağlanması yeraltı su kaynaklarının korunması ve gerektiğinde yeraltı suyundan kaynaklanan direnaj problemlerinin çözümlenmesi amacıyla ilgili kamu kuruluşlarında (Dsi Mta Köy hizmetleri illerbankası çevre genel müdürlüğü belediyeler vb) bu konularda danışmanlık ve müteahhitlik hizmetleri veren ulasal ve uluslararası kuruluşlarda da görev alabilir. Programın Amacı: Hidrojeoloji mühendisliği programının amacı içme kullanma sulama hidroterapi hidrolik ve jeotermal enerji üretimi amacıyla istenilen miktar ve kalitede yeraltı suyunun sağlanması sağlanan suyun kirletici etkilerden korunması konularında çalışacak teknik insangücünü yetiştirmek ve araştırma yapmaktır.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Hidrojeoloji mühendisliği programında eğitim süresi 4yıldır. İlk yılda temel bilimlerle ilgili dersler verilir. Daha sonra genel mineroloji özel mineroloji stratigrafi ilkeleri su kimyası toprak mekaniği genel sondaj tekniği gibi jeoloji ve mühendislik dersleri okutulur. Dersler kuramsal ve uygulamalı olarak yürütülür.

Gereken Nitelikler: Hidrojeoloji alanında eğitim görmek isteyen bir kimsenin başta jeoloji ve kimya olmak üzere fen derslerine karşı ilgi duyması ve bu konularda başarılı olması beklenir. Ayrıca hidrojeoloji alanında çalışacak kişinin meraklı ve sabırlı bir araştırmacı olması meslekte başarısını artırıcı bir faktör olabilir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Hidrojeoloji mühendisliği programını bitirenler "Hidrojeoloji Mühendisi" ünvanını almaya hak kazanırlar. Hidrojeoloji mühendisi evde tarımda ve endüstride ihtiyaç duyulan miktar ve kalitede yeraltı suyunun aranması bulunması ekonomik bir biçimde kullanıma sunulması ve kirletici etkilerden korunması amacıyla araştırmalar yapar. Hidrojeoloji mühendisinin başlıca çalışma alanlarından biri de baraj ve regülatör gibi su yapılarında ortaya çıkabilecek su kaçaklarının araştırılması ve engellenmesine yönelik mühendislik önlemlerinin belirlenmesidir.

Çalışma Alanları: Hidrojeoloji mühendisleri istenilen miktar ve kalitede yeraltı suyunun sağlanması yeraltı suyu kaynaklarının korunması ve gerektiğinde yeraltı suyundan kaynaklanan drenaj problemlerinin çözümlenmesi amacıyla ilgili kamu kuruluşlarında (DSİ MTA Köy Hizmetleri İller Bankası Çevre Genel Müdürlüğü belediyeler vb.) bu konularda danışmanlık ve müteahhitlik hizmetleri veren ulusal ve uluslararası kuruluşlarda görev alabilirler.

Hukuk

Toplumda bireylerin birbirleri ve devletle veya devletlerin birbirleriyle ilişkilerini düzenleyen yasaların uygulanması sırasında ortaya çıkan anlaşmazlıkların çözümü konusunda çalışacak hukukçular yetiştirilir. Hukuk fakültesini bitirenler genellikle Hakim Savcı ve Avukat ünvanı ile çalışmaktadırlar.

Programın Amacı: Hukuk programının amacı toplumda bireylerin birbirleri ile ve devletle veya devletlerin birbirleriyle ilişkilerini düzenleyen yasaların uygulanması sırasında ortaya çıkacak anlaşmazlıkların çözümü konusunda çalışacak hukukçuları yetiştirmek ve bu alanda araştırma yapmaktır.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Hukuk programında hukuk felsefesi ve sosyolojisi Türk hukuk tarihi anayasa hukuku Roma özel hukuku medeni hukuk idare hukuku devletler umumi hukuku İslam hukuku borçlar hukuku ceza hukuku ticaret hukuku ve vergi hukuku gibi meslek dersleri verilir.

Gereken Nitelikler: Hukuk fakültesinde başarılı olabilmek için öğrencinin lisede aldığı felsefe mantık sosyoloji kompozisyon ve Türkçe derslerinde başarılı olması beklenir. Hukuk fakültesi mezunları hangi alanda çalışırlarsa çalışsınlar üstün bir akademik yeteneğe ikna gücüne sağlam bir mantık ve seziye sahip olmalıdırlar. Hukuk fakültesine girmek isteyenler hukukun sorumluluğu çok fazla olan bir meslek alanı olduğunu sürekli çalışma okuma ve araştırma gerektirdiğini öncelikle kabul etmelidirler. Sabır ve anlayış da bu alanda başarı için gerekli niteliklerdir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Hukuk fakültesinde 4 yıllık lisans programını tamamlayanlar daha sonra yaptıkları stajın konusuna göre genellikle "Hakim" "Savcı" ve "Avukat" ünvanları ile çalışmaktadırlar. Bir kısmı da "Danışman" olarak görev yapar. Hakim mahkemede vatandaşlar arasında çıkan anlaşmazlıkların hukuk kuralları çerçevesinde çözülmesine çalışır. Hakim veya savcı olabilmek için bir hukuk fakültesini bitirdikten sonra mahkemelerde staj yapmak gereklidir. Hakim veya savcı olmak isteyen bir kimse hukuk fakültesini bitirdikten sonra Adalet Bakanlığına başvurur. İsteklilerin ihtiyaçtan fazla olması halinde stajyer atamalarında hukuk diplomasının derecesine bakılır. Aynı dereceye sahip olanlar arasında önce başvuranlar sonrakilere doktora yapmış olanlar hepsine tercih edilir. Stajyerlik dönemini bitirenlerin atanacakları yer kura ile belirlenir Hakimlere ve savcılara kendi yasaları hükümlerince bazı maddi ayrıcalıklar tanınmıştır. Bu ayrıcalıklar iki yılda bir ilerleme (diğer memurlar 3 yılda bir derece ilerlemesi yapar) maaşlarının yarıdan fazlası kadar tazminattır. Hakimlerin görevleri gereği siyasal etkilerden uzak tutulmaları ve kendilerini güvenlikte hissetmeleri için bazı önlemler alınmıştır. Sözgelişi kendileri istemedikçe hastalık veya yüz kızartıcı bir suç işlemiş olma durumları dışında Anayasa'da gösterilen yaştan önce işten çıkarılamazlar emekliye ayrılamazlar. Avukatlık genellikle serbest yürütülen bir meslektir. Avukatlar insanların hukuki sorunlarıyla uğraşırlar. Avukat kendisine başvuranın şikayetini dinler gerekirse davanın açılması için yol gösterir savunmayı hazırlar ve mahkemede yargıca yazılı ya da sözlü olarak sunar davayı kovuşturur gerekirse olay yerine gidip keşif yapan mahkeme heyetine katılır. Avukat olmak isteyen bir kimsenin hukuk fakültesini bitirdikten sonra bir yıl staj yapması gerekir. Staj süresinin yarısı mahkemelerde yarısı tecrübeli bir avukatın yanında geçer. Eğitimini başarı ile tamamlayan bir avukat bir yazıhane açarak dava kabul etmeye başlayabilir. Bazı avukatlar kamu kuruluşlarında ve özel kuruluşlarda avukat veya hukuk müşaviri olarak görev alırlar. Her avukat avukatlık mesleğini yürütmek için meslek üyelerinin çalışmalarını denetleyen bir kuruluş olan Türkiye Barolar Birliğine kaydolmak zorundadır. Avukatlık mesleğinde iş bulma olanağı; bulunulan bölgenin ekonomik ve toplumsal koşullarına ve avukatın yeteneklerine bağlıdır. Bunun dışında hukuk fakültesini bitirenler hukuk danışmanlığı müfettişlik hariciye meslek memurluğu gibi mesleklerde de iş bulabilmektedirler.
 
OP
bitter_im

bitter_im

Admin
Admin
Genel Yönetici
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
64.636
Tepki
53.653
Puan
113
Yaş
32
Konum
kocaeli
İktisat

Tükenebilir kaynakların insanların ihtiyaçlarını karşılamak için etkin şekilde kullanılması bu kaynakların arttırılması üretilen mal ve hizmetlerin paylaşımı ile ilgili konularda eğitim ve araştırma yapılır. Çok çeşitli alanlarda çalışabileceği gibi daha çok bankalar ile eğitim ve araştırma kurumlarında çalışılabilir. İktisat programı tükenebilir kaynakların insanların ihtiyaçlarını karşılamak için en etkin biçimde kullanılması bu kaynakların artırılması ve üretilen mal ve hizmetlerin bölüşümü ile ilgili konularda eğitim ve araştırma yapar.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: İktisat programında temel ekonomi derslerinin yanı sıra yönetim hukuk işletmecilik istatistik uluslararası ilişkiler alanlarına ilişkin dersler de verilir. Okutulan derslerin amacı öğrencilere genel bir bilgi kazandırmanın yanında çözümleme ve eleştirme gücünü geliştirmektir.

Gereken Nitelikler: Bu alanda öğrenim yapmak isteyenlerin akademik yeteneğin yanı sıra sayısal düşünme yeteneğine de sahip olmaları beklenir. Başarılı olabilmek için her şeyden önce araştırma inceleme yapmayı yönetim ve idari alanlarda çalışmayı sevmek önemlidir. Yaratıcılık da bu alanda başarıyı artıran bir özelliktir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Üniversitelerin iktisat bölümlerinden mezun olanlar işgücü piyasasında "İktisatçı" olarak görev alırlar. İktisatçılar çalıştıkları kurumda hammadde ve insangücü kaynaklarının en kârlı biçimde kullanılmasına ve üretilen malların pazarlanmasında en uygun yöntemlerin bulunmasına çalışırlar.

Çalışma Alanları: Mezunlar çok çeşitli alanlarda iş bulabilmekle birlikte ise de son yıllarda en çok bankalar ile eğitim ve araştırma kurumlarında istihdam edilmektedirler

İlahiyat

İslam dinini incelemek ve öğrenmek için eğitim ve araştırma yapılır. Mezunlar önemli bir kısmı İmam Hatip Liselerinde meslek dersleri yapabilecekleri gibi diğer bir kısmında vaiz veya müftü olarak çalışabilmektedirler.

Programın Amacı: İlahiyat programının amacı başta İslam dini olmak üzere çeşitli dinleri bilimsel yöntemlerle inceleyerek bilimsel tutumu benimsemiş ve geniş görüşlü aydın din adamı yetiştirmek için eğitim ve bu alanda araştırma yapmaktır.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: İlahiyat fakültesinde Arapça Kur'an-ı Kerim öğretiminden oluşan bir yıllık hazırlık sınıfı vardır. Hazırlık sınıfından sonraki yıllarda ise Kur'an-ı Kerim’in yorumu (Tefsir) Hz. Peygamber'in sözlerinin yorumu (Hadis) İslam hukuku din felsefesi dinler tarihi din sosyolojisi ve din psikolojisi gibi lisans dersleri verilmektedir.

Gereken Nitelikler: İlahiyat fakültesine girmek isteyen bir kimselerin üstün bir genel akademik yeteneğe özellikle de sözlü düşünme yeteneğine düşüncelerini başkalarına aktarma gücüne sahip felsefe sosyoloji psikoloji özellikle sosyal psikoloji ve tarihe meraklı ve bu konularda iyi yetişmiş belleği güçlü olmaları gereklidir. Bu alanda çalışacak kimselerin ayrıca sabırlı hoşgörülü yeniliklere açık öğrenmeye istekli olmaları beklenir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Öğrenimlerini başarı ile bitirenler görev yerlerine göre "Din ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni" "Müftü" veya "Vaiz" olarak çalışırlar. Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni olanlar ortaokul lise ve denge okullarda din kültürü ve ahlak bilgisi dersini imam hatip liselerinde meslek derslerini okuturlar. Müftü bulunduğu il ya da ilçedeki ibadethanelerin yönetiminden sorumlu olup bunların müezzin imam gibi din görevlisi gereksinmelerini saptar ve durumu Diyanet İşleri Başkanlığına bildirir; gereksinme duyulan din görevlilerinin atanması için girişimlerde bulunur; bölgesindeki din görevlilerinin çalışmalarını denetler; halkın dini konulardaki sorularını cevaplar; halka yararlı birleştirici konuşmalar yapar. Vaiz camileri gezerek halka İslam dinini açıklayıcı konuşmalar yapar yani vaaz verir.

Çalışma Alanları: Halen ilahiyat fakültesi mezunlarının önemli bir kısmı imam hatip okullarında meslek dersleri ve orta dereceli okullarda din ve ahlak dersleri öğretmeni olarak görev almakta bir kısmı müftü ya da vaiz olarak çalışmakta küçük bir kısmı da ya Diyanet İşleri Başkanlığında ya da fakülte ve yüksekokullarda öğretim ve araştırma alanında çalışmaktadırlar. Son yıllarda ülkemizde çok sayıda imam hatip okulları açılması ilahiyat fakültesi mezunlarına öğretmen olma olanağı sağlamıştır. Ancak müftü veya vaiz olarak çalışma alanının sınırlı olduğu söylenebilir.

İngiliz Dili ve Edebiyatı

Programda İngilizce yazma okuma anlama ve konuşma yetenekleri geliştirilmekte ve İngiliz edebiyatının çeşitli dönemleri ele alınarak edebi eserler yazıldıkları çağın siyasal yaşamı fikir akımları çerçevesinde değerlendirilmektedir. TRT Kültür ve Turizm Dışişleri Milli Eğitim Bakanlıkları ile elçilikler gibi resmi kuruluşlar çalışma alanlarıdır. Pedagoji sertifikası alanlar öğretmenlik yapabilirler. İngiliz dili ve edebiyatı programında İngilizce yazma okuma anlama ve konuşma yetileri geliştirilmekte ve İngiliz edebiyatının çeşitli dönemleri ele alınarak edebi eserler yazıldıkları çağın siyasal yaşamı ve fikir akımları çerçevesinde değerlendirilmektedir.


İnşaat Mühendisliği

Her türlü bina baraj havaalanıköprü yol liman vs. Hizmet ve endüstri yapılarının planlanması projelendirilmesi yapımı ve denetimi konuları ile ilgili eğitim ve araştırma yapılır. Bayındırlık ve İskan Orman Tarım ve Köyişleri Enerji ve Tabi Kaynaklar Ulaştırma Bakanlıklarında belediyelerde Dsi ve Karayolları Genel Müdürlüklerinde çalışılabilir. Ayrıca serbest müteahhitlik hizmetleri verilebileceği gibi müteahhitlik de yapılabilir.

Programın Amacı: İnşaat mühendisliği programı her türlü bina barajhavaalanı köprü yol liman kanalizasyon su şebekesi vb. hizmet ve endüstri yapılarının planlanması projelendirilmesi yapımı ve denetimi konuları ile ilgili eğitim ve araştırma yapar.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: İnşaat mühendisliği programında matematik fizik kimya gibi temel bilimler alanında dersler verilir.İkinci yılda matematiğin yanı sıra uygulamalı mekanik malzeme davranışı mukavemet ve topografya gibi derslerle mühendislik kavramlarına giriş okutulur. Üçüncü yılda yapı mekaniği zemin mekaniği akışkanlar mekaniği ulaşım gibi meslek dersleri ilebilgisayar uygulamalarına ağırlık verilir. Son sınıfta ise mesleğin çeşitli dallarında planlama ve projelendirme yeteneğinin geliştirilmesi amaçlanır. Öğrenciler ayrıca uygulamaya yönelik dersler alırlar ve yaz stajlarını yaparlar.

Gereken Nitelikler:İnşaat mühendisliği alanında çalışmak isteyen bir kimsenin sayısal akıl yürütme uzay ilişkilerini görebilme gücüne sahip; matematiğe fiziğe ekonomiye ilgili ve bu alanda iyi yetişmiş bir kimse olması gereklidir. Her bilim dalında olduğu gibi inşaat mühendisliğinde de kişinin bilgilerini anlamlı bir düzen içinde biraraya getirerek sentez yapabilme ve bundan yararlanarak problem çözebilme yeteneğini geliştirmiş olması gereklidir. Ayrıca iş sahipleri ve işçilerle iyi ilişkiler kurabilen sabırlı hoşgörülü ve düşüncelerini başkalarına iletebilen bir kimse olmak da inşaat mühendisliğinde aranan kişilik özellikleridir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: İnşaat mühendisliğini bitiren öğrenciye "İnşaat Mühendisi" ünvanı verilir. Kurucu mühendislik sayılan inşaat mühendisliği geniş bir alanı kapsadığından bu meslekte çalışanlar çeşitli dallarda uzmanlaşma gereği duymaktadır. Bu dalların başlıcaları yapı mühendisliği temel mühendisliği su mühendisliği malzeme bilimi ulaşım vb. dir. Lisansüstü öğretim düzeyinde öğrencinin bu alanlardan birinde bilgi ve yeteneğini geliştirmesi ve seçtiği alan içinde bulunan belli bir problem üzerinde özgün araştırma yapması eklenir. Uzmanlık ve çalışma alanı ne olursa olsun inşaat mühendisi kuracağı yapının dayanıklılığını sağlamakla yükümlüdür. Bunun yanında inşaat için gerekli malzeme ve personeli bunların maliyetini hesaplar malzemeyi satın alır iş planını hazırlar inşaatı denetler. Bu çalışmaları yakın mesleklerden kişilerle işbirliği ve dayanışma içinde gerçekleştirir.

Çalışma Alanları: İnşaat mühendisliği çalışmalarının önemli bir bölümü büroda gerçekleştirilirse de bir bölümü uygulama alanında yer alır. Bu nedenle inşaat mühendislerinin bazıları büroda bazıları şantiyede pek çoğu da her iki alanda görev yaparlar. Ülkemizde inşaat mühendisleri Bayındırlık ve İskân Orman Tarım ve Köyişleri Enerji ve Tabii Kaynaklar Ulaştırma Bakanlıklarında DSİ ve Karayolları Genel Müdürlüklerinde kamu iktisadi teşekküllerinde görev almakta bir kısmı ise serbest çalışmaktadır. Gelecekte inşaat mühendislerine duyulan gereksinme daha da artacaktır. İnşaat mühendisleri müteahhit olarak serbest de çalışabilirler

İstatistik

Bölümde belli bir alanda veri toplama bu verileri çözümleme ve yorumlama yöntemleri konusunda eğitim ve araştırma yapılır. Matematiksel ve uygulamalı istatistik olmak üzere iki alana ayrılır. Matematiksel istatistik sayısal bilgiyi elde etmek ve yorumlamak için istatiksel yollar geliştirmede matematiksel tekniklerden yararlanılır. Olasılık kuramı deney düzeni çeşitli analiz yontemleri geliştirme gibi alanlarda çalışır. Uygulamalı istatistik belli bir konu alanında verileri toplamak ve çözümlemek için istatiksel yöntemlerden yararlanır. Nüfus artışını ekonomis gelişmeyi tarımsal ve endüstriyel ürünlerdeki artışı önceden tahmin etmek uygulamalı istatistiğin alanına girer. Uygulamalı istatistikçiler sosyal ve politik bilimler top eğitim doğal bilimler endüstriyel faaliyetler vs. Alanlarda sayısal verilerin toplanması çözümlenmesi ve bunlara dayanarak geleceğe ait tahminlerin yapılması ile ilgili konularda çalışırlar. DİE PTT ve Tübitak gibi kuruluşlarda sosyal ve politik bilimler tıp eğitim doğal bilimler endüstriyel faaliyetler alanlarında hizmet veren sektörlerde çalışılabilir.

Programın Amacı: İstatistik programı belli bir alanda veri toplama bu verileri çözümleme ve yorumlama öntemleri konusunda araştırma ve eğitim yapar. İstatistik matematiksel ve uygulamalı istatistik adı altında iki alana ayrılır.

- Matematiksel İstatistik: Birinci derecede kuramlarla uğraşır sayısal bilgiyi elde etmek ve yorumlamak için istatistiksel yollar geliştirmede matematiksel tekniklerden yararlanır. Olasılık kuramı deney düzeni çeşitli analiz yöntemleri geliştirme gibi alanlar kuramsal istatistiğin üzerinde çalıştığı alanlardır.

Uygulamalı İstatistik: Güncel sorunları kabul edilmiş bilinen yöntemlerle çözmeye çalışır. Belli bir konu alanında verileri toplamak ve çözümlemek için istatistiksel yöntemlerden yararlanır. Nüfus artışını ekonomik gelişmeyi tarımsal ve endüstriyel ürünlerdeki artışı önceden tahmin etmek uygulamalı istatistik alanına girer. Uygulamalı istatistikçiler sosyal ve politik bilimler tıp eğitim doğal bilimler endüstriyel faaliyetler vb. alanlarda sayısal verilerin toplanması çözümlenmesi ve buna dayanarak geleceğe ilişkin tahminler yapılması ile ilgili konularda çalışırlar.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: İstatistik programında eğitim süresi 4 yıl olup bu süre içinde genellikle matematik cebir geometri ve sayısal yeteneğe dayalı konularla ilgili dersler okutulmaktadır.

Gereken Nitelikler: İstatistik programına girmek isteyenler matematiğe yetenekli ve ilgili; matematiksel kavramlar üzerinde düşünebilen alanda yeni yollar aramaya hevesli bilimsel tutuma sahip olmalıdırlar. Sabır ayrıntılarla uğraşmaktan bıkmama yılmama gibi kişilik özelliklerine sahip olanlar bu alanda başarılı olabilirler. İstatistik programındaki öğrencilere Etibank DİE PTT gibi kuruluşlar hizmet karşılığı burs imkânı sağlamaktadırlar. Ayrıca TÜBİTAK üstün yetenekli ve başarılı öğrencilere karşılıksız burslar vermektedir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: İstatistik programını bitirenlere "İstatistikçi" ünvanı verilir. İstatistikçi kendince özel anlamı olan sayı ve sembollerle uğraşır. Kullandığı semboller özel bir dile benzer bu yolla karmaşık ilişkileri basite indirger. Elde edilen sayısal verileri analiz ederek ilgilenilen sorunların çözümüne yarayacak çıkarsamalarda bulunur.

Çalışma Alanları: İstatistik programı mezunları genellikle şu üç alanda çalışmaktadırlar: Öğretim araştırma ve uygulama.Bunlardan ilk ikisi genellikle kuramsal istatistik alanına girer ve bu alana ilgi duyanlar genellikle üniversitelerde öğretim elemanı olarak çalışabilirler.Uygulamalı istatistikçiler sosyal ve politik bilimler tıp eğitim doğal bilimler endüstriyel faaliyetler vb. alanlarda sayısal verilerin toplanması çözümlenmesi ve buna dayanarak geleceğe ilişkin tahminler yapılması ile ilgili konularda çalışırlar. Endüstrileşme ve planlı kalkınma çabasında olan ülkemizde iyi yetişmiş istatistikçilere büyük ihtiyaç duyulmaktadır. Matematiksel kavramlar üzerinde düşünebilen ve bunu çevresindekilere aktarabilen kimseler için istatistikçilik gelecek vadeden bir meslek olabilir

İşletme

Fabrika banka maden sigorta çiftlik gibi mal ve hizmet üreten kuruluşlarda üretimin daha verimli bir şekilde yapılabilmesi için izlenecek yollar konusunda çalışacak elemanlar yetiştirilir. Bir işletmeci çalıştığı kurumdaki planlama örgütleme yönetme düzenlemel denetim gibi genel görevler yanında ürünün kalitesi üretimin arttırılması ve ürünlerin satışı ile ilgili planlar yapar. İşletmeciler kamu kuruluşlarında özel kuruluşlarda veya varsa kendi işletmelerinde çalışabilirler.

İşletme – İktisat

İşletme-İktisat bölümü günümüz iş hayatı gereksinimlerine cevap verebilmek amacıyla temel iktisat bilgilerinin yanı sıra işletme bölümünün uygulamaya yönelik dersleri ile donanmış öğrenciler yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Bu bölüm öğrencilerine hem iktisat hem de işletme konularına hakim olma fırsatını sağlayacaktır. Bölümün ders programını teorik iktisat dersleri ile birlikte iktisat-işletme konularının arakesiti olan endüstriyel iktisat tahmin yöntemleri yatırım politikalarının ekonomisi finansman gibi derslerden oluşmaktadır. Diğer bölümlerde olduğu gibi bu bölümde de dördüncü yılda öğrenciler danışman denetiminde bir mezuniyet tezi hazırlamaktadırlar.

İşletme Mühendisliği

İşletmelerin teknik kadroları ile sosyal bilimler eğitimi görmüş işletmeci kadroları ile sosyal bilimler eğitimi görmüş işletmeci kadrolar arasındaki bağı kurabilecek yönetim elemanları yetiştirme amacına yönelik eğitim ve araştırma yapılır. Kamu İktisadi teşekkürlere bağlı büyük işletmelerde özel sektörün büyük fabrikalarında üretim faaliyetleri ile işletme faliyetlerinin koordinasyonunu sağlamaya yönelik olarak çalışılabilir.

Programın Amacı: İşletme mühendisliği programı işletmelerin teknik kadroları ile sosyal bilimler eğitimi görmüş işletmeci kadroları arasındaki bağı kurabilecek yönetim elemanları yetiştirme amacına yönelik eğitim ve araştırma yapar.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: İşletme mühendisliği programında matematik fizik kimya gibi temel fen bilimleri dersleri verilir. Daha sonraki yıllarda ise öğrenciler istatistik bilgisayar programcılığı ekonomi maliye hukuk sosyal psikoloji vb. alanlara ilişkin dersleri alırlar. Okutulan derslerin yüzde 36'sı temel mühendislikyüzde 25'i işletmecilik ve yüzde 20'si sayısal derslerdir. Öğrenciler ayrıca bir kamu veya özel sektör işletmesinde 6 hafta üretim bölümlerinde 6 hafta idari bölümlerde olmak üzere toplam 12 haftalık staj yapmak zorundadırlar.

Gereken Nitelikler: İşletme mühendisliği bölümüne girebilmek ve bu bölümde başarılı olabilmek için bir öğrencinin üstün bir genel akademik yeteneğin yanı sıra özellikle sayısal düşünme yeteneğine sahip matematik fizik kimya gibi temel fen sosyoloji ve psikoloji gibi sosyal bilim derslerinde başarılı olması gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: İşletme mühendisliği bölümünü bitiren öğrenciye "İşletme Mühendisi" ünvanı verilir. İşletme mühendisi fabrikalarda üretim faaliyetleri ile ürünün pazarlanması ve maliyetin hesaplanması gibi işletme faaliyetleri arasındaki eşgüdümü sağlar; üretimin planlanması için malzeme insan gücü para ve zamanın en ekonomik biçimde kullanılması için gerekli düzenlemeleri yapar. İşletme mühendisi gerek fabrikalardaki üretim faaliyetleri gerek bürolardaki öteki işletme faaliyetleri alanlarında çalışarak sadece sosyal bilim ya da sadece mühendislik eğitimi görmüş kadrolar arasında iletişimi sağlayarak bu kadroların bir tür ara kesitini oluşturur. İşletme mühendisi bir işletmeciye oranla çok daha fazla sayısal yöntemler kullanır; bir endüstri mühendisine göre ise işletmenin para ve insan yönetimine çok daha fazla katkıda bulunur.

Çalışma Alanları: İşletme mühendisliği Türkiye'de giderek aranan bir meslek olma yolundadır. Ülkemiz hızlı bir sanayileşme süreci içindedir. Bu süreç işletme mühendisi ihtiyacının artmasına neden olmaktadır. Özellikle kamu iktisadi teşekküllerine bağlı büyük işletmelerde özel sektörün büyük fabrikalarında üretim faaliyetleriyle işletme faaliyetlerinin koordinasyonunu sağlayan işletme mühendislerine gelecekte duyulan gereksinme daha da artacaktır. Bu nedenle mezunların iş bulma olanakları oldukça geniştir

İşletme Öğretmenliği

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi ve özel ticaret liselerinde işletme pazarlama muhasebe derslerini verebilecek öğretmenler yetiştirmek yanında özel sektöre ya da kamuya ait fabrika banka sigorta çiftlik veya turizm kuruluşlarında planlama üretim hizmet ve denetim etkinliklerinde görev yapabilecek elemanları da yetiştirir. Mezunlar Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi ve özel ticaret liselerine öğretmen olarak atanabildikleri gibi kamu kuruluşlarında ve özel kuruluşlarda da işletmeci olarak çalışabilirler.
 
OP
bitter_im

bitter_im

Admin
Admin
Genel Yönetici
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
64.636
Tepki
53.653
Puan
113
Yaş
32
Konum
kocaeli
Jeofizik Mühendisliği

Her türlü liği madenin aranması bulunması rezervlerin özelliklerinin tespiti ve işletmeye başlanmaısndan önce arazi çalışmaları yapılması ayrıca baraj demiryolu karayolu ve havaalanlarının zemin etüdleri ve depremle ilgili eğitim ve araştırmaların yapılması bu bölümün çalışma alanlarıdır. MTA TPAO DSİ TKİ Elektrik İşleri Edüt İdaresi YSE belediyeler özel maden ve sondaj şirketlerinde çalışılabilir.

Programın Amacı: Jeofizik mühendisliği programı petrol her çeşit maden ve endüstriyel minerallerin aranması bulunan rezervlerin özelliklerinin saptanması ve maden mühendisleri tarafından işletilmeye başlanıncaya kadar jeoloji mühendisleri ile işbirliği ile arazi çalışmaları yapılması ayrıca yeraltı suyu ve jeotermal enerji araştırmaları ile baraj demiryolu karayolu ve havaalanlarının zemin etütleri ve deprem ile ilgili konularda eğitim ve araştırma etkinliklerini yürütür.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Eğitim programında matematik fizik kimya dinamik statik jeodezi ve topografya gibi temel derslerin yanı sıra jeoloji ve jeofiziğe ait meslek dersleri bulunmaktadır. Jeolojiye ait meslek dersleri genel jeoloji stratigrafi petrografi tektonik maden jeolojisi petrol jeolojisi mühendislik jeolojisi ve hidrojeolojiden oluşur. Jeofiziğe ait meslek dersleri ise sismoloji sismik prospeksiyon magnetizma gravimetri jeofizik prospeksiyon (gravite-magnetik) elektrik alan teorisi jeofizik prospeksiyon (elektrik-elektromagnetik) yer fiziği ve mühendislik jeofiziğinden oluşur. Meslek derslerinin yarısı teorik yarısı uygulamalıdır. Ayrıca öğretim üyelerinin denetiminde kampta ve ilgili kurumlarda staj yapılır.

Gereken Nitelikler: Jeofizik mühendisliği programına girmek isteyenlerin normalin üzerinde bir genel akademik yeteneğe sahip temel bilimlere ilgili ve bu alanda başarılı açık havada çalışmaktan hoşlanan bedence güçlü kimseler olmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Mezunlara "Jeofizik Mühendisi" ünvanı verilir. izik mühendisi kendisine en yakın meslek üyesi olan jeoloji mühendisi ile aynı kurumda çalıştığında genelde jeoloji araştırmaları ile kesin sonuca gidilemeyen problemlerin çözümünde etkili olur. Jeofizik mühendisi arazide veya laboratuvarda ölçü alır gerekli düzeltmeleri uygular ve böylece elde ettiği sonuçları yorumlar. Jeofizik mühendisi bu yorumlamaları dolayısıyla daima keşif işi yapmaktadır. Jeofizik mühendisleri hemen hemen her zaman yeryüzünün altı ile uğraşır yeraltındaki petrol cevher yeraltı suyu araştırmaları ile büyük köprü bina ve barajların zemin ölçüleri gibi konularda çalışır. Bir bakıma yeraltının röntgenini çıkarır.

Çalışma Alanları: Jeofizik mühendisleri Maden Tetkik Arama Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Devlet Su İşleri Etibank Genel Müdürlüğü Türkiye Kömür İşletmeleri Elektrik İşleri Etüd İdaresi Toprak-Su Yol-Su-Elektrik Kurumu yabancı petrol şirketleri özel maden ve sondaj şirketleri ile büyük şehir belediyelerinde çalışmaktadırlar.

Jeoloji Mühendisliği

Jeoloji yerkürenin başlangıcından bugüne kadar geçirdiği yapısal değişmeleri yerkabuğunun yüzeyinin ve altının bugünkü durumunu inceler jeoloji mühendisliği bölümünde jeoloji biliminin sağladığı bilgileri mühendislik alanına uygulanmasına ilişkin yöntemler konusunda eğitim ve araştırma yapılır. Mta Tpao Dsi İller Bankası Tki Devlet Karayolları Ysi seramik ve cam fabrikalarıl deprem araştırma enstitüsünde çalışılabilir.

Programın Amacı: Jeoloji yerkürenin başlangıcından bugüne kadar geçirdiği yapısal değişmeleri yerkabuğunun yüzeyinin ve altının bugünkü durumunu inceler. Jeoloji mühendisliği bölümü jeoloji biliminin sağladığı bilgilerin mühendislik alanına uygulamasına ilişkin kuram ve yöntemler konusunda eğitim ve araştırma yapar.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Jeoloji mühendisliği programı matematik fizik kimya gibi temel ve jeoloji mühendislik vb. Alanlarda uzmanlık derslerinden oluşur. Üçüncü ve dördüncü yıllarda kuramsal mühendislik dersleri yanında arazi uygulamaları ve laboratuvar çalışmalarına büyük ölçüde yer verilir. Ayrıca öğrencilerin staj yapma zorunluluğu vardır.

Gereken Nitelikler: Jeoloji mühendisliği alanında çalışacak kişinin üstün bir akademik yeteneğe sahip jeoloji fizik kimyamatematik coğrafya ve ekonomiye ilgili ve bu alanlarda başarılı açık havada çalışmaktan hoşlanan bir kimse olması gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Üniversitelerin jeoloji mühendisliği bölümünü bitirenler bu alanda "Jeoloji Mühendisi" ünvanına hak kazanırlar. Jeoloji mühendisi çalıştığı kurumda yeraltındaki doğal kaynakların maden petrol endüstriyel hammaddeler yeraltı suyu jeotermik enerjinin bilimsel ve teknik yöntemlerle araştırılmasına bulunmasına ve rezervlerin hesaplanmasına; kentleşme alanları liman havaalanı baraj yerleri ile tünel karayolu ve demiryollarının geçeceği yerlerin en uygun jeolojik özelliklerine göre seçilmesine çalışır bu alanda araştırma ve incelemeler yapar. Jeoloji mühendisi yeryüzünün jeolojik haritalarını yapar yeryüzü ve yeraltına ait elde edilen bilgileri bütünleştirerek uygulamaya dönüştürür. Jeoloji mühendisleri jeofizik ve maden mühendisleri ile yakın bir işbirliği içinde çalışırlar.

Çalışma Alanları: Bu alanda yetişenlerin büyük bir bölümü kamu kuruluşlarında pek azı ise özel sektörde çalışmaktadır. Jeoloji mühendislerinin çalıştığı belli başlı kuruluşlar şunlardır: MTA DSİ İller Bankası Etibank TKİ Devlet Karayolları Yol-Su Elektrik Kurumu Deprem Araştırma Enstitüsü ve özel sektör de seramik ve cam fabrikalarıdır.

Kamu Yönetimi

Devletin çeşitli kademelerinde ekonomik ve sosyal yönden gilişme sağlayacak kişileri yetiştirme ile ilgili eğitim verilir. Kamu yönetimi mezunları çalıştıkları kurumlardaki pozisyonlarına göre: Kaymakam Müfettiş Yönetici gibi ünvanlar alırlar. Devlet sektöründe çalışanlar hükümet tarafından uygulanmak üzere gönderilen kanun ve emirlerin ilgili dairelere iletilmesini ve bunların uygulanmasını sağlar yanlış ve eksik uygulama olup olmadığını denetler. Kamu Yönetimi mezunları başta İçişleri Bakanlığı olmak üzere baknlıkların tümünde idari görevlerde çalışabilirler. Özel sektörde yönetim mekanizmasının çeşitli kademelerinde görev alabilirler.

Programın Amacı: Kamu yönetimi programının amacı devlet teşkilatının çeşitli kademelerinde sistemin ekonomik ve sosyal yönden gelişmesinden sorumlu elemanları yetiştirmek ve bu konuda araştırma yapmaktır.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Kamu yönetimi programında siyaset ve sosyal bilimler yönetim bilimleri kentleşme ve çevre sorunları siyasal teoriler siyasal düşünceler tarihi devlet olgusu ve kökeni siyasal iktidar siyasal rejimler anayasa hukuk gibi alanlara ilişkin dersler okutulmaktadır.

Gereken Nitelikler: Bu alanda çalışmak isteyenlerin üstün bir genel akademik yeteneğe sahip düşüncelerini yazılı ya da sözlü olarak ifade edebilen sosyoloji psikoloji mantık felsefe ve tarihe meraklı ve bu alanlarda iyi yetişmiş kimseler olmaları gerekir. Ayrıca halkla ve üst makamlarla devamlı etkileşim halinde çalışan yöneticilerin sağlam bir mantığa inandırma gücüne insan davranışlarının nedenlerini algılama yeteneklerine sahip olması beklenir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Üniversitelerin kamu yönetimini bitirenler çalıştıkları kurumda pozisyonlarına göre "Kaymakam" "Müfettiş" "Yönetici" gibi ünvanlar alırlar. Devlet sektöründe çalışan kamu yöneticisi hükümet tarafından uygulanmak üzere gönderilen kanun ve emirlerin ilgili dairelere iletilmesini ve bunların uygulanmasına sağlar; yanlış ve eksik uygulama olup olmadığını denetler halkın dilek ve şikayetlerini dinler ilgili yerlere havale eder. Özellikle vali ve kaymakam gibi kamu yöneticileri bulundukları il veya ilçelerin güvenliğinden ekonomik ve sosyal yönden gelişmelerinden sorumludurlar.Diğer resmi ve özel kuruluşların yönetim birimlerinde yönetici olarak çalışan mezunlar kanun ve yönetmeliklerin uygulamasını sağlar bu konuda diğer personeli denetler kısaca yönetim biliminin ilkelerini çalıştığı kurumda uygular.

Çalışma Alanları: Kamu yönetimi mezunları başta İçişleri Bakanlığı olmak üzere bakanlıkların tümünde idari görevlerde çalışabilirler; özel sektörde yönetim mekanizmasının çeşitli kademelerinde görev alabilirler.

Kimya

Maddelerin kimyasal nitelikleri atom yapıları ve bunların ne şekilde değiştirilmebileceği konusunda çalışmlalar yaparak bu yolla yeni maddelerin üretimde kullanılması gibi alanlarda eğitim ve araştırma yapılır. Hastanelerde MKEK MTAE TSE gibi kamu kuruluşlarında ilaç ve gübre endüstrisinde görev alınabileceği gibi öğretmenlik formasyonu alındığında liselerde öğretmenlik de yapılabilirler. Kimya programının amacı kimya endüstirisinde kimya mühendisleri ve kimyagerlerle işçiler arasında köprü görevi yapacak ara insangücünü yetiştirmektir. Kimya teknikeri tüm kimyasal üretim tesislerinde sağlık merkezlerinde çevre ve halk sağlığı araştırma ve geliştirme laboratuvarlarında görev alabilir.

Programın Amacı: Kimya programının amacı kimya endüstrisinde kimya mühendisleri ve kimyagerlerle işçiler arasında köprü görevi yapacak ara insangücünü yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Bu programda matematik kimyanın temelleri kimya teknolojisine giriş kimyasal işlemler teknik resim teknik proje ölçü aletleri istihdam projeleri gibi dersler okutulur ve uygulamalar yaptırılır.

Gereken Nitelikler: Kimya programında başarılı olabilmek için matematik ve kimyaya ilgili ve bu alanda başarılı dikkatli sorumlu alet ve makinelerle çalışmaktan hoşlanan renkler arasındaki ince farkları ayırdedebilen bir kimse olmak gereklidir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Kimya programını bitirenlere "Kimya Teknikeri" ünvanı verilir. Kimya teknikeri kimyasal madde üreten fabrika ve atölyelerde alet ve makineleri çalıştırma ürünlerin kalitesini kontrol etme gibi görevlerin yürütülmesinde mühendis ile laborant ve işçi arasında köprü işlevi görür.

Çalışma Alanları: Kimya teknikeri tüm kimyasal üretim tesislerinde sağlık merkezlerinde çevre ve halk sağlığı araştırma ve geliştirme laboratuvarlarında görev alırlar.

Kimya Mühendisliği

Bölümde kimya biliminin sağladığı bulguların endüstriye uygulanması kimyasal üretim yapacak tesislerin tasarımı kimyasal maddelerin işlenmesinden ürünlerin pazarlanmasına kadar geçen süreçlerin değerlendirilmesi denetim ve geliştirme çalışmalarının yapılması gibi konularda eğitim ve araştırma yapılır. Tekstil plastik ilaç deterjan boya vs. Fabrikalarında işletme plen-proje ve kontrol ünitelerinde çalışılabilir. Mezunlar kimya mühendisliğinin çok geniş uygulama alanlarını kapsayan fabrika ve işletmelerin işletme plan-proje ve kontrol ünitelerinde çalışmaktadırlar.Ancak kimya mühendisliği alanında işsizlik diğer mühendislik alanlarında olduğundan daha fazladır. Bunun nedeni yetiştirilen kimya mühendisi sayısının ihtiyaçtan fazla oluşu ve ülkemizde kimya endüstrisinin dışarıdan aktarılan ve genellikle ileri bir düzeyi yansıtan bir endüstri oluşudur.

Programın Amacı: Kimya mühendisliği programı kimya biliminin sağladığı bulguların endüstriye uygulanması; kimyasal üretim yapacak tesislerin tasarımı; yapımının amaca uygunluk açısından denetlenmesi; kimyasal maddelerin işlenmesinden ürünlerin pazarlanmasına kadar geçen süreçte değerlendirme denetim ve geliştirme çalışmalarının yapılması gibi konularda kuramsal ve uygulamalı eğitim vermekte ve araştırma yapmaktadır. Kimya mühendisliği bölümleri modern kimya mühendisliğinin temellerini öğretmenin yanı sıra endüstri ve örgütleme problemlerine ilişkin gerek teknik gerekse teknik olmayan bilgilerin eğitimini de üstlenmiştir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Kimya mühendisliği bölümlerinde eğitim süresi 4 yıldır. Birinci ve ikinci sınıfta verilen temel mühendislik bilgilerinden sonra öncelikle öğrenciye kimya mühendisliği bilimi öğretilmektedir. Daha sonra bu temel bilgilere dayanarak endüstriyel işlemlerde kullanılan araçların tasarımı incelenir ve tasarım bilgilerinin işlem kontrolü ve ekonomi bilgileri ile sentezi yapılarak endüstriyel tesisler projelendirilir. Kimya mühendisliği bölümlerinde ayrıca öğrencilere kimya sanayini tanıtmak pratik bilgiler ve beceri kazandırmak amacıyla kimya sanayi kuruluşlarında işletme stajı yaptırılmaktadır.

Gereken Nitelikler: Kimya mühendisliği alanında çalışmak isteyen bir kimsenin normalin üstünde bir genel akademik yeteneğe sahip matematik fizik ve özellikle kimya ve ekonomi konularına ilgili bilimsel merakı olan sabırlı ve insanlarla olumlu ilişkiler kurabilen bir kimse olması gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Kimya mühendisliği bölümlerinden mezun olanlar "Kimya Mühendisi" ünvanı almaktadırlar. Kimya mühendisi çalıştığı kurumda mühendislik faaliyetlerinin her çeşidi ile ilgilidir. Kimyasal üretim yapacak fabrika ve araçları planlar desenini hazırlar kurar (kurucu mühendislik) bol ve ucuz üretim elde etmek için uygun yöntemler seçer üretimi denetler (üretici mühendislik) kimyasal maddeler ve üretimler üzerinde araştırmalar yapar (araştırıcı mühendislik). Yapma kauçuk plastik antibiyotikler deterjan vb. kimya mühendislerinin uğraştığı ürünlerdir.

Çalışma Alanları: Teknoloji karşısında kimya mühendisleri edilgen bir duruma düşmekte üretim sürecinin dışında kalmaktadır. İş alanlarının artması kimya sektöründeki gelişmeye bağlı kalmaktadır.

Kimya Öğretmenliği

Eğitim fakültelerinde ortaöğretim (liseler meslek liseleri akşam liseleri vb.) öğretmen ihtiyaçlarını karşılamak üzere eğitim öğretim ve araştırma yapar. Öğretmen olmak isteyen bir kimsenin sözel ifade gücüne sahip insanlara birşeyler öğretmekten hoşlanan sabırlı ve yaratıcı bir kişi olması beklenir. Ayrıca eğitim programının çeşitli alanlarda yürütüdüğü için öğretmen olmak isteyen kişinin yetenekli olduğu ve ilgi duyduğu bir alanı seçmesi gerekir.

Kütüphanecilik

Kitapların yazılı dökümanların korunmasını sağlayarak istenildiğinde ilgili kişilere verilmesini kütüphanelerden kişilerin en iyi şekilde yararlanmalarını amaçlar. Mezunlar devlet kütüphanelerinde gazete ve özel kurumların arşivlerinde çalışabilirler.

Programın Amacı: Kütüphanecilik programının amacı bilgi düşünce ve sanat ürünlerini toplama; onların kuşaktan kuşağa aktarılmasını sağlama kütüphanelerin kurulmasına ve işletmesine ilişkin eğitim ve araştırma yapmaktır.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Kütüphanecilik programında eğitim süresi 4 yıldır. Programda sosyoloji tarih ve psikoloji vb. Sosyal bilim dallarında temel bilgi kazandırıcı derslerden başka kütüphaneciliğin tarihi okul kütüphaneleri halk kütüphaneleri kataloglama ve sınıflama kütüphane mevzuatı çocuk edebiyatı bilgisayar vb. dersler okulutur.

Gereken Nitelikler: Kütüphanecilik programında okumak isteyenlerin her şeyden önce Türkçe'yi iyi okuyup yazabilen analitik düşünme gücü yüksek ayrıntı ile ilgilenmekten ve sistematik kavranmaktan kapalı yerlerde çalışmaktan hoşlanan kimseler olmaları gereklidir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Kütüphanecilik programını bitirenler Kütüphaneci" ünvanı ile görev yaparlar. Kütüphaneci bir kütüphanede yayınlanmış eserler arasında satın alınacakları seçer; kitap ve dergilerin sınıflandırılması katalogların düzenlenmesini ve devamlı olarak okuyucuya ulaştırılmasını sağlar kütüphanelerin katalog ve danışma kısmında okuyuculara aradıkları bilgileri bulmada yardımcı olur onarılacak veya ciltlenecek kitapları ayırır kütüphanedeki eserlerden bilgiler derler ve bunları okuyuculara sunar. Kütüphaneci kapalı yerlerde ve genellikle sessizlik içinde kütüphanenin büyüklüğüne ve tipine göre yalnız ya da başka meslektaşları ile birlikte çalışır. Geceleri ve tatillerde açık olan kütüphanelerde kütüphaneciler nöbet tutarlar.

Çalışma Alanları: Kütüphanecilik mezunları kamu sektörüne ve özel sektöre ait kütüphanelerde arşivlerde ve bilgi verme merkezlerinde görev alırlar. Kültür Bakanlığına ve üniversitelere ait kütüphaneler kamu kesiminin en geniş işveren bölümünü oluşturmaktadır. Özel sektörün bilgi verme merkezleri ve özel arşivleri ücret yönünden daha doyurucu çalışma alanlarıdır. Bir yabancı dil bilmek bu alanda iş bulma şansını artırmaktadır.
 
OP
bitter_im

bitter_im

Admin
Admin
Genel Yönetici
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
64.636
Tepki
53.653
Puan
113
Yaş
32
Konum
kocaeli
Maden Mühendisliği

Madenlerin bulunması çıkarılması ve zenginleştirilmesi konularında eğitim ve araştırma yapılır. Mta Ensitüsü Dsi gibi resmi kuruluşlarda ve özel maden işletmelerinde çalışılabilir.

Mahalli İdareler

Programın Amacı: Mahalli idareler programının amacı mahalli idareler yani belediyeler özel idareler gibi teşkilatların çeşitli bölümlerinde çalışacak ara elemanları yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Mahalli idareler programında halkla ilişkiler yönetim bilimi kamu yönetimi kamu personel yönetimi mahalli idareler anayasa hukuku idare hukuku büro makineleri büro uygulaması mahalli idareler semineri uygulaması gibi dersler okutulmaktadır.

Gereken Nitelikler: Bu programa girmek isteyen öğrenciler kendilerini halkla ilişkiler yönetim bilimi personel yönetimi konularında iyi yetiştirmelidirler. Ayrıca bu elemanlar kamu yönetimi konusunda bilgili başka insanlarla işbirliği yapabilecek kadar uyumlu ve geçimli olmalıdırlar.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Bu programdan mezun olanlara "Mahalli İdareler Meslek Elemanı" ünvanı verilir. Bu ünvanı kazanmış kişiler meslek hayatlarında mahalli idarelerin üst yöneticilerinin en yakın yardımcıları olarak çalışırlar ve alınan kararları yürütürler.

Çalışma Alanları: Bu programı bitirenler genellikle belediyeler valilikler ve bunlara bağlı kuruluşlarda görev alırlar. Ülkemizde bu alanda çalışacak yetişmiş elemana büyük ihtiyaç vardır.

Makine Mühendisliği

Her türlü mekanik sistemlerin ve enerji dönüşüm sistemlerinin tasarımı geliştirilmesi ve üretiminin planlanması konularında eğitim ve araştırma yapılır. Geniş bir çalışma alanına sahiptir. Özel sektörde ve kamu sektörüne ait fabrika veya işyerlerinde her türlü mekanik sistemlerin gaz ve buhar tirbünlerinin pistonlu kompresörlerin nükleer reaktörlerin içten yanmalı motorların soğutma havalandırma ısıtma sistemlerinin tasarımında çalışılabileceği gibi serbest çalışma imkanı da vardır.

Programın Amacı: Makine mühendisliği programı her türlü mekanik sistemlerin ve enerji dönüştürüm sistemlerinin tasarımı geliştirilmesi ve üretiminin planlanması konularında eğitim ve araştırma yapar.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Makine mühendisliği programının ilk yılında matematik fizik kimya geometri teknik resim gibi temel dersler okutulur. Daha sonraki yıllarda termodinamik ısı transferi akışkanlar mekaniği mekanik makine elemanları makine tasarımı nükleer enerji ve enerji dönüştürüm sistemleri konularında dersler kuramsal ve uygulamalı olarak verilir.

Gereken Nitelikler: Makine mühendisliği programına girecek ve makine mühendisliği alanında çalışacak kişinin üstün bir akademik yeteneğe hayal gücüne ve yaratıcılığa uzay ilişkileri yeteneğine ve el becerisine sahip; matematik fizik teknik resim ve tasarı geometri ile ilgili ve bu alanlarda başarılı bir kimse olması gereklidir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Makine mühendisliği bölümünden mezun olanlara "Makine Mühendisi" ünvanı verilir. Makine mühendisi çalıştığı kurumun yapısına göre her türlü mekanik sistemlerin gaz ve buhar tribünlerinin pistonlu kompresörlerin nükleer reaktörlerin içten yanmalı motorların soğutma ısıtma havalandırma sistemlerinin tasarımını yapar geliştirir. Bunu yaparken kullanışlılık ve ucuzluk faktörlerini göz önünde bulundurur.

Çalışma Alanları: Kalkınma çabasında olan ülkemizde diğer teknik elemanlar gibi makine mühendislerine de ihtiyaç duyulmaktadır. Ancak ülkemizde teknoloji üretimi henüz yeterli düzeyde olmadığından makine mühendisleri bilgi ve becerilerini kullanabilecekleri iş alanları bulmakta zorluk çekmektedirler.

Makine Resmi ve Konstrüksiyon Öğretmenliği

Bölüm teknik resim ve genel makine konstrüksiyonu ile ilgili konularda teorik ve pratik bilgilere sahip makine resmi konsrüksiyonu hazırlanması ve hazırlanmış bir konstrüksiyona göre bir makineye yapabilecek becerilere sahip bu bilgilerine Endüstri Meslek Lisesi ve Teknik Lise seviyesinde öğrencilere aktarabilecek elemanlar yetiştirir. Bu bölümü seçenlerin sahip oldukları bilgileri öğretmekten zevk almaları beklenir. Mezunlar meslek liselerinde veya Teknik liselerde iş bulabilirler.

Maliye

Kamu sektöründe ve özel sektörde mali konulara ilişkin sorunlara bilimsel yöntemlerle gerekli çözümleri geliştirecek elemanlar yetiştirilir. Maliye ve Gümrük Bakanlığı Merkez Bankası Kamu İktisadi Teşebbüsler DPT mahalli idareler Sayıştay yanında bankalarda ve özel sestörün değişik kuruluşlarında çalışılabilir. Ayrıca büro açarak serbest de çalışılabilmektedir. Maliye programında maliye konusunda çalışacak ara insangücü yetiştirmek amacıyla eğitim yapılır. Mezunlar devlet sektöründe özellikle Maliye ve Gümrük Bakanlıkları’nda çalışma imkânına sahiptirler. Maliye yüksek okulu mezunları özel sektöre ait kuruluşların mali birimlerinde çalışabilecekleri gibi serbest de çalışabilirler.

Programın Amacı: Maliye programında maliye konusunda çalışacak ara insangücünü yetiştirmek amacı ile eğitim yapılır.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Maliye programında kamu maliyesi vergi hukuku muhasebe hukuk işletme ve matematik gibi dersler okutulur. Dersler maliye ve özellikle vergi hukuku ağırlıklıdır.

Gereken Nitelikler: Maliye programında öğrenim görmek isteyenlerin genel akademik yetenek yanında sayısal yeteneğe sahip dikkatli ve titiz kimseler olmaları gerekir. Maliye ve Gümrük Bakanlığı bu programda okuyan öğrencilere burs vermektedir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Maliye programını bitirenlere "Maliye Meslek Elemanı"ünvanı verilir. Maliye meslek elemanları vergi ile ilgili alanlarda ara eleman olarak görev yaparlar.

Çalışma Alanları: Mezunlar devlet sektöründe özellikle Maliye ve Gümrük Bakanlığında çalışma imkânına sahiptirler. Maliye meslek yüksekokulu mezunları özel sektöre ait kuruluşların mali birimlerinde çalışabilecekleri gibi serbest de çalışabilirler.

Matematik

Matematik ilke yöntem ve sistemlerin analizi geliştirilmesi ve bunların karşılıklı ilişkileri ile bu ilke ve yöntemlerin bilimsel ve teknolojik olanlara uygulanması gibi konularda eğitim ve araştırma yapılır. Orta öğretim kurumlarında öğretmen yüksek öğretim kurumlarında öğretim elemanı olarak çalışabilmek için gerekli temel bilgi ve beceriyi kazandırdığından bazı matematikçiler kamu veya özel kuruluşlarda bilgisayar programcısı olarak çalışabilir. Uygulamalı matematik alanında yetişenler DİE MTA TEK DSİ gibi kuruluşlarda çalışabilirler. Ayrıca bilgi işlem istatistik iş-ticaret sosyal ve temel bilimlerdeki araştırma alanlarında matematikçilere ihtiyaç duyulmaktadır.

Matematik Mühendisliği

Endüstri mühendislik ve ekonomi problemlerinin matematiksel çözümü konularında eğitim ve araştırma yapılır. Tübitak MTA gibi kurumlarda özel ve resmi fabrikalarla üniversitelerin araştırma labaratuvarlarında çeşitli bankaların bilgi işlem birimlerinde çalışılabilir.

Programın Amacı: Matematik mühendisliği programı endüstri mühendislik ve ekonomi problemlerinin matematiksel çözümü konularında eğitim ve araştırma yapar Programda Okutulan Belli Başlı Derslerin süresi 4 yıl olup başta matematik olmak üzere bilgisayar mühendislik ve sosyal bilimler alanları ile ilgili dersler okutulmaktadır. Öğrencilere dörder hafta süren bilgiişlem araştırma ve işletme konularında yaz stajları yaptırılmaktadır.

Gereken Nitelikler: Matematik mühendisliği alanında çalışmak isteyen bir kimsenin matematikte ve fen derslerinde başarılı araştırmaya meraklı bir olayı bütün yönleriyle ele alıp getirebileceği sonuçları birleştirerek sağlıklı bir çözüm bulabilecek düşünme yeteneğine sahip olması beklenir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Matematik mühendisliği bölümünü bitirenlere "Matematik Mühendisi" ünvanı verilir. Öğrenimleri sırasında aldıkları sosyal bilimler dersleri matematik mühendislerinin çalıştıkları iş yerlerine kolayca uyum sağlamalarına yardımcı olmaktadır. Matematik mühendisleri iş yerindeki problemlere matematiksel çözümler getirmektedir.

Çalışma Alanları: Matematik mühendisi ünvanını alan kimseler TÜBİTAK MTA gibi kurumlarda özel ve resmi fabrikalar ile üniversitelerin araştırma laboratuvarlarında çeşitli kuruluşlarla bankaların bilgiişlem birimlerinde çalışabilmektedirler.

Matematik Öğretmenliği

Eğitim fakültelerinde ortaöğretim (liseler meslek liseleri akşam liseleri vb) öğretmen ihtiyacını karşılamak üzere eğitim öğretim ve araştırma yapar. Orta dereceli okullarda öğretmen olarak çalışmaktadırlar. Hangi ortaöğretim kurumunda çalışacakları Milli Eğitim Bakanlığınca saptanmaktadır. Ülkemizdeki nüfus yoğunluğu ve eğitime verilen önem arttıkça okullarımızdaki öğretmen açığı büyümektedir. Özellikle matematik ve fen dersi öğretmenlerine de daha çok ihtiyaç duyulmaktadır.

Medya ve İletişim Sistemleri

İletişim fakültesinden mezun olunca-kariyer (yurt içinde ya da yurt dışında) habercilik yorumculuk araştırmacı-yazarlık eleştirmenlik medya planlaması medya işletmeciliği filmler metin yazarlığı senaristlik sanat yönetmenliği müşteri temsilciliği kamuoyu araştırmacılığı halkla ilişkiler uzmanlığı foto direktörlüğü insan kaynakları yöneticiliği vb.

Olası iş alanları: (yurt içinde ya da yurt dışında) gazeteler dergiler TV’ler radyolar reklam şirketleri film yapımı dağıtım şirketleri film yapımı dağıtım şirketleri halkla ilişkiler kuruluşları her türlü şirkette iletişimden ve tanıtımdan sorumlu birimler grafik tasarımıyla uğraşan kuruluşlar kamuoyu araştırma kuruluşları basımla uğraşan kuruluşlar vb

****l Öğretmenliği

Temel fen dersleri talaşlı üretim teknolojisi oksijen gaz kaynak teknolojisi statik dinamik istatistik elektrik bilgisi teknik resim diferansiyel denklemler elektrik ark ve ileri kaynak teknolojisi malzeme cisimlerin dayanımı ****l süsleme sanatı ****lurji termodinamiği sıcak şekillendirme kalite kontrol vb. derslerin verildiği bir programdır.

****l işleri döküm dökümcülük ve model modelcilik olmak üzere üç ayrı dalda öğretim yapılır. Genel kontenjan sadece ****l işleri kolu döküm-dökümcülük izabe ve ****lurji kolu ve makine model/modelcilik kolu çıkışlı adaylara ayrılmıştır. Öğretmen ünvanını alan mezunlar endüstri meslek liseleri ve sanayi kuruluşlarında çalışabilirler.

Meteoroloji Mühendisliği

Atmosfer olayları konusunda araştırma ve eğitim yapar. Meteorolog çalıştığı kurumda geniş coğrafi alanlarda ısı yağış basınç nem don vb. Yönlerden meydana gelen değişmeleri inceler bölgelerin ısı yağış basınç nem haritalarını hazırlar. Hava değişikliklerini önceden kestirmeye çalışır; atmosferdeki elektrik ve nem mekanizması üzerinde incelemeler yapar. Meteorogların özel sektörde çalışma imkanları pek olmadığından ve meteoroloji istasyonlarının sayısı az olduğundran bualanda iş bulma imkanlarının sayısı az olduğundan bu alanda iş bulma imkanlarının da sınırlı olduğu söylenebilir.Meteorologlar devlet kuruluşlarında görev alırlar. Bu nedenle kazançları Devlet Memurlar Yasasınca belirlenmiş olup teknik elemanlara ödenen yan ödeneklerden yararlanırlar.

Programın Amacı: Meteoroloji mühendisliği programı atmosfer olayları konusunda araştırma ve eğitim yapar.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Meteoroloji mühendisliği programının birinci yılında matematik geometri fizik kimya teknik resim bilgisayar bilimi dersleri okutulur. Öğretimin diğer yıllarında ise meteorolojinin çeşitli uzmanlık alanlarında dersler verilir.

Gereken Nitelikler: Meteoroloji mühendisliği bölümüne girmek isteyen bir kimsenin normalin üstünde bir genel yeteneğe sahip matematik kimya jeoloji fizik astronomi ve coğrafyaya ilgili ve bu alanlarda iyi yetişmiş sabırlı ve dikkatli bir gözlemci olması gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Meteoroloji programını bitirenlere "Meteoroloji Mühendisi" ünvanı verilir. Meteoroloji mühendisi çalıştığı kurumda geniş coğrafi alanlarda ısı yağış elektrik basınç nem don vb. yönlerden meydana gelen değişmeleri inceler; bölgenin ısı yağış basınç nem haritalarını hazırlar hava değişikliklerini önceden kestirmeye çalışır. Meteoroloji teknik bir alan olup meteoroloji mühendisleri çeşitli dallarda uzmanlaşabilmektedirler. Örneğin sinoptik meteoroloji bir uzmanlık alanı olup dünyanın çeşitli meteoroloji istasyonlarından gelen gözlem raporlarının yorumlanması belli bir bölge için kısa ve uzun vadeli hava tahminleri yapılması ile ilgilidir. Klimatolog belli bir bölgenin uzunca bir süre ısı güneş ışığı yağış miktarı rutubet ve yağmur durumuna ilişkin geçmiş kayıtlarını toplar değerlendirir ve tarım hayvancılık ticaret vb. alanlarda kullanılmak üzere hava tahmin raporları hazırlar. Dinamik meteorologlar hava ve akımlarına ilişkin fiziksel kanunları incelerler. Fiziksel meteorolog atmosferin kimyasal bileşimini elektrik ses ve ışık özelliklerini inceler. Endüstriyel meteorologlar ise hava kirlenmesi ve duman kontrolü üzerinde çalışırlar. Meteoroloji mühendisleri hava tahmin istasyonlarında atmosferdeki değişiklikleri doğru ve ayrıntılı bir biçimde saptayabilmek için günün 24 saatinde çalışma halindedirler. Bu nedenle meteoroloji mühendisleri nöbetleşerek görev yaparlar. Gece ve hafta sonu nöbetleri vardır.

Çalışma Alanları: Meteoroloji mühendislerinin çalışmalarına günümüzde giderek artan bir gereksinme uyulmaktadır. Ulusal savunmamızda tarım ulaştırma ve turizm alanında meteorologların vereceği hava tahmin raporlarına gereksinme vardır. Ancak meteoroloji mühendislerinin özel sektörde çalışma olanakları pek olmadığından ve meteoroloji istasyonları sayısı az olduğundan bu alanda iş bulma olanaklarının da sınırlı olduğu söylenebilir. Meteoroloji mühendisleri devlet kuruluşlarında görev alırlar. Bu nedenle kazançları Devlet Memurları Yasasınca belirlenmiş olup teknik elemanlara ödenen yan ödemelerden yararlanırlar.

Mimarlık

Her çeşit binanın isteğe ve imkanlara göre plan ve projelerinin hazırlanması yapımının denetlenmesi konularında eğitim ve araştırma yapılır. Bayındırlık ve İskan Ulaştırma Bakanlıklarında ve belediyelerde çalışılabileceği gibi mimarlık bürosu açarak serbest çalışmak da mümkündür.

Programın Amacı: Mimarlık bölümü her çeşit binanın isteğe ve olanaklara göre plan ve projelerinin hazırlanması yapımının denetlenmesi konularında eğitim ve araştırma yapar.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Mimarlık bölümlerinde genel matematik bina fiziği mimari çizime giriş gibi temel mimarlık dersleri verilir. Daha sonraki yıllarda ise temeli daha çok tasarıma yani plan çizimine dayalı daha kapsamlı ve ileri düzeydeki mimari bilgileri içeren dersler okutulur.

Gereken Nitelikler: Bu alanda eğitim görmek isteyen lise öğrencileri kendilerini matematik fizik resim ve sosyal bilimler (sosyoloji tarih sanat tarihi insan bilimleri ve kültür) alanlarında iyi yetiştirmelidirler. İyi bir mimar hem sanat ve sosyal bilimlerle ilgili hem de iş hayatının özelliklerini tanıyan kişidir. Bu nedenle kişinin üstün bir genel akademik yetenek yanında uzay ilişkilerini görebilme (cisimlerin uzayda alacakları durumları göz önünde canlandırabilme) düzgün şekil çizebilme gücüne sahip yaratıcı bir kimse olması gereklidir. Ayrıca kişinin iş-ticaret konusunda bilgili başka insanlarla işbirliği yapabilmek için uyumlu bir kimse olması çalışma hayatında başarısını artırabilir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Mimarlık bölümünden mezun olanlara "Mimar" ünvanı verilir. Mimar önce istek ve ihtiyaç sahibinin yaptıracağı binada bulunmasını istediği özellikleri saptar. Yürürlükteki imar yasasını ve ihtiyaç sahibinin parasal olanaklarını binanın yapılacağı yerdeki doğal koşulları dikkate alarak binanın planını çizer. Binanın tamamlandıktan sonra alacağı biçimi gösteren ölçekli maketler hazırlar. Mimar zamanının büyük kısmını proje çizmek etüt ve proje kontrolü yapmakla geçirir. Belli aşamalarda projenin uygulanmasını denetlemek amacı ile inşaat yerine gider.

Çalışma Alanları: Kamu kesiminde çalışan mimarlar genellikle Bayındırlık ve İskân Ulaştırma Bakanlıklarında ve belediyelerde görev alırlar. Mimarlık serbest çalışmaya elverişli bir meslektir ve bugün özellikle büyük kentlerimizde mimarların birkaçı bir araya gelerek mimarlık bürosu açmayı tercih etmektedirler. Ülkemizde mimara gereksinme duyulmaktadır. Ancak son yıllarda mimar yetiştiren okulların çoğalması ile mimar sayısında aşırı bir artma olmuştur. Bununla birlikte yetenekli ve iyi yetişmiş bir mimarın her zaman bol kazançlı iş bulması olanaklıdır.

Moda Konfeksiyon

Moda konfeksiyon programının amacı hazır giyim endüstrisinde çalışacak insan gücünü yetiştirmektir.

Programın Amacı: Moda konfeksiyon programının amacı hazır giyim endüstrisinde çalışacak teknik insangücünü yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Moda konfeksiyon programında temel disiplinler temel sanat eğitimi model çıkarma ve geliştirme moda tasarımı kup kesim giysi teknolojisi kostüm ve moda tarihi ile bilgisayar dersleri verilmektedir.

Gereken Nitelikler: Moda konfeksiyon programında okumak isteyen bir öğrencinin genel akademik yeteneğinin yanı sıra renk ve şekilleri algılayabilme bir bütünün parçaları arasındaki ilişkileri görebilme el ve parmakları ustalıkla gözü ve eli eşgüdüm halinde kullanabilme yeteneğine sahip ticaret ve ekonomi konularına ilgili estetik görüşü olan bir kimse olmalıdır.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Moda konfeksiyon programını bitirenlere "Moda Konfeksiyon Teknikeri" ünvanı verilir. Moda konfeksiyon teknikeri bir hazır giyim atölyesinde kadın erkek veya çocuk giysilerinden birinin veya birkaçının seri üretimi ile ilgili işleri yapar. Önce üretimi yapılacak giysinin biçimini ve kumaşını günün modasını ve ortaya çıkacak ürünün maliyetini göz önüne alarak belirler; giysinin çeşitli vücut ölçülerine göre seri üretimi için gerekli işleri planlar ve yürütür.

Çalışma Alanları: Moda konfeksiyon teknikerleri özel sektöre ait giyim atölyelerinde çalışabilirler veya kendileri özel atölye açabilirler.

Muhasebe

Muhasebe programı kamu ve özel sektör işletmelerinde hizmet üretim ve faaliyetlerin verimli bir biçimde yürütülmesi için muhasebe alanında gerekli olan ara insan gücünü yetiştirir. Muhasebe programını bitirenler kamu ve özel sektörde görev yapabilirler ya da kendilerine özel muhasebe bürosu açabilirler. Muhasebecilik mesleğinde ilerleme yetenek ve bilginin başarılı bir çalışma ile kanıtlamasına bağlıdır.

Programın Amacı: Muhasebe programında kamu ve özel sector işletmelerinde hizmet üretim ve faaliyetlerin verimli bir biçimde yürütülmesi için muhasebe alanında gerekli olan ara insangücünü yetiştirir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Muhasebe programı temel muhasebecilik bilgi ve becerilerini vermeye yöneliktir. Son yılda öğrenciler staj çalışmaları yaparak bilgi ve becerilerini uygulama alanında denerler. İki yıl içerisinde genel matematik genel muhasebe daktilografi işletme pazarlama maliye ticaret matematiği borçlar hukukumaliyet muhasebesi banka muhasebesi ticaret hukukuenvanter bilanço vergi hukuku iş hukuku yapı muhasebesi şirketler muhasebesi gibi meslek dersleri verilir.

Gereken Nitelikler: Muhasebeci olmak isteyen bir kimsenin genel akademik yetenek ve sayısal düşünme yeteneğine sahip olması gerekir. Muhasebe programını seçen bir kişinin ayrıca sosyoloji ve psikoloji alanlarına ilgi duyması sabırlı dikkatli ve düzenli bir kimse olması beklenir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Muhasebe programını bitirenlere "Muhasebe Meslek Elemanı" ünvanı verilmektedir. Muhasebe meslek elemanları muhasebe ile ilgili işlerde ara eleman olarak görev yaparlar.

Çalışma Alanları: Muhasebe programını bitirenler kamu ve özel sektörde görev yapabilirler ya da kendilerine muhasebe bürosu açabilirler. Muhasebecilik mesleğinde ilerleme yetenek ve bilginin başarılı bir çalışma ile kanıtlanmasına bağlıdır.
 
OP
bitter_im

bitter_im

Admin
Admin
Genel Yönetici
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
64.636
Tepki
53.653
Puan
113
Yaş
32
Konum
kocaeli
Mütercim-Tercümanlık

Bölümde yabancı dilde yazılmış olarak nasıl çevrileceği (mütercim) ve yabancı dilde yapılan bir konuşmanın başka bir dile nasıl çevrileceği (tercümanlık) konularında eğitim yapılır. Bölüm mezunları uluslararası kuruluş ve işletmelerde bankalarda tercüme bürolarında turizm şirketlerinde devlet kuruluşlarının ve bakanlıkların dış ilişkiler dairelerinde çalışma imkanı bulabilirler.

Programın Amacı: Mütercim Tercümanlık programı İngilizce yazılmış bir metnin başka bir dile yazılı olarak nasıl çevrileceği (mütercim) ve İngilizce'deki bir konuşmanın başka bir dile nasıl çevrileceği (tercümanlık) konularında eğitim yapar. Roman Dili ve Edebiyatı Bu bölüm Romen dili kültürü ve edebiyatı ile ilgili konuları içerir. Kültür Turizm Bakanlığı turizm kuruluşları vb bürolarında çalışma olanağı bulurlar.

Nükleer Enerji Mühendisliği

Bu bölümde nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla kullanılması ile ilgili lisans ve lisansüstü eğitim yapılır. Bölüm bilimsel katkılarda bulunabilecek ve ülkemizde nükleer teknolojinin kurulması ve geliştirilmesinde çalışacak mühendisler yetiştirmeyi amaçlar. Ülkemizde nükleer mühendislerinin çalışma alanları: oldukça kısıtlı olmasına rağmen Türkiye Atom Enerji Kurumu Tübitak gibi kurumlarda ve üniversitelerde çalışabilirler.

Programın Amacı: Nükleer enerji mühendisliği bölümünün amacı nükleer enerjinin üretilmesi geliştirilmesi ve barışçı amaçlarla kullanılması ile ilgili eğitim ve araştırma yapmaktır.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Nükleer enerji mühendisliği teknolojiye ve bilgisayarlardaki gelişmeye paralel olarak gelişmiştir. Nükleer enerji mühendisliğinde karışık gerçek sistemler için analitik hesap yapma olanağı olmadığından hesaplamaların çoğu sayısal olarak bilgisayarlarda yapılır. Bu nedenle bu alanda bilgisayar programlama ve sayısal matematik en çok kullanılan araç durumuna gelmiştir. Nükleer enerji mühendisliği araştırıcı geliştirici kurucu üretici ve yönetici bir mühendisliktir. Lisans eğitiminin ilk üç yılı nükleer enerji mühendisliğine hazırlık yıllarıdır. Bu yıllarda nükleer enerji mühendis adayı beş yarıyıl matematik altı yarıyıl fizik bilgisayar programlama termodinamik akışkanlar mekaniği mukavemet malzeme bilgisi ısı iletimi ısı makineleri elektronik ve çeşitli ölçme teknikleri laboratuarları teknik çizim gibi temel mühendislik dersleri alır. Lisans eğitiminin son yılında nükleer enerji mühendisliğinin temelini oluşturan nükleer reaktör fiziği mühendisliği kontrolü gibi dersler ve bu derslerin yanı sıra uygulamalara da önem verilir. Ayrıca yaz aylarında iki ay nükleer bir kuruluşta staj zorunluluğu vardır. Gereken Nitelikler: Nükleer enerji mühendisliği alanında eğitim görmek isteyenlerin üstün bir akademik yeteneğe ve analitik düşünme gücüne fizik bilimine karşı derin bir ilgiye ve bilimsel meraka sahip yaratıcı kimseler olması beklenir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Nükleer enerji bölümünü bitirenler "Nükleer Enerji Mühendisi" ünvanını alırlar. Nükleer enerji mühendisi nükleer enerji ile çalışan elektrik santrallarının tasarımı yapımı işletmesi ve geliştirilmesi gibi işlerde çalışır.

Çalışma Alanları: Nükleer enerji mühendisleri Türkiye Atom Enerjisi ve Endüstri Kurumu ve TÜBİTAK gibi araştırma kurumlarında ve üniversitelerde çalışabilmektedir. Halen ülkemizde nükleer enerji mühendislerinin iş alanları oldukça sınırlı olmakla birlikte teknoloji ilerledikçe bu mühendislik alanının hizmetlerine duyulan ihtiyaç da artmaktadır.

Psikoloji

İnsan davranışlarının gözlem ve deney yöntemlerinin kullanılarak bilimsel bir şekilde incelenmesi ve nedenlerinin ortaya çıkarılması konularında eğitim ve araştırma yapılır. Sağlık bakanlığı ve üniversitelere bağlı akıl hastanelerinde ruh sağlığı merkezlerinde çocuk ıslah evlerinde cezaevlerinde psikolog rehberlik ve araştırma merkezlerinde okul psikoloğu olarak çalışılabilir. Ayrıca öğretmenlik sertifikası alanlar liselerde öğretmenlik yapabilirler.

Programın Amacı: Psikoloji bölümü insan davranışlarının gözlem ve deney yöntemlerini kullanarak bilimsel bir biçimde incelenmesi ve nedenlerinin ortaya çıkarılması konularında eğitim ve araştırma yapar. Psikoloji kuramsal ve uygulamalı psikoloji adı altında iki dala ayrılır.

1.Kuramsal Psikoloji: Bu dal öğrenme düşünme güdülenme gibi psikolojik süreçlerle ilgilidir. İnsan ve hayvanlar üzerinde laboratuvarda deneyler yaparak psikolojik olayları inceleyen "Deneysel Psikoloji";davranışların fizyolojik temellerini araştıran "Fizyolojik Psikoloji"; toplum tarafından etkilenen insan davranışlarını inceleyen "Sosyal Psikoloji"; insanda düşünme öğrenme duygu ve heyecan gibi psikolojik süreçlerin gelişimini inceleyen "Gelişim Psikolojisi" ve normal dışı davranışları inceleyen "Anormaller Psikolojisi" kuramsal psikoloji grubuna girer.

Uygulamalı Psikoloji: Kuramsal psikolojinin verileri günlük yaşamda insan davranışları ile ilgili sorunları gidermede kullanılır. İleri derecede uyum bozukluğu gösteren kimselerin davranışlarının nedenlerini ve tedavi yöntemlerini inceleyen "Klinik psikoloji";endüstride üretimi artırmak için en uygun elemanların seçimini ve çalışma ortamında olumlu ilişkiler kurulmasını sağlayan tüketicinin isteklerini saptayan "Endüstri Psikolojisi"; hafif uyum sorunları olan kimselere yardım yollarını araştıran "Danışma Psikolojisi"; okulda öğrenme sürecini ve öğrencilerin başarısızlık sorunlarını inceleyen "Okul Psikolojisi" uygulamalı psikolojinin başlıca alanlarıdır.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Psikoloji programında temel felsefe mantık istatistik ve sosyoloji gibi temel konularda verilen dersler ile psikolojiye giriş öğrenme psikolojisi deneysel psikoloji çağdaş psikoloji akımları gelişim psikolojisi (çocukluk gençlik yetişkinlik yaşlılık) fizyolojik psikoloji psikolojik testler zekâ-kişilik psikolojisi anormal davranış psikolojisi gibi alan dersleri verilmektedir. Ayrıca uygulamalı dersler laboratuvarlarda ve sahada sürdürülür.

Gereken Nitelikler: Psikoloji eğitimi görmek isteyen bir öğrencinin normalin üzerinde akademik yeteneğe sahip olması psikoloji yanında felsefe sosyoloji ve matematiğe ilgi duyması ayrıca insanları anlamaya istekli bilimsel meraka sahip bir kimse olması gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Psikoloji bölümünü bitirenler "Psikolog" ünvanı ile görev almaktadırlar. Psikologlar genellikle uygulama alanında çalışırlar. Bir psikolog çalıştığı kurumun niteliğine göre ilgilendiği bireylere test envanter gibi psikolojik ölçme araçları uygular bireylerle görüşme yapar sorunlarını anlamaya ve uygun çözümle bulunmasına yardımcı olmaya çalışır. Araştırma ve eğitim alanında çalışanlar gerekli ölçme araçlarını ve insan davranışlarını değiştirme yöntemlerini geliştirirler.

Çalışma Alanları: Bugün ülkemizde psikologlar Sağlık Bakanlığına ve üniversitelere bağlı ruh ve sinir hastanelerinde ruh sağlığı merkezlerinde kreş ve çocuk bakımevlerinde huzurevlerinde çocuk ıslahevleri ve cezaevlerinde psikolog; rehberlik ve araştırma merkezlerinde okul psikoloğu olarak görev almaktadırlar. Halen psikologlar için özel ya da resmi endüstri kuruluşlarında çalışma olanağı sınırlıdır. Ancak endüstri geliştikçe ve iyi eleman yetiştikçe bu alanlarda da psikologların iş bulma olanaklarının artacağı söylenebilir. Son zamanlarda bazı psikologların özel olarak işyeri açtıkları da gözlenmektedir. Psikoloji bölümünü bitiren bir kimse eğitimi sırasında felsefe sosyoloji gibi alanlarda yeterli düzeyde eğitim görmüş olmak ve öğretmenlik sertifikası almak koşulu ile orta dereceli okullarda felsefe grubu öğretmeni olarak görev alabilir. Halen rehberlik ve araştırma merkezlerinde okul psikologlarına ve kliniklerde psikologlara gereksinme duyulmaktadır. Mevcut ve açılmakta olan üniversitelerin de psikoloji alanında öğretim elemanlarına gereksinmeleri artmaktadır. Bir psikoloji mezununun doyurucu bir iş bulabilmesi için psikolojinin belli bir dalında lisansüstü eğitim görmesi gereklidir

Radyoloji

Radyoloji programı hekim tarafından x-ışınlarının gerek hastalığı tanısı (teşhis) gerekse tedavisinde kullanılması için yürütülen çalışmalarda ihtiyaç duyulan yardımcı elemanı yetiştirir. Radyoloji teknikerleri kamu hastanelerinde veya özel hastanelerde çalışabilirler. Bugün tıpta teknolojinin yeri giderek artmakta ve ileri teknik aygıtları kullanabilecek iyi yetişmiş elemanlara ihtiyaç duyulmaktadır.

Programın Amacı: Radyoloji programı hekim tarafından X-ışınlarının gerek hastalığın tanısı (teşhis) gerekse tedavisinde kullanılması için yürütülen çalışmalarda ihtiyaç duyulan yardımcı elemanı yetiştirir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Radyoloji programında öğrenciler matematik fizik biyoloji ve kimya gibi temel bilimler; anatomi fizyoloji gibi temel tıp bilimleri ve radyoloji meslek dersleri alırlar. Ayrıca hastanelerin radyoloji laboratuvarlarında ve bağlı birimlerinde staj görürler.

Gereken Nitelikler: Radyoloji programında eğitim görmek isteyen kimselerin alet ve makinelerle çalışmaktan hoşlanan mekanik konularına ilgili el ve gözü eşgüdüm halinde kullanabilen sorumlu ve dikkatli kimseler olmaları beklenir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Radyoloji bölümünü bitirenlere "Radyoloji Teknikeri" ünvanı verilir. Radyoloji teknikeri hastanelerde hastaların hekim tarafından belirlenen şekilde filmlerini çeker; ışın tedavisi gören hastaların cihazlarını hazırlar ve uygular.

Çalışma Alanları: Radyoloji teknikerleri kamuya ait veya özel hastanelerde çalışabilirler. Bu alanda ihtiyaç duyulan eleman evvelce kurslarla yetiştirilmekteydi. Bugün tıpta teknolojinin yeri giderek artmakta ve ileri teknik aygıtları kullanabilecek iyi yetişmiş elemanlara daha çok ihtiyaç duyulmaktadır.

Radyo-TV Yayımcılığı

Radyo-TV Yayımcılığı programının amacı radyo ve televizyon stüdyolarındaki aygıtları (ses ve görüntü sistemlerini) kullanacak insan gücünü yetiştirmektir. Mezunlar TRT veya özel sektöre ait sinema radyo ve televizyon stüdyolarında çeşitli devlet kuruluşlarının “gör –işit “ (audio-visual araç merkezlerinde çalışabilirler.

Programın Amacı: Radyo ve televizyon programının amacı elektronik kitle iletişim araçlarının başında gelen radyo ve televizyon yayıncılığı alanında çalışacak nitelikli eleman yetiştirmek ve araştırma yapmaktır.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Radyo ve televizyon programının 4 yıllık eğitim süresinin ilk yıllarında ekonomi hukuk siyasal ve sosyal bilimler daha sonraki yıllarda radyo ve televizyonda program yapımı televizyon haberciliği basın ve yayın yolu ile halk eğitimi gibi dersler okutulur ve uygulamalar yaptırılır.

Gereken Nitelikler: Radyo ve televizyon programında okumak isteyen gençlerin sözel yeteneği güçlü sosyal bilimlere ilgili ve bu alanda başarılı ikna gücü yüksek ve yaratıcı kişiler olmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Radyo ve televizyon programını bitirenler resmi ve özel televizyon ve radyolarda çeşitli ünvanlarla görev alırlar. Radyo ve televizyon programlarının yapımında çalışanlar program tasarımı programın hazırlanması filme alınması ve yayınlanması gibi yayıncılığın her aşamasında değişik roller alırlar; programın amacının belirlenmesi programda rol alacak elemanların seçimi programın filme çekimi ve montajı vb. işleri yerine getirirler.

Çalışma Alanları: Radyo ve televizyon programını bitirenler resmi ve özel radyo ve televizyon kuruluşlarında görev alabildikleri gibi halkla ilişkiler ve tanıtım bürolarında da çalışabilmektedirler

Rehberlik ve Psikolojik Danışma

Bireylerin gelişimlerini ve çevrelerine uyumlarını güçleştiren faktörleri ortadan kaldırarak onlara en üst düzeyde gelişme ortamı sağlama gizli güçlerini geliştirebilecekleri eğitim programlarına ve mesleklere yönelmelerine yardımcı olma konusunda çalışacak elemanları yetiştirme ile ilgili eğitim yapılır. Resmi ve özel okullarda özel dersanelerde rehberlik ve araştırma merkezlerinde çocuk mahkemelerinde ve ıslah evlerinde çalışılabilir.

Programın Amacı: Rehberlik ve psikolojik danışma programlarının amacı bireylerin gelişimlerini ve çevrelerine uyumlarını güçleştiren faktörleri ortadan kaldırarak onlara en üst düzeyde gelişme ortamı sağlama; gizil güçlerini geliştirebilecekleri eğitim programlarına ve mesleklere yönelmelerine yardımcı olma konusunda çalışacak elemanları yetiştirmek ve bu alanda eğitim yapmaktır.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Rehberlik ve psikolojik danışma programlarında eğitime giriş eğitim sosyolojisi eğitim felsefesi eğitim tarihi istatistik ve araştırma gibi temel dersler yanında öğrenme psikolojisi çocukluk gençlik psikolojisi sosyal psikoloji ölçme ve değerlendirme psikometri ruh sağlığı rehberlik psikolojik danışma mesleki rehberlik özel eğitim programları uyumsuz çocukların eğitimi zihin özürlü çocukların eğitimi gibi alan dersleri okutulmakta ve uygulamalar yaptırılmaktadır.

Gereken Nitelikler: Rehberlik ve psikolojik danışma programına girmek isteyen bir kimsenin normalin üzerinde bir genel akademik yeteneğe sahip sosyal bilimlere özellikle psikolojiye ilgili ve bu alanda yetişmiş hoşgörü sahibi sabırlı insanlara içten sevgi ve saygı duyan dinlemesini bilen kendinden hoşnut başkalarını oldukları gibi kabul edebilen bir kimse olmalıdır. İnsanlara yardım etmekten hoşlanan bir kimse için rehberlik doyum sağlayıcı bir çalışma alanı olabilir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Rehberlik ve psikolojik danışma programı bitirenler okullarda Rehberlik ve Araştırma merkezinde ve dershanelerde "Rehberlik Öğretmeni" olarak görev alırlar Rehberlik öğretmeni başarısız veya uyum güçlüğü gösteren öğrencilerle veya onların aileleri ile görüşür; onların davranışlarını gözlemler testler uygular ve sorunların kaynağını ortaya çıkarmaya çalışır tüm öğrencilerin yetenek ve ilgilerine uygun programlara yönelmelerine ve sağlıklı bir kişilik geliştirmelerine yardımcı olur; bunun için bireylere bireysel olarak veya gruplar halinde psikolojik danışma ve rehberlik hizmeti verir ailelere çocuk eğitimi konusunda danışmanlık yapar özel eğitime ihtiyacı olan öğrencileri ilgili kurumlara havale eder.

Çalışma Alanları: Rehberlik ve psikolojik danışmanlık programını bitirenler resmi ve özel okullarda özel dershanelerde rehberlik ve araştırma merkezlerinde görev alabilirler. Sekiz yıllık eğitim uygulamasından sonra okullarda rehber öğretmenlere duyulan gereksinme artmıştır. Ayrıca bu alanda eğitim görenler özel sektörde insan kaynakları birimlerinde görev alabilmektedirler.

Sağlık Kurumları İşletmeciliği

Hastane yöneticisi (müdür) sağlık kurumlarında çeşitli etkinliklerin düzenlenme ve yürütülmesinde gerekli personel araç ve gerecin sağlanması sağlık ve muayene ücretlerini saptayacak eleman olarak yetiştirilir. Doktorlar hemşireler ve sağlık personeliyle iyi ilişki kurabilen sabırlı anlayışlı hoşgörülü ve soğukkanlı bireyler olmaları ayrıca insanlara yardım etmekten zevk duymaları gerekmektedir.

Programın Amacı: Sağlık kurumları işletmeciliği programının amacı çeşitli sağlık kurumlarının orta ve üst düzey yönetim kademelerinde çalışacak elemanları yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Sağlık kurumları işletmeciliği programında matematik bilgisayar ekonomi işletme istatistik hukuk özgür kuramı ve tasarımı tıbbi sosyoloji sağlık işletmelerinde finansal yönetim insan kaynakları yönetimi sağlık politikası ve planlaması sosyal politika ve sağlık sigortacılığı sağlık ve etik koruyucu sağlık hizmetleri yönetimi gibi dersler okutulmaktadır. Bu programda bir yıl İngilizce hazırlık eğitimi verilmektedir.

Gereken Nitelikler: Sağlık kurumları işletmecisi olmak isteyenlerin matematik ekonomi ve işletme konularına ilgili ve bu alanda başarılı analitik düşünme problem çözmebaşkalarını etkileme ve yönlendirme yetenekleri gelişmiş insanlarla iyi ilişkiler kurabilen kimseler olmaları gerekir. Yaratıcılık meslekte başarıyı artırabilir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Sağlık kurumları işletmeciliği programını bitirenlere "Sağlık Kurumları İşletmecisi (Yönetici)" ünvanı verilir. Sağlık kurumları işletmecisi sağlık kurumlarının personel ihtiyacının karşılanması personelin verimli bir şekilde çalıştırılması gereken araç-gereç vb. satın alınması çalışmalarının planlanması ve etkin bir biçimde yürütülmesi gibi işleri yapar.

Çalışma Alanları: Sağlık kurumları işletmecileri kamu üniversite vakıf hastanelerinde özel hastanelerde rehabilitasyon merkezlerinde Emekli Sandığı Bağkur SSK gibi kuruluşların sağlık sigortası ile ilgili birimlerinde özel sigorta şirketlerinde ilaç tıbbi cihaz üreten endüstri kuruluşlarında sağlık araştırma merkezlerinde çalışabilirler. Sağlık kurumlarının özelleştirilmesi veya resmi kuruluşlarının çağdaş işletmecilik anlayışı ile yönetilmesi gereğinin giderek daha fazla hissedilmesi ile bu alanda eğitilmiş insan gücüne duyulan gereksinme artacaktır.

Sağlık Memurluğu

Programın Amacı: Sağlık memurluğu programının amacı insanların sağlık sorunlarını çözmede yardımcı olacak insan gücünü yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Sağlık memurluğu programında anatomi fizyoloji biyokimya istatistik mikrobiyoloji parazitoloji psikoloji kişilerarası ilişkiler iç hastalıkları ve bakımı cerrahi hastalıklar ve bakımı bulaşıcı hastalıklar ve bakımı halk sağlığı ve bakımı gibi dersler okutulmakta klinikte uygulama yaptırılmaktadır.

Gereken Nitelikler: Sağlık memurluğu programında okumak isteyenlerin biyolojiye ilgili ve bu alanda başarılı insanlara yardım etmekten hoşlanan ve insanlarla iyi iletişim kurabilen bedence sağlam dayanıklı sabırlı sorumlu ve dikkatli kimseler olmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Sağlık memurluğu programını bitirenlere "Sağlık Memuru" ünvanı verilir. Sağlık memurları hekimlerle işbirliği halinde çalışırlar. Hastanın ameliyata hazırlanması ameliyat sonrası bakımı hekimin yönergesi doğrultusunda ilaç veya oksijen uygulamalarının yapılması tanı ve tedavi için kullanılan araç-gereç ve ilaçların hazırlanmasıhastaların hekim tarafından belirlenen tedavi planının uygulanması gibi işler sağlık memurlarının görevlerindendir. Çalışma saatleri değişik olup vardiyalı çalışma ve nöbete kalma söz konusudur.

Çalışma Alanları: Sağlık memurları özel ve resmi hastanelerde dispanserlerde sağlık ocaklarında ana-çocuk sağlığı merkezlerinde günlük bakım ve uzun süreli hasta bakım merkezlerinde ilkyardım merkezlerinde görev alabilirler. Bu alanda yetişmiş insangücüne çok ihtiyaç olduğundan mezunların iş bulma sorunu olmayacaktır.
 
OP
bitter_im

bitter_im

Admin
Admin
Genel Yönetici
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
64.636
Tepki
53.653
Puan
113
Yaş
32
Konum
kocaeli
Sekreterlik

Programın Amacı

Sekreterlik programının amacı kurumların üst düzeydeki idareci elemanlarına yönetimde yardımcı olmak üzere eleman yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler

Sekreterlik programında matematik iktisat işletme kamu yönetimi daktilografi stenografi iş yazıları sekreterlik davranışları muhasebe büro sekreterlik ve büro uygulaması gibi meslek dersleri okutulmaktadır. Meslek derslerinin bir bölümü uygulamalı olarak verilmekte ayrıca kamu ve özel kuruluşlarda öğrencilere sekreterlik stajı yaptırılmaktadır.

Gereken Nitelikler

Programa kız ve erkek öğrenciler alınmakla birlikte kız öğrencilerin mesleğe daha yatkın ve yetenekli oldukları gözlenmektedir. İş bulma konusunda erkek öğrencilerin şansı daha düşüktür. Sekreter olmak isteyen bir kimsenin dikkatli ayrıntılarla ilgilenmekten hoşlanan anlayışlı nazik ve sorumluluk sahibi bir kimse olması beklenir.

Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları ışler

Mezunlara "Sekreter" unvanı verilmektedir. Sekreterler idarecilik alanında üst düzeydeki idarecilerin en yakın yardımcılığını üstlenmekte özel kalem müdürlüğü ve sekreteryalarda sorumluluk yüklenebilmekte büro yöneticiliği niteliklerine sahip eleman olarak çalışmaktadırlar.

Çalışma Alanları

Mezunlar genellikle özel kuruluşlarda holding ve büyük şirketlerde genel müdürlük sekreteryalarında rahatlıkla görev alabilirler.

Sınıf Öğretmenliği

Sınıf öğretmenliği programının amacı ilkokulların ihtiyacı olan öğretmenleri yetiştirmektir. Mezunlar ilkokullarda görev alırlar. Ülkemizde ilkokul öğretmenlerine ihtiyaç olduğundan mezunların iş bulma sorunu yoktur. İlköğretimin ilk 5 sınıfında bulunan öğrencileri eğitecek öğretmenleri yetiştirir. Zihinsel Engelliler Öğretmenliği Programı ise ilköğretim çağında zihin yetersizliği yüzünden öğrenme güçlüğü olan çocukları eğitecek öğretmenleri yetiştirir

Sigortacılık

Günümüzde insanların kendilerini ve değerli mal varlıklarını garantiye alması zarara uğraması durumunda karşılığını alabilmesi ancak ödediği primlerle olasıdır. Sigorta konusunda işlemleri yürütebilecek elemanlara gereksinim vardır. Bölüm bu tür işlemlerin yapıldığı şirketlere bankalara eleman yetiştirir. Mezunların iş bulma imkanları geniştir.

Programın Amacı: Sigortacılık programının amacı sigortacılık alanında çalışacak ara insangücünü yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Sigortacılık programında muhasebe ticaret hukuku borçlar hukuku istatistik ve matematik sigorta muhasebesi tarım sigortası yangın sigortası gibi dersler okutulmaktadır.

Gereken Nitelikler: Sigortacılık programına girmek isteyenlerin sayısal yeteneğe ayrıntılara dikkat edebilme gücüne sahip sorumluluk duygusu güçlü kişiler olmaları beklenir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Sigortacılık programını bitirenlere "Sigortacılık Meslek Elemanı" ünvanı verilir. Sigortacılık meslek elemanının yaptığı işler esasta muhasebecilerinkine benzer; kaza yangın hastalık sigortası yaptıranların kayıtlarını tutar sigorta ödemelerinin yasalara uygun olarak yürütülmesini sağlar.

Çalışma Alanları: Sigortacılık programını bitirenler sigorta şirketlerinde görev alabilirler.

Sinema ve Televizyon

Mezunlar film yönetmenliği seslendirme senaryo yazarlığı kurgu ışıkçılık görüntü .yönetmenliği stüdyo şefliği vb. tanıtım program ve reklamcılık sektöründe çalışabilirler.

Programın Amacı: Sinema ve televizyon programı sinema ve televizyon sanatı ile bu alanlarda kullanılan tekniklere ilişkin konularda çalışacak sanat elemanlarını yetiştirir.

Gereken Nitelikler: Sinema ve televizyon programına girmek isteyenlerin olayları dikkatle izleyip gözleyebilen ayrıntıyı algılayabilen değişik görüntülerden ilgi çekici kompozisyonlar oluşturabilen yaratıcı kimseler olmaları beklenir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Sinema-televizyon programını başarı ile tamamlayan öğrencilere lisans diploması verilir ve bu diplomada öğrenim yapılan ana sanat dalı ve sanat dalı belirtilir. Mezunlar film yönetmenliği seslendirme senaryo yazarı kurgu ışık görüntü yönetmeni stüdyo şefi ünvanları ile çalışabilirler.

Çalışma Alanları: Sinema ve televizyon programında öğrenim yapmış kişiler film yönetimi seslendirme senaryo yazarlığı kurgu ışıkçılık görüntü yönetmenliği stüdyo şefliği vb. tanıtım program ve reklamcılık alanlarında çalışabilirler. Sinema ve televizyon programı mezunları TRT'de sinema endüstrisinde video kuruluşları ile reklamcılık sektöründe çalışabilir.

Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği

Sivil Havacılık Yüksekokuluna bağlı “ Hava Ulaştırma İşletmeciliği” nin amacı sivil hava taşımacılığının işletme ve yönetimi alanında çalışacak elemanları yetiştirmektir. Hava ulaştırma işletmecisi çalıştığı işletmede para malzeme ve insangücünün en verimli şekilde kullanılması ve uçakların kârlı bir biçimde çalıştırılması için yönetim planları hazırlar çalışmaları denetler uçakların yük ve yolcu miktarları bakımından tam kapasite ile çalıştırılması için önlemler alır. Çalıştığı işletmeye bağlı olan veya olmayan uçak yük yolcu hareketlerinin bağlantı ve organizasyonunu yapar. Mezunlar Türk Hava Yolları ve Özel Hava Şirketlerine bağlı uçaklarda ve hava limanlarında çalışabilirler.

Programın Amacı: Sivil hava ulaştırma işletmeciliği programının amacı hava taşıt araçları ile yolcu ve yük taşımacılığı ile ilgili işlemleri yürütecek elemanları yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Sivil hava ulaştırma işletmeciliği programında eğitim süresi 4 yıldır. Programda matematik davranış bilimleri uçak bilgisi hava trafik kontrolleriaerodinamik ve performans hareket ve hava seyrüseferi işletme ve muhasebe alanında dersler okutulur.

Gereken Nitelikler: Sivil hava ulaştırma işletmeciliği programına girmek isteyenlerin normal üstü bir genel yetenek yanında ayrıntıyı algılama insanları ikna edebilme ve onlarla iyi ilişkiler kurabilme gücü dikkat ve sorumluluk gibi kişilik özelliklerine sahip olmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Sivil hava ulaştırma işletmeciliği programını bitirenler "Sivil Hava Ulaştırma İşletmecisi" ünvanı ile görev alırlar.Hava işletmecileri hava limanlarının ve terminallerin verimli bir biçimde yönetilmesinden sorumlu olup yolcuların güven içinde ve rahatlıkla seyahat etmelerini sağlamaya çalışırlar.

Çalışma Alanları: Sivil hava işletmecileri THY'de ve özel havacılık şirketlerinde iş bulabilirler.

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi

Siyaset bilimi derslerinde dünya devletlerinin oluşturduğu uluslararası sistemin tarihi geçirdiği evreler sistemin siyasi ekonomik ve hukuksal yapısı işleyişi gibi konularda Türkiye’nin bu sistem içindeki yerine ve dış ilişkilerine özel ağırlık verilerek eğitim ve araştırma yapılır. Bu bölümü bitirenlerin çalışabilecekleri alanların sayısı oldukça fazladır. Başta İçişleri ve Dışişleri Bakanlıkları olmak üzere Maliye Gümrük Bakanlığı gibi devlet daireleri özel şirketler ve çeşitli kitle haberleşme kuruluşlar çalışma alanlarını oluşturur. Ayrıca Dışişleri Bakanlığınca açılan sınavlarda başarı gösterirlerse diplomat olarak çalışabilirler. Diplomat devletin bir başka ülkedeki temsilcisi olup kendi ülkesi ile gönderildiği ülke arasındaki ilişkileri yürütür.

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler

Bu bölümde uluslararası ilişkilerin tarihi sistemin sosyal yaşama etkisi ile ekonomik ve hukuksal yapısı siyaset çerçevesinde ele alınır. Bu bölümü bitirenlerin çalışacakları alanların sayısı fazladır. En başta Dışişleri Bakanlığı olmak üzere İçişleri Bakanlığı Turizm Maliye Gümrük Bakanlıkları gibi dvlet kuruluşları ile özel kuruluşların çeşitli yönetim kademelerinde de görev aldırları görülmektedir. Bu bölümden mezun olanlar Dışişleri Bakanlığınca açılan sınavlarda başarı gösterirlerse diplomat olarak çalışabilirler. Diplomat devletlerin başka bir ülkede temsilcisi olup kendi ülkesi ile gönderildiği ülke arasındaki siyasal ilişkileri yürütür.

Sosyal Bilgiler Öğretmenliği

Bölüm Milli Tarih Milli Coğrafya ve Vatandaşlık Bilgisi alanlarını içermektedir. Amacı ülkenin kalkınması ve gelişmesi için vatandaşlık bilgisine sahip Atatürk İlke ve İnkilapları doğrultusunda bu derslerle ilgili eğitim verebilecek öğretmenler yetiştirmektir. Mezunlar Ortaöğretim Kurumlarında Milli Tarih Milli Coğrafya ve Vatandaşlık Bilgisi derslerine girerler.

Sosyal Bilimler

Açıköğretim fakültesinde olan bölümde sosyoloji temel hukuk yurttaşlık halkla ilişkiler. Gibi dersler okutulur. İlk mezunlar sosyal bilimlere yönelik temel dersleri aldıkları için sosyal bilimlere yönelik olanlarda özel sektörde halkla ilişkilerde çalışabilir diyebiliriz

Sosyal Hizmetler

Sosyal Hizmetler Yüksekokulunda insanların yeteneklerini en iyi şekilde kullanabilmelerine yardım ederek toplum içinde gereksinimlerini karşılamaları amacıyla eğitim ve araştırma yapılır. Bu bölümdeki eğitim:insan toplum ve sosyal hizmet teori ve uygulamaları çerçevesinde yürütülmektedir. Sosyal hizmetler uzmanları çerçevesinde yürütülmektedir. Sosyal hizmetler uzmanları görev aldıkları ilgili kurumlarda yönetici planlayıcı araştırıcı ve uygulayıcı olarak çalışırlar. Bunlar korunmaya muhtaç çocuklar yaşlılar sakatlar; suçlular yoksullar çözümünde bireylere mesleki bilgiler verir; sorunların bireysel ve toplumsal olarak önlenmesi ve çözümlenmesi için çalışırlar.

Programın Amacı: Sosyal hizmetler programı sıkıntı içindeki insanların toplumda kendilerine sağlanan olanakları ve kendilerinin halen sahip oldukları olanakları en iyi şekilde kullanabilmelerine yardım etme yöntemleri konusunda eğitim ve araştırma yapar.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Sosyal hizmetler yüksekokulunda eğitimin temeli olan ekonomi sosyoloji siyasal bilimler sosyal antropoloji psikoloji ve sosyal psikoloji gibi dersler ilk iki yılda verilir. Bu temel derslerin başlıca amacı bu alanları öğrencilere sistematik disiplinler olarak öğretmek değil onlara insan ihtiyaçlarına ve sosyal sorunlara ilişkin bir anlayış kazandırmaktır. Daha sonraki yıllarda sosyal hizmete giriş sosyal hizmet alanları sosyal sorunlar mülâkat teknikleri tıbbi ve psikiyatrik sosyal hizmetler aile ve çocuk refahı suçluluk nüfus dinamiği ve sosyal refah sosyal hizmet yöntemleri (sosyal-kişisel çalışma sosyal grup çalışması toplumla çalışma sosyal refah araştırması ve sosyal hizmet yönetimi) gibi sosyal hizmetin kapsamına giren dersler okutulur. Sosyal hizmet alanında çalışanların sosyal hizmete ilişkin çeşitli disiplinler hakkında bilgi sahibi olmaları yanında belirli beceri ve davranışları geliştirmeleri de gerekir. Sosyal hizmet öğrencileri bu beceri ve davranışları ancak uygulama tecrübesi ile kazanırlar. Öğrenciler uygulamalarını sosyal grup çalışması sosyal-kişisel çalışma ve toplumla çalışma yöntemlerini kullanarak sırasıyla ikinci üçüncü ve dördüncü sınıflarda bir sosyal refah kurumunda veya alanda yaparlar. Öğrenciler gerekli beceri ve davranışları okulca görevlendirilen yöneticilerin yardımı ve denetimiyle kazanırlar. Uygulamalar genel eğitim programı içerisinde yaklaşık yüzde 40 oranında yer almaktadır.

Gereken Nitelikler: Kişisel ve toplumsal sorunlara derin ilgi duyan ve devamlı olarak kendini ve sosyal anlayışını geliştirecek bir meslek arayan kişiler için sosyal hizmet alanı ilginç ve doyurucu olabilir. Sosyal hizmet anlayışlı insanların refahına ilgi duyan liderlik özelliklerine sahip kişiler için çeşitli ve yeni olanaklar sağlayan bir meslektir

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Sosyal hizmetler yüksekokulundan mezun olanlar "Sosyal Çalışmacı" ünvanı ile görev yaparlar. Sosyal çalışmacılar korunmaya muhtaç çocuklar yaşlılar sakatlar suçlular yoksullar hastalar işsizler gibi grupların sorunlarının çözümünde bireylere mesleki bilgi ve becerisiyle yardımcı olur; bu sorunların toplumsal olarak önlenmesi ve çözülmesi için kurumlar aracılığıyla ve toplum kaynaklarından yararlanarak çalışmalarını yürütür.

Çalışma Alanları: Sosyal çalışmacılar Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı rehberlik ve araştırma merkezlerinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumunda SSK'da İş ve İşçi Bulma Kurumunda DPT'de sosyal hizmet il müdürlüklerinde rehabilitasyon merkezlerinde körler ve sağırlar okullarında çocuk yuvalarında yetiştirme yurtlarında kreş ve gündüz bakımevlerinde huzurevlerinde ıslahevlerindecezaevlerinde nüfus planlaması ile ilgili kuruluşlarda çalışabilirler

Sosyoloji

Bölümde toplumsal davranışlar olaylar ve olgular hemen tüm yönleri ile incelenerek toplumsal kurumların kökenleri gelişmeleri işlevleri ve birbirleriyle olan ilişkileri konularında eğitim ve araştırma yapılır. Mezunlar sosyolog ünvanı ile çalışırlar. Sosyologlar aile suçluluk nüfus bilim (demografi) endüstri ve tarım sorunları köy-kent yerleşmeleri sosyal ekoloji siyaset hukuk sosyolojisi gibi alanlarda uzmanlaşabilirler. Ülkemizde sosyologlar üniversitede öğretim üyesi olarak ve Dpt Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Tarım Orman ve Köy İşleri Bakanlığı Trt ve kamu iktisadi kuruluşlarında uzman danışman ve araştırıcı olarak çalışmaktadırlar.

Programın Amacı: Sosyoloji programının amacı toplumsal kurumlar bunların kökeni gelişmesi işlevi ve birbirleriyle ilişkileri konusunda çalışacak elemanları yetiştirmek ve araştırma yapmaktır.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Sosyoloji bölümünde genel sosyoloji ve metodoloji kurumlar sosyolojisi uygulamalı sosyoloji sosyometri sosyoloji tarihi sosyal değişme köy sosyolojisi psikoloji felsefe ekonomi hukuk bilgisayar istatistik ve yöntembilim dersleri okutulur.

Gereken Nitelikler: Sosyoloji alanında çalışmak isteyenlerin iyi bir gözlemci olmaları araştırma verilerini yorumlayabilmek için soyut ve analitik düşünme ve düşüncelerini söz ve yazı ile aktarabilme yeteneklerine sahip olmaları gerekir. Sosyoloji programına girmek isteyen bir kimsenin sosyoloji yanında Türkçe tarih coğrafya felsefe ve psikolojiye ağırlık vermesi gerekir. Ayrıca çağımızda birçok sosyal bilimlerde olduğu gibi sosyolojik yöntemleri uygulamak için de matematik gerekmektedir. Bu nedenle sosyolojide yetişmek isteyen bir kimsenin matematiğe de önem vermesi ve bu alanda bilgi sahibi olması zorunlu görünmektedir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Sosyoloji bölümünü bitirenler "Sosyolog" ünvanı ile görev yapmaktadırlar. Sosyologlar toplumda grup yaşantısı sonucu ortaya çıkan sosyal ilişkileri toplumsal kurumların kökenini ve gelişimlerini belirleyen ilke ve kurallarıtarihsel belgeleri inceleyerek gözlem ve görüşme gibi yöntemlerle sahada araştırmalar yaparak ortaya çıkarmaya çalışırlar; eğitimciler yasa koyucular ve planlama uzmanları için toplum yapısı hakkında bilgi toplar ve bunları yorumlarlar. Sosyologlar aile suçluluk nüfusbilim (demografya) endüstri ve tarım sorunları köy-kent yerleşmeleri sosyal ekolojisiyaset ve hukuk sosyolojisi gibi alanlarda uzmanlaşabilirler

Çalışma Alanları: Ülkemizde sosyologlar üniversitelerde öğretim üyesi olarak ve DPT Bayındırlık ve İskân Bakanlığı Orman Tarım ve Köy İşleri Bakanlıkları TRT ve kamu iktisadi kuruluşlarında uzman danışman ve araştırmacı olarak çalışmaktadırlar. Türkiye gibi hızlı bir toplumsal değişme ve gelişme sürecinde bulunan bir ülkedetoplum planlaması ve yapılan hizmetlerin sonuçlarının izlenmesi için sosyologların çalışmalarına gereksinme vardır ve bu giderek daha iyi anlaşılmaktadır. Sosyoloji bölümü öğrencileri felsefe ve psikoloji alanında da yeterli düzeyde eğitim gördükleri ve öğretmenlik sertifikası aldıkları takdirde orta dereceli okullarda felsefe grubu öğretmeni olarak görev alabilirler.
 
OP
bitter_im

bitter_im

Admin
Admin
Genel Yönetici
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
64.636
Tepki
53.653
Puan
113
Yaş
32
Konum
kocaeli
Tarih

Tarih insanların eylem ve düşüncelerinin gelişimini olayların maddi ve manevi nedenlerini ve bu nedenlerin birbirleriyle ilişkilerini açıklayan bir disiplindir. Tarih bölümünde geçmişte ve halen olan toplumsal ve özellikle siyasal olaylar incelenerek oluş nedenleri ve ilişkileri üzerinde durulur. Tarih bölümü mezunları liselerde ve özel dersanelerde öğretmenlik yapabilecekleri gibi arşivler tapu daireleri TBMM adliyeler gibi eski belgelerini saklamak durumunda olan kuruluşlarda da çalışabilirler. Ayrıca yüksek lisans yapılarak üniversite ve yüksekokulların tarih bölümlerinde öğretim uyesi olmak veya araştırma enstitülerinde çalışmak mümkündür.

Programın Amacı: Tarih insanların eylem ve düşüncelerinin gelişimini olayların ekonomik ve düşünsel nedenlerini ve bu nedenlerin birbirleriyle ilişkilerini açıklayan bir disiplindir. Tarih bölümünde geçmişte olan ve halen gelişmekte olan toplumsal özellikle siyasal olaylar incelenerek oluş nedenleri ve ilişkileri üzerinde durulur.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Üniversitelerin tarih bölümlerinde başlıca dallar genel Türk tarihi eskiçağ tarihi ortaçağ tarihi yeniçağ tarihi yakınçağ tarihi ve Türkiye Cumhuriyeti tarihi olarak sayılabilir. Genel Türk Tarihi: Türk tarihini bir bütün olarak alır ve çeşitli dönemlerini bu bütün içinde inceler.

Gereken Nitelikler: Tarih alanında çalışmak isteyen bir kimsenin her şeyden önce tarih coğrafya sosyoloji ve felsefeye ilgi duyması gereklidir. Bu alanda ilerleyebilmek için Osmanlıca Arapça ya da Farsça yanında bir batı dilini bilmek ve diğer sosyal bilim alanlarında da yetişmiş olmak gereklidir. Kişinin geniş bir kültüre üstün bir genel akademik yeteneğe bilimsel merak ve tutkuya yazma yeteneğine sahip olması gereklidir. Belgeleri toplamak ve değerlendirmek çok uzun çalışmalar gerektirebilir. Bu nedenle tarihçi sabırlı çalışmaktan bıkmayan bir kimse olmalıdır.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Tarih bölümünü bitirenler kurumlarda "Tarihçi" veya "Arşivci" olarak görev alırlar. Tarihçi geçmiş olayları kurumları düşünceleri ve insanları betimlemek için geçmişe ait yayınlanmış ve yayınlanmamış tüm kayıtları kitabeleri mektupları anı defterlerini mahkeme kayıtlarını elden geldiği kadar ilk kaynaklarından toplar; derlediği bilgileri doğrulukları ve ifade ettikleri anlam bakımından değerlendirir; olayları oluş sırasına koyar olaylar arasında sebep-sonuç ilişkisi kurar; olayların doğruluğunu yorumlar; bulgularını gerçeğe bağlı kalarak yansız bir tutumla açık ve öz biçimde rapor eder. Tarihçilerin bir bölümü de arşivci olarak arşivlerde görev alırlar. Arşive gelen kitap kâğıt ve malzemenin tarih konu ve ilgili oldukları kuruluşlara göre sınıflandırılması düzenlenmesi korunması arandığında bulunarak ilgili yerlere gönderilmesi yabancı dilde ya da eski harflerle yazılmış eserlerin tercüme ettirilerek çalışmalarda kaynak olarak değerlendirilmesi ve hizmete hazır halde tutulması arşivdeki malzemenin bakım ve temizliğinin gözetilmesi arşivcinin görevleri arasındadır. Arşivler genellikle mahzenlerde olduğundan arşivciler tozlu sıcak ya da soğuk havasız ve kapalı yerlerde çalışmak durumunda kalırlar.

Çalışma Alanları: Üniversitelerin tarih bölümünü bitirmek bir kimseye orta dereceli okullarda öğretmenlik yapma hakkını verir. Ancak halen okullarımızda tarih öğretmenlerine pek gereksinme duyulmamaktadır. Üniversite ve yüksekokulların tarih bölümlerinde öğretim üyesi olmak ya da araştırma enstitülerinde çalışmak için lisansüstü eğitim görmek şarttır. Tarih bölümü mezunlarından Osmanlıca’yı iyi bilenler "Arşivci veya Tasnif Elemanı" olarak da çalışabilirler. Tarihçilik iş bulma olanağı kısıtlı bir alandır; ancak bu alan çok yetenekli ve meraklı kendini yetiştirmeye istekli kimselere doyurucu çalışma olanağı sağlar. Arşivciler tapu daireleri Türkiye Büyük Millet Meclisi adliyeler gibi eski belgeleri saklamak durumunda olan kuruluşlarda iş bulabilirler. Turist rehberliği de tarih bölümü mezunlarının çalışma alanı olabilir.

Tarih Öğretmenliği

Bölüm tarihsel olayları araştıran yorumlayan bulguları gerçeğe bağlı kalarak yansız bir tutumla yeni kuşaklara aktaran öğretmen yetiştirmek amacındadır. Mezunlar orta dereceli okullarda tarih öğretmeni olarak görev yapabilir.

Tekstil

Tekstil programının amacı tekstil endüstrisinin ihtiyacı olan ara insangücünü yetiştirmektir. Ülkemiz tekstil endüstrisinde gelişmiştir. Ancak tekstil teknikeri yetiştiren kurumların sayısı oldukça azdır. Bu nedenle mezunların iş bulma sorunu yok sayılır.

Programın Amacı: Tekstil programında ülkenin tekstil ve konfeksiyon endüstrisi için gerekli dokuma ve baskı tasarımı alanında eğitimi ve araştırma yapmaktır.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Tekstil programında ilk iki yılda uygulama alanları ile ilgili teknolojik ve malzeme bilgileri kuramsal ve uygulamalı olarak verilmekte daha sonraki yıllarda uygulamaya dönük tasarım çalışmaları yapılmaktadır. Eğitim süresince öğrencilerin genel kültür ve sanat bilgileri ile teknolojik bilgilerinin geliştirilmesine özen gösterilmektedir.

Gereken Nitelikler: Bu programda okumak isteyenlerde yaratıcılık gibi özellikler aranır.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Tekstil programın başarı ile tamamlayanlara "Tekstil Sanatçısı" ünvanı ile çalışırlar. Tekstil sanatçıları tekstil fabrikasında üretilecek malların biçim ve desenlerinin tasarımı yapar. Sanatçının tekstil kollarında genel bilgiye sahip dokuma ve baskı konularında bilgili ve yaratıcı olması tekstil teknik ve moda gelişmelerini izleyebilmesi iş çevresine uyum sağlayabilmesi gerekir.

Çalışma Alanları: Tekstil programında öğrenim giren kişiler kamu ve özel sektördeki tüm tekstil fabrikalarında iplik-dokuma-baskı ünitelerinin kreasyon negatif renklendirme bölümlerinde çalışabilirler. Tekstil ve konfeksiyon endüstrisi ülkemizde gelişmekte olan önemli bir alan olduğundan tekstil bölümünde öğrenim görmüş elemanlara geniş iş olanakları bulunmaktadır. Bu elemanlar birkaç yıl çalıştıktan sonra üst seviyelerde görev alabilirler; tekstil konfeksiyon ve modası ile ilgili firmalarda danışman veya uzman olarak çalışabilirler.

Televizyon ve Radyo

Bu bölümü bitirenler resmi özel radyo ve televizyon kuruluşlarında görev alabildikleri gibi halkla ilişkiler ve tanıtım bürolarında da çalışabilmektedirler.

Programın Amacı: Radyo ve televizyon programının amacı elektronik kitle iletişim araçlarının başında gelen radyo ve televizyon yayıncılığı alanında çalışacak nitelikli eleman yetiştirmek ve araştırma yapmaktır.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Radyo ve televizyon programının 4 yıllık eğitim süresinin ilk yıllarında ekonomi hukuk siyasal ve sosyal bilimler daha sonraki yıllarda radyo ve televizyonda program yapımı televizyon haberciliği basın ve yayın yolu ile halk eğitimi gibi dersler okutulur ve uygulamalar yaptırılır.

Gereken Nitelikler: Radyo ve televizyon programında okumak isteyen gençlerin sözel yeteneği güçlü sosyal bilimlere ilgili ve bu alanda başarılı ikna gücü yüksek ve yaratıcı kişiler olmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan Yaptıkları İşler Radyo ve televizyon programını bitirenler resmi ve özel televizyon ve radyolarda çeşitli ünvanlarla görev alırlar. Radyo ve televizyon programlarının yapımında çalışanlar program tasarımı programın hazırlanması filme alınması ve yayınlanması gibi yayıncılığın her aşamasında değişik roller alırlar; programın amacının belirlenmesi programda rol alacak elemanların seçimi programın filme çekimi ve montajı vb. işleri yerine getirirler.

Çalışma Alanları: Radyo ve televizyon programını bitirenler resmi ve özel radyo ve televizyon kuruluşlarında görev alabildikleri gibi halkla ilişkiler ve tanıtım bürolarında da çalışabilmektedirler

Tıp

İnsanların sağlığını koruma ve geliştirme hastalık ve sakatlıklarını iyileştirme alanında çalışacak hekimleri yetiştirme ile ilgili eğitim ve araştırma yapılır. Tıp fakültesi diploması alan bir kimse pratisyen hekim ünvanını taşır. Bir pratisyen hekim uzmanlık sınavında başarılı olduğu taktirde aşağıda belirtilen alanlardan birinde uzmanlaşabilir:

Programın Amacı: Tıp programının amacı insanların sağlığını koruma ve geliştirme hastalık ve sakatlıklarını iyileştirme alanında çalışacak sağlık personelini (hekimleri) yetiştirmek ve bu alanda araştırmalar yapmaktır.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Tıp programında eğitim süresi 6 yıldır. Bu fakültelerde öğretim "Tıp Doktorluğu" ve "Temel Tıp Bilimlerinde Lisans Eğitimi" olmak üzere iki düzeyde yapılır. Tıp doktorluğu düzeyi üç kademeden oluşur:

(1)Temel Tıp Bilimleri Önlisans Kademesi öğretimin ilk iki yılını kapsar. Bu dönemde biyoloji fizik kimya dersleri ile anatomi fizyoloji mikrobiyoloji vb. temel tıp dersleri verilir.

(2) Klinik Bilimleri Yüksek Lisans Kademesi öğretimin 3. 4. ve 5. sınıflarını kapsamakta ve bazı temel tıp bilimleri dersleri ile klinik poliklinik gibi uygulama alanları ve gerekli laboratuvar çalışmalarını içermektedir.

(3) Öğretimin 6. yılını kapsayan Aile Hekimliği Kademesi klinik ve poliklinik uygulamalarını içermektedir. Temel Tıp Bilimleri Lisans Eğitimi ise Temel Tıp Bilimleri Önlisans Kademesini başarı ile tamamlayanlardan dileyenlerin devam edebilecekleri 2 yıllık bir eğitimdir. Bu dönemde botanik zooloji anatomi biyokimya biyofizik mikrobiyoloji vb. dersler okutulmaktadır.

Gereken Nitelikler: Tıp programında okumak ve doktor olmak isteyen kimselerin çok üstün bir akademik yeteneğe kuvvetli bir dikkat ve belleğe; operatör olmak isteyenlerin ayrıca el-parmak becerisine sahip olmaları gerekir. Tıp eğitimi uzun ve yorucu bir eğitimdir. Bunun için kişinin bilime özellikle biyoloji fizik kimya anatomi ve fizyolojiye içten ilgi duyması sabırlı ve azimli olması meslekdaşları ve hastaları ile iyi iletişim kurabilmesi için hoşgörülü insan sevgisi ve insanlara yardım isteği güçlü bir kimse olması gerekir. Tıp eğitimi uzun ve masraflı bir eğitimdir. Kişinin bu hususu göz önünde tutması gereklidir.

Tıp programında aşağıdaki diplomalar verilir.

Temel Tıp Bilimleri Önlisans Diploması: Temel Tıp Bilimleri Önlisans Kademesini başarı ile tamamlayanlara üniversiteden ayrıldıkları takdirde "Temel Tıp Bilimleri Önlisans Diploması" verilir.

Temel Tıp Bilimleri Lisans Diploması: Temel Tıp Bilimleri Önlisans ve Temel Tıp Bilimleri Lisans eğitimini başarı ile tamamlayanlara "Temel Tıp Bilimleri Lisans Diploması" verilir.

Klinik Bilimleri Yüksek Lisans Diploması: Klinik Bilimleri Yüksek Lisans Kademesini başarı ile tamamlayanlara "Klinik Bilimleri Yüksek Lisans Diploması" verilir.

Tıp Doktorluğu Diploması: Tıp Doktorluğu için öngörülen Temel Tıp Bilimleri Önlisans Klinik Bilimleri Yüksek Lisans ve onları takip eden Aile Hekimliği kademelerini başarı ile tamamlayanlara "Tıp Doktorluğu Diploması" verilir. Tıp eğitimini bitiren bir kimsenin hekimlik yapabilmesi için Tabipler Odasına kaydını yaptırması zorunludur. Tabipler Odası yasası gereğince her 100 hekimin bulunduğu yerde bir tabipler odası açılır. Oda hekimlerin çalışmalarını meslek yasasına uygunluğu yönünden denetler onların haklarını korur. Doktorun çalışma koşulları genellikle ağırdır. Resmi bir sağlık kuruluşuna bağlı hekimlerin gündüz çalışmalarına ek olarak gece ve hafta sonu nöbetleri vardır. Ülkemizde hekim sayısı az olduğundan bir hekime düşen hasta sayısı da çok fazla olmaktadır. Muayenehanesi de olan hekimler günün her saatinde dolu demektir. Geceleri hastaya çağrılan doktor mesleki sorumluluğu gereği gitmek zorundadır. Tıp doktorluğu diploması alan bir kimse "Pratisyen Doktor" ünvanını taşır. Tıp doktoru olan kimse Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı TUS'ta başarılı olduğu takdirde aşağıda belirtilen alanlardan birinde uzmanlaşabilir.

- Koruyucu Hekimlik Uzmanlık Dalları: - Halk Sağlığı Epidemiyoloji İşci Sağlığı ve Güvenliği
- Okul Hekimliği Askeri Sağlık Hizmetleri Hekimliği
- Spor Hekimliği
- Hava ve Uzay Hekimliği
- Deniz Hekimliği
- Hijyen ve Koruyucu Hekimlik
- Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji
- Aile Hekimliği

II- İyileştirici Hekimlik (Klinik) Uzmanlık Alanları:
- İç Hastalıkları
- Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz
- Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji
- Ruh Sağlığı ve Hastalıkları
- Deri ve Zührevi Hastalıklar
- Nöroloji (Sinir Sistemi Hastalıklar)
- Genel Cerrahi
- Çocuk Cerrahisi
- Ortopedi ve Travmatoloji (İskelet Sistemi Hastalıkları)
- Anesteziyoloji ve Reanimasyon
- Kadın Hastalıkları ve Doğum
- Kulak-Burun-Boğaz Hastalıkları
- Göz Hastalıkları
- Üroloji (Boşaltım Sistemi Hastalıkları)
- Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon
- Hidroklimatoloji
- Radyoloji
- Göğüs Cerrahisi
- Kalp ve Damar Cerrahisi
- Beyin ve Sinir Cerrahisi
- Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi

III- Laboratuvar Uzmanlık Alanları: - Biyokimya ve Klinik Biyokimya
- Patolojik Anatomi Tıbbi Farmakoloji
- Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji.


IV- Akademik Uzmanlık Dalları: - Adli Tıp
- Anatomi
- Fizyoloji
- Fizyopatoloji
- Tıbbi Histoloji ve Embriyoloji
- Tıp Tarihi ve Deontoloji
- Tıbbi Genetik
- Nükleer Tıp

. İster uzman ister pratisyen olsun bir doktorun en önemli görevi toplumu ve kişileri her türlü hastalıktan korumak bütün çabalara karşın sağlığı bozulan kimseleri tedavi etmektir.

Çalışma Alanları: Ülkemizin sağlık personeline özellikle hekime ihtiyacı gittikçe artmaktadır. Hekim ve sağlık personeli sayısının yetersiz olması ve yurt düzeyinde dengesiz dağılımı yüzünden sağlık hizmetlerinde istenen gelişme sağlanamamaktadır. Ülkemizde her alanda yetişmiş hekime özellikle pratisyen hekime büyük ihtiyaç vardır. ekimlerin %70'i uzman hekim olup ülkenin gelişmiş bölgelerinde toplandıkları göz önüne alınırsa az gelişmiş bölgelerde hekime olan gereksinme daha iyi anlaşılabilir.
 
OP
bitter_im

bitter_im

Admin
Admin
Genel Yönetici
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
64.636
Tepki
53.653
Puan
113
Yaş
32
Konum
kocaeli
Tiyatro

Programın Amacı

Tiyatro programının amacı tiyatro alanında çalışacak sanatçılar yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler

Tiyatro programında öğrencilere sahne bilgisi tiyatro tarihi sahne çalışması tiyatroya başlangıç ve metodoloji dramatik yazarlık eleştiri-inceleme tiyatro yönetimi geleneksel kaynaklar oyun yönetmenliği hareket ve emprovizasyon konuşma ve ses eğitimi gibi alan dersler okutulmaktadır.

Gereken Nitelikler

Tiyatro programında okumak isteyen bir öğrencinin tiyatro sanatına ilgi duyması duygu ve düşüncelerini iyi ifade edebilmesi titiz dikkatli sabırlı bir kişilik yapısına sahip olması gerekir. Ayrıca bu öğrencilerin tiyatro dışı sanatlarla da ilgilenmesi sosyal bilimlerin çeşitli alanlarında kendilerini yetiştirmiş olması sağlam bir Türkçe bilgisi ve genel kültüre sahip olmaları beklenir.

Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları ışler

Tiyatro bölümü mezunları devlet tiyatrolarında ve özel tiyatrolarda "Oyuncu" "Rejisör" "Yönetici" "Teknik Eleman" (Dekorcu-Kostümcü vb.) unvanları ile çalışabilirler.

Çalışma Alanları

Mezunlar TRT'de sinema alanında ve çeşitli sanat dallarında dergi ve gazetelerin sanat bölümlerinde iş bulabilirler bağımsız olarak çalışabilirler. Oyun yazarlığına yeteneği olanlar yalnızca tiyatro metni yazmakla kalmayıp her türlü dramatik metin (reklam televizyon radyo video sinema) yazma olanağı bulabileceklerdir. Mezunların kazanç durumları çalışacakları kurumun sözleşme durumuna göre saptanır.

Turizm İşletmeciliği

Bu bölüm turizm alanında işletme ve kuruluşlarının üretim ve hizmet faalişetlerinin verimli bir biçimde yürütülmesinde ihtiyaç duyulan ara elemanları yetiştirmeyi amaçlar. Mezunlar kamu kuruluşlarında ve özel kuruluşlarında ve özel kuruluşlarda iş bulma imkanına sahiptirler.

Programın Amacı: Turizm işletmeciliği programının amacı ulaştırma seyahat konaklama ve yiyecek-içecek işletmelerinde üst düzey yöneticilerle diğer çalışanlar arasında görev yapan ara insangücünü yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Turizm işletmeciliği programında Anadolu uygarlıkları İstanbul şehri ve uygarlıkları işletme turizm ekonomisi genel muhasebe insan kaynakları yönetimi seyahat yönetimi ve operasyonu ön büro mutfak hizmetleri ulaştırma sistemleri bilgisayar kullanımı gibi dersler alırlar. Konaklama veya seyahat endüstrisi alanlarından birinde derinleşmek isteyenler 3 ve 4. yarıyıllarda program başkanlığınca belirtilen ilgili dersleri alırlar.

Gereken Nitelikler: Turizm işletmeciliği programında okumak isteyenlerin insanlarla iyi iletişim kurabilen başkalarını ikna edebilen güleryüzlü temizliğe özenen dikkatli sabırlı bedence sağlam ve dayanıklı kimseler olmaları gerekir. Yabancı dil bilmek ve yaratıcılık meslekte başarıyı artırıcı özelliklerdir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Turizm işletmeciliği programını bitirenlere "Turizm İşletmecisi" ünvanı verilir. Turizm işletmeciliği meslek elemanları otel ve motellerde ön büroda müşterilerin giriş çıkış bagaj ön kasa işlemlerini yapar. Konaklama işletmelerini (otel ve motellerin odalarının ve ortak kullanılan bölümlerinin temizliğini bakımını mutfakların istenen şekilde sunulması kalite ve fiyat yönünden işletmeye uygun malzemenin alınmasını sağlamak seyahat işletmelerinde yurtiçi ve yurtdışı turların düzenlenmesi gibi işleri yapar.

Çalışma Alanları: Turizm işletmecileri otel motel gibi konaklama işletmelerinde seyahat işletmelerinde Turizm Bakanlığının çeşitli birimlerinde görev alabilirler. Sermaye sahipleri kendi işletmelerini kurabilirler. Bu meslek mensupları iç ve dış turizmin yoğun olduğu Ege ve Akdeniz bölgelerinde kolaylıkla iş bulabilmektedirler.

Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik

Otelcilik turizm sektörü içinde bir hizmet endüstrisidir. Bu endüstri yerli ve yabancı konuk ve turistlerin tarihsel ve kültürel inceleme amacıyla ya da spor yapmak eğlenmek için düzenledikleri gezi ve konaklama yemek yeme etkinliklerini kapsar. Otelci bu amaca yönelik hizmet üretmek ve bunların standartlar ölçüsünde gerçekleşmesinin sağlamak üzere bir dizi iş ve işlemlerle uğraşır. Otel yöneticilerinin işi fazla rahat sayılmaz. Otele gelen müşterilere bir oda (yatak) sağlamanın yanı sıra onların yiyip içmeleri eğlenmeleri için gerekli koşulları hazırlamak da otel yöneticisinin görevidir. Günümüzde büyük oteller barınma gereksinimini sağlamaktan başka nişan düğün konferanskongre gibi etkinliklerin de yapıldığı bir yer durumuna gelmektedir.

Programın Amacı: Turizm işletmeciliği ve otelcilik programının amacı çağdaş turizm anlayışına uygun olarak müşterinin her türlü ihtiyacını karşılamak üzere çok çeşitli hizmetleri veren modern otel lokanta vb. Turistik yerleri yönetecek personeli yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Turizm işletmeciliği ve otelcilik programında ilk yılda temel matematik hukuk ekonomi istatistik muhasebe dersleri verilir. Daha sonraki yıllarda Türkçe turizm işletmeleri ve yönetimi pazarlama konaklama tesisleri ve muhasebesi personel yönetimi turizm pazarlaması iş hukuku Türkiye'nin turizm coğrafyası halkla ilişkiler ve yabancı dil gibi zorunlu derslerin yanında ikinci bir yabancı dilin de yer aldığı seçmeli dersler verilmektedir. Eğitim kuramsal ve uygulamalı olarak sürdürülmektedir.

Gereken Nitelikler: Turizm ve otelcilik sektöründe çalışmak isteyenlerin dinamik ve sosyal yönleri kuvvetli insanlar olmaları gerekir. İnsanlarla iyi iletişim kurabilmek müşterilerle etkileşimi sürekli olan bir meslek için çok önemlidir. Kendine güvenen güçlükler karşısında şaşırmayan çabuk ve doğru karar verebilen sabır nezaket ve anlayış vb. özelliklere sahip insanlar bu meslekte başarılı olabilirler.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Bu programı bitirenler "Turizm Yöneticisi" olarak çeşitli tesislerde değişik düzeylerde görev alırlar.Bu görevlerde başarılı oldukça üst kademelere yükselirler. Turizm işletmecisi ünvanı ile otel yöneticisi olarak çalışan turizm yöneticisi otele gelen müşterilere sadece geceyi geçirecekleri bir oda sağlamaktan değil aynı zamanda onların yiyip içmeleri ve eğlenmeleri için gereken koşulları hazırlamaktan da sorumludur. Bugün büyük oteller bir barınak olmanın ötesinde giderek çok çeşitli sosyal etkinliklerin (nişan düğün kongre konferans seminer vb.) yapıldığı yerler haline gelmektedir. Otel yöneticisi çeşitli beğenileri olan müşterilere çeşitli hizmetler veren bir otelin işleyişinden sorumludur. Otel motel lokanta vb. turizm tesislerinin yöneticisi otelin çeşitli hizmet birimlerinde (resepsiyon restoran santral oda servisi alım-satım vb.) sorumlu kişileri görevlendirir ve bunların çalışmalarını denetler; müşteriye verilecek hizmetlerin çeşidini ve ödenecek ücreti saptar. Hizmetlerin sunuluşunda çıkan sorunları çözmek müşterilerin şikayetlerini dinleyip giderici önlemler almak otel yöneticisinin başlıca görevlerindendir.

Çalışma Alanları: Turizm işletmeciliği ve otelcilik mezunları daha çok otellerde ve turizm sektöründe çalışırlar. Teknolojinin ilerlemesi insanların boş zamanlarının ve ulaşım olanaklarının artmasına yol açmıştır. Bu da insanlarda çeşitli bölgeleri ve ülkeleri gezip görme isteği uyandırmaktadır. Yurtiçinde çeşitli amaçlarla seyahat eden insanların sayısının artması yanındaözellikle yurtdışından birçok insan gezip görme amacı ile ülkemize gelmektedir. Turist sayısındaki bu hızlı artış ülkemizde çok sayıda otel ve motel yapılmasına yol açmış otelcilik de kendine özgü eğitimi olan bir uzmanlık alanı haline gelmiştir. Önümüzdeki yıllarda turizm alanındaki gelişmenin devam edeceği ve bu alanda iyi yetişmiş kimselerin iş bulma sorunu olmayacağı söylenebilir. Kişisel yetenek ve yabancı dil meslekte başarılı olmaya ve ilerlemeye olanak vermektedir.

Turizm Rehberliği

Turizm Rehberliği programının amacı ülkemizdeki tabiat ve kültür varlıkları hakkında yerli ve yabancı turistlere bilgi verecek turist rehberlerini yetiştirmektir. Turist rehberleri turist bölgelerde turizm bürolarına bağlı olarak çalışabilirler ya da Turizm Bakanlığına bağlı kurumlarda görev alabilirler.

Programın Amacı: Turizm rehberliği programının amacı ülkemizin tabiat ve kültür varlıkları hakkında yerli ve yabancı turistlere bilgi verecek turist rehberlerini yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Turist rehberliği programında yabancı dil güzel sanatlar genel turizm bilgisi coğrafya tarih mitoloji arkeoloji folklor turist rehberliği gibi meslek dersleri dersler okutulmaktadır.

Gereken Nitelikler: Turizm rehberliği programına girmek isteyen kişilerin normalin üstünde bir akademik yeteneğe özellikle akıcı bir dille konuşabilme yeteneğini güçlü bir belleğe ve ikna gücüne sahip seyahat etmekten hoşlanan kimseler olmaları beklenir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Turizm rehberliği programını bitirenlere "Turist Rehberi" ünvanı verilmektedir. Turist rehberleri turistik bölgelerdeki turizm bürolarında ya da müzelerde görev alırlar; yerli ve yabancı turistlere ülkemizin kültür varlıklarını ve tabiatını tanıtırlar. Turist rehberleri ören yerlerinin müze saray gibi kültür varlıklarının bulunduğu yerleri gezdirir ve buraların tarihi geçmişi ve halihazır özellikleri hakkında açıklamalar yapar.

Çalışma Alanları: Turist rehberleri turistlik bölgelerde turizm bürolarına bağlı olarak çalışabilirler ya da Turizm ve Tanıtma Bakanlığına bağlı kurumlarda görev alabilirler.

Türk Dili ve Edebiyatı

Türk dilinin yapısı diğer dillerle olan bağlantısı ele alınır. Türk edebiyatının tarihi ve bugünkü durumu incelenir. Türk Dili ve Edebiyatının tüm evrelerine yönelik araştırma ve eğitim yapılır. Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunları kütüphanelerde arşivlerde Kültür Bakanlığı’nda TRT kurulunda görev alabilirler. Yükseköğretim kurumlarında okutman olarak çalışabilirler. Öğretmenlik sertifikası alanlar orta dereceli okullarda öğretmenlik yapabilirler. Özel yetenekleri olanlar gazete ve dergilerde yazarlık editörlük yapabilirler. Türk Dili ve Edebiyatı: Bu programda Türk dilinin yapısı gelişmesi ve diğer dillerle olan bağlantısı ele alınır. Türk edebiyatının tarihi ve bugünkü durumu incelenir. Türk dili ve edebiyatının tüm evrelerine yönelik araştırma ve eğitim yapılır. Bu programda Osmanlıca genel dilbilim Çağatayca veya Uygurca servet-i funun edebiyatı halk edebiyatı konularında dersler okutulur.

Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği

Bölümün amacı ortaöğretim kurumlarına öğretmen yetiştirmektir. Mezunlar ortaöğretim kurumlarında öğretmen olarak görev alabilirler.

Türkçe Öğretmenliği

Eğitim fakültelerinin Türkçe Öğretmenliği bölümünde ortaöğretim kurumlarına öğretmen yetiştirmek amacıyla eğitim öğretim yapılmaktadır. Mezunlar ortaöğretim kurumlarında öğretmen olarak görev alabilirler.


Uçak Mühendisliği

Havada seyreden her türlü aracın tasarlanması ve inşa projelerinin hazırlanması üretilmesi bakım ve onarımının teknolojisi ve işletme konularında eğitim ve araştırma yapılır. THY Kara ve Hava Kuvvetlerinde ana bakım üstlerinde Tusaş Mke kurumunda ve bazı özel havacılık şirketlerinde çalışılabileceği gibi makine mühendisliği sahalarında da çalışılabilir. Gözlem istasyonları ve rasathanelerde görev alabilirler. Ancak büyük bir çoğunluk mezun olduktan sonra iş bulmakta güçlük çekmektedir.

Uluslararası İlişkiler

Dünya devletlerinin oluşturduğu uluslararası sistemin; tarih siyasi ekonomik ve hukuki yapısı işleyişi gibi konularda Türkiye’nin bu sistem içindeki yerine ve dış ilişkilerine özel ağırlık verilerek eğitim yapılır. Başta Dışişleri Bakanlığı olmak üzere Maliye Gümrük Kültür ve Turizm Bakanlığı gibi bakanlıklarda özel şirketlerde çeşitli kitle haberleşme kuruluşlarında ve uluslararası bankalarda çalışılabilir.

Programın Amacı: Bu programda dünya devletlerinin oluşturduğu uluslararası sistemin tarihi geçirdiği evreler sistemin siyasi ekonomik ve hukuksal yapısı işleyişi gibi konularda Türkiye'nin bu sistem içinde yerine ve dış ilişkilerine özel ağırlık verilerek eğitim yapılır.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Uluslararası ilişkiler programında uluslararası ilişkiler Türk dış politikası devletler hukuku siyasal tarih siyaset bilimi toplumbilim ekonomi gibi dersler okutulur.

Gereken Nitelikler: Bu bölüme girmek isteyenlerin düşüncelerini söz ve yazı ile en etkin biçimde iletebilen tarih sosyoloji psikoloji hukuk ekonomi alanlarına ilgi duyan en az bir yabancı dili iyi bilen insan ilişkilerinde başarılı kimseler olmaları gerekir. Bu bölümde diplomasi alanına uzman yetiştirildiği düşünülürse bu mesleğin üyesi olacak bir kimse için temsil niteliğine ve genel kültüre sahip olma ve insan ilişkilerinde başarılı olma aranan en önemli niteliklerdir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Uluslararası ilişkiler bölümünü bitirenler açılan sınavlarda başarı gösterirlerse diploması alanında çeşitli ünvanlarla görev alabilir. Diplomat devletin bir başka ülkede temsilcisi olup kendi ülkesi ile gönderildiği ülke arasındaki ilişkileri yürütür. Temsil görevini yürüttüğü ülkenin hükümeti ile kendi hükümeti arasındaki diplomatik ilişkileri düzenler. Mezunlar diğer siyaset bilimi mezunlarının çalıştıkları alanlarda onların yaptıkları görevleri yapabilirler. Yerel ve uluslar arası bankalarda ticari işlemler yürütürler.

Uzay Mühendisliği

Programın Amacı

Uzay bilimleri ve teknolojisi programının amacı uzay bilimleri ve uzay teknolojisi konusunda eğitim ve araştırma yapmaktır.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler

Uzay bilimleri ve teknolojisi programında eğitim süresi 4 yıldır. Programda başta matematik fizik ve astronomi konuları ile ilgili dersler olmak üzere uzay teknolojisi ile ilgili dersler okutulmaktadır.

Gereken Nitelikler

Uzay bilimleri ve teknolojisi programında başarılı olmak için üstün bir akademik yeteneğe sahip olmak fizik ve astronomi konularına ve bilimsel araştırmalara ciddi bir ilgi duymak gereklidir.

Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları ışler

Uzay bilimleri ve teknolojisi programını bitirenlere "Uzay Mühendisi" unvanı verilmektedir. Uzay mühendisleri hava ve uzay araçlarının tasarımı ve yapımı bunların uzaya gönderilmesi araçların yerden izlenmesi araçlarla haberleşme vb. işleri yaparlar.

Çalışma Alanları

Uzay mühendisleri Aselsan Roketsan TÜBİTAK ve Marmara Araştırma Enstitüsü gibi kuruluşlarda görev alabilirler. Uzay mühendislerinin iş bulma şansı ülkemizin uzay araştırmalarında ilerlemesine bağlı bulunmaktadır.

Veteriner Hekimlik

Veteriner fakülteleri evcil hayvan nesillerinin iyileştirilmesi sağlıklarının korunması hastalıklarının tedavisi salgın hastalıkların önlenmesi hayvansal ürünlerin artırılması hayvansal besinlerin niteliğinin ve insan sağlığına uygunluğunun kontrolü konularında eğitim-öğretim uygulama ve araştırma yapmaktadır. Mezunlar İl Veteriner Müdürlükleri hayvan ıslahı ve üretim kurumlarında veteriner kontrol ve araştırma enstitüleri ile bölge labaratuvarlarında çalışabilirler. Uzmanlık alanlarına göre Sağlık Bakanlığına bağlı çeşitli enstitü ve labaratuvarlarda ilaç firmalarında çiftliklerde gıda sanayi sektöründe halk sağlığı ve çevre sağlığı ile ilgili bütün kamu kurum ve kuruluşlarda görev yapabilmektedirler.

Programın Amacı: Veteriner hekimlik programının amacı evcil küçük ve büyükbaş ile kümes hayvanlarının ırklarının ıslahı üretimi yetiştirilmesi verimliliklerinin artırılması hayvan sağlığının korunması hastalıklarının tedavisi salgın hastalıkların önlenmesi hayvansal ürünlerin (su ürünleri dahil) insan sağlığına uygunluğunun kontrolü hayvansal ürünlerde kirlenme ve çevre kirliliği konularında eğitim-öğretim ve uygulama yapmaktır.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Veteriner hekimlik programında eğitim süresi 5 yıldır. Öğretimin ilk yılında fizik kimya zooloji botanik gibi dersler okutulur; ikinci yılında anatomi histoloji ve embriyoloji fizyoloji biyokimya gibi alanlarda teorik ve pratik bilgiler verilir. Temel bilimler derslerini almış öğrencilere 3. ve 4. sınıflarda iç hastalıkları cerrahi farmakoloji parazitoloji bakteriyoloji hayvan besleme hayvan yetiştiriciliği hayvan ırkları bunların bakım metotları hastalıkları ve yapağı tiftik deri gibi hayvan ürünlerinin üretimi patoloji vb. alanlarda gerekli teorik dersler verilmekte laboratuvar ve kliniklerde uygulamalar yaptırılmaktadır. Son sınıfa geçen öğrenciler ise et ve süt gibi hayvansal ürünlerin muayene ve teknolojisi hayvanların suni ve tabii metotlarla çoğaltılması dahiliye cerrahi doğum gibi hekimlik yönü ağır olan konuları kapsayan dersler alırlar ve kliniklerde hasta hayvan üzerinde uygulama yaparlar.

Gereken Nitelikler: Veterinerlik hekimlik alanında eğitim görmek isteyen bir kimsenin üstün bir akademik yeteneğe sahip biyoloji ve kimya konularına ilgili ve bu alanlarda başarılı hayvanlarla ilgilenmekten hoşlanan bir kimse olması gerekir. Ayrıca kişinin sabırlı ve dikkatli bir gözlemci olması düşüncelerini başkalarına aktarma(ikna) gücüne sahip bulunması da beklenir. Veteriner hekimlik hizmetin ağırlığı nedeni ile daha çok erkeklere açık bir meslek görünüyorsa da son zamanlarda kız öğrenciler de veteriner fakültelerini tercih etmektedirler.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Veteriner hekimlik programı mezunlarına "Veteriner Hekim" ünvanı verilir. Veteriner hekimlerin bulundukları yörenin Veteriner Hekimleri Odasına kayıt olmaları yasal bir zorunluluktur. Bir veteriner hekimin yaptığı işler şöyle sıralanabilir:

a) Hayvan neslinin iyileştirilmesi: Yurdun çeşitli bölgelerinin iklim tarımsal yapı ve pazarlama koşullarına uygun hayvan tür ve ırklarının saptanması mevcut olanların iyileştirilmesi verimlerini artırıcı yöntemlerin uygulanması.

b) Hayvan hastalıklarının tedavisi: Hayvan hastalıkları ile savaşmak için gerekli aşı serum ve diğer biyolojik ve kimyasal maddelerin hazırlanması ve uygulanması.

c) Besin kontrolü ve koruyucu hekimlik: Hayvansal besinlerin sağlıklı bir biçimde ve yeterince üretilmesinin sağlanması; halkı hayvansal besinlerle yayılabilecek hastalıklardan korumak için besinlerin kalite yönünden denetiminin yapılması besinlerin sağlıklı biçimde hazırlanması korunması taşınması ve pazarlanmasında sağlık koşullarına uyulup uyulmadığının denetlenmesi.

d) Eğitim-Öğretim: Hayvanların bakım ve beslenmesi sağlıklarının korunması hayvan nesillerinin geliştirilmesi hayvan ürünlerinin değerlendirilmesi konularında hayvan yetiştiricilerini aydınlatmak amacı ile yıllık eğitim ve öğretim programlarının düzenlenmesi yayınların yapılması.

e) Araştırma: Salgın ve paraziter hayvan hastalıklarının önlenmesi için aşı serum vb. ilaçlar üzerinde araştırmalar yapılması. Veteriner hekimlik hizmeti ağır olan bir meslektir. Veteriner hekimler günlük normal çalışma süresinden fazla çalışırlar. Günün her saatinde görevli oldukları gibi resmi tatillerde bile görev yaparlar. Salgın ve paraziter hayvan hastalıkları görüldüğünde veteriner hekim sık sık köylere gitmek zorundadır. Mevcut kanunlara göre her veteriner hekim mezun olunca bir klinik açabilir. Bu özel işinde de hayvan sahibinin her başvurusuna cevap vermek durumundadır. Bütün bu güçlüklerin yanında veteriner hekim bir canlının acısını dindirmenin hazzını da duyar.

Çalışma Alanları: Veteriner hekimlik programı mezunları ve uzman veteriner hekimler; Tarım Orman ve Köy İşleri Bakanlığına bağlı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğünün merkez il ve ilçe hayvan sağlığı müdürlüklerinde Proje Uygulama ile Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğünde; Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü merkez ve hayvan ıslahı ve üretim kurumlarında; veteriner kontrol ve araştırma enstitüleri bölge labotuvarlarında; Et ve Balık Kurumu özel sektör et kombinaları Süt Endüstrisi Kurumu Yapağı ve Tiftik A.Ş. Yem Sanayi vb. KİT'lerde sağlık kontrol (teknolojik ve hijyenik) kalite kontrol üretim işletme ve yönetiminde; Sağlık Bakanlığına bağlı enstitü ve halk sağlığı laboratuvarlarında; belediyelerde Atom Enerjisi TÜBİTAK araştırma laboratuvarlarında; Milli Prodüktivite Merkezi Devlet Planlama Teşkilatında; ordu hayvan sağlığı ve gıda kontrol hizmetlerinde ilaç firmaları özel sektör çiftlikleri ve hayvansal üretime dayalı gıda sanayiinde; halk sağlığı ve çevre sağlığı ile ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapabilmektedir. İnsan sağlığının korunması açısından hayvansal ürünlerin önemi büyüktür. Artan nüfusu beslemek için ülkemizde hayvancılığın daha modern ve bilimsel yöntemlerle yürütülmesi gerekmektedir. Bu nedenle veteriner hekimlere gereksinme duyulmaktadır. Ülkemizde halen büyük bir veteriner hekim açığı bulunmaktadır.

Yapı Ressamlığı

Yapı ressamlığı programının amacı her türlü bina köprü harita yapımında mimarlarla birlikte çalışacak ara elemanı yetiştirmektir. Resim grafik ve tasarım yeteneklere sahip olunması gerekir.

Programın Amacı: Yapı ressamlığı programının amacı mühendisler ve mimarlar tarafından tasarlanmış olan inşaat projelerini istenilen ölçülere göre çizebilen elemanları yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Yapı ressamlığı programında matematik bilgisayar yapı statiği yapı bilgisi perspektif çizimler bina bilgisi sıhhi tesisat kalorifer tesisatı çizimi mimarı proje gibi dersler işlenmektedir.

. Gereken Nitelikler: Yapı ressamlığı programında okumak isteyenlerin görme keskinliğine şekil ve uzay ilişkilerini görebilme el ve gözü içgüdümle kullanabilme zihinde canlandırma ve düzgün çizim yapabilme yeteneklerine sahip dikkatli ve titiz kimseler olmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Yapı ressamlığı programını bitirenlere "Yapı Ressamlığı Teknikeri" ünvanı verilir. Yapı ressamlığı teknikerleri mimar ve mühendisler tarafından hazırlanmış projeyi istenilen ölçülere göre çizer projelerin uygulanmasında metraj keşif ve hak ediş hesap ve çizelgelerin hazırlanmasında mimar ve mühendislere yardımcı olur; statik proje ve hesaplarının kontrolünü yaparlar. Yapı ressamlığı teknikerleri iyi aydınlatılmış bir ortamda ayakta veya oturarak mimarların denetimi altında çalışırlar.

Çalışma Alanları: Yapı ressamlığı teknikerleri Bayındırlık İmar ve İskân Bakanlığı belediyeler gibi kamu kuruluşlarında işletmelerin resim atölyelerinde mühendislik ve mimarlık bürolarında inşaat şirketlerinde çalışabilirler. Bilgisayar yapı ressamlığında işlerin daha kolay yapılmasını sağlamıştır. Bu gelişmelerin yakında meslek uygulamasında bazı değişikliklere yol açması kaçınılmazdır.

Zihinsel Engelliler Öğretmenliği

Bu bölümde çeşitli seviyelerde zekâ geriliği olan ve bu nedenle normal eğitim imkanlarından yararlanmayacak çocukların eğitimini gerçekleştirebilecek öğretmenler yetiştirmek için eğitim ve araştırma yapılır. Amaçlar zeka seviyesi bakımından çeşitli derecelerde normalin altında bulunan çocukları kendi seviyelerinde üretken ve uyumlu kişiler yapmaktır. Mezunlar özel eğitim kurumlarında ve sınıflarında normal ilkokulların bünyesinde açılan alt özel sınıflarda zeka özürlü çocuklara öğretmenlik yaparlar. İlköğretim çağında zihin yetersizliği yüzünden öğrenme güçlüğü olan çocukları eğitecek öğretmenleri yetiştirir.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst