Meslek liselerine bakış değişiyor

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.518
Puan
113
Konum
İstanbul
meslek-liselerine-bakis-degisiyor-2977387.Jpeg

Meslek liselerine bakış değişiyor

Daha önceden kat sayı sorunu nedeniyle ilgigösterilmeyen meslek liselerine bakışın değiştiği,ailelerin bu okullara ”artık önü açık” düşüncesiyle rağbet ettiği bildirildi.

Daha önce kat sayı sorunu nedeniyle ilgi gösterilmeyen meslek liselerine bakışın değiştiği ve ailelerin bu okullara ”Meslek liselerinin artık önü açık. Katsayı problemi de yok. Dolayısıyla çocuğumu meslek lisesine göndereyim” diye baktığı bildirildi.

Mesleki Teknik Eğitim Genel Müdürü Ömer Açıkgöz, bir etkinliğe katılmak üzere geldiği Mersin’de, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıllarda meslek liselerindeki katsayı farkının kısa vadede olumsuz sonuçlar getirmediğini ancak, orta ve uzun vadede çok büyük olumsuzluklara neden olduğunu söyledi.

Katsayı probleminden dolayı bilgi ve beceri düzeyi yüksek olan öğrencilerin meslek liselerini tercih etmediğini anlatan Açıkgöz, ”Üniversiteye giriş sürecini çok zorlar diye meslek liseleri tercih edilmedi. Dolayısıyla bütün eleme sınavları sonucunda, başarı düzeyi zayıf olan öğrenciler meslek liselerine gitmek zorunda kaldı. Bu da, orta ve uzun vadede meslek liselerinin kalitelerini oldukça düşürdü” dedi.

Açıkgöz, öğrenci kalitesinin düşmesiyle mesleki eğitimin toplum nezdinde de itibar kaybına uğradığını ve insanların çocuklarını bu okullara göndermediğini vurguladı. Katsayı farkının kalkmasıyla ailelerin ’benim çocuğum hem meslek öğrensin, hem de eğitilsin” diyerek meslek liselerine ilgi göstermeye başladığını anlatan Açıkgöz, şöyle devam etti:

”Ayrıca aileler artık, ’Meslek liselerinin artık önü açık. Katsayı problemi de yok. Dolayısıyla meslek lisesine göndereyim’ şeklinde düşünmeye başladı. Meslek liselerinin orta öğretim düzeyindeki payı yüzde 50 civarında. Yani 100 öğrenciden 50’si genel liseye gidiyorsa, 50 öğrenci de meslek lisesine geliyor. Dolayısıyla şu anda meslek lisesine rağbet etme konusunda sorunumuz yok, öğrenci teveccühü var.”

”SBS ve OKS kaliteli öğrenci gelmesini engelliyor”
Ortaöğretimlerdeki SBS ve OKS gibi sınavların da meslek liselerine kaliteli öğrenci gelmesi konusunda önemli bir engel olduğuna dikkati çeken Açıkgöz, şunları kaydetti:

”Meslek liselerinin önündeki en büyük engellerden biri olan katsayı engeliydi. Şimdi ise meslek liselerine kaliteli öğrenci gelmesini engelleyen SBS ve OKS sınavlarıdır. Çünkü seçme sınavında iyi öğrencileri, Fen ve Anadolu liseleri seçiyor. Geriye kalan öğrenciler meslek liselerine geliyor. İnşallah önümüzdeki yıllarda SBS ve OKS gibi sınavların kalkmasıyla meslek liselerine daha kaliteli öğrencinin geleceğini düşünüyoruz.”

Kişinin mesleğini doğru icra edebilmesi için matematik ve fen bilimlerinin yanı sıra okuma-anlama becerisine de sahip olması gerektiğini anlatan Açıkgöz, şöyle konuştu: ”Türkiye’nin şu anda gelmiş olduğu ekonomik yapı ve teknolojinin karmaşıklığı, meslek liselerinde matematik ve fen alanında olduğu gibi, okuma ve anlaması kuvvetli bireyler istiyor. Artık toplumun ’Ancak üniversite okuyan iyi meslek sahibi olabilir’ düşüncesinden kurtulması gerekiyor. Esas olan kişinin mesleğidir. Bu mesleğin yükseköğretimde veya ortaöğretimde kazandığı çok önemli olmamalıdır. Esas olanın kişinin bu dünyada yaşarken, kendisinin yaşamını sürdürebileceği, kendisini ayakta tutabileceği bir mesleğinin olmasıdır. Toplum bu konuda, algıyı yükseköğretimden ortaöğretime doğru çekerse, meslek liseleri daha kıymetli hale gelir. Hayatta aileni, sevdiğin her şeyini kaybedebilirsin. Ama edindiğin meslek ölene kadar seninle gelir.”

-Öğrenci başı teşvik-
Organize sanayi bölgelerinde açılacak olan meslek okullarına öğrenci başına teşvik vereceklerini bildiren Açıkgöz, açıklamasını şöyle tamamladı: ”Organize Sanayi Yönetimi, Sanayi Odası, Ticaret Odası ya da sanayicimiz bir organize sanayi bölgesi içerisinde meslek okulu açtığı zaman, öğrenci başına, okuduğu programa göre değişmek kaydıyla teşvik veriyoruz. Bu şu anda 3 bin 500 lira ile 5 bin lira arasında değişen bir rakam. Yani okulun açılıp, öğrencinin kayıt yaptırmasıyla başlayan ve öğrencinin mezuniyetine kadar devam edecek bir ödeme. Böyle bir uygulamadan beklentimiz, organize sanayi içerisinde meslek okullarını artırarak, sanayicinin ihtiyaç duyduğu alanda bireyler yetiştirmektir.”

Milliyet
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst