Mercimekli İçli Köfte

nk83

࿐*⁀➷
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.699
Tepki
84.372
Puan
113
Konum
İstanbul
DetayResimHandler.ashx


Mercimekli İçli Köfte

400 gr kuru kıyma
1 su bardağından biraz az mercimek
2,5 su bardağı kısırlık bulgur
3 kaşık tereyağı
2 kaşık margarin
1 ½ baş kuru soğan
½ paket tereyağı
un

Kuru et İçİn:
Daha önceden isteğe bağlı miktarda alınan kavurmalık dana eti kuşbaşından daha küçük doğranır. Alınan etin miktarına bağlı olarak göz kararı katı böbrek yağı alınır. Böbrek yağı küçük parçalar halinde doğranır ve tavada eritilir. Dana eti az miktarda suyla ocakta ayrı bir kapta kavrulmaya bırakılır, pişen dana etleri erimiş böbrek yağının bulunduğu tavaya alınarak bu yağla karıştırılır. Bir süre daha pişen karışım soğumaya bırakılır. Etin içeriğindeki yağlar donduktan sonra kuru etiniz hazırdır.

İçlİ köfte İçİn:1,5 su bardağı kısırlık bulgur çiğköfte tepsisine alınır, bulgurlara 1 su bardağı ılık su, iki tatlı kaşığı tuz eklenir ve karışım bir kaşık yardımıyla harman edilir. Bulgurla yumuşamaya bırakılır.

Yapılışı:
1,5 adet kuru soğan köftelik kıyılır. Bir pilav tenceresine yarım paket margarin ve bir çorba kaşığı tereyağı alınır, soğanlarla yağ ocakta kavrulmaya bırakılır. Soğanlar kavrulduktan sonra önceden hazırlanmış 400 gr kuru etten kıyma tencereye eklenir, tencerenin kapağı kapatılır ve etlerin kızmış yağ içinde dağılmaları beklenir. 2 saat kadar suda bekletilen mercimekler pişirilir ve süzülerek bir tencereye alınır. Mercimekler süzüldükten sonra kavrulmaya bırakılan soğan ve kuru etin olduğu tencereye alınarak üstlerine 1 çay kaşığı tuz, pul biber ve 1 yemek kaşığı salça eklenir ve tüm içerik karıştırılarak tencerenin altı kapatılır.

Mercimekli içli köftenin harcı soğumaya bırakılır.
Yumuşamaya bıraktığımız çiğköfte tepsisindeki bulgura 1 yumurta kırılarak bulgurlar yumurtayla yoğrulur. Karışıma arada az miktarda su ve un eklenerek kuvvetlice yoğrulmaya devam edilir. Bulgurlar köfte haline gelebilecek kadar yoğrulduktan sonra elde yuvarlayarak küçük toplar haline getirilir. Bulgur toplarının ortaları başparmak yardımıyla oyulur ve daha önceden soğumaya bırakılan mercimekli harç bulgur toplarının içine doldurulur ve topların ağzı kapatılarak yuvarlatılmaya devam edilir. Topları yuvarlarken arada bir kuruyan eller ıslatılır, böylece köfte toplarının şekilleri pürüzsüz hale gelir. Düzgün bir yuvarlak elde ettiğinizde içli köfte pişirilmeye hazır olmuştur. Köfteler kaynar suya atılarak pişirilir. Servis edilmeden önce üzerine kızdırılmış tereyağı dökülür. Mercimekli kuru etli içli köfteler hazırdır.

Kanald/Mutfagim
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst