Menopozda hormon tedavisi

GÜLÇİN

Daimi Üye
Katılım
5 Eylül 2008
Mesajlar
2.308
Tepki
2.169
Puan
113
Konum
Doyduğum Yerdeyim.
Menopozda hormon tedavisi

Menopozda hormon tedavisi,Bir kadın menopoza girdiğini veya gireceğini nasıl anlayabilir,Menopoz yaşını etkileyen sebepler

Menopoz, eninde sonunda bütün kadınların, hepimizin geçireceği bir dönem. Mademki bu dönem geçirilecek, öyleyse olabildiğince rahat ve hafif geçmesi için elimizden geleni yapmalıyız. Bunun için de yeterince bilinçlenmesi ve menopoz döneminin yan etkilerini, yapılması gereken tedavileri öğrenmeliyiz. Bu konu ile ilgili merak ettiğiniz sık olarak sorulan ve cevabı istenen konuları sizler için hazırladım.

Bir kadın menopoza girdiğini veya gireceğini nasıl anlayabilir?

En az altı aydır adet görmeyen bir kadından terleme, titreme, ateş basması, iştahsızlık, dikkat kaybı, açıklanamayan vajinal yanmalar, idrar sorunları, seksüel istek kayıpları var ise menopoz akla gelmelidir.

Kesin tanı nasıl konulabilir?

Basit bir kan örneğinde yapılacak FSH,LH ve E2 gibi hormon ölçüleri ile ultrasona grafik yumurtalıklarda, yumurta yapımına dair bir girişim görülmemesi kesin tanı koyduracaktır.

Böyle bir durumda hasta ne yapmalıdır? Herhangi bir jinekoloğa başvurabilir mi?

Tabiki başvurabilir. Burada yapılacak jinekolojik muayene ve ultrasona meme muayenesi eklendikten sonra kan biyokimyası, kemik yoğunluğu ölçümü , meme usg ve mamegrofi sonrası kendisine uygun doz ve yoldan hormon tedavisi verilebilir.

Menopoz yaşını etkileyen sebepler var mıdır?
Çeşitli sebepler menopoz yaşını etkileyebilir. Bunlar:
- İlk görülen adet erkense menopoz gecikir.
- Bekarlar da daha erken menopoza girer.
- Çalışan kadınlar daha erken menopoza girer.
- Çok doğum yapanlarda menopoz geç oluşur.
- Yüksek sosyoekonomik düzeydeki kadınlarda menopoz geç olur.
- Doğum kontrol hapları kullanan kadınlarda menopoz gecikir.
- Sigara içmek menopozu erkene alır.
- Yüksek rakımda yaşayanlarda menopoz bir -iki yıl erken gelişir.
- Yaşam tarzı, eğitim düzeyi , spor, eşin mesleği menopoz yaşını etkilemektedir.
- Beslenme alışkanlıkları menopozu yaşında etkili olabilir.
Kadınlar menopozu yaşları olarak mı algılamalı?

Bize göre yaşlı kadın yoktur. Yaşlanmaya izin veren kadın vardır. Spor dengeli beslenme ve yerinde hormon desteği ile yaşlanma süreci altmış yaşlara kadar uzatılabilir. Yeter ki buna engel bir durum olmasın.

Her kadın menopoz döneminde psikiyatriste gitmeli mi?

Hayır, asıl önemli olan, monopoz denilen son adetin de içinde olduğu ve klimakterizm denilen uzunca bir dönemin erkenden ve ciddiyetle ele alınıp kişiye çevresine zarar vermeden geçiştirilmesidir. Bu dönem kadın yaşamında üreme organı yönünde en çok kanser riskinin arttığı ve bir sağlık sorununun yaşandığı dönemdir. Kadın yolları ve meme kanserine ek olarak kemik erimesi idrar ve üreme yolları önemli ölçüde görüldüğü dönemlerdir. İyi bir muayene ve tetkik sonrası alınacak önlemler ile bu dönem fevkalade kolaylıkla ve sorun yaşamadan geçiştirilebilir.

Son aylarda hormon replasman tedavisinin yan etkilerinin çokluğu ve kullanılmasının sakıncalı yönleri var mıdır?

Bu tür tartışma en az yirmi yıldır devam ediyor. Basında çıkan en son çalışma henüz çok merkezi bir çalışmanın sonlandırılmamış ,tartışılmamış bir hali. Bilindiği gibi dünyada en güçlü iki sektörden biri silah sanayi, diğeri ilaç ve tıbbı teknoloji sanayidir. Altta yatan ve kanseri kolaylaştıran kalıtım , sigara öncü lezyon ve daha evvel geçirilmiş kanser olayları dışarıda tutulursa iyi değerlendilmiş ve seçilmiş olgularda beşer yıllık aralarla menopoz sonrası dönemde hormon tedavisi günümüzde de hala en çok kabul gören tedavidir.

Menopoz sonrası ne zamana kadar hormon verilebilir?

Amerika’da bu süre altmış yaşına kadar varmaktadır. Buna göre menopozu takip eden dönemde, gittikçe artan düzeyde hormon vermek ve bunu elli beş yaşına kadar sürdürmek, koşullar elveriyorsa elli beş- altmış yaş arasında dikkatli hormon vermeyi sürdürmek ve altmış yaş sonunda hormon tedavisi destek tedavisine dönüştürmek esastır.
 

Fistikzade

Daimi Üye
Katılım
23 Kasım 2018
Mesajlar
315
Tepki
339
Puan
63
Yaş
44
Konum
Izmir
Oooo baya uzun bir donanmış hormon tedavisi..pekii verilen hormon sadece kanaatimi devam ettiriyor? Yoksa başka etkileri de varmi acaba? @ GÜLÇİN
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst