Menisküs Yaralanmaları

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
Diz eklemi içinde iki uzun kemiğin arasında conta gibi yer alıp esas olarak dize gelen yükü emen, destek yüzeyi sağlayan ve hareketi kolaylaştıran kıkırdağa benzer yapılardır. Her iki dizde iç ve dış olmak üzere ikişer tanedir. Travma sonucu menisküsler yırtılabilir ve yırtık uçları kıvrılarak eklem hareketine engel olup ağrı yapabilir. Şikayete neden olan menisküs yırtıkları günümüzde artroskopik cerrahi ile, kıvrılan yırtık parçası alınarak opere edilmektedir. Bazı menisküs yırtıkları da yırtığın yerine bağlı olarak dikilerek onarılmaktadır. Operasyon sonrası azalan kas gücünü restore etmek, hareket açıklığını geri kazandırmak ve günlük hayata ve sportif aktiviteye geri dönüşü hızlandırmak amacı ile rehabilitasyon yapılmalıdır. Günümüzde menisküs operasyonları sonrası ameliyat teknikleri ve rehabilitasyonun gelişmesi ile sporcuların sahaya dönüşü 2-4 hafta gibi kısa bir süreye inmiştir.

MENİSKÜS
Diz ekleminde iki uzun kemiğin arasında, her iki kemikten ekleme akan yükü abzorbe eden (emerek sönümlendiren) kıkırdağa benzer yapılardır. Aynı zamanda iki uzun kemiğin birbiri üzerinde hareketini normal sınırlarda yapmasına yardımcı olur. Futbolcularda sıklıkla gürülen menisküs yaralanmalarında, menisküs yırtılır.

Yırtılan parça kıvrılıp, diz ekleminin hareketi sırasında takılma ve ağrı hissine yol açabilir. Şikayet yaratan Menisküs yırtıkları ameliyatla düzeltilmektedir. Eski yıllarda menisküsün tümünün alınması söz konusu idi. Günümüzde artroskopik olarak yapılan Menisküs ameliyatlarında yırtılıp kıvrılan parça küçük bir kamera ile izlenip yine küçük makaslar yardımı ile çıkarılmaktadır. Bu şekilde yapılan ameliyatlar sonrasında iyi bir rehabilitasyon ile 3-5 gün sonra günlük hayatına, 3-5 hafta arasında da hasta spora dönebilmektedir. Rehabilitasyon ameliyattan hemen sonra başlar. Bazı yırtıklarda ise yırtılan parçanın dikilerek onarılması söz konusudur. Dönüş süresini uzatan bir ameliyattır. Hangi cerrahinin seçileceğine ancak ortopedist karar verebilir

Alıntıdır!
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst