Memede Akıntı, Şişlik ve Değişiklikler

leyla

Daimi Üye
Katılım
13 Temmuz 2008
Mesajlar
972
Tepki
1.292
Puan
93
Konum
izmir
Adetin neden olduğu değşiklik ve büyüme:
Adet konusunu anlatırken,her ay rahmin mauhtemel bir gebeliğe hazırlık için kalınlaştığını ve gebelik olmadığında bu kalınlaşmış materyalin kanamayla atıldığını söylemiştik.Adet döneminde, gebeliğe hazırlık sadece rahimle sınırlı kalmaz.Memeler de muhtemel gebeliğe kendini hazırlar.Salgı bezlerinde ve kanallarında yeni hücreler geliştirir.Böylece adet kanamasında bir hafta kadar önce memeler büyür.Bu genellikle çok abartılı değildir.Ama bazı kadınlarda daha şiddetli olup,ciddi sıkıntı yaratabilir.Bu durumun, her hangi bir kanser ya da sıra dışı şişmelerden ayrılabilmesi için adetle birlikte ortadan kalkması gerekir.Israrlı ve geçmeyen ağrı ve şişlik adet öncesi mem sendromu değildir.

Memede yumru ve oluşumlar:
Fark ettiğiniz şişlik ve yumru adet döneminize rast geldiyse birkaç gün bekleyebilirsiniz.Bu adetten kaynaklanabilir.

Eğer:
-Memelerde bir ya da daha fazla sayıda yumru varsa,
-Adetten sonra geçmiyorsa,
-Buna akıntı eşlik ediyorsa

Ağrılı ya da ağrısız olsun mutlaka doktora görünmelisiniz.

Nedenleri:
Bir çok nedeni olabilir.İlle de kötü bir nedenden oluşmaz.Bazı bünyelerin daha çok kist oluşturmaya eğilimi vardır.Bu kistlerin nedeni bilinmemekle birlikte,yumurtalıktan salınanan hormonlarla ilgisi olabileceği düşünülmektedir.Memenin fibrostik yapısından kaynaklanan zararsız tümörler de olabilir.Ayrıca,süt kanalındaki tıkanıklıklarda memede şişlik enfeksiyon ve kistlere neden olabilir.

Mamografi,ultrason ve biopsi gibi yöntemlerle memedeki durumun iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olduğu tespit edilir.Ona göre tedavi seçenekleri gözden geçirilir.

Meme başı akıntıları:

Galaktore:
Her iki memeden, kendiliğinden, sütlü akıntı gelmesi galaktore olarak adlandırılır.

-Gebelik sırasında ve emzirmeye bağlı olabilir.(emzirme bittiğinde kesilir)
-Kullanılan bazı ilaçlara bağlı olabilir,
-Hormonal sorunlarda görülebilir
-Aşırı meme uyarılmasına(emilme,elle uyarılma)bağlı oluşabilir.
-Hipofiz bezi tümörlerinde (gebelik ve doğum olmaksızın süt salınımı arttıran hormonun düzensiz salınımı söz konusudur.)


Kansız Meme Akıntısı: Bu durumda meme dokusunda iltihap var demektir.Ve bu durum MASTİT olarak adlandırılır. Genel olarak nedeni meme uçlarında oluşan küçük çatlaklardan mikropların girerek içeriye yerleşmeleridir.Emziren kadınlarda daha sık rastlanır.

Menopozda da görülür.

-Memede ağrı
-Hangi memeyse o memede akıntı
-Ateş
Genellikle uygun antibiyotik ve iltihap ilaçlarıyla sorun çözülür.Ama abse oluşmuşsa cerrahi müdahaleyle çıkarılması gerekir.

Kanlı Meme Akıntıları ve Nedenleri:

Duktal Ektazi (Meme kanallarının genişlemesi):
-Yapışkanımsı iki taraflı bir akıntı vardır
-35-55 yaşa arası çocuk doğurmuş,meme uyarımı olan kadınlarda daha sık görülür
-Akıntı rengi;sarı, beyaz, kahverengi-gri ve kırmızımsı kahverengi olabilir.Ama genelde yeşil hakimdir.
-Kendiliğindendir
İntraduktal papillomlar:
-Genellikle 20-40 yaşlarında görülürler.
-Çoğunlukla meme başına yakın bir kist ya da genişlemiş bir kanal içinde gelişen genellikle 1 cm'den küçük lezyondur. Bazen papillomlar birçok duktusda ve duktusun farklı yerlerinde de olabilir.
Kanlı meme başı akıntıları; genellikle kist ve tümörlerin habercisi olabilir.Bu durum,50 yaşın altında daha çok, iyi huylu olabilir.Yaş artışı kanser olasılığını arttırır.

Meme başı problemleri:
Meme başlarınızı her banyoda kontrol etmeli her türlü değişikliği göz önüne almalısınız.

Meme başı akıntısı: Meme başlarından beyazımsı veya yeşilimsi bir sıvı sızıyorsa bu özellikle iki memeden de geliyorsa, büyük bir olasılıkla süt ve galaktarrhea dır. Eğer sıvı yeşilimsi veya saman rengindeyse fibrokistik değişimlere bağlıdır. Koyu kırmızı veya siyah bir akıntıysa, içinde kan var demektir. Meme kanseri uzak bir ihtimal olmakla beraber, süt kanallarınızdan birinde küçük selim bir tümör gelişmekte olabilir. Bu akıntılar,içerde olup biten hakkında bize fikir verecektir

Alttan çekilmiş gibi çökmüş meme başı; Eğer genç kızlığınızdan beri, meme başınız bu şekilde farklılaştıysa, sorun yoktur.Ancak, yakın zamanda içe çökmüş bir meme başı veya kanlı bir akıntı mutlaka belirli kanser testlerinin yapılmasını gerektirir.

Areolada (meme başını çevreleyen koyu renkli kısım) yumrular; Areoladaki yumrular genellikle, yağ bezleri tıkandığı için gelişen kistlerdir. Eğer bir enfeksiyon ortaya çıkarsa,kist çıbana dönüşebilir.
Meme başının pullanması: Genellikle selim değişikliklere bağlıdır. Geçmez de ısrarla devam ederse, altta yatan bir kanser ihtimalini kaldırmak için biyopsi yapmak gerekebilir.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst