Melazma (Gebelik Lekesi)

LiLi

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2010
Mesajlar
9.394
Tepki
12.556
Puan
113
Konum
♥ Kızının Yanından ♥
Melazma türü lekeler genellikle kadınlarda yüz bölgesinde gebelik sonrası ya da doğum kontrol hapı kullanımıyla ortaya çıkarlar. Melazma daha çok ten rengi koyu kişilerde ortaya çıkar.



Bu tip lekelere halk arasında gebelik lekesi adı da verilmektedir. Daha seyrek de olsa gebelik geçirmemiş ya da doğum kontrol hapı da kullanmayan kadınlarda da görülebilir. Bu tip lekelere erkeklerde çok nadir rastlanması ve gebelikte yüksek miktarda salınan kadınlık hormonu olarak da adlandırılan öst rojenin bu lekelere yatkınlık yarattığını düşündürmektedir.



Melazma genellikle üst dudak yanaklar ve alın gibi güneşe açık bölgelerde gözlenir. Deriden koyu renkli düzensiz sınırlı deriden kabarık olmayan lekeler şeklinde kendini gösterir. Lekeler genellikle yaz aylarında ve solaryum sonrasında koyulaşma eğilimi gösterir



Melazmalı hastaların sürekli geniş spektrumlu güneşten koruyucu kullanmaları ve solaryum benzeri yapay ışık kaynaklarından uzak durmaları gerekir.



Melazma Tedavisi



Kimyasal peeling

Leke açıcı kremler

Lazer tedavileri

* Q switched lazerler
* Soyucu lazerler
* Fraksiyonel lazerler

Alıntı :guneserturk com Dr. C. Güneş Ertürk
 
OP
L

LiLi

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2010
Mesajlar
9.394
Tepki
12.556
Puan
113
Konum
♥ Kızının Yanından ♥
Melazma derimizin ve cildimizin bir bölümünde diğer bölümlere nazaran aşırı pigmentasyon neticesinde oluşan esmer cilt lekeleridir. Doktorlar buna hiper pigmentasyon adını verirler. Genelde yüzde, alında, yanak ve elma kemiğinde, dudak üstlerinde görülürler. Bu esmer oluşumlar genelde güneş ile temas edilen cilt bölgelerinde görülmekle birlikte, bazen nadiren de olsa güneş ışığı görmeyen cilt bölgelerinde lekeler de görülebilmektedir.

Melazma gebelik lekeleri, hamilelik süresince oluşan hormonal değişiklikler neticesinde oluşmaktadır. Bu esmer cilt lekeleri, hamilelik sona eresiye kadar hanımların yüzünde bulunurlar. Doğumun ardından hormonal seviyelerin normale dönmesiyle birlikte kendiliğinden kaybolurlar.

Melazma cilt lekelerinin bir diğer önemli nedeni ise güneş ışığına maruz kalmaktır. Ayrıca hanımlarda gebe kalmak için uygulanan bazı tüp bebek hormon tedavileri ile, gebelik korunma hapları, tiroit hastalarına uygulanan hormonsal ilaçlar da melasma cilt lekelerine neden olabilmektedir.

Melazma oluşumunu engellemek için Hamile bayanların ve hormon tedavisi geçiren hanımların uzun süre güneş ışığı altında beklememeleri gerekmektedir.

Melazma cilt lekelerinin semptom ve belirtileri nelerdir?

Özellikle alın, şakak, yanak, dudak üstü bölgelerde görülen esmerleşme ve lekeler melasma cilt lekelerinin en önemli belirtileridir. Bu belirtiler herhangi bir fiziksel rahatsızlık vermezler. Sadece güzellik, kozmetik ve estetik bakımdan hanımları rahatsız ederler.
Diagnosis

Doktorlar melasma cilt lekelerinin sebebini bulmak için özel ultraviyole lambaları kullanmaktadır.

Her ne kadar hamile bayanlarda hormon düzeyinin normal seviyelere geri gelmesiyle beraber hamilelik lekeleri yok olmaya başlasa da, bazı hastalarda bu lekeler kalıcı olabilmektedir.

Melazma cilt lekelerinden nasıl korunuruz?

Melazma rahatsızlığından korunmanın en garantili yolu, güneş ile fazla temas yaşamamaktır. Bunun için aşağıdaki tedbirleri almanız sizin yararınıza olacaktır:

—Yüzünüzü korumak için şapka giyiniz.
—Hassas bölgelere güneş kremi kullanınız. Bu kremler ultraviyole A ve ultraviyole B koruma faktörlü olmalıdır ( en az 30 faktör)

Melazma hamilelik cilt lekeleri tedavisi:

Daha önce de dediğimiz gibi hormonların normalleşmesiyle
(doğumun hemen ardından) yüzdeki doğum lekeleri ve esmer izler yok olmaya başlarlar. Yine doğum kontrol haparı kullanan ve bazı hormon tedavileri gören bayanlarda ilaçların kesilmesiyle birlikte cilt lekelerinin sona erdiği gözlemlenmiştir.

Bazı hastalarda bu cilt lekeleri geçmeyebilir. Bu durumda aşağıdaki tedavi yöntemleri kullanılmaktadır:

Hidroquinon bir tür cilt lekesi temizleyici kremdir. Ciltte lekelenmeye neden olan melanin pigmentinin üretilmesine engel olur.

Tretinoin cildin yenilenmesini ve ölü deri hücrelerinin kabuklanarak soyulmasını hızlandıran bir tür A vitamini kremidir.

Azelaik asit kremi de cildin esmerleşmesine ve lekeli bir görünüme bürünmesine neden olan pigment üretimini ve cilt lekeleri oluşumunu yavaşlatarak sona erdirir.

Yine kimyasal piling adı verilen (Chemical peeling) sıvı solüsyonları da güneş yanığı ve orta düzeydeki kimyasal yanıklarda kullanılmaktadır. Kimyasal peel ilaçları derinin soyulmasına ve yeni derinin alttan gelmesine yardımcı olur. Bu da esmer ve doğum lekeli cildin yenilenerek bu cilt lekelerinin zamanla yok olmasına yardımcı olur.

Bazı ciddi durumlarda ışın tedavisi ile bu cilt lekeleri yok edilebilmektedir.

(alıntı :cilt-lekeleri.com)
 

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
Teşekkürler canım. Benim suratımı sivilceler bastı maalesef :sim3:
 
OP
L

LiLi

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2010
Mesajlar
9.394
Tepki
12.556
Puan
113
Konum
♥ Kızının Yanından ♥
Doğumdan sonra leke sorunu yaşadım ve ne yazık ki geçirmek için oldukça çaba sarfetmem gerekti. Umarım kimse leke sorunuyla uğraşmak zorunda kalmaz. Anne adayları şimdiden önlemlerini alsınlar.
 

foto_burcu

Aktif Üye
Katılım
2 Mayıs 2011
Mesajlar
367
Tepki
137
Puan
43
Konum
samsun
ben leke oalcam diye güneşte yürümüyoum bile ,birde çok beyazım daha çok olur diye hiç çıkmadım:2:
 

KraLiçe

Daimi Üye
Katılım
30 Eylül 2011
Mesajlar
2.625
Tepki
3.576
Puan
113
Konum
Saray'dan Tatlım
Ablamında hamileliğinde aksine tüm sivilce ve sivilce lekeleri gitti yüzü resmen fondoten sürülmüş gibi oldu ve daha öyle cildi süper yenilendi onu görünce doğurasım geldi :kahkaha:
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst