Medeniyet Hastalığı Yüksek Tansiyon

Es_se

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
25.367
Tepki
22.495
Puan
113
Yaş
40
Konum
istanbul
Yüksek tansiyon genelde “medeniyetin hastalığı” olarak adlandırılıyor, çünkü stres, hareketsizlik, kötü beslenme, sigara kullanımı ve modern hayata has sağlıksız alışkanlıklarla direkt bağlantılı. Ancak, genelde insanlara yüksek tansiyon teşhisi konulduğunda, kolayca bir hap alıyorlar ve hastalığa katkıda bulunan tehlikeli davranışlara devam ediyorlar.

Son federal yönergeler sağlıklı yaşam biçiminin yüksek tansiyonu önlemek ve onunla baş edebilmek için önemini vurguluyorlar, bu hastalık 50 milyondan fazla Amerikalıyı etkiliyor ve neredeyse bunarlın dörtte biri yüksek tansiyonlarının olduğunu bilmiyorlar bile.

Ulusal Kalp, Ciğer ve Kan Kurumu’nun(NHLBI) çıkarttığı yönergelere göre yüksek tansiyonu çok yüksek olan ve başka hastalık risk faktörleri taşımayanların ilaçlara dönmeden önce en azından bir sene düzenli egzersiz yapmayı ve diğer yaşam biçimi stratejileri uygulamayı denemeleri gerekiyor.

Yüksek tansiyon için ilaç alanların bile sağlıklı alışkanlıklar edinmeleri gerekiyor, diyor yönergeler, çünkü bu değişimler ilaçlara ihtiyacı azaltabilir ya da tamamen bitirebilir.

En İyi İlaç
Düzenli egzersiz içinde fazla kiloları verme, sodyum alımını azaltma ve çok meyve, sebze yeme gibi tavsiye edilen yaşam biçimi stratejilerinin arasında en güçlü olanlarından.

Amerikan Üniversitesi’nde Asistan Profesör olan ve NHLBI raporuna katkı sağlayan bir yazarı olan Carlos Crespo diyor ki “Düzenli fiziksel aktivite yüksek tansiyon sahibi insanların tansiyonlarını düşürür ve bu hastalığa sahip olmayanlarda da gelişimini önler.”

“Daha aktif ve fit yaşıtlarıyla karşılaştırıldıklarında normal tansiyona sahip hareketsiz bireylerin yüksek tansiyon geliştirme riskleri yüzde 20 ila 50 daha fazla.”

Yeni yönergeler “orta kararda yoğun” aerobik aktivite yapmayı tavsiye ediyor, mesela haftanın çoğu günü 30 ila 45 dakikalık tempolu yürüyüşler gibi.

Çoğu insan bu seviyede güvenli bir şekilde bir uzamana danışmadan egzersiz yapabilirler, diyor “orta kararda” yı nabzı ve nefesi hızlandıran herhangi bir aktivite olarak tanımlayan egzersiz bilimciler, ama yine de egzersizi yaparken konuşmayı yasaklıyor. Yüksek tansiyon tedavisi görenler ya da başka ciddi sağlık problemleri olanlar egzersiz programlarını sağlıkçılarına danışmalıdırlar.

Ve Crespo kendisinin “Rambo Etkisi” olarak tanımladığı şeye karşı uyarıyor: İnsanlara yürümenin iyi olduğunu söylediğiniz zaman, koşmanın daha iyi olduğunu düşünüyorlar. Koşmak, bisiklete binmek, yüzmek ve diğer faal aktiviteleri yapmak çok yararlı olabilir, böyle canlı bir egzersize başlamadan önce hareketsiz yetişkinler bir doktora danışmalılar. Ve yeni bir egzersiz programına başlarken yavaş başlamak ve yavaş yavaş ilerlemek çok önemlidir.

Carol Krucoff
 

bitter_im

Admin
Admin
Genel Yönetici
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
64.644
Tepki
53.687
Puan
113
Yaş
32
Konum
kocaeli
:eek:paylasımın icin tesekkürler emegine saglık :ayna:
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst