Masa tenisi

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
Masa tenisi: 2 veya 4 oyuncunun birbirlerine topu ileri geri vurmasiyla oynanan bir oyundur.

Bu sporun salon tenisi adiyla bilinen en eski sekli 1880 li yillarda Hindistan ve Guney Afrika'daki Ingiliz ordusu tarafindan oynanirdi. Puro kutularinin kapaklarini raket, yuvarlatilmis sarap sisesi mantarlarini da top olarak kullanirlardi. File olarak da kitaplari kullaniyorlardi.

1890'li yillarda Ingiltere'de bu oyunun diger versiyonlari gelistirildi. Bunlar "whiff whaff" ve "gossima" gibi degisik isimlere sahiptiler ve Parker Brothers firmasi masaya kurulabilen portatif net, disi file kapli kucuk bir top ve minyatur raketlerden olusan salon tenisi kitleri satmaya basladi.

1900 yilinda Amerika'yi ziyaret eden Ingiliz James Gibb, donerken yaninda bazi ici bos seluloid toplardan getirdi ve arkadaslariyla salon tenisini bu toplari kullanarak oynamaya basladi. Gibb, topun rakete ve masaya carptigi zaman cikardigi sesi temsil eden "ping pong" ismini kulanmaya basladi.

Fakat 1901 yilinda Ingiliz spor ekipmanlari ureticisi olan John Jacques "Ping Pong" ismini kendi adina tescil ettirdi ve bu ismin Amerika haklarini Parker Brothers firmasina satti. Onlar da yeni kitlerini bu isimle cikardilar.

Bir baska Ingiliz, E. C. Goode, 1902 yilinda tahta raketinin yuzeyini puruzlu lastikle kaplayarak topa falso vermeyi basardi. Ayni yil Ingitere'de Ping Pong Federasyonu kuruldu fakat isim hakkinin Parker Brothers firmasinda olmasindan ve dolayisiyla ekipmanlarin cok pahaliya cikmasindan dolayi 3 yil sonra kapandi.

Buna ragmen diger ureticilerin genel bir isim olan table tennis (masa tenisi) adi altinda sattiklari ekipmanlarla bu spor Ingiltere ve Avrupa'da sessizce yayginlasti. 1921 yilinda Ingiltere'de yeni bir masa tenisi federasyonu kuruldu. Pesinden de 1926 yilinda Ingiltere, Isvec, Macaristan, Hindistan, Danimarka, Almanya, Cekoslovakya, Avusturya ve Galler'in Berlin'de yaptiklari toplantida Federation Internationale de Tennis de Table (International Table Tennis Federation - Uluslararasi Masa Tenisi Federasyonu) kuruldu.

Ilk dunya sampiyonasi 1927 yilinda Londra'da yapildi. Bu yildan 2. dunya savasina kadar tum sampiyonalar Macaristan'in egemenligi altinda gecti. Bu zamanlarin en iyi oyunculari bayanlarda yedi dunya sampiyonasi kazanan Macar Maria Mednyanszky ve bes defa dunya sampiyonu olan yine Macar Viktor Barna'ydi. Cekoslovakya ve Romanya'li sporcular da bazi sampiyonalari kazandilar.
masa_tenisi.jpg

Turkiye'de masa tenisinin ilk olarak 1920'lerden sonra Robert Kolej'de oynanmaya basladigi bilinmektedir. Daha sonra bu spor basta Istanbul olmak uzere tum yurtta yayilmaya baslamistir. Hatta Istanbul'da Altinordu Spor Kulubu'nde ilk turnuva duzenlenmistir. Bu gibi gelismelere ragmen bir sure sonra Turkiye'de duraksamaya baslayan masa tenisi, 1966 yilinda Tenis Federasyonu'ndan ayrilip, kendi fenerasyonunu kurunca tekrar yukselise gecmistir.
bu-nedir.com
 
R

Rosie

Misafir
oynaması da izlemesi de çok eğlenceli gerçekten çok seviyorum ben :cokkomik:
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst