Margarin ve Beslenmedeki Yeri

GÜLÇİN

Daimi Üye
Katılım
5 Eylül 2008
Mesajlar
2.308
Tepki
2.169
Puan
113
Konum
Doyduğum Yerdeyim.

MARGARİN, sıvı ya da katı yağların su ya da sütle karıştırılmasıyla hazırlanan, tereyağı kı*vamındaki yemeklik ve kahvaltılık yağlara verilen addır. Bu ana bileşenlerin yanı sıra margarinlere A, B ve D vitaminleri ile tat, koku ve renk verici maddeler de katılır.

Margarin ilk kez 1860'ların sonlarında Fransız kimyacı H. Mege-Mouries tarafından geliştirildi. Hemen ardından Hollanda'da üre*tilmeye başlandı, 1873'te de ABD'ye girdi. 20. yüzyıla kadar pek fazla yaygınlaşmayan margarin üretimi daha sonra hızla arttı; günü*müzde pek çok ülkede, hatta tereyağı üreticisi olan ülkelerde bile yaygın olarak üretilmekte*dir. Türkiye'de ise ilk kez 1930'larda başlayan margarin üretimi o yıllarda çok küçük ölçekli olmasına karşılık bugün 400 bin tona yaklaş*maktadır.

Margarin yapımında başlıca yerfıstığı, hin*distancevizi, palmiye tohumu, soyafasulyesi ve ayçiçeği gibi bitkisel kaynaklardan çıkarı*lan sıvı yağlar ile bazı hayvansal katı ve sıvı yağlar (örneğin balina yağı) kullanılır. Bitki*sel ya da hayvansal kaynaklardan çıkarıldık*tan sonra çeşitli işlemlerden geçirilerek arıtı*lan bu yağlar pastörize süt, su, vitaminler, tat, koku ve renk vericilerle karıştırılır. Karışım, iyice çalkalanarak kremsi hale dönüştürülür ve soğutma birimlerinden geçirilerek katılaş-tırılır. En sonunda da istenilen biçim verilerek paketlenir.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst