Mantının ömrünü uzattı

Aslı Oktay

Daimi Üye
Katılım
30 Haziran 2011
Mesajlar
12.839
Tepki
19.334
Puan
113
Yaş
34
Konum
İstanbul
Mantının ömrünü uzattı
mantinin_omrunu_uzatti13458880250_h917931.jpg

Emekli olduktan sonra kendi işini kuran Çorumlu girişimci, çiğ kıymalı mantının raf ömrünü uzatmak için konserve imalatındaki aniden ısıtıp soğutma yöntemini uyguladığı mantıları hermetik kaplara yerleştirerek piyasaya sürdü.

Emekli olduktan sonra kendi işini kuran Çorumlu girişimci, çiğ kıymalı mantının raf ömrünü uzatmak için konserve imalatındaki aniden ısıtıp soğutma yöntemini uyguladığı mantıları hermetik kaplara yerleştirerek piyasaya sürdü. Girişimci Sami Uysal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 30 yıllık unlu mamuller tecrübesinin ardından emekli olduğunu, Çorum Organize Sanayi Bölgesi'nde kendi işini kurduğunu söyledi. Uysal, bin 949 metrekarelik fabrikasında Türk damak tadının vazgeçilmezi olan mantı üretimi yaptığını, kimi zaman dondurularak kimi zaman da kurutularak satışa sunulan mantıyı doğal haliyle servis etmek için bir yıl boyunca çeşitli çalışmalar yaptığını anlattı.

Çiğ kıymalı mantının uzun raf ömrünü koruması için özel paketleme yöntemi keşfettiğini belirten Uysal, ''Evde hanımların yaptığı çiğ kıymalı mantının uzun süre nasıl saklanabileceğini araştırdık. Çiğ kıymalı mantı hazır hale geldikten sonra daha çok konserve yapımında kullanılan 'otoklav' cihazıyla mantıyı aniden ısıtıp soğutarak sterilizasyon yaptık. Bu işlemin ardından da mantıyı hermetik kaplara yerleştirerek piyasaya sürdük'' dedi. Hermetik kapların, ürünün dışarıyla bağlantısını kestiğine dikkati çeken Uysal, ''Bu kaplar daha çok et ve konserve saklamada kullanılıyor. Unlu mamullerde ilk kez uygulanıyor. Uygulamanın ardından mantıyı laboratuvar ortamında inceledik ve bozulmadan ilk günkü gibi kaldığını gözlemledik. Mantıyı piyasaya sürmede ilk kez böyle bir yöntem uygulandığı için Türk Patent Enstitüsü'ne başvurduk'' diye konuştu.

-''Şerbetli tatlılar da uzun süre saklanabilecek''-

Uysal, seri üretime geçtiklerini, Çorum'un yanı sıra Antalya, İstanbul ve İzmir'e de ürün sattıklarını dile getirdi. Ürünün piyasa sürülmesinin ardından olumlu tepkiler aldıklarını belirten Uysal, ''Mantıyı uzun süre muhafaza edebilen müşterilerimizden olumlu geri dönüşler alıyoruz. 2-3 gün muhafaza edilebilen çiğ kıymalı mantı artık 3 ay muhafaza ediliyor. Aynı yöntemle şerbetli tatlıların, örneğin höşmerim ve Kemalpaşa gibi tatlıların da saklanabilmesi mümkün'' ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst