Duyuruyu Kapat
Hanimefendi: kadınlara özel bir şekilde sağlık, giyim, beslenme, diyet ve benzeri kısaca her konuda destek veriyor. Türkiye'de tek kaynak olma yolunda hızla ilerleyen Hanimefendi.com, üyeler dışında ziyaretçilere açık yapısıyla da paylaşım mantığının hakkını vermeye çalışıyor. Siz de bunun bir parçası olmak istiyorsanız, hemen ücretsiz kayıt olabilir ve aramıza katılabilirsiniz. Sensiz bir kişi eksiğiz... :)
Duyuruyu Kapat
Instagram 180T
Facebook 10K
Twitter 138T

Makarna Çeşitleri ve Sosları

Konu, 'Makarnalar' kısmında incitanemtuana tarafından paylaşıldı.

  1. incitanemtuana

    incitanemtuana Daimi Üye

    Kayıt:
    3 Aralık 2009
    Mesajlar:
    14.871
    Beğeniler:
    28.175
    MAKARNA ÇEŞİTLERİ
    Lazanya: Kare veya dikdörtgen tabaka şeklinde aralarına malzeme konularak pişirilen makarnadır.
    Penne: Domates, et veya sebze sosuna uygundur.
    Farfalle: Krema bazlı soslar için uygundur.
    Fusuli: Et ve domates sosları için uygundur.
    Spaghetti: Gerçekte Napoliten, özünde İtalyan makarnasıdır; her sosa uyum sağlar.
    Linguini: Deniz mahsullü soslara çok yakışır ve spaghetti gibi her sosa uyum sağlar.
    Tagliatelle: Et soslarıyla uygundur. Sosta kullanılan iri malzemeleri tutar.
    Macaroni: Makarna salatası ve fırınlanmış makarna için uygundur.
    Conchiglie (küçük kabuklar): Makarna salatalarında veya tavuk çorbasında kullanılabilir.
    Conchiglie (büyük kabuklar): Et soslarıyla uygundur.
    Birbirinden farklı soslar ile makarnalarınız çok daha lezzetli olacak, sofralarınıza yeni bir renk ve tat gelecek…
    Makarnanın ana yemek olarak yenebilmesini sağlayan en büyük yardımcı etken sostur. Farklı makarnalar için uygun olan soslar da farklılık gösterir. İşte size soslara göre makarna seçiminde bir kaç ipucu…
    Spagetti: Spagetti gibi uzun ve yuvarlak makarnalarda, bu özellikleri nedeniyle genellikle sıvıyağ ile yapılmış domatesli ve salçalı soslar kullanılır.
    Erişte gibi yassı makarnalar: Bu çeşitler için daha yoğun kıvamlı; mesela peynir, yumurta ve krema bazlı soslar tavsiye edilir.
    Burgu ve ince uzun makarnalar: Bu tip makarnaların sosun suyunu emme özelliği bulunur. Bu sebeple sulu ve sebzeli soslar bu şekiller için idealdir.
    Mantı ve midye şekilli makarnalar: Daha çok etli ve kıymalı soslarla birlikte kullanılır. Sosları iyi taşıdıkları için salatalarda da mükemmel sonuç verirler.
    Kalem, boncuk şekilli makarnalar: Bu çeşitler fırın makarnalar için uygundur. Salatada da kullanılabilir.
    [​IMG]
    MAKARNA SOSLARI
    BOLONEZ SOS
    Malzemeler:
    • 100 gram margarin
    • 250 gram yağsız dana kıyması
    • 20 gram rendelenmiş soğan
    • 1 diş ince kıyılmış sarımsak
    • 400 gram rendelenmiş domates
    • 4 adet ince dilimlenmiş çarliston biber
    • ½ çorba kaşığı tuz
    • 1 adet defne yaprağı
    • 45 ml domates sosu
    Yapılışı:
    Margarini bir tavada kızdırın. Yağ kızınca kıymayı ilave edip rendelenmiş soğan ve sarımsağı ekleyip 5 dk sürekli karıştırarak kavurun. Domates ve çarliston biberleride katarak bir taşım kaynatın. Ateşi kısın, 15 dk daha pişirip, içine tuz, karabiber ve defne yaprağı ilave edin. Önceden hazırlanan domates sosunu katın. Kısık ateşte oldukça koyu kıvamlı bir sos elde edinceye kadar pişirip ateşten alın. Artık servise hazır…
    DOMATES SOSU
    Malzeme:
    • 300 gram margarin
    • 400 gram havuç (küp şeklinde)
    • 200 gram kereviz (küp şeklinde)
    • 40 gram rendelenmiş soğan
    • 1 adet ince kıyılmış sarımsak
    • 1 adet defne yaprağı
    • 1 dal taze kekik
    • 400 gram un
    • 600 gram domates püresi
    • 50 gram toz şeker
    • ½ çay kaşığı tuz
    • 1 çimdik karabiber
    • 3 lt et suyu
    Yapılışı:
    Derin bir tavada margarini kızdırın. Havuç, kereviz, defne yaprağı, taze kekik, soğan ve sarımsağı ilave edip hafifçe kızartın. Unu katıp, sarı meyane kıvamına gelinceye kadar pişirip soğumaya bırakın. Domates püresini ekleyip karıştırın. Et suyunu bir taşım kaynatın. Sıcak et suyunu, hazırladığınız un karışıma pütür oluşmaması için bir spatula ile sürekli karıştırarak ilave ediniz. Şekeri katıp, tuz ve karabiberi ilave edip kısık ateşte 1 saat dibine tutmaması için sürekli karıştırarak pişirin. Oluştukça kefini alın. İnce bir süzgeçten geçirip, süzün. Sosun kabuk bağlamaması için üzerine eritilmiş margarin gezdirerek saklayın.
    Bu sosu daha az malzeme ile bir kullanımlık hazırlayabileceğiniz gibi yukarıdaki ölçüler ile yapıp daha sonraki kullanımlarınız için hazır olarak saklayabilirsiniz.
    MİLANEZ SOS

    Malzeme:
    • 50 gram margarin
    • 200 gram ince doğranmış mantar
    • 100 gram dana janbon
    • 200 gram domates
    • 1 çay kaşığı karabiber
    • ½ ince kıyılmış maydanoz
    • 1 çay kaşığı tuz
    Yapılışı:
    Margarini derin bir tavada eritin.Yağ kızınca mantarları ilave edip rengi biraz dönünceye kadar sote edin. Dana janbonu, domatesi ekleyin. Sosu bir taşım kaynatıp ateşi kısın. Kısık ateşte koyu kıvamlı bir sos elde edinceye kadar yaklaşık 10 dk pişirin. Tuz ve karabiberini ekleyip, ince kıyılmış maydanozu da ekleyerek servis yapın.
    VİNEGRET SOS
    Malzeme:
    • 200 ml sirke
    • 700 ml zeytinyağı
    • 75 gram ince kıyılmış soğan
    • 50 gram ince kıyılmış kapari
    • 1 çimdik tuz
    • 1 çimdik karabiber
    • ¼ kıyılmış maydanoz
    • 1 çay kaşığı toz hardal
    Yapılışı:
    Bir kapta sirke ve zeytinyağını karıştırın. Sırasıyla her biri ince kıyılmış olan soğan, kapari ve maydanozu karıştırarak, tuz, karabiber ve toz hardalı ilave edip sosu tamamlayın. Sosunuz servis hazır, afiyet olsun.

    ALINTI
     
    bitter_im, maviboncuk, ayser ve 1 kişi daha bunu beğendi.
  2. *Hülya*

    *Hülya* Daimi Üye

    Kayıt:
    19 Kasım 2008
    Mesajlar:
    4.965
    Beğeniler:
    6.519
    teşekkürler inci:kahve:
     
  3. aslı0909

    aslı0909 Daimi Üye

    Kayıt:
    27 Temmuz 2010
    Mesajlar:
    1.285
    Beğeniler:
    770
    teşekkürler inci biz ailece makarna canavarlarıyız :)paylaşım tam benlik cnm
     
  4. Lilav

    Lilav Daimi Üye

    Kayıt:
    28 Haziran 2010
    Mesajlar:
    22.428
    Beğeniler:
    21.988
    esim sadece burgu seviyor:sinifsinif:
     
  5. *Hülya*

    *Hülya* Daimi Üye

    Kayıt:
    19 Kasım 2008
    Mesajlar:
    4.965
    Beğeniler:
    6.519
    olmaz ki hep onun sevdiği:dill:
    boşver sen kendi sevdiğini yap daha çok:cee
     
  6. ayser

    ayser Daimi Üye

    Kayıt:
    12 Aralık 2009
    Mesajlar:
    6.699
    Beğeniler:
    7.439
    Makarnayı çok severiz en çokta luginiyi:panter:
    Emeğine sağlık inci:huhuu:
     
  7. maviboncuk

    maviboncuk Daimi Üye

    Kayıt:
    3 Ağustos 2010
    Mesajlar:
    25.638
    Beğeniler:
    16.859
    makarnaya bayılırım çok ta yeriz ondan kiloluyum yaa:lululu::hihi:
    teşekkürler incimm
     
  8. bitter_im

    bitter_im Admin

    Kayıt:
    3 Aralık 2009
    Mesajlar:
    63.967
    Beğeniler:
    52.427
    Teşekkürler emeğine sağlık :huhuu:
     
  9. jelibon

    jelibon Aktif Üye

    Kayıt:
    8 Haziran 2012
    Mesajlar:
    328
    Beğeniler:
    166
    pylşm için tşkler