Lohusalık döneminde dikkat edilmesi gerekenler

esmeryarim

Daimi Üye
Katılım
4 Kasım 2010
Mesajlar
3.430
Tepki
3.148
Puan
113
Konum
üç meleğin kalbinde
LOHUSALIK DÖNEMİ

Doğumdan sonraki 6 haftalık (42 gün) döneme lohusalık dönemi denir. Bu dönemde vücut tekrar gebelik öncesi haline döner.

do-jpeg.33039



Tromboflebit (Toplardamar İltihabı)

Toplardamarların pıhtı ile tıkanmasıdır. Özellikle bacaklarda çoğu kez kramp şişme kızarmahafif ateş ve hassasiyet görülür. Bu durumda:
Mutlaka doktor gözetimine girin.
Doğumdan sonra erken hareket edin fakat 6 hafta ağır işler yapmayın.
Ağrılı bacağı yastıklarla yükselterek istirahate alın.
Ağrılı bölgeye sıcak havlu ile pansuman yapın.

Kabızlık

Lohusalıkta karın ve boşaltım kaslarının aşırı gerilip esnekliğini kaybetmesi sonucu kabızlık oluşur.
Bol sıvı alın.
Bol sebze meyve kepekli ekmek kuru erik ve kayısı yiyin.
Yeterince hareket ederek bağırsaklarınızın çalışmasını sağlayın.
Her gün aynı saatte tuvalete çıkma alışkanlığı edinin.
Eğer ayağa kalkamıyorsanız yattığınız yerde kol ve bacaklarınızı hareket ettirin sık sık pozisyon değiştirin.

Lohusalık Humması

Doğum kanalının iltihaplanmasıdır. Doğumdan 24 saat sonra yüksek ateş karnın alt kısmında ağrı ve hasasiyet başağrısı ve kokulu akıntı gibi belirtiler verir. Bu durum ciddidirgörüldüğünde hemen en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.

Dış Üreme Organlarının Temizliği (perine bakımı)

Lohusalık döneminde dış üreme organlarının bakımı şarttır.
Doğum sonrası dış üreme organlarını kuru ve temiz tutun.
Tuvaletten önce ellerinizi mutlaka yıkayın.
Her tuvalete gittiğinizde antiseptik solüsyon kullanın.
Tuvalet temizliğini mikrop bulaşmasını önlemek için üreme organlarından makata doğru yapın.
Her tuvaletten sonra ellerinizi mutlaka yıkayın.
Eğer pamuk kullanıyorsanız gazlı beze sarın ve mümkünse hazır pet kullanın.

Doğan Bebeğiniz İçin Neler Yapabilirsiniz?

Dünyaya gözlerini açan bebek her yönüyle anneye muhtaçtır. Bebekler hızlı bir büyüme ve gelişme içinde olduklarından sağlıklı olarak büyüyüp gelişmeleri iyi bir bakımla sağlanır.Bu bakım:

Göbek Bakımı:

Bebeklerde yeterli göbek bakımı yapılmaması ölümle sonuçlanabilecek hastalıklara neden olabilir. Bunu önlemek için:
Bebeğe mikrop bulaştırmamak için elerinizi yıkayın.
Mersollü veya alkollü bir pamukla göbek kordonunu ve çevresini iyice silin.
Göbek kordonunu içine alacak biçimde hazır sargı bezi veya ütülenmiş bir bez ya da tülbentle göbeği sarın.
Göbeğe kesinlikle lokumhamurpudra gibi şeyler koymayın.
Bebeğinizi göbeği düşünceye kadar silerek temizleyin ve göbeği düşdükten sonra banyo yaptırın
Eger göbek ve çevresi kızarık şiş ve göbekten akıntı geliyorsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.

Doğumdan sonraki 3-4 gün boyunca pıhtılı kanamanız olacaktır. Daha sonra kanama miktarı azalacak geçen günlerle birlikte rengi açılarak yerini sarı-beyaz renkli bir akıntıya bırakacaktır. Bu akıntı ise hemen hemen lohusalığın sonuna kadar devam edecektir.

Doğum sonrasında dikkat edilmesi gerekli hususlar şu şekilde özetlenebilir:

• Rahim Masajı: Karnınıza bastırdığınızda rahminizi hissedebilirsiniz. Doğumda göbek hizasında olan rahminiz hergün 1-2 cm kadar küçülür ve 2. haftada ele gelmez olur. İlk günlerde daha sık olmak üzere günde 8-10 kez rahim tepesine biraz kuvvetlice yapacağınız 20-30 sn süreli ovma hareketi rahminizin küçülmesini hızlandırır. Bu sayede hem kanamanız az olur hem de enfeksiyon gelişme riski bertaraf edilmiş olur. Bu masajlar esnasında bir miktar ağrı hissedebilirsiniz ve siz masaj yaptıkça rahminizin sertleştiğini hissedersiniz.

• Ağrı: Doğum ve sezeryan sonrasında dönem dönem ağrı hissedebilirsiniz. Çok şiddetli olmadıkça size reçete edilen ağrı kesicilerden günde 3-4 kez alabilirsiniz. Doğum sonrası dikiş yerlerinizdeki ağrı özellikle oturduğunuz zamanlarda sizi rahatsız ediyorsa reçetedeki kremi dikiş kenarlarına sürebilirsiniz. Sezeryan sonrasında ise birkaç hafta boyunca dikiş köşelerinin biraz daha üst kısmında ağrı hissedebilirsiniz.

• Ateş ve Terleme: Doğum sonrasında hafif ateşiniz olabilir. Ayrıca bol terleme ve sık sık idrara gitme ile vücudunuzda biriken suyu atarsınız. Eğer 38 ° C üzerinde ateşiniz olursa önce göğüslerinizi yoklayın. Göğüslerde süt birikmesi (göğüslerin aşırı sert ve hassas olması ile anlaşılır) ateşe neden olabilir. Böyle bir durumda göğüslerinizi yumuşayıncaya kadar tirle (meme pompası) yardımı ve masajla boşaltın. 1 saat sonra ateş halen yüksek ise önemli bir duruma işaret ediyor olabilir.

• Yara Yerlerinin Bakımı: Normal doğumlarda yapılan dikişlerin iyileşmesinde iki hususa dikkat etmelisiniz. Temizlik ve kuruluk. Size reçete edilen tentürdiyot benzeri sıvıyı 1 lt. Pet şişe su ile karıştınız ve daima ağzı kapalı bir şekilde muhafaza ediniz. Her tuvaletten sonra temiz bir pamuğu bu su ile bolca ıslatarak genital bölgenizi önden arkaya doğru silin ve pamuğu atın. Bu uygulamaya bir hafta - 10 gün devam edin. Sık sık pet değiştirerek genital bölgenin temiz ve kuru kalmasını sağlayın.

Sezeryan sonrasında ise günde bir kez temiz bir pamuk yardımıyla bu solüsyonla yara yerini silin (solüsyonu sulandırmadan). Bir haftalık uygulama yeterli olacaktır.

• Beslenme: Lohusalık döneminde beslenme gebelikteki gibidir. Bol sıvı almayı ihmal etmeyin. Gaz yapıcı gıdaları yemeyin. Ayrıca doğumla birlikte oluşan kanamanın getireceği eksikliği gidermek ve sütünüzün kalitesini artırmak bakımından demir-vitamin haplarınıza en az 3 ay kadar daha devam etmelisiniz.

• Hareket: İster sezaryenle isterseniz normal yolla doğum yapın eve gittiğinizde kendinizi yatağa bağlamaktan kaçının. Şüphesiz istirahat edeceksiniz ama uzun süre yatmanın damarlarda pıhtı oluşması gibibir takım riskleri de beraberinde getireceğini hatırınızda tutun. Kendinizi ne kadar çabuk yataktan kurtarırsanız o kadar çabuk iyileşirsiniz. Normal doğumdan bir hafta sonrasından itibaren hafif egzersizlere başlayın ve özellikle karın kaslarınızı kalça ve sırt kaslarınız kuvvetlendirici egzersizler yapın.

Sezaryen sonrası 6 ay boyunca dikişlerinizi zorlayıcı hareketlerden ve ağır eşyaları (su dolu kova ağır valiz koltuk gibi) kaldırmaktan kaçınmalısınız. Ayrıca ilk birkaç hafta boyunca öksürürken doğrulurken ellerinizle dikişlerinizi destekleyin (Ama kolay kolay açılmayacak kadar sağlam olduğunu da bilin).

• Banyo: Normal doğumdan sonra eve gittiğinizde sezeryan sonrasında ise 7. günde banyo yapabilirsiniz. Tüm lohusalık dönemi boyunca banyonuzu ayakta duş şeklinde yapın ve küvete ve havuza girmeyin.

• Cinsel İlişki: Lohusalık bir iyileşme dönemidir. Bu nedenle lohusalığın sonuna kadar ilişki sakıncalıdır.

___ALINTI___
 

htc_

Daimi Üye
Katılım
2 Eylül 2011
Mesajlar
897
Tepki
986
Puan
93
Yaş
31
Konum
Ankara
Ateş ve Terleme: Doğum sonrasında hafif ateşiniz olabilir. Ayrıca bol terleme ve sık sık idrara gitme ile vücudunuzda biriken suyu atarsınız. Eğer 38 ° C üzerinde ateşiniz olursa önce göğüslerinizi yoklayın. Göğüslerde süt birikmesi (göğüslerin aşırı sert ve hassas olması ile anlaşılır) ateşe neden olabilir. Böyle bir durumda göğüslerinizi yumuşayıncaya kadar tirle (meme pompası) yardımı ve masajla boşaltın. 1 saat sonra ateş halen yüksek ise önemli bir duruma işaret ediyor olabilir.


Ateş yok ama aşırı terliyorum yaa, yazın sıcağıda var tabi, istanbulun su sorununu ben çözebilirim diye düşünüyorumm:sirin:
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst