Lezzetli Çoban Kavurma Tarifi

lezzetliyemek

Yeni Üye
Katılım
5 Mart 2015
Mesajlar
2
Tepki
1
Puan
3
Yaş
29
Konum
Bursa
Merhabalar. Bugün sizlerle birlikte Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden olan çoban kavurmayı yapacağız. Çoban kavurma kuzu etiyle yapılan çok lezzetli, etlerin yumuşacık olduğu, hafif sulu bir yemek. Benim yapmayı en çok sevdiğim ve yapmayı da çok sevdiğim yemeklerden birtanesi.
%C3%87oban-Kavurma.png

Çoban Kavurması Tarifi
300 gr kuzu eti,1 su bardağından biraz daha fazla et suyu,6 adet sivri biber,1 adet sarı biber,8 tane arpacık soğan,10 dal maydanoz yaprakları, 4 dal taze kekik, 4 diş sarımsak,2 adet domates ,1 çorba kaşığı elma sirkesi, yarım çay bardağı sıvıyağ,1 soğanın suyu, biraz tuz biraz da karabiberi.

Kuzu etini kuzu but olarak olarak kasabınızdan alabilirsiniz,çok büyük kesmesin. 2 cm lik parçalar halinde alırsanız daha iyi olur.Sivri biberin tatlı olduğuna dikkat edin.Ben arpacık soğanlarını 8 parçaya böldüm.Domateslerin kuzu etiyle aşağı yukarı aynı büyüklükte olmasına dikkat edin.

Çoban Kavurması Yapılışı
İlk önce etleri pişirmeden önce 20 dakika marinasyonda bekleteceğiz. 1 soğanın suyunun içine de 1 elma sirkesini koyuyorum. Biraz da karabiber koyuyorum. Soğanın suyunu çıkarmak çok kolay. Soğanınızı rondoya atın iyice rondoda çekin. Daha sonra bir tülbent yardımıyla onu sıkarsanız soğanın suyunu çıkarmış olursunuz. Biraz da karabiber ekleyip kuzu etlerinin üzerlerine döküyoruz. Soğan suyunda beklemiş et çok daha lezzetli,çok daha yumuşak oluyor. Mutlaka deneyin.Sadece bu tarifte değil, kuzu şiş yaparkende soğan suyunda bekletebilirsiniz etlerinizi.

Şimdi etlerimizi 20 dakika bekletiyoruz.Kurumasın diye streç filmle kaplayın.
Soğan suyunun etlere hafif renk verdiğini göreceksiniz. Bu şekilde inanılmaz lezzetli oluyor,kesinlikle deneyin.Etleri süzün. Tavanın altını açın,ısındıktan sonra yarım çay bardağı sıvıyağı koyun ve onun da ısınmasını bekleyin. O sırada etleri bir kağıt havlu yardımıyla kurulayın. Sote işlemi yaparken ıslak birşey koymak istemiyoruz,etlerin kuru olması burda önemli.

Etleri sotelemeden önce en son tuzu ekleyeceğim .Tuzu neden daha önce eklemedim onu da anlatayım; Tuz etin içindeki suyu salıyor. Ondan marinasyonlarınıza tuz eklemeyin. Tuzunuzu en son, sotelemeden önce ekleyin. Bu önemli bir adım.
Tava iyice ısındıktan sonra etleri koyuyoruz.Etler iyice renk alınca onları köşeye alıyoruz. Renk alana kadar bekliyoruz. Etleri ben bir kevgir yardımıyla onları bir tabağa alacağım. Ondan sonra soğanları,biberleri,sarımsakları öyle soteleyeceğim. Farklı çoban kavurma tariflerinde genelde soğanları,sarımsakları,biberleri etlerin üzerlerine koyup yemeği pişirmeye öyle devam ederler. Ama bence öyle olunca ne soğanlar ne de biber iyice kavrulmuyorlar. Ondan ben ayrı ayrı yapmayı tercih ediyorum.

Etleri kenara aldıktan sonra aynı tencereye 8 e böldüğüm arpacık soğanlarını da soteliyorum. Sarımsakları da ekliyorum.Ben çoban kavurma yaparken malzemelerimi çok küçük doğramıyorum. Çünkü bence çoban kavurmada sebzelerin biraz ağza gelmesi gerekiyor.Ve biberleri de ekliyoruz. Yeşil biberleri doğrarken ben onların çekirdeklerini çıkarıp o şekilde doğradım. Çekirdekleriyle pişirmek çok doğru değil.

Tavanın altını biraz açıyoruz. Biraz da soğanları ve biberleri kavuracağım. Soğanlar,biberler,sarımsaklar yaklaşık 5 dakikadır kavruluyor. Şimdi 2 domatesi de ekliyorum. Domatesin biraz pişmesini bekleyeceğim.Yaklaşık 1-2 dakika daha geçti. Domateslerde biraz pişti, kendilerini saldılar.

Şimdi etleri tekrardan tencereye alma zamanı.Üzerine 300 ml et suyunu koyuyorum. Et suyunun sıcak olması önemli, soğuk et suyu koymayın. Şimdi hepsini güzelce kaynatacağız. Sonra altını kısıp kapağını kapatacağım ve ondan sonra servise hazır olacak. Çoban kavurma yaklaşık 50 dakika pişecek. Ve çoban kavurmamız hazır. Afiyet olsun..
Kaynak: lezzetliyemektarifleri
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst