Leke ve İzler Tarih Oldu

Katılım
11 Temmuz 2008
Mesajlar
8.210
Tepki
8.216
Puan
113
Konum
istanbul
fft2mm662335.jpg


Cildi yenileyerek gençleştiren iki yöntem; Fraksiyonel lazer ve PRP (Platelet Rich Plasma) asrın mucizeleri olarak tanımlanıyor... Söz, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Atilla Alp’de...

Fraksiyonel lazer ile yüzdeki ince çizgiler ile kırışıklıklardan, güneş lekelerinden, doğum ve kilo nedeniyle oluşan çatlaklardan yüzde 80-100 oranında kurtulmak mümkün. Ancak fraksiyonel lazer konusunda dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta var: Doğru fraksiyonel lazer çeşidinin, doğru yerde kullanılması. Çünkü lazer ışınları farklı dalga boyları itibariyle farklı amaçlar için kullanılıyor. Fraksiyonel lazerin, kullanım alanına göre; yüzeysel (Fraksiyonel Er: Glass), orta (Fraksiyonel Er: YAG) ve derin (Fraksiyonel Karbondioksit CO2) olmak üzere üç çeşidi bulunuyor. Fraksiyonel Er: Glass ve Fraksiyonel Er: YAG, cildin yüzeysel tabakasına etki ediyor.

Fraksiyonel Karbondioksit CO2 ise derin iz ve kırışıklıkların tedavisinde etkili. Mediest Cerrahi ve Medikal Estetik Center’dan Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Atilla Alp özellikle yüzeysel ve orta dereceli kırışıklıkların bu tedavi ile geçebileceğini, derin kırışıklıkların da hafifleyeceğini söylüyor. Op. Dr. Atilla Alp lazer teknolojisinin kozmetik dermatolojide kullanımının son halkalarından biri olan yöntem hakkında şu bilgileri aktarıyor: “Fraksiyonel lazer, cildin kusurlu alanlarını derinlemesine ama kontrollü bir şekilde etkileyerek izleri siler veya küçültür. Yüzeyden gönderilen toplu iğne ucundan küçük lazer ışınları, derinin alt tabakalarına ulaşarak iz görünümüne yol açan bozuk bağ dokusunu tahrip eder.

Uygulama dışında kalan sağlam cilt dokusu, kısa zamanda hasarlanan alanı tamir eder. Yeniden oluşan kollajen ve örtücü epitel, ciltteki izin yerini alır. Bu yöntemle derinlemesine işlem yapıldığı için tek seansta bile etkili sonuç alınabiliyor. Ancak kişinin sosyal yaşamını olumsuz etkilememek amacıyla uygulama dozu düşürülerek seans sayısı artırılabiliyor. Ortalama 36 seans sonra sivilce izlerini yüzde 50-80 oranında azaltmak mümkün. Tedavisi mümkün olmayan çatlakların belirginliği de fraksiyonel lazer ile 5-6 seansta azalıyor.”

Gözenekler sıkılaşıyor ince izler yok oluyor

Fraksiyonel lazer uygulamasından sonra beliren ve birkaç saat süren kızarıklık, ertesi gün yerini pembeliğe bırakıyor. Sonraki birkaç gün, çok ince, güneş yanığı sonrasına benzer soyulma oluyor. İşlemin ertesi günü işine dönebilen hasta, isterse makyaj yapabiliyor. İşlem sonrası, yüksek faktörlü güneş koruyucusu kullanmak önemli. Fraksiyonel lazer uygulamasından sonra, daha parlak ve canlı bir görünüm alan cildin gerginliği artıyor, gözenekleri sıkılaşıyor.

İnce izler azalıyor, derin izler yüzeyselleşiyor, ciltteki renk ve ton farkları azalıyor. CO2 Fraksiyonel Lazer’in, 3-5 hafta aralarla, cildin durumuna göre, 3-5 seans yapılması gerekebiliyor. Op. Dr. Atilla Alp “Fraksiyonel lazer ile pek çok sorun gideriliyor: Akne, sivilce, yara, yanık ve ameliyat izleri, yaşlılık-güneş lekeleri, gebelik maskesi (melasma), gebelik ve doğum sonrası çatlaklar, kırışıklıklar, el gençleştirme” diyor.

Kendi kanınızla cilt gençleştirme

PRP (Platelet Rich Plasma) ise kişiden alınan az miktardaki kanın özel bir işlemden geçirilerek bileşenlerine ayrıştırılması ve elde edilen az miktardaki plazmanın, aynı kişiye cilt gençleştirme amaçlı enjeksiyon yoluyla geri verilmesi işlemi. Op. Dr. Atilla Alp, PRP’nin cilt üzerindeki etkisini şöyle açıklıyor: “PRP vücuda enjekte edildiği bölgelerde kök hücreleri uyarıp aktif hale geçirerek dokuları yeniliyor. Plazma içinde konsantre olarak bulunan plateletler cilde enjekte edildiğinde, bunların içeriğindeki büyüme faktörleri, kollajen üretimi ve yeni kılcal damarların oluşmasını uyararak cildin kendini hızlı yenilemesini sağlıyor.”

Op. Dr. Atilla Alp 30 dakikalık bir uygulama olan PRP’nin, estetik amaçlı uygulamalarda yüz, boyun, dekolte, eller, bacak içleri, kollar gibi vücut bölgelerine uygulanabildiğini belirtiyor. Lazer-peeling gibi uygulamalardan sonra, derinin yapılanmasını sağlamak, yıllarca ultraviole ışınlarına maruz kalmanın oluşturduğu kırışıkların düzelmesi, çöküntülerin giderilmesi, esneklik ve parlaklığın kazandırılması, iyileşmesi uzun süren yara, çatlak ve deri niteliğinin zarar gördüğü durumların kontrolü gibi tedavilerde PRP, tek başına veya diğer terapilere yardımcı olarak kullanılabiliyor.

Hatta PRP’den, saç dökülmesi tedavisinde de yararlanmak mümkün. Uygulamadan hemen sonra ciltte sağlıklı bir parlaklık ortaya çıkıyor. 3-4 seansın ardından da kalıcı ve belirgin etki görülüyor. 15 günde bir yapılacak 3-4 seans, 10-12 ayda bir tekrarlandığında, kalıcı bir gençleştirici etkiye yol açıyor.

‘CİLDİMİN SORUNLARINDAN NASIL KURTULDUM?’

Metin yazarı olan 41 yaşındaki M.C. bu yönteme başvuran ve sonuçtan çok memnun kalan hastalardan biri. Hepimizin bilmek isteyeceği bilgiler verdi.

Neden Fraksiyonel Karbondioksit CO2 Lazer uygulatma ihtiyacı duydunuz?

Yüzümde, geçmişi 10 yıl öncesine dayanan güneş lekeleri vardı. Daha önce akne tedavisi görmüştüm. İzler için uygulanan kimyasal peeling, yapılmaması gereken haziran ayında uygulanınca ilk lekeler oluşmaya başlamıştı. Denediğim hiç bir yöntem lekeleri geçirmedi. Hatta lekeler yayıldı. Yıllarla birlikte derinleşen iz ve lekelerin tedavisi daha da zorlaşmıştı. Bu yöntemin güneş lekelerinde, cilt yenileme ve gençleştirmede çok etkili sonuçlar verdiğini okuyunca denemek istedim.

Lekelerden kurtulmak için daha önce hangi yöntemleri denediniz?

Çeşitli medikal kremler, maskeler ve bakımlar, kimyasal peeling, lazer gibi yöntemlere başvurdum.

Güneş lekeleri günlük hayatınızı nasıl etkiliyordu?

Kışın hafifleyen lekeleri gizlemek kolaydı. Renkli koruyucular, kapatıcılar kullanıyordum. Asıl sorun, güneşin kendini göstermesiyle başlıyordu. Yaz aylarında güneş koruyucularını düzenli olarak kullanmama rağmen, lekeler hemen koyulaşıyordu.

İşlemde ağrı, acı oldu mu?

Uygulamada ağrı hissi olmuyor. Sadece başlangıçta hafif iğne batması hissi ve yanma duyuyorsunuz. Yanma da birkaç saat içinde geçiyor. Yüzde meydana gelen kızarıklık ise iki gün içinde hafifleyerek pembeleşiyor. 3-4 gün sonra da cildimde ince soyulmalar oldu. Bu soyulma sırasında ciltte gerginlik hissi olabiliyor. Hem bunu azaltmak hem de cildin onarımına yardımcı olmak için krem ve nemlendirici kullandım.

Uygulamadan sonra günlük hayatınıza hemen dönebildiniz mi?

Yüzdeki kızarıklık ertesi gün devam etti ama iş hayatıma dönmeme engel olacak kadar değildi. Tahminimden kısa sürede iyileştim. Ancak güneşten korunmaya azami özen gösteriyorum. Özellikle öğle saatlerinde dışarı çıkmamaya dikkat ediyorum.

Kaç uygulama yapıldı ve cildinizde nasıl bir farklılık oldu?

İki uygulama yapıldı. 6 hafta arayla yapılan iki seans sonrası lekeler ciddi oranda azaldı. İlk uygulamadan sonra bile ciltte gözle görülür bir fark oluşmuştu zaten.

(25.06.2011 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır.)
 

elasu

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
3.340
Tepki
3.393
Puan
113
Yaş
38
Konum
yeşil bir diyardan
gerçekten çok önemli bir gelişme
sokağa çıkmaya bile çekinen yüzünde kalıcı leke
ve izler olan insanlar için gerçekten önemli
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst