Lazer Epilasyon nedir?

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
LAZER EPİLASYON NEDİR?
Laser Epilasyon istenmeyen tüylerden kurtulmanın en hızlı ve en sağlıklı yoludur. Epilasyonda kullanılan laser ışığının dalga boyu melanin pigmenti tarafından emilme özelliğine sahiptir. Soğutma sistemli laser tekniği ile lazer ısısı cilde zarar vermeden doğrudan kıl kökünü yok eden ısıya dönüşür.

Bir daha tüylerinizi almak zorunda olmayacağınızı, cımbız veya ağda kullanmayacağınızı veya iğneli epilasyonun acısına veya diğer problemlerine katlanmayacağınızı düşünün. istenmeyen tüylerinize elveda deyin, sonsuza kadar...

LAZER GÜVENLİ MİDİR?
Tıpta 40 yılı askın bir süredir kullanılan lazer bugün, göz ameliyatlarından diş dolgusuna kadar çeşitli alanlarda en etkili tedavi seçeneğini oluşturmaktadır. Doğru vakalarda, doğru dozajla kullanılan lazer son derece güvenli olup bugüne kadar birikici etkisine rastlanılmamıştır. FDA onaylı bu cihazlar ABD'den ingiltere'ye, Hollanda'dan Avustralya'ya kadar, çeşitli gelişmiş ülkelerde kullanılmaktadır.

LAZER NASIL EPİLASYON YAPAR?
Milisaniyelik atışlarla cilde uygulanan lazer ışığı, seçici olarak kıl kökünde yoğunlaşıp 1 saniye süreyle büyük bir ısı oluşturur. Çevre dokuya hiçbir zarar vermeden sadece kökün kendisini, besleyici damarlarını ve yeniden çıkmak üzere bekleyen, üreme özelliğine sahip çekirdek hücrelerini tahrip eder. Böylece, birbirini izleyen birkaç seans sonunda uygulama bölgesi tüylerden arındırılmış olur.

LAZERİN GELENEKSEL YÖNTEMLERE ÜSTÜNLÜĞÜ NEDİR?
Öncelikle, etkisi (sonucu) açısından, başka bir yöntemle kıyaslanamayacak kadar güçlü olduğu, tüm dünyada milyonlara varan sayıda uygulama ile kanıtlanmıştır. Acısızdır. Uygulama sırasında, en hassas kişilerce bile ancak küçük bir fiske vurusu gibi algılanabilir. Çok kısa sürede, büyük alanlarda çalışma yapılabilir. Örneğin, dudak üstü 2-3 dakika, her iki koltuk altı 10- 15 dakikada temizlenir. Hiçbir özel bakım gerektirmez. Önce veya sonra banyo, makyaj, parfüm vs. uygulanabilir.

LASER EPİLASYON KİMLERE UYGULANABİLİR?
Gözleri direkt ışıktan özel gözlülerle koruma şartı ile tüm vücut bölgelerindeki tüylere uygulanabilir.

SEANS ARALIKLARI NASIL OLMALIDIR?
Seans araları bölgeye göre 4 ila 8 hafta arasında değişir.

HER TEDAVİ SÜRESİ NE KADARDIR?
Kullanılan cihazların özelliklerine göre değişmekle beraber çok hızlı çalışma özelliklerine sahip cihazlarla yüz 5 - 6 dakikada, bıyık l - 2 dakikada, bacaklar l saat gibi denilebilir.

TEDAVİ SIRASINDA AĞRI HİSSEDİLİR Mİ?
Hayır, hissedilmez. Yalnız soğutucu gazın ve lazer ışığının çarpmasını cildinizde bir lastik çarpması gibi hissedebilirsiniz.

YAZ AYLARINDA LAZER EPİLASYON DÜŞÜNÜLDÜĞÜNDE NE YAPILMASI GEREKİR?
Sahip olduğumuz lazerlerle yazın bile rahatlıkla lazer epilasyon yapabiliriz.
Eğer yazın tatile gitmeden 1-2 gün önce lazer yaptırırsanız 1-2 ay boyunca tüyleriniz çıkmaz hem yazın rahat edersiniz hemde döndüğünüzde diğer seansınızı yaptırabilirsiniz.
Lazer seansı sonrası güneş koruyucu kullanıldığı takdirde yazın yapılmasının hiçbir sakıncası yoktur.

EDAVİ SONRASINDA İZ KALIR MI?
Tedavi sonrasında 5-10 dakika bazen yarım saat süren kızarıklık olabilir. Bu geçicidir. Soğutma sistemi olmayan lazerlerde, ışığın cildin üst tabakası olan epidermisteki melanin pigmentinden de emilmesinden dolayı ciltte yanık ve sonrasında leke kalma riski her zaman mevcuttur. Soğutma sistemli lazerde cildin ısınmasına fırsat verilmemekte böylece yanık riski ortadan kalkmaktadır.

LAZER EPİLASYONA DAİR YANLIŞ VE DOĞRULAR
Beş yıldır Lazer epilasyon ile ilgileniyorum. Yurtdışında ve yurtiçinde bir çok lazer epilasyon kliniğini ziyaret ettim ve bu konuyla ilgili birçok bilimsel organizasyona katıldım, iki yıldırda kendi kliniğimde lazer epilasyon uygulaması yapılıyor. Sizlerle şu gerçekleri paylaşmak istiyorum.

* Her Lazer Epilasyon uygulaması sonrası ciltte kızarıklıklar ve yanıklar oluşabilir-Yanlış

* Lazer Epilasyon'da iyi bir cihaz ve iyi bir teknik kullanılıyorsa ciltte yanık ve kızarıklık oluşması söz konusu değildir-Doğru

* Her Lazer Epilasyon uygulamasında ağrı ve acı hissedillr-Yanlış

* Tedavi sırasında yalnız soğutucu gazın ve lazer ışığının çarpması bir lastik çarpması gibi hissedilir-Doğru

* Lazer Epilasyon herkes tarafından ve herhangi bir ön tetkik yapılmadan uygulanabilir-Yanlış

* Lazer Epliasyon mutlaka bir uzman tarafından yapılmalı ve en iyi sonuç için uygulama öncesi kişinin görülüp değerlendirilmesi gereklidir - Doğru
 
OP
Ş

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
Lazer Epilasyon Nedir

Lazer Epilasyon Nedir

Lazer epilasyon vücuttaki istenmeyen tüylerin lazer enerjisi kullanılmak suretiyle kalıcı olarak veya uzun dönemli yok edilmesidir. Medikal bir işlem olan ve 1960'lardan itibaren deneysel çalışmaları devam eden bu yöntem, 1990'lı yıllarda gelişen teknoloji ile birlikte etkinliği ve güvenliği dermatoloji literatürüne girerek yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Kıllarda kalıcı olarak azalma sağladığı, ayrıca insan sağlığına zarar vermediği (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) tarafından bazı üreticilerin cihazları için ilk defa 1997 yılında onaylanmıştır.

Tıp alanında kullanılan pek çok lazer yönteminde olduğu gibi da selective photothermolysis[4] (renge ve dokuya göre seçicilik) prensibiyle çalışırlar. Kaynağından çıkan tek ve sabit dalga boyundaki lazer ışını cilde uygulanır ve uygulama yapılan bölgedeki dokuların içinden geçerek sadece bu alandaki kıl köklerini yakarak köreltmek suretiyle kalıcı epilasyon sağlar. Belli aralıklarla tekrarlanan seanslar sonrasında cilt ve kıl yapısının uygun olması halinde uygulama yapılan bölgedeki kılların bayanlarda % 70 - % 90'ı, baylarda ise % 60 - % 80'i kalıcı olarak temizlenir. Geriye kalan kıllar ise ince, açık renkli ve kozmetik önemi az olanlardır.
Lazer epilasyon tedavisi ile en etkin sonuçlar açık renk cilt rengi ve koyu renk kıl yapısına sahip bireylerde alınabilir. Gelişen teknoloji ile birlikte farklı prensipler ve dalga boyunda ışın üreten lazer cihazları ile koyu cilt tipine sahip bireylerde de son yıllarda başarılı sonuçlar alınabilmektedir. Lazer epilasyon göz çevresi dışında vücudun her bölgesine güvenli bir şekilde uygulanabilir. Bayanlarda en yaygın olarak uygulanan bölgeler, bacak, genital, bikini çizgisi, koltuk altları, kol ve yüz bölgeleridir. ise en çok sakal üstü, boyun, ense, omuz, sırt ve göğüs bölgelerinde istenmeyen kılların azaltılmasında kullanılmaktadır.
Lazer Epilasyon nasıl etki eder?

22.jpeg

Vücuttaki dokulara rengini veren çeşitli kromofor adı verilen pigmentler bulunmaktadır. Cilde ve kıllara koyu rengi veren pigmentidir. Cilde uygulanan lazer ışını selective phptothermolysis (seçici fototermoliz) prensibi ile melanin miktarı az olan dokuların arasından geçerek sadece melanin açısından zengin ve daha koyu renkli olan kıl gövdesi tarafından emilir. Aşırı ısınan kıl gövdesi ısıyı kıl köküne iletir ve kıl kökünü tahrip etmek suretiyle tekrar kıl üretme kabiliyetini yok eder veya kısıtlar. Aşırı ısınan kıl gövdesinin çevre dokulara zarar vermesini engellemek için işlem sırasında cilt jel sürülerek, soğuk hava veya soğutucu gaz püskürtülerek soğutulur.

Vücudumuzdaki kıllar anagen, katagen ve telogen denilen çeşitli oluşum evrelerinde bulunurlar. Anagen fazı olarak adlandırılır. Bu evrede kıl büyümüş ve cilt üzerinde görünür durumdadır. Kıl kökünde bol miktarda su ve tuz bulunmaktadır, kıl gövdesi adı verilen kıl köküne bağlıdır. Dolayısıyla anagen (aktif büyüme) evresinde olan kıllara uygulandığında, kıl gövdesinde bulunan melanin maddesini gören lazer ışınları burada oluşan yüksek ısının iletilmesiyle papillayı tahrip edecek ve kalıcı epilasyon sağlanacaktır.
23.jpeg

Herhangi bir zamanda kişiden kişiye değişmekle birlikte vücuttaki kılların bölgeye göre % 10 - % 20'si aktif büyüme evresindedir. Bu nedenle tedavinin tamamlanması için belli periyotlarla tekrarlanan seanslara ihtiyaç duyulur. Genellikle vücut bölgelerinde lazer epilasyon 6 – 8 hafta, yüz bölgesinde 4 – 6 haftadır. Tedavi, uygun cilt yapısına sahip bireylerde ortalama 5 – 6 seansta tamamlanmaktadır. Her bireyde anagen evresinde bulunan lazer ışınlarından etkilececek kıl oranının farklı olması sebebiyle etkin lazer epilasyon sonuçları için gerekli lazer epilasyon da birbirinden farklı olabilmektedir.
Koyu cilt yapısına sahip bireylerde seans sayısı daha fazla kalıcı epilasyon başarı oranı daha düşük olabilmektedir. Lazer epilasyon prensip olarak çok ince, kızıl, beyaz ve sarı kıllara etki etmez. Siyah ve kahverengi kıllara rengini veren eumelanin lazer ışınlarını yoğun bir şekilde emerken, sarı ve kızıl kıllara rengini veren pheomelanin lazer ışınları tarafından görülmez. Seçici fototermoliz prensibinin temeli budur.
Referanslar

- Dierickx, C.C., et al., Permanent hair removal by normal-mode ruby laser. Arch Dermatol, 1998. 134(7): p. 837-42.
- Gold MH. Lasers and light sources for the removal of unwanted hair.Clin Dermatol. 2007 Sep-Oct;25(5):443-53.
- Eremia, S., et al., Laser hair removal: long-term results with a 755 nm alexandrite laser. Dermatol Surg, 2001. 27(11): p. 920-4.
- The matching of a specific wavelengh of light and pulse duration to obtain optimal effect on a targeted tissue with minimal effect on surrounding tissue
- Dr. Harriet Comite MD, FAAD. How Many Laser Hair Removal Sessions Do I Need?

Lazer Epilasyon tecrübesi

Lazer epilasyon yıllar süren klinik tecrübe, lazer ışığı özellikleri ve kıl büyüme evreleri üzerinde yapılan araştırmalar ve dünyanın her yerindeki kliniklerde yapılan milyonlarca uygulama ile etkinliğini kanıtlamış bir epilasyon yöntemidir. Lazer epilasyon işleminin bilimsel temeli "selective photothermolysis" (ışığın dokuya ve renge göre seçiciliği) teorisi çerçevesinde ispatlanmış bilimsel gerçeklere dayanır. Yaşayan bir dokuya uygulanan lazer ışını dokunun bileşenleri tarafından farklı derecelerde emilir ve emilim seviyesine göre doku üzerinde farklı etkiler yaratır. Lazer epilasyon işlemi sırasında uygun dalga boyuna sahip ışık enerjisi kıla rengini veren melanin pigmenti tarafından başarılı bir şekilde absorbe edilir, kıl gövdesi üzerinde yüksek ısıya dönüşür ve kıl kökü bu ısı etkisi ile hasarlanarak tekrar kıl üretme yeteneğini kaybeder. 600 Nm ile 1.100 Nm arası dalga boyundaki ışık melanin pigmenti tarafından farklı yoğunluklarda emilmekte ve lazer epilasyon amaçlı kullanılmaktadır. Bu aralıkta ışık üreten ve farklı teknolojilerle çalışan lazer epilasyon cihazları; Ruby lazer (694 Nm), Alexandrite lazer(755 Nm), Diode lazer (810 Nn), yttrium-aliminum-garnet (Nd Yag) lazer (1.064 Nm) dir.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst