Lazer epilasyon nedir ,neye yarar?

Kristen Stewart

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
47.857
Tepki
49.341
Puan
113
Yaş
38
Konum
Çıkmaz Sokak
Lazer epilasyon nedir neye yarar?

Tanımlama; Lazer, kabaca tek dalga boyunda yoğunlaştırılmış ışık demektir.Belirli dalga boylarındaki lazer ışınları koyu renkli maddeler tarafından tutulmak suretiyle enerjilerini bu maddelere aktararak ısı enerjisine dönüşürler.Bu özellikten yararlanarak lazer ışığı tıpta 40 yıldır çeşitli alanlarda kullanılmaktadır.Epilasyon amacıyla kullanım 1990 ların sonlarında yaygınlaşmaya başlamıştır. Lazer epilasyonda prensip,kıl folikülünde yerleşmiş bulunan melanin adı verilen renk maddesinin lazer ışığı tarafından tutularak ısıya dönüşmesini sağlamak daha sonra da ortaya çıkan bu ısı enerjisi ile kıl folikülünü tahrip etmektir.

Avantajları
Hastaların çoğunda kalıcı veya uzun dönemli epilasyon sağlar
Tekniğine uygun yapılırsa güvenilir bir yöntemdir
Bacak, sırt gibi geniş alanlarda uygulama olanağı sağlar
Göreceli olarak daha az ağrılı bir yöntemdir,hastaların çoğu tedaviye rahatlıkla uyum sağlar
Tekrar büyüme olsa bile oluşacak tüyler zayıf açık renkli kozmetik önemi zayıf tüyler şeklindedir
Hızlı bir yöntemdir 4-5 saatte vucuttaki tüm tüyler temizlenebilir
Cilt üzerine toksik yada allerjik bir yan etkisi yoktur,cildi tahriş etmez, kalıcı yara izi bırakmaz,kanserojen olduğunu gösteren kanıt yoktur .
Batık kılların ve kıl dönmelerinin tek tedavi yöntemidir.
Cilt enfeksiyonu ve bulaşıcı hastalık riski yoktur.

Başarılı Lazer Epilasyon Örnekleri
Dezavantajları
Lazer epilasyon tıpta yaklaşık 10 yıldır kullanıldığından,uzun dönem etkinliği ve güvenliği hakkında yeterli bilgi ve bulgu henüz tam olarak oluşmamıştır.
Klinik yanıt her hastada aynı şekilde olmadığından kesin bir başarı oranı verilememektedir.
Nüks oranları tam olarak bilinmemektedir, her hastada farklı nüks oranı söz konusudur.Tedaviye en iyi yanıt acık renkli ten,koyu renkli kıl profiline sahip kişilerde gerçekleşmekle birlikte nüks oranı hakkında önceden tahmin yapmak imkansızdır.
Beyaz-gri,kızıl ve sarı renk kıllara genellikle etkinlik göstermez
Bronzlaşmıs ciltlere lazer epilasyon yapılamaz,rengin açılmasını beklemek gereklidir.
Tekniğine uygun yapılmayan lazer epilasyon tedavileri sırasında yanık,yara,deride renk değişiklikleri görülebilir.Bunların çoğu geçici yan etkiler olmakla birlikte kalıcı ve tıbbı tedavi gerektirecek kadar ciddi de olabilir. Yan etkiler için tıklayınız.
Gözlere zararlıdır, özel koruyucu gözlük takılması zorunludur.
Elde tersine yeterli kanıt olmamasına karşın gebelerde kullanılması önerilmez,
Herpesli (uçuk hastalığı) bölgelerde,sedef hastalığı olanlarda,prekanseroz cilt lezyonu olanlarda,cilt enfeksiyonlarında lazer epilasyon yapılamaz.
Lazer epilasyonun seans başına birim maliyeti yüksektir,toplam tedavi maliyeti düşünüldüğünde ise elektroliz epilasyondan daha pahalı değildir.
Bazı hastaların lazer epilasyon sırasında ağrı duyumsaması çok fazla olabilir.
Bazı hastaların cilt profili lazer epilasyon için başlangıçta çok ideal gibi görünse bile tedaviye yanıt alınamayabilir.

Lazer Epilasyonla İlgili Büyük Yalanlar
Ağrısız tek epilasyon yöntemidir. Günümüzde hiçbir epilasyon yöntemi ağrısız değildir,kişiden kişiye değişen ağrı eşiğine bağlı olarak lazer epilasyon sırasında da ağrı duyulabilir.Bu ağrı bazı hastalarda lazer epilasyonu sürdüremiyecek kadar şiddetli bile olabilir.Genellikle cilde lastik çarpması şeklinde tanımlanabilecek ve tolere edilebilir bir ağrı duyulabilir.En fazla ağrı duyulan bölge bikini bölgesidir. Ayrıca erkeklerde ve koyu kalın kıllara sahip kişilerde ağrı duyumsama daha şiddetli olabilmektedir.
Ömür boyu kılsız bir yaşam.Lazer epilasyon kesin kalıcı epilasyon sağlayan iki yöntemden biridir, ancak bu her hasta için geçerli değildir.Lazer epilasyon yaptırmayı düşünen kişilerin en önemli beklentisi sağlanan epilasyonun ömür boyu süreceğine dair inançtır. Bu inancı lazer epilasyon merkezleri ve lazer cihazı üreticileri de desteklemekte böylece beklentiler yükselmektedir. Doğrusu şudur,günümüzde mutlak ömür boyu epilasyon garantisi veren hiçbir yöntem bulunmamaktadır,buna lazer epilasyon da dahildir.Her ne kadar son yılarda üretilen ve teknolojisi geliştirilen lazer epilasyon cihazları(long pulsed alexandrite, pulsed diode,long pulsed nd Yag ) ile kalıcı epilasyon sağlama yolunda çok önemli adımlar atılmış ve bu durum yapılmış bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır.Ancak en yeni ve en etkili lazer epilasyon cihazı ile bile her hastada % 100 kalıcı epilasyon sağlama garantisi bulunmamaktadır.
Lazer epilasyon kanser yapar,bu da elektroliz epilasyon sektörü tarafından üretilen bir yalandır.Her ne kadar lazer epilasyonun tıpta kullanım nisbeten yeni de olsa lazer tekniği yeni değildir. Yarım yüzyıldır, lazer tıpta değişik alanlarda kullanılmaktadır ve kansere neden olduğuna dair inandırıcı bilimsel kanıt bulunmamaktadır.Lazer enerjisi sadece,ciltte prekanseroz lezyonları bulunan kişilerde kansere dönüşümü tetikleyebilir.Bu lezyonlar lazer dışında herhangi bir uyaran tarafından da tetiklenebilir.Örneğin cildinde böyle kanser öncüsü hastalıklar olan kişiler, güneş ışığı, solaryum, enfeksiyonlar,radyasyon, kronik travma gibi uyaranla maruz kaldıklarında da kansere dönüşüm hızlanabilir. Lazer epilasyon yapılacak bölgede şüpheli bir cilt bozukluğu varsa buraya lazer uygulamadan önce bir dermatoloji uzmanına danışmak olası komplikasyonları önlemede en emin yoldur.

Lazer Epilasyon Nasıl Uygulanır
Lazer epilasyon uygulamadan önce birkaç hafta önce kıl köküne zarar veren ağda, cımbız gibi yöntemlere son verilmiş olması gereklidir.Çünkü lazer enerjisi ancak gelişme evresinde bulunan kıl kökü hücresine etki etmektedir.Daha önceden cımbızla kılın çekilmiş olması lazerin etki edeceği kıl kökünü de ortadan kaldıracağı için beklenen fayda sağlanamaz. Lazer epilasyondan önce kılların deri üzerinde kalan yüzeyel kısımları jiletle kesilmelidir,jilet kullanımı sanıldığının aksine kıllanmayı artırıcı etki yapmaz. Lazer uygulanacak cildin güneşde bronzlaşmamış olması gereklidir.Bronze ciltlere lazer uygulanması önerilmez.Lazer epilasyon sonrasında da bir süre ultraviyole koruyucu kremler kullanılması olası renk bozuklarını önlemek için gereklidir. Lazer epilasyon uygulanacak kişilerin beta karoten içeren ilaçlar kullanması(A vitamini gibi) yada karotenden zengin besinler(havuç, portakal gibi turuncu besinler)ile uzun süredir beslenmiş olmak laser epilasyonun etkinliğini azaltabileceğinden bu tür ilaçlar ve besinler kesilmelidir.
Epilasyon Amaçlı Lazer Tipleri
Lazer epilasyon amacıyla kullanılması onaylanmış 4 tip de lazer cihazı bulunmaktadır.Bu lazerler dalga boylarına göre tiplendirilirler.Lazer epilasyonda dalga boyunun çok büyük önemi vardır.Çünkü kullanılan lazerin dalga boyuna göre melanine hassasiyet artıp azalmaktadır. Melanin cilde kahve rengi veren bir pigmentdir. Derinin tüm katmanlarında bulunur ancak en çok kıl folikülü etrafında yoğunlaşmıştır. Koyu tenlilerde deride serbest melanin fazla, acık renklilerde azdır.Uygulanan lazer enerjisi yapısı gereği melanin tarafından tutulmakta ve enerjisini melanine aktarmaktadır.Bu sırada ortaya çıkan sıcaklık 60 C dereceye kadar yükselebilmektedir. Bu yüksek ısı hem melanini hem de etrafında bulunan komşu dokuları tahrip etmektedir. Melanine en yakın komşu doku da kıl folikülü olduğundan bu sırada kıl folikülü de tahrip olmaktadır.Lazer epilasyon aslında tam olarak, kurunun yanında yaş da yanar durumudur. Kullanılan lazerin dalga boyu ne kadar kısa ise melanin tarafında tutulma oranı o nisbette artar.Ancak bu durum başlıca iki soruna yol açar,birincisi melaninin tahrip olma oranı arttığından cilde rengi veren bu pigmentteki azalma ve sonuçta ciltte açık renk beneklenmeler şeklinde pigmentasyon bozuklukları görülebilir.2. olarak da lazer enerjisinin büyük bölümü derinin yüzeyindeki serbest melanin tarafından tutulduğundan kıl folikülüne ulaşabilen lazer enerji miktarı azalır bu da kıl folikülü üzerindeki tahribat düzeyini azaltır. Aşağıda dalga boylarına göre lazer tipleri verilmiştir.
Ruby Lazer 694 nm
Alexandrite Lazer 755 nm
Diode Lazer 800-810 nm
Nd Yag Lazer 1064 nm

Alıntıdır.
 

burçin

Yeni Üye
Katılım
19 Mayıs 2010
Mesajlar
4
Tepki
3
Puan
3
Konum
adana
güzellik salonu sahibi olarak en etkili hiç korkulmayacak bir yöntemdir bitme garantili bir çok firmanın kampanyaları var bence hiç ağda jilet uğraşmayalım geçen gün ulase diye bir ıpl&lazer makinası aldım çok başarılı sonuçları var küçük not ağrı yoksa başarı yoktur kıllarınızdan kurtulamassınız gittiğiniz firmada bir yanlışlık var...
 
G

guzelcem

Misafir
ALLAH İZİN VERİRSE en kısa zamanda lazer epilasyonu yapdırcam:eek:emeğinize sağlık çok teşekkürler:eek:
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst