'Kuruşlarınız istemekten geri kalmayın'

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.515
Puan
113
Konum
İstanbul
-kuruslariniz-istemekten-geri-kalmayin--3534434.Jpeg


'Kuruşlarınız istemekten geri kalmayın'

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, büyük marketlerde peşin yapılan alışverişlerde para üstü olarak kuruşların verilmediğini öne sürerek, "Kuruşlarınızı istemekten geri kalmayın" çağrısında bulundu.

Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, enflasyonun düşük kalması ve halkın tasarruf bilincinin artması için kuruş kullanımının önemli olduğunu belirtti.

Etiketlerde kuruşlu fiyatların nakit ödeyenler için geçerli olmadığına dikkati çeken Palandöken, bazı etiketlerde kuruşlu fiyatlar yazıldığı halde peşin yapılan alışverişlerin sonunda para üstü olarak kuruş ödemelerinin yapılmadığını savundu. Halkın para üstünü alma konusunda bilinçli davranması gerektiğine işaret eden Palandöken, "Devir, 1 kuruşun hesabını yapma devri" ifadesini kullandı.

Palandöken, piyasaya daha fazla kuruş sürülmesi gerektiğini ve para üstlerinin ödenip ödenmediğinin denetlenmesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Kuruş kullanımının bugün hala oturmadığını görüyoruz. İnsanımız para üstü olarak kuruş kaldığında kimisi istemeye utanıyor, kimisi de önemseyip istemiyor. Biz, kuruşları beğenmeme veya almama lüksü olacak kadar zengin değiliz. Tekrar kuruş bilincinin oluşturulması için çalışma yapılmalıdır. Piyasaya daha fazla kuruş sürülmelidir. Kuruşlu para üstünün ödenip ödenmediği de yapılacak denetimlerle takip edilmelidir. Bazı büyük marketlerin kuruşlu para üstü çevirmediğini görüyoruz. Esnaf da para üstü kalmasın diye sakız ya da kibrit veriyor. Artık kuruş değerinde bir mal olmadığı için bu işten zarar bile eden esnafımız varken büyük marketlerin kuruşları vermemesi çok yanlış bir uygulama."

Alışverişlerde fiş ve raf fiyatlarının iyi takip edilmesi ve fişteki toplam rakam ile verilen para üstüne mutlaka dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Palandöken, açıklamasını şöyle tamamladı:

"Fiş almaktan ve fiyatları kontrol etmekten vazgeçmeyelim. Büyük marketlerden çok miktarda yapılan alışveriş sonrasında ödeme yaparken raf fiyatı ile kasadaki fiyatın aynı olup olmadığını fişinizden kontrol edin. Raftaki promosyonlu fiyatlar bazen kasada geçerli olmadığı yönünde son günlerde artan şikayetler var. Bilinçli tüketici olarak düşük olan promosyonlu fiyatın kasada da geçerli olacağını vatandaşımıza hatırlatmak isterim. En önemlisi size verilmeyen kuruşlarınızı istemekten geri kalmayın ve asla utanmayın. Çünkü kuruşlarımızı bırakacak kadar zengin değiliz. Özellikle küçük yaşta çocuklarımızda tasarruf bilincini geliştirirken, alışverişlerde para üstü kuruşlarımızı istetmeyi de öğretelim."

Milliyet

 

sadiye

Admin
Admin
Katılım
4 Mayıs 2010
Mesajlar
60.971
Tepki
56.321
Puan
113
Yaş
42
Konum
Almanya
Evet banada denk geldi izindeyken, paranin üstünü vermedi cok sasirmistim demek bana özel degilmis.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst