Kuru Meyveli Biscotti
40 gr. oda ısısında yumuşamış tereyağ
2 çay bardağı toz şeker (isteğe göre azaltılabilir)
2 yumurta (1 yumurta'nın akından üzerine sürmeye yetecek kadar ayırın)
1 tüp vanilya esansı ya da 2 paket toz vanilya
1 kabartma tozu
1 tutam tuz
4-4,5 çay bardağı un
Bir miktar tarçın
3 kayısı
2 incir
1/2 su bardağı kuru üzüm
İsteğe göre ceviz
Not : Orjinal tarifte Kuru meyveler yerine bolca damla çikolata vardı o şekilde de yapılabilir.
Yapılışı
Yağı ve şekeri birbirine iyice yedirin. İçine tarçın vanilya ne teker teker yumurtaları ekleyip karıştırın. Unu tuzu ve kabartma tozunu üzerine eleyin. Minik doğranmış incir kayısı ve üzümleri de ekleyerek kaşıkla karıştırıp ele yapışan bir hamur elde edin.
Hamurun yarısını unlanmış tezgahın üzerine koyun ve alttan yukarıya doğru çevire çevire yoğurmadan kalın uzun bir rolu yapın. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine koyup üzerine hafifçe bastırın. Yumurta akı sürüp şeker serpin. Diğer hamuru da aynı şekilde hazırlayıp 165 derecelik fırında 20 dakika pişirin.
Fırından çıkardıktan sonra ilk sıcaklığı gidince dilimleyip fırının ızgarasının üzerine yerleştirin 110 derecede tekrar 15-20 dakika kuruyana dek pişirin. Soğuyunca kavanozlara alıp o şekilde muhafaza edebilirsiniz.
........::::::::____::::::::........
Bu tarifi yıllar önce bir tv programından aldım. Kurabiyeyi yapan hanım kavanoza koyduktan sonra 40 gün bekler dedi. Ben hiç o kadar bekletmedim ama beklemesinde sakınca olmayacak bir kurabiye gibi oldu.