Kürtaj-Düşük Hapı

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
Kürtaj-Düşük Hapı

Kürtaj hapı ABD'de de onaylandı.

Hap, doğum kontrol hapından bu yana kadın sağlığındaki en büyük adım olarak değerlendiriliyor.

Yirmi yıl kadar önce Fransa'da geliştirilen mifepristone, yaklaşık 10 yıl önce Avrupa'da piyasaya sürüldü. Ancak o tarihten beri ABD'de tartışmalar ve incelemeler sürdürülmekteydi.

Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi FDA, dün yaptığı bir aıklamayla "kürtaj hapı" olarak adlandırılan RU-486'yı resmen onayladı. Reçeteyle satılacak ilaç dört hafta içinde satışa sunulacak.

Piyasaya "mifepristone" adı altında sürülecek olan ilaç, kadınlara son adet dönemlerinden yedi hafta sonra kürtajları üzerinde kontrol sahibi olma hakkını veriyor.

Kürtaj hapı, tahmin edileceği gibi kürtaj yandaşları ve karşıtlarını birbirine düşürdü. Kürtaj hakkını savunanlar, işlemin çok daha kolay ve özel bir yoldan gerçekleşecek olmasından sevinç duyarken kürtaj karşıtları, ilacın onaylanmasına büyük tepki gösterdi.
Bu etik tartışma, Kasım ayında yapılacak olan başkanlık seçimlerine de yansıdı. Cumhuriyetçi başkan adayı Bush kararı yanlış olarak değerlendirirken Demokrat Parti adayı Gore, karardan dolayı mutluluk duyduğunu ifade etti.

Olayın politik arenaya sıçramasının ardından komite bir açıklama yaparak, kararın alınmasında etik ya da siyasi hiçbir tavır olmadığını, sadece ilacın güvenilirliğinin test edildiğini belirtti.

Reçeteyle satılacak

Mifepristone, doktorlara reçeteyi yazarken büyük sınırlandırmalar getirmiyor. Reçeteyi yazmadan önce doktorun, hamileliğin süresini belirlemesi ve kürtaja engel bir durumun bulunmadığından emin olması yeterli.

Komisyon, bayanlara ilacın nasıl kullanılacağına dair yazılı bilgi verilmesini ve yan etkileri hakkında aydınlatılmasını öngören bir madde de hazırladı. Rapor edilen yan etkiler arasında kanama, kramp, baş ağrısı, kusma ve ishal bulunuyor. Doktorların ayrıca söz konusu maddelerin okunduğuna ve kurallara uyulduğuna dair bir belge imzalaması gerekiyor. Haplar başarılı olmadığı takdirde hastanın kürtaj operasyonu geçirmesi de zorunlu. Bayanların bunu en baştan kabul etmeleri de kurallar dahilinde.

Nasıl çalışıyor?

Mifepristone ilk alındığında, hamileliğin devamını sağlayan progesteron hormonunu bloke ederek görevini yerine getirmesine engel oluyor. İlk hapın alınmasından 36-48 saat sonra alınan ikinci hap 'misoprostol' uterusta kasılmaya yol açarak fetal dokunun atılmasını sağlıyor. Klinik deneyler, bu ilaç kombinasyonunun vakaların yüzde 5'inde başarısızlığa uğradığını gösteriyor.

İlaç, son adet döneminden itibaren yedi hafta geçtikten sonra uygulanabiliyor. İstatistikler, kürtaj operasyonlarının üçte birinin tam da bu dönemde gerçekleştirildiğini ortaya koymakta.

Hapın satış fiyatı henüz belirlenmiş değil. Yetkililer, kürtaj operasyonlarını karşılayan sigorta programlarının, ilacın ödemesini de karşılamasını bekliyor.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst