Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Görme engellilere özel ayakkabı... Sakarya Erenler Yunus  Çiloğlu Kız Teknik ve Meslek Lisesi öğrencisi Yunus Emre Yıldırım,  kızılötesi algılayıcıyla engeli önceden algılayarak sahibine titreşimle  haber veren ayakkabı tasarladı. Ayakkabı Saraciye bölümü öğrencisi  Yıldırım, engellilere yönelik ayakkabı projesiyle, Milli Eğitim  Bakanlığı Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürlüğünce düzenlenen ''Proje  Tabanlı Beceri Yarışması''nda moda tasarımı kategorisinde Türkiye  birincisi oldu. Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, oturduğu  sokaktaki görme engelli komşularının yaşadığı zorluklardan yola çıkarak,  bu projeyi gerçekleştirdiğini söyledi. Ayakkabıyı, ''Görme engelli bir  kişinin rahat yürüyebilmesi için en rahat kullanacağı ve yanında taşımak  zorunda kalmayacağı, ek yük getirmeyen ne olabilir?'' sorusundan yola  çıkarak tasarladığını anlatan Yıldırım, ''Ayakkabıyı 4 haftada  tasarladım. Toplam 100 liraya mal oldu. Seri üretimle bu maliyet daha da  azalabilir. Bir görme engelliye denettik ve projenin başarılı olduğunu  gördük'' diye konuştu. Ayakkabının sudan etkilenmediğini ve her mevsim  giyilebileceğini belirten Yıldırım, ön kısmına takılan kızılötesi  algılayıcı sayesinde engelin algılandığını ve ayakkabının tabanındaki  titreşim motorunun aktif hale gelmesiyle giyeni uyardığını ifade etti.  Görme engellilerin, bu titreşim sayesinde önündeki en küçük engeli bile  önceden fark edebildiğine dikkati çeken Yıldırım, şunları kaydetti:  ''Ayakkabının içinde, topuk kısmında gizli bir devre var. Öndeki  kızılötesi algılayıcıya bağlı bu devre, 40 santimetre ötedeki bütün  engelleri fark edebiliyor. Engeli fark etme uzaklığı istenildiğinde  ayarlanabilir. Ben bir adımı düşünerek 40 santimetre yaptım. Ayakkabının  önündeki sensör, engeli fark ettiğinde motor aktif hale gelerek  titreşim yayıyor ve engelliyi uyarıyor. Arkada bulunan açma kapama  düğmesi sayesinde de istenildiğinde kapatılabiliyor. Sistem, ayakkabının  tabanının içerisindeki 9 voltluk pille çalışıyor. Pil bittiğinde  değiştirilebiliyor. Devreyi silikonlarla kapladığımız için de  ıslanmıyor. Ayakkabı, yağmurda ve her tür hava şartlarında  giyilebilir.''
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.