Küçük Osman'a travma mı yaşatıyoruz?

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.291
Tepki
83.528
Puan
113
Konum
İstanbul
file.ashx

Küçük Osman'a travma mı yaşatıyoruz?

Küçük yaşlarına rağmen sevimli bakışları, yürek burkan hıçkırıkları ya da çok içten gelen gülümsemeleriyle milyonlarca insanı ekrana kilitliyorlar. Onlar dizilerin, filmlerin çocuk oyuncuları. Peki bu çocukların böyle sahnelerde oynamaları ne kadar doğru?

Pedagog Sevil Yavuz Gümüş çocukluk döneminin çok hassas ve önemli olduğunu, bu dönemdeki ihmallerin, istismarların telafisinin neredeyse imkânsız olduğunu söylüyor ve yaşanan travmanın etkilerinin çeşitli terapilerle ve gerekirse ilaç desteğiyle azaltılabileceğini vurguluyor. Oyuncu çocuklara, bu yaştaki çocukların kaldıramayacağı heyecanın yaşatıldığını ve gizliden gizliye psikolojik baskı uygulandığını söyleyen Gümüş, küçük oyuncuların daha çocukluklarını yaşamadan bir yetişkin gibi davranmalarının beklendiğini belirtiyor.

Çocuklar istismar mı ediliyor?

S.G: Bütün bu uygulamalar çocukların psikolojisini olumsuz etkilemektedir. Çocuk istismarı sadece çocukların cinsel ve fiziksel olarak istismar edilmesi değil, çocukların bir çıkar elde etmek için kullanılarak ruh sağlıklarının bozulması ve ihmal edilmesi de bir istismar çeşididir. Kısacası bu yaştaki çocukların dizide böyle ağır rollerde oynaması çocuk istismarı örneğidir.

Çocuklar dizilerde başrol oynamakta ve düzenli olarak çalışmaktadırlar. Çocukların figüran oyuncu olarak birkaç defa, yaşına uygun doğal sahnelerde oynamasının bir sakıncası yoktur. Fakat düzenli olarak çocuğun dizilerde kendi yaşına uygun olmayan sahnelerde oynaması çocuğun psikolojik gelişimi açısından çok sakıncalıdır.

Çocuklar yaşlarına uygun olmayan set ortamında bulunmak zorunda kalıyorlar. Sette çalışanlar argo konuşuyor, birbirlerine bağırıyor, sigara içiyor olabilir. Bu, çocuklara olumsuz model olur ve aynı zamanda aynı iş stresini çocukta yaşar.

Bunun yanı sıra çocuğun role hazırlanması, çekimlerin defalarca tekrarlanması çocuktan beklenmeyecek bir enerji, zaman ve emek ister. Çocuk uyuyup dinleneceği, oyun oynayacağı, gelişimini artıracak aktivitelere katılacağı zamanı, rollerinin provası ve çekimlerine ayırır. Uyku ve beslenme düzeni değişir, okulundan kalabilir.

Bunlar sadece çocuğun dizide düzenli bir rolle oynamasının sakıncaları. Rolünün içeriğine göre sakıncalar ikiye katlanıyor. Eğer çocuğun oynayacağı rol aile içi şiddeti içeriyorsa bu çocuğun her rolünde tekrar tekrar travma yaşamasına neden olur.

Güncel örnek

Pedagog Sevil Yavuz Gümüş , ‘’Öyle Bir Geçer Zaman ki’’ adlı dizide ‘’Osman’’ karakterini canlandıran 5,5 yaşındaki Emir Berke Zincidi’yi güncel örnek olarak veriyor. Emir, bu dizide karışık ve trajik bir aile hikâyesinin oyuncusu.

Gümüş şöyle devam ediyor: “Ailenin sorunları o kadar ağır ki çocuğun buna anlam vermesi çok zor. Ne kadar dizi setinde pedagog da bulunsa, çocuk setteki kaosa maruz kalıyor. Dizi yetkilileri çekimlerin ayrı yapıldığını açıklamış. Bu bana pek gerçekçi gelmediği gibi, öyle de olsa çocuk hüngür hüngür ağlatılıyor, çığlık attırılıyor ve setteki karmaşayı gözlüyor. İster istemez çocuk sette olumsuz şeyleri gözleyecektir. Ayrıca çocuk kendini dizide izlediğinde kafası daha da karışacaktır.

Çocuklar gerçekle rolleri birbirinden ayırt edemez. Küçücük bir çocuğun o kadar içtenlikle ağlaması nasıl sağlanıyor, bu tartışılır. Bu yaştaki bir çocuğun böyle bir rolle oynayıp da olumsuz etkilenmesini, travma yaşamasını hiçbir şey önleyemez, sette pedagogumuz var demek çocuğun travma yaşamasına engel olmaz.’’

Travmalar sonucunda çocuklarda oluşabilecek sorunlar nelerdir?

S.G: Bu tarz travmatik roller bir çocukta, travma nasıl etkilere sahipse aynı etkiye sahiptir. Çocuklar yalandan travma yaşamazlar. Travmanın etkileri çok erken de gözlenebilir, birkaç yıl sonra da ortaya çıkabilir. Her şey yolunda gibi giderken, birkaç yıl sonra davranış ve psikolojik sorunlar patlak vermeye başlar. Örneğin altını ıslatma, kabuslar görme, yeme ve uyku düzensizlikleri, dalıp gitmeler, duygulanım bozuklukları, depresyon, içine kapanma, gelişimsel gerilik, obsesyon, post travmatik stres bozuklukları, fobiler, iletişim problemleri gibi bir çok sorun travma sonrası görülmektedir. Yetişkinlikte de kişilik bozuklukları, madde ve alkol bağımlılığı, kaygı bozuklukları, depresif duygu durumu, cinsel bozukluklar gibi birçok sorunlar ortaya çıkabilir.

Arkadaşları tarafından olumlu olumsuz tepki görebilirler. Bir çocuğun sahip olacağından daha fazla harçlığı olacak ve çok harcamalar yapacaktır. Bu, arkadaşları arasındaki farkın açılmasına neden olacak ve çocuklar sahip oldukları paradan dolayı ailesine karşı gelme, arkadaşlarını küçümseme davranışları ortaya çıkabilir. Ayrıca bu geçici şöhret ve parayı kaybettiklerinde depresyona girebilir, arkadaşları tarafından dışlanabilir.

Toplum olarak çocukların ekranlarda istismar edilmesini önlemek için neler yapmalıyız?

Sevil Yavuz Gümüş çocukların çekimlerde yetişkinlerden farksız çalıştırıldıklarını, bu durumun suç olduğunu ve bizlerin de bu suça ortak olduğumuzu söylüyor. Ankara Barosu Çocuk Hakları Merkezi’nin bu konuya duyarlı yaklaşarak çocuk ihmal ve istismarını kanuni bir suç olarak gösterdiğini belirten Gümüş, ‘’Bu programları izlemeye devam ettikçe kanuni yaptırımların uygulanmasını beklemek zorundayız. Oysa toplum olarak çocukların TV’de istismar edilmesini önlemek için yapabileceğimiz birçok şey var’’ diyor ve yapabileceklerimizi sıralıyor:

-Ünlü firmalar çocukların istismar edildiği ve ticari çıkar için kullanıldığı programlarda ürün reklamlarının yayınlanmasına izin vermemelidir.

-Toplum olarak bu tür programları izleyerek reytinglerini artırmamalı ve bu programları yayınlayan yapımcı firmaya ve kanala şikâyetlerimizi belirtmeliyiz.

-Aileler çocukların psikolojilerini olumsuz etkileyecek programlarla çocukların katılmasına ve istismar edilmesine izin vermemeli ve çocuklarının haklarını korumalıdırlar.

-Bu programlara çocuklarının katılmasına izin veren aileler ve çocukları istismar eden programın yapımcı şirketine ve programı yayınlayan kanala caydırıcı cezalar verilmelidir.

-RTÜK çocukların katıldığı programların yayınlanmasına izin vermeden önce bir pedagogdan destek almalı ve çocukların ruh ve benden sağlığı açısından sakıncalı bulunan programların yayınlanmasına izin verilmemelidir.

-RTÜK çocukların katıldığı programlara, çocukların istismar edilme ihtimaline karşı program sürecince çocuğa bir pedagogun eşlik etmesini zorunlu tutmalıdır.

-RTÜK çocuk programlarını yakın takibe almalı, her program RTÜK’ün bünyesinde çalışan pedagoglar tarafından incelenmeli ve istismar durumunda program yayından kaldırılmalıdır.

-Ülkemizde dizilerin resmi bir denetim merkezi olmalı ve çocuk oyuncuların rollerin içeriği pedagogların, çocuk psikiyatristlerinin toplandığı bir kurul tarafından değerlendirilmeli. Eğer o yaş çocuğu için bir rol sakıncalı bulunursa bu duruma engel olunmalıdır. İzin verilen roller ise hangi şartlar altında nasıl bir ortamda çekilebileceği konusunda rehberlik edilmeli ve bu kuruldan bir üyenin denetimi eşliğinde çekilmeli.

CNNTÜRK
 

rüzgar gülü

Daimi Üye
Katılım
20 Şubat 2009
Mesajlar
10.973
Tepki
10.147
Puan
113
Yaş
43
Konum
istanbul
Arkadaşları tarafından olumlu olumsuz tepki görebilirler. Bir çocuğun sahip olacağından daha fazla harçlığı olacak ve çok harcamalar yapacaktır. Bu, arkadaşları arasındaki farkın açılmasına neden olacak ve çocuklar sahip oldukları paradan dolayı ailesine karşı gelme, arkadaşlarını küçümseme davranışları ortaya çıkabilir. Ayrıca bu geçici şöhret ve parayı kaybettiklerinde depresyona girebilir, arkadaşları tarafından dışlanabilir.

çok doğru , bir akrabamızın kızı panço nun kataloğ çekimlerine katılmıştı, oda çok şımardı bayağı ama sonra ailesinin bilinçli davranışlarından dolayı bu dönemi atlattılar...
 

Lilav

Daimi Üye
Katılım
28 Haziran 2010
Mesajlar
22.427
Tepki
21.987
Puan
113
Yaş
40
Konum
Almanya
aslinda bende izlereken düsündüm bencede etkilenebilir cok kücük ne kadar rol yapsada tkileniyordur diye düsünüyorum
 

gül gazeli

Daimi Üye
Katılım
28 Ekim 2010
Mesajlar
1.049
Tepki
1.321
Puan
113
Konum
türkiye
benimde ilk aklıma gelen buydu.millet ay ne güzel oynuyor çocuk derken ben bu çocuğun içinde farkında olmadan yaşadıklarını düşünmüştüm.hani sezercik vardı hatırlarsınız.büyüdü ve sanırım uyuşturucu kaçakçılığımıydı neydi yakalandı.illaki etkileniyolar bence.oynıyacaksada uzman kontrolünde oynamalı
 

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
Bence büyük küçük herkes etkileniyordur ister istemez. Sonuçta bir dizide fabrikatör bir ailenin çocuğunu oynayan genç kız ya da erkeklerde bundan etkilenebilir.
 
OP
nk83

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.291
Tepki
83.528
Puan
113
Konum
İstanbul
Ben diziyi izlemiyorum ama reklamlarda her gördüğümde o benim çocuğum olsa böyle bir dizide hayatta oynatmazdım diye düşünüyorum hele bir sahne vardı çocuk ağlamaktan bir hal olmuş sinir olmuştum çocuk daha kendinin farkında değil birde gerçek olmayan bir senaryoyu gerçekmiş gibi yaşıyor bence dizilerde çocukların kullanımı belli sınırlar içinde olmalı...
 

ilk_nur

Daimi Üye
Katılım
9 Aralık 2009
Mesajlar
32.413
Tepki
37.064
Puan
113
Konum
.....
tamam mutlaka etkileniyordur..çocukları bırakın büyükler bile atkileniyor..ama o zaman hiç bi dizi de çocuklar oynatılmamalı...:ilknur:
 
Katılım
7 Aralık 2010
Mesajlar
63
Tepki
37
Puan
18
Konum
Trabzon
Küçük çocuklar tabiki dizilerde filmlerde oynayabilir fakat bu süre boyunca psikolojik yardım almalılar bence
 
O

ozge191

Misafir
küçük çocuklr daha çabuk etkilenebilirler oynadığı rollerle
 
G

guzelcem

Misafir
Bu çocuğu para şımartmışdır:( ayrıca anne ve babası neden susuyorlar izin veriyor onlarda buna dahil kendi kendilerini yazık ediyorlar-kizgin:alsana::iyyyy:-kizgin:alsana::iyyyy:sinirlendim yine-kizgin
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst