Küçük bir şaplak bile olsa vurmayın!

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.291
Tepki
83.528
Puan
113
Konum
İstanbul
271177441500.jpg


Küçük bir şaplak bile olsa vurmayın!

Disiplin amacıyla çocuğa atılan küçük bir şaplağın veya onu itip kakmanın bile ileriki yaşlarda ruh sağlığında önemli sorunlara yol açtığı kanıtlandı. Kanada'da yapılan araştırma; akıl sağlığı bozuk kişilerin yüzde 7'sinin çocukken şiddet gördüğünü gösteriyor

Çocuk eğitiminde hiç dayak atmamanın, hatta küçücük bir şaplak bile vurmamanın çok önemli olduğu kanıtlandı. Manitoba Üniversitesi'ndeki araştırmayı yürüten Tracie Afifi; çocukken görülen şiddetin olumsuz sonuçlarını gözler önüne serdi. Bilim adamları, 35 bin vatandaşın, 2004-2005 yılları arasındaki verilerini inceledi. Çocuğa disiplin amacıyla atılan bir tokatın bile, ileride duygu durumu bozuklukları, madde bağımlılığı gibi ruh hastalıklarının görülme riskini artırdığını ortaya çıktı. Araştırma; akıl sağlığı bozuk kişilerin yüzde 7'sinin çocukluk döneminde fiziksel cezalandırma öyküsünün bulunduğunu gösterdi. Türk hekimleri de bu konuda aynı görüşleri paylaşıyor.

Prof. Dr. Hil al Mocan
(Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı)
ÇOCUĞU 'CADI' DİYE SEVMEYİN
Hafif şiddeti bırakın; çocuğa ses yükseltmek, aşağılayıcı ve alaycı bir tavırla konuşmak bile, ileride özgüven sorunu yaratabilir. Çocuk böylece sevme yeteneğini kaybeder ve insanlara karşı agresif bir tutum sergiler. Buna sözle taciz de denebilir. "Sen yapamazsın, beceriksizsin, sakarsın" gibi aşağılayıcı kelimelerle ona negatif mesaj vermiş oluyorsunuz.
Çocukları severken kullanılan 'cadı', 'yaramaz', 'eşek' gibi terimler de aynı kapsama girebilir ve ileride onun ruh sağlığını bozabilir. Şaka ile gerçeği ayıramayan çocukların; ebeveynlerinin davranışlarından etkilenmesi çok daha kolaydır. Şiddet öğretisiyle büyüyen çocukların, kendilerini ifade etme biçimleri de ne yazık ki yine şiddetle oluyor.

Dr. SABRİ YURDAKUL (Psikiyatrist)
ŞİDDET GÖREN ŞİDDET YAŞATIR
Çocuğa uygulanan her tür şiddet, gelecekte ruh sağlığında önemli sorunlara neden olabilir. Kişi kendini değersiz hissedebilir.
Bilinmesi gereken şu; şiddet gören, bir zaman sonra şiddet yaşatır. Erkek, gücünün farkında olduğu için yetişkinlik dönemlerinde fiziksel şiddet uygularken kadın sözel şiddete başvuruyor. Bu nedenlerle çocuk bir hata yaptığında; onu disipline etmek için ruh sağlığını tehlikeye atmayın. Onu iyi dinleyin ve hatasını anlaması için onunla konuşun.

ŞENAY YILMAZ
(Çocuk Gelişim Uzmanı)
KIZMAYIN VE ONU SAKİNLEŞTİRİN!
Çocuklar sadece ebeveynlerinden değil, etraftan da aynı davranışları görebilir. Örneğin, masaya çarptıklarında; kişilerin şakayla masaya kızmasıyla veya "Ben onu döverim, merak etme" demesiyle, çocuk şiddetle tanışır. Sözel olarak duygularını ifade etmeyi öğrenemeyen çocuk, bir süre sonra agresifleşir ve şiddete yönelir.
Ebeveyn çocuklarına kızmak yerine "Şu anda sinirlisin, sakin olamaya çalışmalısın" gibi sözlerle onları telkin etmelidir. Öfke kontrolünde onlara yardımcı olmalıdır.

Şiddetin boyutu önemli olmamakla birlikte; cinsiyete göre de tutumlar değişebiliyor.

BİR YIL PİYANO DERSİ IQ'YU ARTIRIYOR!
Northwestern Üniversitesi'nde müziğin beyin üzerindeki etkisi üzerine bir çalışma yapıldı. 45 öğrenciye elektrotlar bağlayarak, müzik eğitimleri verildi ve beynin verdiği olumlu tepkiler izlendi. Bir yıl boyunca müzik eğitimi alan veya enstrüman çalabilenlerin de IQ'ları hesaplandı ve diğer öğrencilerinkinden yüksek bulundu. Sonuçları Türk uzmanlar değerlendirdi.

DOÇ. Dr. İSMAİL KOÇAK/
(Kulak Burun Boğaz Uzmanı)
MÜZİK HAFIZAYI GÜÇLENDİRİR
Müzik eğitimi; dil ve zeka gelişimi açısından çok önemlidir. Erken yaşta müzik eğitimi alan çocuk, kaliteli bir hayat yaşar. Soyut düşünce gelişimi olumlu etkilenir. Her alanda başarılı olur.
Müzik hafızayı güçlendirir. Kekelemelik ve Alzheimer gibi hastalıklarda etkilidir. Kişinin konuşma becerisini de geliştirir.
Piyanonun diğer enstrümanlardan farkı; ince motor kontrolü gerektirmesidir. Parmak kontrolünün gelişmesini sağlar ve çok sesi tanıma olanağı verir. Bu yüzden kişiye üç boyutlu bir evren sağlar.

DOÇ. Dr. SERDAĞ DAĞ
(Beyin ve Sinir Hastalıkları Uzmanı)
SAĞ LOBU ÇALIŞTIRIR
Müzik eğitimi IQ'yu artırır. Müzik veya güzel sanatlar eğitimi, beynin sağ lobunu etkiler. Sağ lob hayal kurma, olayları kavrama gibi soyut alanları; sol lob ise matematik ve konuşma gibi daha somut işleri idare eder. Dolayısıyla sağ ve sol lobu birlikte çalışan bütün insanlar yaptıkları her işte çok başarılı olurlar.
Müzikle ilgilenmek sağ lobu ilgilendirmektedir. Dolayısıyla müzik eğitimi alanların; olaylar karşısında farklı fikirler üretebilme becerileri çok daha fazladır. Tabii bu durumda genetik faktörlerin de etkisi büyüktür.

Prof. Dr. HİKMET YILMAZ
(Celal Bayar Üniversitesi Nöroloji Ana Bilim Dalı)
BEYNİN BÜYÜK KISMI KULLANILIR
Yeni terminolojide IQ, tek taraflı değildir; çeşitli bölümleri vardır. Beynin belli işleri üstlenen, belli bölümleri vardır. Beynin sağ ve sol tarafı farklı çalışır. Sol lob matematik ve konuşma, sağ lob sanatsal işlerle ilgilidir.
Müzik devamlılık isteyen bir uğraş olduğu için beyinde uyarıma neden olur. Erken yaşta alınan müzik eğitimi; beynin büyük kısmının kullanıldığını gösterir.

Sabah / MyLife
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst