Küçük alanlar için dekorasyon hileleri

pamukelf

Daimi Üye
Katılım
9 Haziran 2011
Mesajlar
626
Tepki
620
Puan
93
Yaş
39
Konum
Ankara(eskişehir)
Birçok kişi küçük evlerde, küçük odalarda ya da küçük mekânlarda yaşıyor. Bir çoğunuz maliyeti düşürmek için az odalı ve küçük evleri tercih ediyorsunuz.

Bazılarınız da büyük bir eve yetecek paranız olsa da kocaman bir alanı çekip çevirmekten yorulduğunuz için daha küçük apartmanlara taşınıyor, bir nevi “küçülmeye” gidiyorsunuz.

Ama unutmayın atalarım ne demiş? Küçük Güzeldir! Artı pratiktir!

Küçük bir evde yaşamanızın sebebi her ne olursa olsun, dekorasyon işlerine sıra geldiğinde birçok şeyden ödün vermek ve vazgeçmek zorunda kalıyorsunuz. Daha organize olmanız ve hayat tarzınıza uygun mobilyalar seçip bu alana sığmak, bunu yaparken de sıkışık tepişik bir ortam yaratmaktan kaçınmak zorundasınız.

Eğer minik, sıcak ve samimi bir ortam arıyorsanız şanslısınız. Sıcak tonlarda, yumuşacık yastıklar ve koltuklar, dramatik bir şekilde aydınlatılmış ufak bir okuma köşesi size özel bir alan için mükemmel…

Ama eğer illa bu küçük alanda rahat rahat gerinmek istiyorum diyorsanız bazı dekorasyon değişiklikleri yaparak ortamı daha büyük bir hale getirebilirsiniz. Renk, mobilya pozisyonları ve değişik ışıklandırmalarla artık odanız sıkış tepiş gözükmeyecek.

Bakalım aşağıdaki hileler sizde de işe yarayacak mı?

• Ivır Zıvırı Yok Edin

Gereksiz eşyalar ve ıvır zıvırlar bir odayı olduğundan daha küçük göstermek için biçilmiş kaftanlardır. Minik minik objelerden yaptığınız koleksiyonunuzu göz önünden kaldırın, kapılı dolaplar kullanın ve içlerini düzenleyin ve masa örtülerini her taraftan eşit sarkacak şekilde yaymaya özen gösterin. Her yer derli toplu ve düzenli olduğunda bir oda çok daha büyük ve ferah gözükecektir.

• Yolu Açın

Bir odaya girdiğinizde eğer mobilyalar ve aksesuarlar yolu kapatıyorsa o oda olduğundan daha küçük ve kasvetlidir. Yürüyeceğiniz alanları açarak ve gereksiz mobilyaların yerini değiştirerek – hatta eksilterek- odayı daha büyük gösterebilirsiniz. Bazen bir koltuğun kol kısmının biraz dışarıya taşması bile bir odayı küçültebilir. Mobilya seçiminde bunlara dikkat etmeniz gerekir. Kolsuz koltuklar, daha alçak bir masa ve duvar kenarlarına ince uzun aksesuarlar yerleştirerek odayı daha büyük göstermeniz mümkündür. Yer döşemeleri ne kadar çok göz önündeyse oda o kadar büyüktür…

• Yumuşak ve Açık Renkler Seçin

Her ne kadar bazen koyu ve sıcak renkler bir odayı daha sıcak ve şirin yapsa da, açık renk, bol ışık ve serin renkler de o kadar ferah ve havadar yapar. Maksimum etki için yumuşak tonlarda mavi ve yeşili tercih edin.

• Tek Renkli Bir Renk Şeması Seçin

Aynı renk ailesine mensup renkleri bir arada kullanmaya gayret ederseniz odanız daha büyük görünecektir. Özellikle koltuk döşemelerinde perdelerde aynı rengin tonlarından gidin. Serin renkler ve narin sıcak renkler bir odayı daha ferah gösterir.

• Duvar ve Mobilya Renginin Tutmasına Dikkat Edin

Zıtlık yaratan renkler bir odayı bölünmüş gösterebilir. Mobilya parçaları eğer duvar rengi ile uyumlu olursa mekânla daha iyi kaynaşır ve yer kaplamaz.

• Işığın Dolmasına İzin Verin

Aydınlık olduktan sonra her oda büyük gözükür. Işığın doğal ya da yapay olması fark etmez. Ağır perdelerden kurtulun ve ışığın içeri girmesine izin verin. Eğer pencereler yetersiz kalıyorsa değişik lambalar ve spotlarla aydınlatın.

• Yansıtın!

Ayna kaplı bir duvarı beğenmeyebilirsiniz ama itiraf edin bu aynalar odaları kocaman yapıyor. Tüm duvarı kaplatmak yerine çerçeveli ama büyükçe bir ayna edinin ve bunu büfenizin üstüne ya da yemek masanızın olduğu duvara asın. Bu sayede odayı yansıtmış ve dolayısıyla ikiye katlamış olursunuz.

• İnanmazsınız ama Büyük Daha İyidir!

Birkaç iri ve basit mobilya ya da aksesuar edinin ve bunları küçük bir mekânda kullanın. Bir çok minik mobilya, sehpa ya da aksesuar odayı iyice küçük gösterir. Bir tane ama iri bir obje odayı daha büyük gösterir.

• Döşemelikleri Sade Tutun

Sade renkli ve desensiz döşemelikler seçmeye gayret edin. Desenlerin sıklığı ve çokluğu mekanı küçültecektir. Doğal tonlardan gidin…

Bu basit tavsiyelere uyarsanız küçük mekanları da büyük ve ferah gösterebilirsiniz. Önemli olan rahat ve sıcak bir ortam yaratmak olduğu için gereksiz eşyalardan ve objelerden kurtulmaktan korkmayın.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst