Kronik Böbrek Hastalığı Olan Çocuklarda Beslenme

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
Kronik Böbrek Hastalığı Olan Çocuklarda Beslenme

Her çocuğun iyi beslenmeye gereksinimi vardır. Eğer çocuğunuza kronik böbrek hastalığı teşhisi konmuş ise beslenme daha da önemli hale gelir çünkü çocuğunuzun beslenmesi, böbreklerinin çalışma düzenini etkileyebilir. Çocuğunuzun beslenme düzeninde önemli değişiklikler yapmadan önce mutlaka doktorunuza danışın.

Böbrek hastalığının durumuna göre beslenme düzeninde bazı değişikliklerin yapılması gerekebilir. Böbrek hastalığına bağlı bazı sağlık sorunları, doğru gıdalarla beslenerek önlenebilir ya da geciktirilebilir.

Böbrek hastalığı çocuğunuzun büyüme ve gelişmesini olumsuz yönde etkileyebilir. Bunun önlenmesi için doktorunuzun çabalarına sizin de katkınız olacaktır. Beslenme alternatiflerini öğrenmek, çocuğunuzun mevcut gereksinimlerini ve ayrıca büyüyen çocuğun değişen gereksinimlerini anlamak ve bu doğrultuda hareket etmek açısından size yardımcı olacaktır.

Enerji

Büyümek ve aktif olmak, daha doğrusu yaşamı sürdürmek için herkesin enerjiye gereksinimi vardır. Besinlerin enerji içeriğini, kalori değerlerinden hesaplamak mümkündür. Az miktarda enerji almak, aktivitelerimizin azalmasına, büyümenin geri kalmasına ve enfeksiyonlara karşı direncin zayıflamasına neden olur. Çocuğunuz büyüdükçe, yaşı, boyu ve kilosu ile orantılı olarak enerji gereksinimlerinin değişmesine neden olur. Eğer çocuğunuzun büyümesi yeterli düzeyde değil ise enerji alımında yetersizlik olabilir ve eğer sorun bu ise doktorunuz bu eksiği kapatmak için beslenme düzeninde değişiklikler yapacaktır.

enerji_cocuk.png


Protein

Proteinler her beslenmenin ana ögelerinden biridir. Kas, kemik, deri, organlar ve kanın yapımı ve idamesinden sorumludur. Bazı proteinler hastalıkların düzelmesi ve yara iyileşmesinden sorumludur. Vücuttaki proteinler zaman içinde parçalanarak atık maddelere dönüşür ve böbrekler tarafından vücuttan uzaklaştırılır.

Böbreklerin protein atıklarının atılması açısından taşıdığı önem nedeniyle, kronik böbrek hastalığı olanlarda zaman zaman alınan proteinin azaltılması gerekebilir. Proteinler büyüme ve gelişme açısından çok önemli olduğu için böyle durumlarda hem böbrekleri zorlamayacak düzeyde hem de büyüme ve gelişmeyi engellemeyecek düzeyde protein almak konusunda doktorunuz gerekli düzenlemeyi yapacaktır. Eğer çocuğunuz diyalize giriyorsa, protein gereksinimi artar, ancak bu artış yapılan diyaliz uygulamasının tipine ve diyaliz sıklığına göre değişkenlik göterir.

protein_gereksinimi.png


protein_icerigi.png


Sodyum

Sodyum, vücutta çok sayıda işlevi olan önemli bir mineraldir. Başlıca, temel besin ögelerinden biri olan sofra tuzunda bulunur. Bir tatlı kaşığı sofra tuzunda yaklaşık 2.3 gram sodyum bulunur. Ayrıca konserve gıdalarda ve bir çok işlenmiş besinde hatırı sayılır miktarlarda bulunur. Fazla miktarda sodyum alınması susuzluğu doğurur, kan basıncını yükseltebilir ve vücutta fazla miktarda su birikimine neden olabilir. Diğer taraftan, az miktarda sodyum alınması da bazı kişilerde su kaybına ve kilo alımının yavaşlamasına neden olabilir. Doktorunuz, çocuğunuzun durumu ve gereksinimleri doğrultusunda zaman zaman tuz alımını kısıtlayabilir ya da artırabilir. Böyle durumlarda çocuğunuzun günlük beslenmesinde her bir gıdadan aldığı tuz miktarı hakkında bilgi sahibi olmanızda yarar vardır.

Potasyum

Potasyum bir çok meyve ve sebzede bulunan bir mineraldir. Kalbin ve kasların düzenli çalışmasını sağlar. Normalda kan dolaşımında bulunan potasyumun belli sınırlar içinde tutulması sağlanır. Belli aralıklarla yapılan kan tahlillerinde çocuğunuzda potasyum değerlerinde yükselme varsa doktorunuz buna göre beslenme tavsiyelerinde bulunacak ve potasyumun normal sınırlara düşmesini sağlayacaktır. Aşağıdaki tabloda yüksek potasyumlu besinleri ve bunlara alternatif olabilecek düşük potasyumlu besinleri bulabilirsiniz.

potasyum_icerigi.png


Fosfor

Fosfor, bir çok besinde, özellikle de yüksek proteinli besinlerde bulunan bir mineraldir. Fazla miktarda fosfor alınması kemiklerin zayıflamasına, deride kaşıntılara ve gözlerde kızarmaya neden olabilir. Aşağıdaki tabloda yüksek fosforlu besinleri ve bunlara alternatif olabilecek düşük fosforlu besinleri bulabilirsiniz.

fosfor_icerigi.png


Sıvı

Böbrek hastalığının erken dönemlerinde çocuğunuzun böbrekleri normalden az ya da fazla idrar oluşturabilir. Eğer idrar miktarı az ise, şişmeler ve kan basıncında yükselmeler görülebilir. Aksine fazla miktarda idrar oluşuyorsa, bu kez de sıvı kaybı riski söz konusu olabilir. Çocuğunuzun günlük idrar miktarında değişiklik fark ederseniz mutlaka doktorunuza bildirin.

Eğer çocuğunuz diyalize giriyorsa, çocuğunuzun aldığı sıvı miktarının kısıtlanması gerekebilir. İçilen su sıklıkla alınan tuz miktarı ile bağlantılıdır. Eğer susama hissi sorun yaratıyorsa, bu hissin azaltılması konusunda doktorunuza danışın.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst