Krom alımının hamilelikte önemi

k.a.y.r.a.

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
3.284
Tepki
3.917
Puan
113
Konum
mutluluğun tam yanında :D
Hamileliğiniz boyunca kan şekeri ve lipid düzeylerinizin normal seviyelerini korumaları için ve gelişen bebeğinizin protein sentezi için krom alımı çok önemli.

Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu minerallerden biri olan krom, doğada 3 değişik formda bulunuyor. Bunlardan en önemlisi trivalan krom (chromium III) formunda olan ve besinlerle alınan, biyolojik olarak aktif olan ana krom formudur. Ortalama bir insanın vücudunda 0.4-6 mg krom bulunuyor. Krom düzeyi toplumlar arasında büyük farklılıklar gösteriyor. Genel olarak krom alımının yüksek olduğu toplumlarda diyabet ve kalp hastalıklarının daha az görülüyor.

Krom ne işe yarar?

Krom normal şeker ****bolizması için gerekli. Glikoz tolerans faktörü olarak bilinen ve insülin ile birlikte hareket ederek glikozun hücre içine girmesini sağlayan bir maddenin yapısında bulunuyor. Optimal düzeyde krom varlığı vücudun gerek duyduğu insülin miktarında azalmayı sağlıyor. Krom büyük olasılıkla bu etkisini insülin resptörlerinin sayısını arttırarak sağlıyor. Kromun bir diğer etkisi de yağ ****bolizması üzerinde. Yeterli düzeyde krom alımı sağlık kolesterol düzeyleri için gerekli.

Besinler ile aldığınız kromun sadece %2 - 10'u bağırsaklardan emilerek vücut tarafından kullanılabiliyor. Yani krom emilimi oldukça zayıftır. Organik krom inorganik formundan çok daha kolay emiliyor. Emilen krom kanda proteinlere bağlanarak taşınıyor. Bu proteinlerden en önemlisi transferrindir. Demir eksikliği durumunda krom emilimi artıyor.

Krom eksikliğinde neler oluyor?

Krom eksikliğinde şu bulgular görülebiliyor:

• Kan yağ ve kolesterol oranlarında artış.

• Glikoz tolerans bozukluğuna bağlı diyabet benzeri yakınmalar.

• Halsizlik.

• Yorgunluk.

• Depresyon.

• Sık susama.

• Sık acıkma.

• Kilo kaybı.

• Konfüzyon.

• Sık idrara çıkma.

Rafine ve işlenmiş gıda ağırlıklı beslenme tarzı, alkolizm ve gebelik gibi durumlarda krom eksikliği görülebiliyor. Enfeksiyon ve fiziksel travma durumlarında vücudun gereksinim duyduğu krom miktarı artıyor. Düzenli ve ağır egzersiz yapanlarda idrarla krom atılımı artacağından eğer alım kısıtlı ise eksiklik görülebiliyor.

Hamilelikte krom gerekli mi?

Hamilelik krom ihtiyacının artış gösterdiği bir dönemdir. Hamilelikte günlük krom gereksinimi 200 mikrograma kadar çıkabiliyor. Araştırmalar hamile kadınların günlük krom gereksinimlerinin sadece %50'sini besinler yolu ile aldıklarını gösteriyor. Bu nedenle hamilelikte krom takviyesi gerekli.

Hamilelikte krom hem sizin kan şeker ve lipid düzeylerinizi ayarlar hem de gelişmekte olan bebeğinizin protein sentezi için gereklidir. Ancak diyabetik kadınlarda dikkatli kullanılmalı.

Kromun aynı zamanda gebeliğe bağlı diyabeti önlemede de etkili olabileceği ileri sürülüyor. Benzer şekilde bebekte glikoz intoleransı gelişmesini de engelleyebiliyor. Bebek gebeliğin 34. haftasından itibaren vücudunda krom depolamaya başlıyor

alıntıdır
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst