Kredi kartı aidatını icrayla geri aldı

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
Yaşar Çapraz, yedi yıldır kullandığı kredi kartı karşılığı bankanın kendisinden yıllık aidat ücreti adı altında kestiği paranın peşine düştü.



Yedi yıldır kullandığı kredi kartı karşılığı bankanın kendisinden yıllık aidat ücreti adı altında kestiği 275 TL'nin peşine düşen Yaşar Çapraz, Isparta Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurarak, yasaya uygun olmadığı gerekçesiyle kesilen bu bedelin kendisine ödenmesini istedi. Tüketici Hakem Heyeti, Çapraz'ı haklı buldu.



TÜKETİCİ HAKLI BULUNDU



Hakem Heyeti karar dilekçesinde, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'da haksız şartları düzenleyen maddeye göre satıcı veya sağlayıcının tüketiciyle müzakere etmeden, tek taraflı koyduğu tarafların sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerinde iyi niyet kuralına aykırı düşecek biçimde tüketici aleyhine dengesizliğe neden olan sözleşme koşullarının haksız şart olarak belirlendiğine dikkat çekti. Kanunda haksız şart olarak kabul edilebilecek hususların tüketici ile müzakere edilip edilmediği yönünde bir uyuşmazlık varsa bunun ispat yükümlülüğünün satıcı veya sağlayıcıya verildiği kaydedildi. Dilekçede, bu şartın tüketici ile müzakere edilerek sözleşmeye konduğunu sağlayıcı tarafından ispat edilemediğine bu nedenle tüketici aleyhine dengesizlik olduğuna yer verildi. Böylece Hakem Heyeti, tüketiciden alınan 275 TL kredi kartı aidat bedelinin tüketiciye verilmesine hükmetti.



İCRAYA VERDİM ÖYLE ALDIM



Bankanın kendisinden aldığı bedeli almayı başaran Yaşar Çapraz, başvuru sürecini şöyle anlattı: "Televizyonda tüketici dernekleri tarafından kredi kartı üyelik aidatlarının geriye dönük bile olsa alınabileceği yönünde açıklamalarını izledim. Bunu duyunca bankaya gittim Banka bana böyle bir şey yok dedi. Sonra hizmet telefonundan müşteri temsilcisiyle görüştüm. Bana 'ödeyemeyiz' denildi.' Niçin ödeyemeyeceğinizi açıklayın' dedim. Yazı göndereceklerini söylediler. Üç dört kez telefon açınca yazı gönderdiler. Kredi kartı üyelik aidatlarının alınmasının yasal olduğuna ilişkin bir yazı elime geldi. Fakat bunun hangi yasaya dayalı olduğundan bahsetmemişler. Bu süreçte Yargıtay, geriye dönük kredi kartı üyelik aidatlarının iadesini içeren bir karar verdi. Ben de Tüketici Hakem heyetine başvurdum. İncelemeler yapıldı. Ağustos ayında karar çıktı. Tekrar Genel Merkeze hizmet telefonunda başvurdum. Paramı verin dedim. Yetkililer 'Biz itiraz ettik. İtirazın sonucuna göre değerlendireceğiz' dediler. Fakat itiraz edilmediği sonradan ortaya çıktı. Ben de para ödenmeyince icraya başvurdum. İcra dairesine paranın tamamını yasal faiziyle 298 lira olarak ödemişler"



HAKKINIZI ARAYIN TAVSİYESİ



Kendisi gibi aynı durumda olan tüketicileri haklarını aramaya çağıran Çapraz, sözlerine şöyle devam etti: "Benim durumumda olanlar gitsin Tüketici Hakem Heyetine başvursun. Evraklar tamamlandıktan sonra bir iki ay içinde karar çıkıyor. Mutlaka haklarını arasınlar. Bu paranın alınmasının yasal olmadığına yüksek mahkeme karar verdi. Hakkınızı aramazsanız o para bankanın kasasında kalacak. Tüketiciye yapılan haksızlığa izin vermeyin. Ben almayı başardım. Eğer hakkınızı ararsanız siz de paranızı geri alabilirsiniz. Aldığım parayı da şu ana kadar harcamadım."
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst