Kredi alacaklar elini çabuk tutsun

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
Faiz oranları yükselme eğilimine girdi. Henüz faiz oranlarını artırmayan bankalar tetikte bekliyor.

kredi.jpg


Global ekonomik krizin Yunanistan’ın borç ödeme sorunuyla yeni bir evreye girmesi tüm dünyada endişeleri artırdı. Merkez Bankası’nın yıl sonuna doğru faiz artışı öngörüsü konut ve tüketici kredilerinde önümüzdeki dönem faizin artacağı beklentisi doğrurken Yunanistan ve Euro Bölgesi’ndeki son sarsıntı ile bono faizinin 9 ay aradan sonra çift haneyi görmesi ve yüzde 10’u aşması beklentileri öne çekti. Bono faizleri yıllık yüzde 8-9 aralığına inmişken konut finansmanı kredisi (Mortgage) faizini aylık yüzde 0.88’e kadar (5 yıllık kredi için) indiren bankalar bono faizi tahmin edildiği gibi yüzde 12’ye kadar çıkarsa faizi yüzde 1.1’e kadar çekebilir. Eğer beklenen gerçekleşirse 10 yıllık kredide ise faiz yüzde 0.84’ten yüzde 1.1’e yükselecek. Bankalar konut kredisi faizini bono faizlerinin yaklaşık 3 ile 4 puan üstünde belirliyor.

Örneğin bono faizi ortalama yüzde 9’ken bankaların konut kredisi faizi 5 yıllık kredi için yaklaşık aylık yüzde 0.90 yıllık ise yüzde 13 civarına denk geliyor. 10 yıllıkta yıllık bileşik faiz yüzde 14’e yaklaşıyor. Şimdi bono faizi 3 puan artıp yüzde 12’ye doğru çıkarsa bankalar da konut kredisi faizini yüzde 115-16 sınırına çekecek. Bu faiz oranlarının bankaların ilan ettiği ve halkın bildiği aylık faiz olarak yansıması ise yüzde 1.1 ile yüzde 1.2 arasında bir faiz oranı olacak.

10 YILDA AYLIK 183 LİRA ARTACAK

Eğer faiz oranları beklendiği gibi yükselirse özellikle mortgage’in ruhuna uygun olarak uzun vadeli ödeme planı yapanların taksit miktarları ve süre sonunda ödeyeceği faiz miktarı da önemli oranda artmış olacak. Örneğin 100 bin lira ve 10 yıl vadeli kredi alan vatandaşların aylık taksidi 183 lira artacak ve 10 yıl sonunda da 21 bin 960 lira fazladan faiz ödeyecek.

‘1,5-2 puan yükselebilir’

Yapı Kredi Konut Finansmanı Direktörü İsmet Erdem konut kredisi faizlerinde de yükselme başladığını ve devam edebileceğinin altını çizerek, ‘’Bizim beklentimiz özellikle yılın son çeyreğinde Merkez Bankası tarafından 150-200 baz puana yakın bir faiz artırımı olabileceği yönünde. Mortgage faizlerinin de bu paralelde yükselmesi söz konusu olabilir’’ dedi. Piyasadaki ortalama faizlerin yüzde 1.66’lardan sene sonunda yüzde 1’lerin altına kadar gerilediğini hatırlatan Erdem, ‘’Faizlerdeki düşüşler kredi kullanmak için geliri yeterli olanların sayısını artırdı. Kredilerin erişilebilir olması ise insanların ev almak için hamle yapmasına neden oluyor. Düşük faizin emlak satışları üzerinde her zaman olumlu etkisi vardır. Ancak konut pazarında çok sayıda inşaat projesinin olması, proje bazlı kampanyaların devam edeceği beklentisi, konut fiyatlarındaki durağan seyir ve yaz döneminin getirdiği mevsimsel olumlu etkiler sebebiyle satışlarda önemli bir gerileme beklemiyoruz” dedi.

Genel faiz artırımı yansıyacaktır

Garanti Mortgage Genel Müdürü Cemal Onaran ise Türkiye de dahil birçok ülkede büyümenin pozitife döndüğüne ve enflasyonda artış eğiliminin başladığına dikkati çekerek, bu durumun geçmişte finansal krizle mücadele için alınan bazı önlemlerin devreden çıkarılmasına neden olduğunu, konjonktürdeki bu değişimin bankaların fonlama maliyetlerini artırmaya başladığını belirtti. Onaran, ‘’Faizlerin değişen piyasa koşullarına göre ayarlaması olarak değerlendirebileceğimiz artırımı da bu çerçevede görmek gerekir. Yılın ikinci yarısında başlayacak bir genel faiz artırımı yapılması bekleniyor. Bu artış, konut kredisi faizlerine de doğal olarak yansıyacaktır” dedi. (Haberturk)
 
OP
Arina

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
'Yunanistan dalgası' sonrası piyasaların sükuneti bozulunca faizler burnunu yukarı çevirdi. Bu harekete, yılın son çeyreğindeki genel faiz artışı beklentisi de eklenince bir süredir düşük seyreden mortgage faizleri çıkışa başladı. Ev alacaklar acele etsin

Uzun süredir düşüş trendinde olan ve 120 ay vadede yüzde 1'in altını gören konut kredisi faizinde yükseliş başladı. Başta Yunanistan olmak üzere yurt dışındaki gelişmeler ve bunların içeride piyasalarda yarattığı hareketliliğin ardından konut kredi faizlerinde artışların başladığı görüldü. Geçtiğimiz ayın sonuna doğru Garanti Bankası, mortgage (tutsat) kredilerinde faiz oranlarının 12 ay vadeye kadar yüzde 0.89'dan 0.95'e, 49-60 ay vadede yüzde 0.95'ten 0.99'a, 61-120 ay vadede ise yüzde 1.05'ten 1.09'a çıkarıldığını duyurmuştu. Sonrasında da DD Mortgage faiz oranlarını 2-3 baz puan artırdığını açıklarken, 0-60 ay arasında yüzde 0.95, 61-120 ay arasında yüzde 0.99 ve 121-180 ay arasında yüzde 1.09 oranlarını belirledi.


'150-200 BAZ PUAN ARTABİLİR'
Yapı Kredi Konut Finansmanı Direktörü İsmet Erdem, konut kredisi faizlerindeki artışa ilişkin yaptığı açıklamada, yurtdışındaki gelişmelere ve Merkez Bankasının 'çıkış stratejisi'' ile ilgili yapmış olduğu açıklamalara bağlı olarak piyasada faiz oranlarının yükseleceğine ilişkin bir beklenti oluştuğunu kaydetti. Bu paralelde konut kredisi faizlerinde de yükselme başladığını ve devam edebileceğinin altını çizen Erdem, 'Bizim beklentimiz özellikle yılın son çeyreğinde Merkez Bankası tarafından 150-200 baz puana yakın bir faiz artırımı olabileceği yönünde... Mortgage faizlerinin de bu paralelde yükselmesi söz konusu olabilir'' dedi. Piyasadaki ortalama faizlerin orta ve uzun vadede sene başında yüzde 1.66'lardan sene sonunda yüzde 1'lerin altına kadar gerilediğini hatırlatan Erdem, şunları kaydetti: Faizlerdeki düşüşler, taksit tutarlarını da düşürdüğü için kredi kullanmak için geliri yeterli olanların sayısını artırdı. Kredilerin erişilebilir olması ise insanların ev almak için hamle yapmasına neden oluyor. Bu paralelde düşük faizin emlak satışları üzerinde her zaman olumlu etkisi vardır. Ancak konut pazarında çok sayıda inşaat projesinin olması, proje bazlı kampanyaların devam edeceği beklentisi, konut fiyatlarındaki durağan seyir ve ilkbahar yaz döneminin getirdiği mevsimsel olumlu etkiler sebebiyle satışlarda önemli bir gerileme beklemiyoruz...

Alıntıdır!
 
OP
Arina

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
İnşallah canım.

Her ay kredi kartı faizi ödemektense kredi ödemek daha mantıklı:eek:
 
OP
Arina

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
Canım kredi kartlarını ödeyince kapatmazsanız aynı olur hep. Bence kapamatmanız lazım.

Bizde sadece 2 kart var. Diğerlerinin hepsini kırdım ben. Eşimde bir tanesini annesine verdi:D Onda duruyor.
 

Kristen Stewart

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
47.857
Tepki
49.341
Puan
113
Yaş
39
Konum
Çıkmaz Sokak
Ahh Arişim ya,en son babama işten ayrılınca evlilik tazminatı almıştım,,

onu vermiştim babamdan geri aldım ödedik sıfırladık eşime dedim ki iptal edelim,çok suratta ettim ama sonuç bu:dusun:

2 varken oldu 4,son aldığı Card Finanslardan haberim yoktu,telle başvurmuş:kizdim:
 
OP
Arina

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
Canım; ama geleceğiniz için yazık yani. Çocuğunuz da var:dusun:

Bence kredi kartlarını yok etmeden isterseniz sürekli kredi çekin birşeye yaramaz:dusun:
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst