Kovulduğu şirketi 1 numara yaptı

rüzgar gülü

Daimi Üye
Katılım
20 Şubat 2009
Mesajlar
10.973
Tepki
10.147
Puan
113
Yaş
43
Konum
istanbul
Adı her ne kadar ’Steve Jobs’ olsa da bir Arap olarak dünyaya geldi. Doğduktan bir hafta sonra ailesi tarafından evlatlık verildi. Okulu yarıda bıraktı, bilgisayarların bugünkü tipografik yapısını oluşturdu. Kendi kurduğu Apple’dan kovuldu, ama sonra...

"Asla yılmayın, vazgeçmeyin, inanın, kalbinizin sesini dinleyin ve yaptığınız işi sevin!"

Apple’ı yaratan adam Steve Jobs’ın sıradışı hayat hikayesini Haber 7 derledi...

Steve Jobs 24 Şubat 1955'te Wisconsin'de Amerikalı Joanne Carole Schieble ve Suriye asıllı Abdulfattah John Jandali'nin oğlu olarak dünyaya geldi. Ailesinin onu üniversite mezunu bir çiftin evlat edinmesini istemesi üzerine doğumundan bir hafta sonra Kaliforniya'dan Paul Jobs ve Clara Jobs çifti tarafından evlatlık olarak alındı.

Üniversitedeyken çok pahalı bir okul seçti ve ailesi bütün birikimini Jobs'ın okul parasına yatırdı. Bu nedenle Jobs okulu yarıda bıraktı. Bu olaydan sonra sadece kendi istediği derslere gireceğini düşünen Jobs, o zamanki durumunu şöyle açıklıyor: "Bu aslında hiç de romantik bir durum değildi. Yurt odam olmadığından arkadaşlarımın odalarında yerde yatıyor, kola şişelerinin 5 sentlik depozitolarıyla yemek alıyor, her Pazar akşamı güzel bir yemek yemek için 7 mil uzaklıktaki Hare Krishna kilisesine gidiyordum".

KALİGRAFİ DERSLERİ
Üniversiteyi bıraktığı ve bir zorunluluğu olmadığı için dönemin en iyi kaligrafi dersinin verildiğini düşündüğü Reed Üniversite'sinde kaligrafi dersi alıp nasıl yapıldığını öğrenmeye karar verdi. Bu derslerin daha sonra üretmeye başlayacağı mac ve aslında tüm bilgisayarların görsel tasarımı için temel kaynak olduğunu söyleyen Jobs bunu şöyle ifade ediyor: "Eğer o derse hiç girmemiş olsaydım, Mac hiç çok yönlü yazı karakterlerine veya boşlukları doğru orantıda kullanan fontlara sahip olmayacaktı. Windows da Mac'ten kopyaladığına göre, hiçbir kişisel bilgisayarın bunlara sahip olmayacağı muhtemeldir."

Jobs'a göre okulu bırakması ve kaligrafi derslerine girmesi, şu anki bilgisayarların harika tipografiye sahip olmasının sebebidir.

APPLE'IN KURULUŞU
Jobs liseden arkadaşı Steve Wozniak ile birlikte 1976 yılında Jobs 21, Wozniak 26 yaşındayken Apple Computer Co.'yu Jobs'ın ailesinin garajında kurdular. İlk piyasaya sürdükleri bilgisayarın adı Apple I'dı. İlk bilgisayarları fazla dikkat çekmemiş fakat 1977'de piyasaya sürdükleri Apple II ev piyasasında sağlam bir yer elde etmiş ve Apple'ın yerini sağlamlaştırmıştı. Artık piyasada büyük bir değere sahip olan Apple, Jobs önderliğinde kendini yenilemeye sürekli devam etti.

APPLE'DAN KOVULMASI
Apple artık büyük bir şirketti ve şirketi kendisiyle yönetebilecek yetenekli olduğuna inandığı John Scully’i (O zaman Pepsi-Cola'nın CEO'su) "Ömrünün sonuna kadar sadece şekerli su mu satmak istiyorsun yoksa dünyayı değiştirmek mi istiyorsun?" sözleriyle ikna ederek Apple'ın yeni CEO'su haline getirdi. İlk seneden sonra fikir konusunda zıtlık yaşadılar ve bir noktadan sonra fikirleri birbirinden tamamen ayrıldı. Yönetim kurulunun karşı tarafta yer alması sonucu Jobs Apple'dan ayrılmak zorunda kaldı.

NeXT'İN KURULUŞU
Apple'dan kovulmasını başına gelebilecek en güzel şey olarak değerlendiren Jobs, Apple'dan ayrılıdığı halde işini hala çok sevdiğini fark ettiğinde NeXT Computer'ı kurdu. Fazla tanınmayan bu bilgisayardaki birçok yenilik daha sonra MAC OS X'de görülecekti.

PIXAR'IN KURULUŞU
Aynı dönemde kurduğu animasyon stüdyosunda ilk bilgisayar animasyon filmi olan Oyuncak Hikayesi'ni yaptılar. Kayıp Balık Nemo, Arabalar, İnanılmaz Aile gibi yapımların da sahibi olan Pixar, Oscar başarısını elde etti.

APPLE'A DÖNMESİ
1996 yılında Apple Jobs'u geri getirmek için NeXT'i satın aldı ve Apple artık NeXT'te geliştirilen teknolojiyle son halini almıştı. MAC OS X işletim sistemi de temellerini NeXT'ten almıştır.

Jobs artık şirketi sadece bilgisayar şirketi olmasının ötesinde ürün yelpazesini genişleterek iPod'u piyasaya sürdü. Jobs önderliğindeki Apple daha sonra iPad, iPhone gibi alanında lider ürünleri piyasaya sürdü.

Tüm bunların sebebinin Apple'dan kovulması olduğuna inanan Jobs, kendisini acı da olsa bu ilaca ihtiyacı olan bir hasta olarak değerlendiriyor.

"Asla yılmayın, vazgeçmeyin, inanın, kalbinizin sesini dinleyin ve yaptığınız işi sevin!" Jobs'un gençlere tavsiyeleri ise bu yönde.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst