Korku filmleri cinayet sebebi mi?

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.297
Tepki
83.535
Puan
113
Konum
İstanbul
Korku filmleri cinayet sebebi mi?

Bazı popüler korku filmleri, Türkiye'de ve dünyada işlenen birçok cinayete ilham veriyor. Kimi zaman bu filmler suçlamaların merkezine otursa da; Psikiyatrist Arif Verimli ve yönetmen Hasan Karacadağ "Bir filmle insan psikolojisi bozulmaz" diyor

'Sevgililer Günü Katliamı', 'Testere', 'Kuzuların Sessizliği', 'Katil Doğanlar', 'The Bug', 'Ninja Kamlumbağalar' ve 'Teksas Katliamı'... Bu korku filmleri, sadece beyaz perdede gösterilmekle kalmadı, günlük hayatımıza da sıçradı. Türkiye'de ve dünyada işlenen birçok cinayetin, bu filmlerin konusuyla benzerlik gösterdiği anlaşıldı. Gerek zanlıların verdiği ifadeler, gerek basına yansıyan bilgiler, işlenen cinayetlerin filmlerden esinlenilerek planlandığını ortaya koydu.

BEYİNDEKİ SÜZGEÇ
Bir anda suçlamaların merkezine oturan korku filmlerini psikiyatrist Arif Verimli ve yönetmen Hasan Karacadağ değerlendirdi. Görsel medyanın insanın zihinsel yapılanmasında son derece etkili olduğunu söyleyen Verimli, konuyla ilgili şöyle konuştu: "İnsanlar gördüklerinin büyük bir kısmını özel muhakeme yeteneğiyle süzgeçten geçirip uyguluyor. Süzgeçten geçiremeyenler de bunu kötü yönde kullanıyor. Filmler, ancak bu tarz insanlara cinayet işleme biçimi olarak öncülük edebilir. Aksi takdirde psikolojik bir problemi olmayan bir insan, bir filmden etkilenip cinayet işlemez."

GENETİKTEKİ SIR
'Dabbe' ve 'Semum' gibi korku filmlerinin senaristi ve yönetmeni Hasan Karacadağ ise "İnsanlar bu tarz filmlerden 'Evet etkilenirler' veya 'Hayır etkilenmezler' şeklinde keskin cevaplar verilemez" dedi. Karacadağ, "İnsannın tabiatı kavrama biçimi 'öğrenme-etkilenme- tatbik etme' üçlüsü üzerinedir. Dolayısıyla bir insan, herhangi bir olgu ile her türlü eyleme geçebilir" dedi. Karacadağ konuşmasına şöyle devam etti: "İnternet, edebiyat, televizyon ve gazeteler insanı olumlu ya da olumsuz her türlü etkileyebilir. Sinema için örnek verirsek; etki meselesinin sadece korku sinemasında olmadığını görürüz. Evet, insanın etkilenen ve tatbik eden bir yapısı vardır. Fakat genetik bilimi bize şunu söyler: Bir film ya da bir kitap, bir insanın karakterini asla değiştiremez. Yani bir film tek başına bunu yapabilseydi, dünya savaş alanına dönerdi."

KATİL DOĞANLAR
Seri cinayetler işleyen bir çiftin öyküsünü anlatan 'Katil Doğanlar'ı, 21 kez izleyen Eric Tavulares isimli Amerikalı genç, film bittikten sonra yanında yatan kız arkadaşını boğarak öldürdü. Cinayet, talihsiz kızın çığlıklarını duyan komşuların polise haber vermesiyle ortaya çıktı. Katil, "Filmden etkilendim" dedi.

KUZULARIN SESSİZLİĞİ
Ankara Mamak'ta oturan Özgür D. isimli şahıs, Cafer Er'i ruhsatsız silahıyla öldürdükten sonra vücudunu satırla parçalayıp, evindeki buzdolabında sakladı. Cesedin geri kalanını toprağa gömen yamyam katil, yakalandığında pişman olmadığını söyleyerek, "'Kuzuların Sessizliği' filmindeki 'Dr. Hannibal' karakterinden etkilendim" dedi.

THE BUG
İspanyol Alberto Izaga, izlemiş olduğu 'The Bug' isimli korku filminden etkilendiğini söyleyerek, 2 yaşındaki kızı Yanire'yi ucunda çiviler olan keresteyle öldürdüğünü itiraf etti. 36 yaşındaki iş adamının eşi, kocasının 'The Bug' filminde bulunan "Tanrı yoktur, dünya yoktur, insanlık yoktur" repliğini tekrarlayarak kızını öldürdüğünü söyledi.

SEVGİLİLER GÜNÜ KATLİAMI
Kız arkadaşı Münevver Karabulut'u öldürdükten sonra testere ile parçalara ayırıp Etiler'de bir çöp konteynırına atan Cem Garipoğlu'nun cinayetten önce Karabulut ile birlikte 'Sevgililer Günü Katliamı' adlı filmi izledikleri ortaya çıktı. Uzmanlar "Etkilenmiş olabilir" dedi.

TESTERE
2005 yılında İzmir Urla'da 16 yaşındaki Funda İşsiz'i öldüren Celalettin Erkal'ın 'Testere' filminden esinlenip bu cinayeti işlediği söylenmişti. Erkal verdiği ifadede de bunu tekrarlamıştı.

NİNJA KAPLUMBAĞALAR
Norveç'te 'Ninja Kaplumbağalar' filminden etkilenen 7 yaşındaki iki çocuk, okul arkadaşlarını yerde tekmeleyerek öldürdü. Filmdeki karakterlerin taklidini yapan çocuklar, sonucun böyle olacağını bilmediklerini ve amaçlarının arkadaşlarıyla şakalaşmak olduğunu söyledi.

TEKSAS KATLİAMI
Amerika Birleşik Devletleri'nde Ed Gein adında bir seri katil 'Teksas Katliamı' filmden esinlenerek seri cinayetler işlemeye başladı. Filmdekine benzer şekilde insan derisinden yapılmış bir maske takan Gein'in evine yapılan baskında insan derisi ile kaplı koltuklar, yastıklar ve abajurlar bulundu.

Sabah
 

denizkızı

Daimi Üye
Katılım
23 Şubat 2009
Mesajlar
3.199
Tepki
1.901
Puan
113
Konum
İZMİR
filmle ne alakası var yahu :D
sorunlu insanlarda elbette etkilenme olur da yani ben bu güne kadar baya korku filmi izledim hiç bir sorun yok taş gibyim maşallah :1::1::1::1:
 

maviboncuk

Daimi Üye
Katılım
3 Ağustos 2010
Mesajlar
25.638
Tepki
16.859
Puan
113
Yaş
34
Konum
bitanemin kalbinden
filimle alakası yok bence aile sevgisi ile büymeyenle psikoljik sorunu olanalar cinayet işliyolar bence ..bende izliyorum çokta seviyorum hiç bi sorunum yok
 

günce

Daimi Üye
Katılım
21 Ocak 2011
Mesajlar
473
Tepki
658
Puan
93
Konum
izmir
Korku filmleri bir ölçü olamaz diye düşünüyorum..:1:
Korku filmlerinden daha çok korkanlar etkilenir gibi gözüküyor..:1:
 

nergiz85

Aktif Üye
Katılım
23 Şubat 2011
Mesajlar
178
Tepki
195
Puan
43
Konum
Edirne
izledikleri korku filmleri içlerindeki canavarı ortaya çıkarıyor sadece filmden esinlenerek kimse cinayet işleyemez..
 
H

Hera

Misafir
Kocamla sürekli korku filmi izleriz :1::1::1:



Katil olmak isteyene ruh hastası olmak isteyene hırsız olmak isteye SEbep ararsan Çoookkkkkk :elis:
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst