Konya'nın yöresel yemekleri

aysenim

Daimi Üye
Katılım
20 Haziran 2013
Mesajlar
490
Tepki
484
Puan
63
Yaş
30
Konum
konya
ETLİEKMEK:


Güzel Konyamız ile özdeşleşmiş yöresel yemeklerden en meşhuru etli ekmektir. Etliekmek denince Konya akla gelir ve etliekmek burada yenir. Bu yüzden Konya'ya uğrayan herkes bir kez olsun mutlaka yer. Bir kişinin Konyalı olup olmadığını "etliekmek" deyişinden anlayabilirsiniz. Çünkü Konyalılar genelde hızlıca ' i ' siz : "Etlekmek" derler.
Etliekmekte etin güzel olması ve hamurun ince olması makbuldür. Eskiden et hiçbir zaman makinede çekilmezdi. Tahta tezgâhlarda bir çift bıçakla kıyılırdı. Etin içine biber, domates, maydanoz ve istenirse soğan doğranır. Normal etliekmeklerde 60 gr kıyma, 100 gr sebze (soğan, domates, biber) kullanılır. Bu karışım mahalledeki fırına götürülür. Burada fırıncının mahareti ile mayalı hamurlar fırın küreği üzerinde elle ince ve uzun olarak açılır. İç konur ve üstü açık olarak pişirilir.

Günümüzde et, makinede çekilmektedir. Et, elde iki bıçak arasında doğranarak bu ekmek hazırlanırsa buna bıçak arası, et ve peynir karışık olarak yapılırsa bu çeşidine de Mevlânâ denilmektedir. Bu ekmeğin sadece peynirlisi de yapılmaktadır. Bazen ıspanaklar evde hazırlanarak, fırınlara götürülüp açık veya kapalı pişirilmesi sağlanmaktadır. Konyalı aileler, özellikle hafta sonları bu börekleri yaptırmakta ve aile bireyleri bir araya gelerek hep birlikte yenmektedir. Konya’da sadece etliekmek üzerine ünlenmiş lokanta ve restorantlar bulunmaktadır.

Etliekmek Tarifi: (1 kişilik)
Gerekli malzemeler:
2 soğan
2 domates
2 sivribiber
Yarım demet maydanoz
250 gr. bıçakarası et
Yarım ekmek hamuru
Tuz, karabiber

YAPILIŞI:
Soğan, domates ve biberleri küçük küçük doğrayın. Maydanozu ince ince kıyın. Doğranmış malzemeleri et ile karıştırıp tuz ve karabiber ekleyin.
Ekmek hamurunu pide şeklinde açın. Hazırladığınız harcı hamurun üzerine yayın. 180 derece fırında 20 dakika pişirin. Sıcak servis yapın.
 
OP
aysenim

aysenim

Daimi Üye
Katılım
20 Haziran 2013
Mesajlar
490
Tepki
484
Puan
63
Yaş
30
Konum
konya
SAÇ BÖREĞİ:


Malzemeler : Hamuru için; 4 su bardağı un, 1,5 bardak su, 1/2 çay kaşığı tuz İçi için; 1/2 kg. ıspanak (ayıklanmış, yıkanmış, incecik kıyılmış), 1 iri baş kuru soğan, 1 çay bardağı ovalanmış beyaz peynir ya da lor, 1 kahve fincanı sıvı yağ, tuz karabiber ve kırmızıbiber

Yapılışı : Unu tepsiye dökün, ortasını açıp, suyu ve tuzu ilave edin. İyice yoğurup güzel bir hamur yapın ve bir kenara ayırın, üstünü temiz bir bezle örtün, 20 dk. bekletin.
İçin hazırlanması: Ispankları ince ince kıyalım içine peynirimizi,incecik kıydığımız soğanı,yağını,tuzunu ve baharatlarını ekleyip karıştıralım. (peynir yerine kıyma kullanırsanız da ayrı bir lezzet olur)Malzemeyi hazırladıktan sonra hamuru pişirme işlemine geçebilirsiniz. Hamurdan cevizden biraz büyük parçalar alıp oklava ile yemek tabağı büyüklüğünde açın (20 cm. çapında falan). Malzemeyi yarısına koyup diğer yarısını üzerine kapatın, kenarlarını bastırın. Teflon tavada altını üstüne kızartarak pişirin. (benim tüplü sacım var orada pişirdim) Ocaktan (veya saçtan) alınca üstüne fırça ile tereyağı sürüp servis yapın
 
OP
aysenim

aysenim

Daimi Üye
Katılım
20 Haziran 2013
Mesajlar
490
Tepki
484
Puan
63
Yaş
30
Konum
konya
Arabaşı çorbası


Acılı tavuk çorbasıdır. En önemli özelliği ise hamurudur. Su tuz ile kaynatılıp, bulamaç halde un eklenir muhallebi haline gelinceke kadar karıştırılır, iki parmak yüksekliğinde tepsiye döküür ve dinlenmeye bırakılır. Çorba kaseye konulur ve yanında baklava dilimi şekli ile kesilen hamur ile servis yapılır. Kaşığa önce bir parça hamur alıp, arkasında çorba kâsesine daldırılıp çorbadan da biraz alınır ve hamuru çiğnenmeden yutularak yenir. Konya’da soğuk kış günlerinde sık tüketilen bir yemektir.


Malzemeler:
700 gr tavuk göğüs eti
4 Yemek kaşığı un
2 Yemek kaşığı domates salçası
2 Yemek kaşığı tereyağı
1 Yemek kaşığı zeytinyağı
4 çay kaşığı pul biber
1 Adet Limon

Hamuru için:
1 Su bardağı un
5 Bardak s


********************************************
Arabaşı Çorbası ; HAZIRLANIŞI *
********************************************

700 gr tavuk eti düdüklü tencerede haşlanır ve bir kenara alınır.
Bir tencereye 3 bardak kaynar su eklenir ve üzerine tuz atılır.
Diğer tarafta 2 bardak soğuk su ile 1 bardak un güzelce karıştırılır ve kaynar su dolu tencereye sürekli çırpılarak ilave edilir.
Hamur hafif koyulaşana kadar sürekli çırpılarak pişirilir. Geniş bir tepsi ıslatılır ve tenceredeki hamur tepsiye dökülüp soğumaya bırakılır.
2 Yemek kaşığı tereyağı ile 1 yemek kaşığı zeytinyağı tencereye eklenir ve üzerine 4 yemek kaşığı un ilave edilir.
Unun kokusu çıkana kadar kavrulduktan sonra, üzerine 2 yemek kaşığı domates salçası ve 4 çay kaşığı pul biber eklenir.
Salça kavrulunca, 8 bardak tavuk suyu üzerine ilave edilir. Tavuk etleri didiklenir ve tencereye ilave edilir.
1 adet limon suyu tencereye eklenir ve ocaktan alınır.
Soğumaya bırakılan hamur tepsisinin ortasına bir yuvarlak açılır ve servis kasesine dökülen çorba bu yuvarlak boşluğa yerleştirilip servis yapılır.
 
OP
aysenim

aysenim

Daimi Üye
Katılım
20 Haziran 2013
Mesajlar
490
Tepki
484
Puan
63
Yaş
30
Konum
konya
HÖŞMERİM


Malzemeler

250 gr süt kaymağı
50 gr tereyağ
8 çorba kaşığı un
Sosu için

1 su bardağı şeker
1 subardağı süt
2 yumurta (Eklenmeyebilir) Ben ekledim.
Yumurta ve şekeri mikserle çırptıktan sonra sütü ilave edip biraz daha çırpın.

Tarif

1-)Teflon veya kalın tabanlı çelik tencerede kaymak ve tereyağı eritilir.8 çorba kaşığı un eriyen yağa ilave edilip,kısık ateşte kavrulur. (Tahta kaşık ile devamlı karıştırılacak un helvası yapar gibi)

2-)1 bardak süt,1 bardak toz şeker,2 yumurta güzelce çırpılır.Kavrulmuş una ilave edilip tahta kaşıkla hızlıca karıştırılıp helva kıvamına gelir ve ocaktan alınır.

Önemli not: Şayet kızarmış halinden de denemek isterseniz,küçük bir tavaya helvayı yayıp kısık ateşte dibinin kızarmasını sağlayın.Ters çevirip servis yapın.
 
OP
aysenim

aysenim

Daimi Üye
Katılım
20 Haziran 2013
Mesajlar
490
Tepki
484
Puan
63
Yaş
30
Konum
konya
ETLİ KURU BAMYA ÇORBASI


malzemeler:
1/2 su bardağı kuru çiçek bamya (25 gr kadar)
1/2 limon (sünmemesi için)
1 su bardağı minik doğranmış kuzu eti
1-2 yemek kaşığı tereyağı
2 adet soğan(çok ince kıyılacak)
1 yemek kaşığı domates salçası (ya da 2-3 adet domates)
5 su bardağı sıvak et suyu veya su
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı limon tuzu(ya da varsa koruk suyu)

ETLİ KURU BAMYA ÇORBASI nın yapılışı:
Bamyaları bez arasında ovalayarak tüylerinin dökülmesini sağlayalım ve yıkayalaım
Yarım limon sıkılmış suda 15 dakika haşlayalım
Tenceremize eti koyalım, kapağını kapatıp önce harlı sonra kısık ateşte et bıraktığı suyu çekene kadar ara sıra karıştırarak kavuralım
Tereyağını ekleyip, yemeklik doğradığımız soğanları sararıncaya kadar kavuralım
Salçayı, (ya da ince doğranmış domatesleri) ilave edelim kapağını kapatıp etler iyice pişene kadar yaklaşık yarım saat pişirelim
Suyunu koyalım, biraz daha pişirelim.
Bamyaları ekleyelim, tuzunu ilave edelim, limon tuzunu da kattıktan sonra kısık ateşte bamyalar yumuşayıncaya kadar pişirelim
 
OP
aysenim

aysenim

Daimi Üye
Katılım
20 Haziran 2013
Mesajlar
490
Tepki
484
Puan
63
Yaş
30
Konum
konya
YOĞURT ÇORBASI


Malzemeler;
500 gram suzme yogurt
1 su bardagi pirinc
2 yumurta sarisi
2 litre su
1 su bardagi et suyu veya 1 paket knor et bulyon
1 su bardagi haslanmis suyu suzulmus nohut
yeterince tuz


Uzeri icin:

2 kasik tereyagi
Nane,kekik,pul biber


Yapilisi:



Yogurt,yumurta sarisi,su hepsi mikserle cirpilir.
İcine ayiklayip yikanmis pirinci ilave edip tencere ocagin ustune konur.
Devamli tahta kasikla karistirilir.(karistirma cok onemli yoksa yogut kesilir)
Boza kivam alana kadar karistirma ve pisirme devam eder.
Ocaktan indirmeden once et suyu veya knor et tableti bardakta eritip tuzla birlikte ilave edilir.
Bir muddet daha kaynadiktan sonra ocaktan indirip, kaynamis suyu suzulmus nohut ilave edilir.
Tavada tereyagi kizartilir. N ane,kekik,pul biber ilave edip,corba kaselerinin uzerine gezdirilir.AFİYET OLSUN.
 
OP
aysenim

aysenim

Daimi Üye
Katılım
20 Haziran 2013
Mesajlar
490
Tepki
484
Puan
63
Yaş
30
Konum
konya
ETLİ TOPALAK


350 gram kıyma
1 su bardağı köftelik bulgur
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 çorba kaşığı salça
1 tene soğan
1 tane yumurta
1 tutam maydanoz
2 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı tereyağı
Sıcak su
Tuz
Karabiber
Kekik




Etli Topalak (Konya Yöresel Yemeği) yemek tarifi

Geniş bir kabın içine eti, bulguru, yumurtayı ince kıyılmış maydanozu, unu, soğanı, tuzu ve baharatları koyup köfte hazırlar gibi iyice yoğurun. Macun haline gelince ufak ufak yuvarlaklar yapın. Diğer tarafta genişçe bir tencereye iki yemek kaşığı sıvıyağ koyun.

Salçasını da ekleyin. Daha sonra nohutu da katın ve üzerini aşacak kadar sıcak su koyun. Kaynadıktan sonra diğer tarafta bekleyen köfteleri tencereye boşaltın. 15-20 dakika kısık ateşte pişirin.
 
OP
aysenim

aysenim

Daimi Üye
Katılım
20 Haziran 2013
Mesajlar
490
Tepki
484
Puan
63
Yaş
30
Konum
konya
konyanın tatlısıdır :) balıkesirde de meşhurdur belki tatları farklı olabilir
 
OP
aysenim

aysenim

Daimi Üye
Katılım
20 Haziran 2013
Mesajlar
490
Tepki
484
Puan
63
Yaş
30
Konum
konya


doğru malzemeler ve sizin konya yapımı daha farklı, bizde bildiğim kadarıyla ana malzeme taze tuzsuz peynir idi.Fakat sizin höşmerim de konuşuyor yani.... Elleriniz dert görmesin kardeşciğim...


ay ne demek efendim balıkesirinde höşmerimini tatmak isterim merak ettm
 
OP
aysenim

aysenim

Daimi Üye
Katılım
20 Haziran 2013
Mesajlar
490
Tepki
484
Puan
63
Yaş
30
Konum
konya
Görüntüsü cezbetmiyo ya beni.Onun dısında yıyenler lezzetını anlata anlata bıtıremıyor.Arkadaslarımın sırf bunun ıcın toplandıgı ozel gunler var.

doğrudur olabilir tabi :tskler: yapandan dolayı da olabilir mi ki acaba ? bende annemin yaptığının dışında pek sevemiyorum :tskler:
 

deniz 22

Daimi Üye
Katılım
25 Şubat 2013
Mesajlar
442
Tepki
522
Puan
93
Konum
İstanbul
ay ne demek efendim balıkesirinde höşmerimini tatmak isterim merak ettm

Beklerim güzel kardeşim hem memleketimizi görmüş gezmiş olursunuz hemde höşmerim yeriz birlikte.:)Bende Konyayı ve yöresel herşeyini çok merak ediyorum hele Hazreti Mevlanayı ziyaret etmek bir nasip olsa.Sevgiler selamlar canım.
 

deniz 22

Daimi Üye
Katılım
25 Şubat 2013
Mesajlar
442
Tepki
522
Puan
93
Konum
İstanbul
ETLİEKMEK:


Güzel Konyamız ile özdeşleşmiş yöresel yemeklerden en meşhuru etli ekmektir. Etliekmek denince Konya akla gelir ve etliekmek burada yenir. Bu yüzden Konya'ya uğrayan herkes bir kez olsun mutlaka yer. Bir kişinin Konyalı olup olmadığını "etliekmek" deyişinden anlayabilirsiniz. Çünkü Konyalılar genelde hızlıca ' i ' siz : "Etlekmek" derler.
Etliekmekte etin güzel olması ve hamurun ince olması makbuldür. Eskiden et hiçbir zaman makinede çekilmezdi. Tahta tezgâhlarda bir çift bıçakla kıyılırdı. Etin içine biber, domates, maydanoz ve istenirse soğan doğranır. Normal etliekmeklerde 60 gr kıyma, 100 gr sebze (soğan, domates, biber) kullanılır. Bu karışım mahalledeki fırına götürülür. Burada fırıncının mahareti ile mayalı hamurlar fırın küreği üzerinde elle ince ve uzun olarak açılır. İç konur ve üstü açık olarak pişirilir.

Günümüzde et, makinede çekilmektedir. Et, elde iki bıçak arasında doğranarak bu ekmek hazırlanırsa buna bıçak arası, et ve peynir karışık olarak yapılırsa bu çeşidine de Mevlânâ denilmektedir. Bu ekmeğin sadece peynirlisi de yapılmaktadır. Bazen ıspanaklar evde hazırlanarak, fırınlara götürülüp açık veya kapalı pişirilmesi sağlanmaktadır. Konyalı aileler, özellikle hafta sonları bu börekleri yaptırmakta ve aile bireyleri bir araya gelerek hep birlikte yenmektedir. Konya’da sadece etliekmek üzerine ünlenmiş lokanta ve restorantlar bulunmaktadır.

Etliekmek Tarifi: (1 kişilik)
Gerekli malzemeler:
2 soğan
2 domates
2 sivribiber
Yarım demet maydanoz
250 gr. bıçakarası et
Yarım ekmek hamuru
Tuz, karabiber

YAPILIŞI:
Soğan, domates ve biberleri küçük küçük doğrayın. Maydanozu ince ince kıyın. Doğranmış malzemeleri et ile karıştırıp tuz ve karabiber ekleyin.
Ekmek hamurunu pide şeklinde açın. Hazırladığınız harcı hamurun üzerine yayın. 180 derece fırında 20 dakika pişirin. Sıcak servis yapın.

etli ekmekte çok süper ve lezzetli görünüyor.:)
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst