Kolonyadaki egzama tehlikesi!

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.515
Puan
113
Konum
İstanbul
921020111105014439442.jpg


Kolonyadaki egzama tehlikesi!

Prof. Dr. Berna Şanlı'ya göre kolonya, alkollü temizleyiciler ve sabun egzamayı tetikliyor

Temizlik için kullanılan kolonya, alkollü temizleyiciler ve sabunun egzamayı tetiklediği bildirildi.

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Berna Şanlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, egzamanın, deriye dışarıdan temas eden maddelere karşı ya da içsel faktörlere bağlı gösterilen bir reaksiyon olduğunu söyledi.

Kimyasal temizlik maddelerinin ciltle temasının egzamaya yol açabildiğini, bu nedenle bu maddelerle haşır neşir olan kadınlarda daha sık egzama görüldüğünü belirten Şanlı, şu bilgileri verdi:

''Kadınlarda gördüğümüz bu durumu 'ev kadını egzaması' olarak adlandırıyoruz. Bu tip egzamalar sabun, deterjan, kolonya gibi tahriş edici maddelerle temas kesildiği zaman önlenebilmektedir. Elimizi sık sabunluyor ya da temizlik yaparken ellerimiz çatlıyor, soyuluyor veya kanıyorsa bunun önlemini almak gerekiyor. Aksi takdirde temaslar devam ettikçe bu egzamanın vücuda yayılma riski ortaya çıkıyor, hastalık artık alerjik bir şekle dönüşüyor.

Şanlı, ev kadınlarının egzamadan korunmak için çıplak elle temizlik yapmaktan kaçınmaları gerektiğini, ancak bu noktada da mutlaka içi pamuklu eldiven kullanmalarını tavsiye ettiklerini söyledi.

''En iyi korunma yolu elleri nemli tutmak''

Egzamadan en iyi korunmanın yolunun ellerin nemli kalması olduğunu dile getiren Şanlı, şöyle devam etti:

''Sıvı sabunlar, daha hijyenik olması açısından tercih edilebilir, ancak sabun kullanıldıktan sonra ellerin çok iyi durulanması gerekiyor. Öte yandan sabunlar cildi çok kurutan maddeler, cildin kuru kalması da egzamaya zemin hazırlıyor. Bu nedenle ellerini çok sık sabunlayanların, ellerini aynı sıklıkta nemlendirmesi gerekiyor. Kolonya, ıslak mendil, alkol ve sabun gibi deriyi kurutan ürünleri çok sık kullanmamak gerekli. Çünkü bunlar egzamayı tetikliyor. Derinin nemli olması dış etkenlere karşı önemli bir koruyucudur. Biz elleri sabunlayarak ya da kolonya sürerek üzerinde bulunan nemi alıyoruz, böylece deriyi kurutuyoruz.''

Temizlik malzemelerinin dışında, limon ve domates suyunun da elleri tahriş edici nitelikte olduğunu belirten Şanlı, limon sıkarken ya da domates doğrarken de eldiven kullanılmasını tavsiye etti.


AA
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst